Galaktoboureko - dessert met filodeeg en pudding

Grieks zoet toetje met griesmeel en filodeeg

Galaktoboureko is een heerlijk Grieks dessert. Het is een traditionele ovenschotel, bestaande uit filodeeg en griesmeelpudding. Er zijn verschillende manieren om Galaktoboureko te maken. De pudding kan bijvoorbeeld citroen- of vanillesmaak hebben, terwijl de siroop is gemaakt van suiker en water.

Hoe maak je Galaktoboureko? Recept voor Galaktoboureko met foto's

De melk in een pan verhitten en onder voortdurend roeren de griesmeel toevoegen en laten binden. De pan van het vuur nemen. De eieren loskloppen en met de suiker en de vanille al roerende in de pan doen. De boter toevoegen en doorroeren tot hij is gesmolten. De pudding laten afkoelen. Een grote bakvorm invetten en de helft van de vellen deeg met de boter bestrijken. Hier de bodem van de bakplaat mee bedekken. De afgekoelde pudding hierover schenken, uitstekende stukken deeg eroverheen vouwen (in vetten) en bedekken met de overige, met boter bestreken vellen deeg. Uitstekende deegstukken afsnijden, de bovenkant met boter bestrijken, besprenkelen met water en in een matig warme, voorverwarmde oven een half uur bakken. De siroop maken door het water, de suiker, de citroensap en -schil 15 minuten samen te laten koken. De schil verwijderen en de siroop over de galaktoboureko schenken zodra deze uit de oven komt.

Recept galaktoboureko




Wat heb ik nodig om Galaktoboureko te maken?

Nodig:
500 gr filodeeg
1/2 kop boter

voor de vulling:
1 liter melk
5 eieren
1,5 kop suiker
3 eetlepels boter
1 kop fijne griesmeel
2 zakjes vanille

voor de siroop:
3,5 kop water
3,5 kop suiker
1/2 eetlepel citroensap
schil van 1 citroen


Galaktoboureko stap voor stap maken?
 

  1. Ingredienten voor Galaktoboureko - Dit is wat je nodig hebt om Galaktoboureko voor te bereiden

    Recept galaktoboureko

     
  2. Melk met griesmeel

    Recept galaktoboureko

     
  3. Filodeeg in ovenschaal leggen

    Recept galaktoboureko

     
  4. De pudding in de ovenschaal

    Recept galaktoboureko

     
  5. Met filodeeg bedekken, bestrijken met boter

    Recept galaktoboureko

     
  6. Een half uur in de oven

    Recept galaktoboureko

     
  7. De siroop over de galaktoboureko schenken

    Recept galaktoboureko

     
  8. Beetje kaneel erover en... klaar!

    Recept galaktoboureko
     

Galaktoboureko - Grieks zoet toetje met griesmeel en filodeeg

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis


Ook lekker!

Kotopoulo ston fourno - Kip in de oven met citroensap
Kotopoulo ston fourno - Kip in de oven met citroensap
Soutzoukakia - Griekse gehaktrolletjes
Soutzoukakia - Griekse gehaktrolletjes
Loukoumades - Griekse oliebolletjes
Loukoumades - Griekse oliebolletjes
Gemista - Gevulde tomaten en paprika's
Gemista - Gevulde tomaten en paprika's