Paasbrood - Tsoureki

Tsoureki - Gevlochten Paasbrood uit Griekenland

In Griekenland wordt voor Pasen Tsoureki (traditioneel Paasbrood) gebakken, Paschalina Tsourekia.  Het is een licht zoet, gevlochten brood, vaak met een gekookt en rood geverfd eitje erin. Leuk om te proberen! Ook bakt men rond Pasen Koulourakia, Griekse paaskoekjes.

"Tsoureki is een licht zoet, gevlochten brood dat in Griekenland met Pasen wordt gemaakt."

Bekijk hier het recept voor Tsoureki - Grieks Paasbrood zodat je het zelf kunt bakken. Heb je geen tijd of zin om zelf tsoureki te bakken? Dan kun je het eenvoudig bestellen. Bestel Tsoureki hier>

Tsoureki paasbrood Griekenland met rood ei
Tsoureki Grieks paasbrood met ei

 Ingrediënten:

  • 2 kilo meel (tarwebloem)
  • 6 eieren
  • ½ liter lauwe melk
  • 500 gr suiker
  • 325 gram margarine
  • 50 ml olijfolie
  • 4 zakjes gist (Bijv. Gist Levure van Dr. Oetker)
  • ½ glas lauw water (125 ml)

Recept voor Paasbrood - Tsourekia

Meng  met een mixer de margarine met de olie en suiker in een kom,  totdat het een massa is geworden.  Voeg daarna de eieren toe, samen met de rest mixen. Neem nu  een andere kom en doe daar het meel in. Doe 4 zakjes gist in het lauwe water en roer dit met een lepeltje. Maak  met een vuist een kuil in het midden van het meel en giet hierin het water met de gist, vermeng het goed met de hand.

Voeg ondertussen de lauwe melk en het mengsel (margarine, olie, suiker, eieren) dat we eerder hadden voorbereid toe en maak er met de handen een grote deegbol van. Zet deze kom met het deeg op een warme plaats (dichtbij een kachel of verwarming) en doe er een schone theedoek over, zodat de deeg kan rijzen.

Nadat het deeg gerezen is  (2 a 3 uur later) snijden we het deeg in lange stukken en vlechten de uiteindelijke vorm. Laat  de broden nog even rijzen en daarna smeren we de bovenkant met geklopte eieren met  een kwast. De broodjes kunnen nu in de voorverwarmde oven op 150 °C gebakken worden. Bak de broden tot ze goudgekleurd worden, ongeveer 20 minuten tot een half uur.



Tsourekia worden in Griekenland  met Pasen gemaakt. Over het algemeen verven de Grieken hun paaseieren rood. Om echte  Paschalina Tsourekia te maken kunt u eieren koken, deze rood verven en ze meebakken in het gevlochten paasbrood. Rode verf voor eieren bestel je hier>

Informatie over Pasen in Griekenland>>>

Recept en foto's: copyright De Griekse Gids - Wendy Nikolidakis

Ingredienten Tsourekia
Ingredienten Tsourekia.
Mix de margarine met olie en suiker
Meng de margarine met
olie en suiker.
Mix de margarine met
Het mengsel goed mixen.
Recept paasbrood
Voeg daarna de eieren toe,
samen met de rest mixen.
Neem nu  een andere kom en doe daar het meel in
Neem nu  een andere kom
en doe daar het meel in.
Recept paasbrood
Maak een kuil en giet hierin het water met de gist.
vermeng het goed met de hand
Meng het goed met de hand en voeg de melk toe
Mengsel toevoegen
Voeg het eerder gemaakte mengsel toe.
Meel is gerezen
Laat 2,5 uur rijzen op een warme plaats.
Tsourekia vlechten
Tsourekia vlechten.
Recept paasbrood
Tsourekia vlechten.
paasbrood uit Griekenland
Paasbrood uit Griekenland,
Recept paasbrood
Bestrijk de broodjes met ei.

 
Grieks paasbrood
Na een half uurtje in de oven.
Recept paasbrood
Tsoureki- Paasbrood

Tsourekia - paasbrood uit Griekenland
Paasbrood - Tsoureki


Ook lekker!

Imam - Gevulde aubergines
Imam - Gevulde aubergines
Frappe - Griekse ijskoffie
Frappe - Griekse ijskoffie
Spetsofai - Grieks recept
Spetsofai - Grieks recept
Griekse salade (Choriatiki)
Griekse salade (Choriatiki)