Christusbrood - Christopsomo recept

Christopsomo - Christusbrood - Grieks kerstbrood

Dit brood wordt traditioneel met kerstmis in Griekenland gebakken. Het recept voor het Griekse kerstbrood:



Christopsomo
Grieks Kerstbrood
Christopsomo - Christusbrood

 

Nodig:
1 kilo meel
325 gr suiker
50 gram vloeibare gist of 4 zakjes gist
1/4 eetlepel kaneel
1/4 glaasje sinaasappelsap
1/4 glaasje metaxa (cognac)
1 klein glaasje olijfolie
zout
100 tot 150 ml water

Recept voor Christopsomo, Grieks kerstbrood
Meng 65 gr. meel met lauw water, wat zout en gist tot een papje. (zie de foto's) Laat het op een warme plaats ongeveer een uur rijzen. Hierna alle overige ingrediënten toevoegen en kneden tot een grote deegbal. Laat dit deeg drie uur rijzen op een warme plek. Kneed er ronde broden van. Maak van enkele slierten deeg een kruisje bovenop het brood. De oven voorverwarmen en een half uur op 200 graden bakken.



Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis

 

Christopsomo - Christusbrood
Ingredienten voor Christusbrood
Christopsomo - Christusbrood
Wat meel met gist zout en water
mengen tot een papje
Christopsomo - Christusbrood
Goed mengen en laten rijzen
Christopsomo - Christusbrood
Olie, sinaasappelsap, olie, kaneel
en cognac mengen
Christopsomo - Christusbrood
Het papje hieraan toevoegen
Christopsomo - Christusbrood
De rest van het meel toevoegen
Christopsomo - Christusbrood
Goed kneden
 
Christopsomo - Christusbrood
Laat het deeg drie uur rijzen.
Christopsomo - Christusbrood
Het brood kan de oven in.

Christopsomo - Christusbrood - Foto Grieks kerstbrood
Grieks kerstbrood - Christopsomo - Christusbrood

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis


Ook lekker!

Briam - Griekse Groenten in de oven
Briam - Griekse Groenten in de oven
Loukoumades - Griekse oliebolletjes
Loukoumades - Griekse oliebolletjes
Chirino Skordato - Grieks varkensvlees met knoflook
Chirino Skordato - Grieks varkensvlees met knoflook
Baklava - Grieks zoet toetje met filodeeg
Baklava - Grieks zoet toetje met filodeeg