Kolyva - Graanschotel

Kolyva - Graanschotel voor de gedachtenis van onze overledenen




Kolyva
Kolyva


Volgens een recept van de Heilige Athosberg

Nodig:
1 kg graankorrels
1 kg walnoten, amandelen en hazelnoten
1 kg geplette vitabis
1/2 kg fijn gehakte gepofte erwten
1/2 kg bleke rozijnen (gewassen en dan gedroogd)
1 kg bloemsuiker
1/4 kg geroosterde bloem
kaneel
komijn of kummel

 

Recept Kolyva
We laten de graankorrels de hele nacht doorweken. We koken ze, we laten ze uitdruppen en drogen ze. We brengen alle ingredienten samen, met uitzondering van de gepofte erwten en de helft van de suiker. We bedekken vervolgens de mengeling met de fijn gehakte gepofte erwten. Bovenop strooien we de rest van de suiker en we versieren de kolyva met wit en zilverkleurig doopsuiker. (Dit recept is ingezonden door: Priester Bernard Peckstadt die inmiddels Metropoliet Athinagoras is)



Volgens een recept van Skopelos
1 kg graankorrels
1 kg walnoten
1/2 kg geroosterde en geplette sesamzaad
1/2 kg lichtgeroosterd fijn griesmeel
1/4 kg bleke rozijnen (gewassen en dan gedroogd)
1 kg bloemsuiker
1 geplette muskaatnoot
kaneel
een snuifje komijn of kummel
een beetje kruidnagel


We laten de graankorrels de hele nacht doorweken, koken ze, laten ze uitdruppen en dan drogen in een handdoek. We brengen alle ingredienten samen. We nemen de helft van de mengeling en voegen ze bij de graankorrels. We gieten de kolyva uit op een schaal en bedekken ze met de rest van de mengeling. We bedekken de kolyva bloemsuiker en versieren ze met doopsuiker.


Ook lekker!

Imam - Gevulde aubergines
Imam - Gevulde aubergines
Kotopoulo ston fourno - Kip in de oven met citroensap
Kotopoulo ston fourno - Kip in de oven met citroensap
Keftedakia - Griekse Gehaktballetjes
Keftedakia - Griekse Gehaktballetjes
Griekse rijst - tomatenrijst
Griekse rijst - tomatenrijst