Met TUI naar Griekenland
Neckermann Griekenland


  Het Griekse nieuws


Het laatste Griekse nieuws - Griekenland-nieuws

Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Het Griekse nieuws - Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Sneeuw verrast Kreta (Telegraaf.nl)

(geplaatst op: 2017-01-08 12:26:59)

eel inwoners van Kreta zagen zondagochtend voor de eerste keer in hun leven sneeuw. Het had voor het laatst veertig jaar geleden gesneeuwd. De wijde omgeving van de havenstad Rethymno op het zuidelijke Griekse eiland was sinds lang weer eens winters wit. Griekenland heeft behoorlijk last van het winterse weer, waarbij de temperaturen in de nacht van zaterdag op zondag op sommige plaatsen daalde tot 17 graden onder nul. Op veel plekken in het land zijn de wegen onbegaanbaar door de neerslag. (Telegraaf.nl)


[ lees volledig artikel - Sneeuw verrast Kreta (Telegraaf.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekse crisis kan in 2017 zomaar weer oplaaien (nrc.nl)

(geplaatst op: 2017-01-05 17:19:07)

Ingrediënten voor nieuwe onrust rondom Griekenland zijn er genoeg dit jaar. Er zijn spanningen mét, maar ook tússen de schuldeisers. Wordt 2017 voor Griekenland een beetje zoals 2016, of meer zoals 2015? 2015, dat was het jaar waarin de Grexit, de uittreding uit de eurozone, ternauwernood werd afgewend. Kapitaal stroomde het land uit, er klonk een luid ‘nee’ bij het referendum over de eisen die Europa aan Griekenland stelde, er waren vervroegde verkiezingen. 2016 was wat rustiger. Er waren weliswaar de nodige aanvaringen tussen de Grieken en hun internationale schuldeisers, en er werd gestaakt en geprotesteerd in Griekenland, maar de regering van de linkse premier Alexis Tsipras kon doorregeren.(nrc.nl)


[ lees volledig artikel - Griekse crisis kan in 2017 zomaar weer oplaaien (nrc.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Tilburgs echtpaar maakt droom waar in Griekenland met speciale camping (bd.nl)

(geplaatst op: 2017-01-05 17:19:07)

Het Tilburgse paar Jan en Will van den Heuvel gaat een camping beginnen in Griekenland voor families met een kind met beperking. Tv-programma Ik vertrek zal het duo op de voet volgen. In juli hopen Jan en Will de camping Hakuna Matata Holidays te openen. „In 2007 bezochten wij voor het eerst de omgeving van het dorpje Finiki. Will en ik waren het al snel eens: onze toekomst lag in dit stukje Griekenland’’, aldus Jan. De twee kochten een jaar later een olijfboomgaard in het dorpje en al snel ontstond het idee van het gebied een camping te maken. „We hebben zelf een dochter waarbij de ontwikkeling niet geheel volgens het boekje ging; ze heeft Asperger’’, vertelt Will. Ze werkte tien jaar in het speciaal onderwijs en hoorde van ouders vaak hoe moeilijk het is om een fijne vakantie te hebben. ,,Kinderen met een beperking worden vaak vreemd aangekeken.” Ze bieden daarom een oppasservice aan, waardoor de rest van de familie tijd en aandacht voor elkaar vrij kan maken. Begin februari vertrekken de twee naar Griekenland. Vanaf het moment dat het koppel arriveert, worden ze gevolgd door een ploeg van Ik vertrek. (bd.nl)


[ lees volledig artikel - Tilburgs echtpaar maakt droom waar in Griekenland met speciale camping (bd.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Zware sneeuwval blokkeert de wegen in Griekenland (hln.be)

(geplaatst op: 2016-12-30 16:41:39)

Zware sneeuwval heeft tot aanzienlijke verkeersproblemen in het zuiden van Griekenland geleid. In alle regio's rond de hoofdstad Athene en op het schiereiland Peloponnesos sneeuwde het hevig. Dat meldt de Griekse openbare omroep (ERT). Boven de Egeïsche Zee waaide een stormwind van 9 Beaufort. Het ijzige weer zou volgens de meteorologische diensten nog tot zaterdag aanhouden. De snelweg naar Noord-Griekenland is tijdelijk gesloten omdat een heel aantal vrachtwagens zich in de sneeuw had vastgereden. Het centrum van Athene was in de vroege morgen bedekt met een dun sneeuwtapijt. Het kwik daalde tot rond het vriespunt. De Atheense metro legde 's morgens het verkeer op het noordelijk traject stil. Problemen waren er ook op het schiereiland Peloponnesos. In de bergachtige landstreek Arcadië bleef de snelweg Athene-Zuid-Griekenland urenlang dicht wegens zware sneeuwval, aldus de politie. Ook uit Kreta werd sneeuw gemeld in de bergen bij Chania en Iraklion. (hln.be)


[ lees volledig artikel - Zware sneeuwval blokkeert de wegen in Griekenland (hln.be)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Gesprekken schuldverlichting Grieken verder

(geplaatst op: 2016-12-27 16:38:45)
De gesprekken over een beloofde verlichting van de Griekse schuldenlast worden voortgezet, nu de Griekse regering in een brief heeft aangegeven zich te houden aan eerder gemaakte afspraken. Dat heeft eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zaterdag laten weten. De eurolanden hadden de verlichting van de schuldenlast van de Grieken in de koelkast gezet omdat de Griekse premier Alexis Tsipras 617 miljoen euro wilde geven aan een miljoen gepensioneerden met een laag inkomen. De eenmalige uitkeringen komen in de plaats van een kerstbonus die Athene op last van zijn schuldeisers moest schrappen. (nu.nl)

[ lees volledig artikel - Gesprekken schuldverlichting Grieken verder]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Geen uitkering meer voor overgrote meerderheid van werklozen in Griekenland (hln.be)

(geplaatst op: 2016-12-20 16:07:09)

Het worden moeilijke kerstdagen voor de werklozen in Griekenland. Zo'n 90 procent van hen is wegens de al zes jaar aanslepende crisis al te lang werkloos en krijgt dus geen uitkering meer. Dat schrijft de krant 'Ta Nea' op basis van gegevens van het nationale bureau voor de statistiek.Concreet gaat het om meer dan 350.000 Griekse families waar niemand nog een job heeft. De werkloosheidsgraad in Griekenland bedraagt 23,1 procent, het hoogste van de hele Europese Unie. Als gevolg van de crisis in het land zijn er de voorbije zes jaar meer dan 300.000 goed opgeleide mensen geëmigreerd. In de leeftijdsgroep tot 24 jaar zit bijna de helft (46,9 procent) zonder baan. Werklozen hebben in Griekenland maximum een jaar lang recht op een werkloosheidsuitkering. Nadien heeft men nog twaalf maanden lang recht op 200 euro per maand, vooraleer de financiële steun helemaal wegvalt. Mensen doen dan vaak een beroep op steun van humanitaire organisaties, de Kerk of de gemeente. (hln.be)


[ lees volledig artikel - Geen uitkering meer voor overgrote meerderheid van werklozen in Griekenland (hln.be)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Sociaal-democraten roepen Dijsselbloem op het matje voor schandelijke behandeling Griekenland

(geplaatst op: 2016-12-18 11:11:00)

De Europese sociaal-democraten willen dat de fractieleiders van het Europees parlement Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem op het matje roepen omdat hij de beloofde schuldverlichting aan Griekenland blokkeert. En dat omdat Griekenland aan gepensioneerden met een laag pensioen, die nauwelijks de eindjes aan elkaar kunnen knopen, een eenmalige Kerstbonus wil uitbetalen. Een schandalige beslissing die louter omwille van politiek-ideologische motieven is ingegeven. De Eurogroep had aanvankelijk aan Griekenland een tijdelijke schuldverlichting beloofd omdat het land haar begrotingsdoelstellingen heeft bereikt. Maar nadat Athene een eenmalige Kerstbonus had beloofd aan gepensioneerden met de laagste pensioenen, heeft de Eurogroep die beslissing nu bevroren. In totaal zou Athene 617 miljoen uittrekken om gepensioneerden die de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen een bonus te geven. Het gaat om een eenmalige storting van tussen de 250 en 800 euro. Dat mag, omdat Griekenland zijn begrotingsdoelstellingen bereikt heeft en zelfs een surplus van 2 miljard euro heeft gerealiseerd. Volgens de afspraken mag Griekenland, bij een eventuele surplus, die middelen gebruiken voor sociale programma’s. Er is dus geen enkele juridische reden om Griekenland hiervoor te straffen. (kathleenvanbrempt.be)


[ lees volledig artikel - Sociaal-democraten roepen Dijsselbloem op het matje voor schandelijke behandeling Griekenland]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Eeuwenoude stad ontdekt op een heuvel in Griekenland (ad.nl)

(geplaatst op: 2016-12-18 10:11:00)

Zweedse onderzoekers hebben een 2.500 jaar oude Griekse stad ontdekt. De ontdekking werd gedaan toen een kleinere, onbelangrijke nederzetting werd onderzocht door de Universiteit van Gothenburg en Bournemouth. Het onderzoeksteam onderzocht de resten van de stad aan de rand van het dorp Vlochós, op zo'n vijf uur rijden van Athene. De onderzoekers ontdekten onder meer op de top van een heuvel resten van torens, muren en stadspoorten. ,,We vonden een plein en een stratennetwerk dat suggereert dat we met een vrij grote stad van doen hebben",  aldus Rönnland.(ad.nl)


[ lees volledig artikel - Eeuwenoude stad ontdekt op een heuvel in Griekenland (ad.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Eilanden in problemen door lange veerbootstaking (parakalo)

(geplaatst op: 2016-12-09 13:40:07)

De Panhelleense Federatie voor Zeelieden (PNO) heeft de staking van de Griekse veerboten nog maar eens verlengd. De ferry’s blijven nu tot zeker 06.00 uur op zondag 11 december in de haven. Op de Griekse eilanden zijn  de gevolgen van de staking goed te merken. De vakbond wil dat het lagere belastingtarief voor zeelieden niet wordt geschrapt en dat de hervorming van hun sociale verzekeringsfonds van tafel gaat. Hoewel minister van Maritieme Zaken Panagiotis Kouroublis en minister van Financiën Euclid Tsakalotos hebben gezegd dat het belastingtarief voor zeelieden de komende twee jaar niet zal worden aangepast, ziet de PNO nog geen reden om de staking te beëindigen. (parakalo)


[ lees volledig artikel - Eilanden in problemen door lange veerbootstaking (parakalo)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Dan halen we die vluchtelingen zelf wel op in Griekenland (ed.nl)

(geplaatst op: 2016-11-30 15:35:41)
Een stoet van meer dan 400 auto's rijdt morgenmiddag naar de Tweede Kamer. Het dreigement achter de protestactie: als Nederland niet snel meer vluchtelingen overvliegt vanuit Griekenland, gaan we ze zelf wel halen!Het wordt winter. Ook in Griekenland. Regen, wind, en kou teisteren daar nu al de provisorische vluchtelingenkampen op de eilanden en het vaste land. Kampen waar tienduizenden asielzoekers in tenten of containers wonen, terwijl ze wachten tot er ooit iemand ergens achter een Grieks of Brussels bureau over hun toekomst beslist.Dat beeld trekken theoloog Rikko Voorberg en kunstenares Tinkebell niet langer. ,,Dit kan anders, dit kan beter. Er wordt nu politiek bedreven over de rug van deze mensen heen", zegt Voorberg, naast theoloog ook schrijver. ,,Daar moeten we als Europa toch te trots voor zijn." Uit protest rijden ze morgenmiddag met een stoet van meer dan 400 auto's naar de Tweede Kamer. Ook ex-politicus Jan Pronk en adjunct-directeur Jasper Kuipers van VluchtelingenWerk rijden mee. De slogan: we gaan ze halen. Strijdpunt: de belofte van Nederland om voor september 2017 zo'n 3800 asielzoekers uit Griekenland te hervestigen in ons land, zodat ze weg zijn uit de belabberde omstandigheden in Griekenland.

Die belofte werd in het najaar van 2015 gedaan, momenteel zijn er 725 mensen overgevlogen. Te weinig en te langzaam, vinden de mensen achter We Gaan Ze Halen. Voorberg: ,,Het gaat nu met 100 mensen per maand. Dat vinden we als burgers niet acceptabel. We willen niet langer wachten want de situatie in Griekenland is slecht."(ed.nl)

[ lees volledig artikel - Dan halen we die vluchtelingen zelf wel op in Griekenland (ed.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekenland Naar Griekse kranten Griekenland Titels Grieks nieuwsHet Griekenland Glossy


Bestel de Griekse Gids Glossy