Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
   Griekenland weblog

Au! Ik stond op een zee-egel!

Wendy Nikolidakis -  De Griekse Gids

Zee-egels komen vooral voor in schoon zeewater. We hebben ontdekt dat het water zeer schoon is, in Griekenland bij (oa.) eiland Symi. Nog even zwemmen voordat we de boot weer op zouden gaan om terug te varen naar Rhodos had vervelende gevolgen voor zoon Mano. Hij riep ineens vanuit zee dat hij 'ergens' op was gaan staan en het prikte. Een zee-egel dus. Au!

Zee egel Griekenland
Zee-egel in Griekenland

Wat moet je doen als je ongeveer 30 stekeltjes (die eruit zien als splinters) van een zee-egel onder je voet hebt? Ten eerste, niet meer met die voet lopen, want dat doet pijn. Dus: hinkelen, of getild worden door een vrijwilliger.

Volgens vier verschillende deskundige bronnen in Griekenland (arts, apotheker, serveerster en bootsmaatje) moet je bij zo'n grote hoeveelheid stekels niet gaan pulken en wroeten met naald en pincet, dat levert juist meer kans op infectie op, want je maakt evenzoveel gaatjes in de voet. Bij een paar stekels (vijf) kan je wel proberen ze te verwijderen, maar blijf het dan steeds goed ontsmetten. Wat doen we dan wel bij zo'n groot aantal stekels? OLIJFOLIE!

Wat? Ja echt, olijfolie op de voet smeren en'¦ wachten. Een aantal keer per dag olijfolie op de plek waar de stekels zitten zal ervoor zorgen dat de stekels week worden en langzamerhand verdwijnen. De stekels van een zee-egel kunnen niet tegen olie. Het kan wel enige tijd duren, maar na twee dagen kon Mano weer lopen, al zag je stukjes van de stekels nog wel zitten, ze werden steeds een beetje vager en kleiner. Het kan wel een tot twee weken duren voordat de stekels helemaal verdwenen zijn, maar hij had er geen last meer van.

Symi
Schoon zeewater bij Symi

Nu ik het toch over Griekse lokale medische wetenswaardigheden heb, toen ik vorig jaar door een wesp werd gestoken bij het zwembad en ik niet zo snel Azaron bij de hand had, is Jorgos ook raad gaan vragen bij lokale mensen. Het advies dat hij kreeg: ijsklontjes op de gestoken plek houden en er vervolgens zout op strooien, dit blijft erop plakken, omdat de bult nat is. Wij hebben dit advies opgevolgd en het heeft uitstekend geholpen. De zwelling en pijn namen snel af. Ook azijn helpt trouwens goed bij wespensteken. Een bekend middel bij kiespijn is volgens Yiayia (oma) kruidnagel. Een kruidnagel tegen de kies gedrukt houden met de tong en de pijn verdwijnt. (wel even langs de tandarts om te checken!) Een ander  goed werkend middeltje bij pijn is de ui. Stel, je hebt je enkel verstuikt en hij is dik en pijnlijk. Volgens Yiayia, moet je een ui in kleine stukjes snijden en deze op de pijnlijke enkel leggen en hieromheen een doek binden. De enkel zal slinken en de pijn zal afnemen.

Knoflook tegen kwade krachten
Knoflook tegen het boze oog en kwade krachten

En dan hebben we nog knoflook. Knoflook wordt al sinds de oudheid in Griekenland gezien als afweermiddel tegen het boze oog en kwade krachten. In veel Griekse huizen hangt dan ook een grote streng met knoflook om de gezinsleden tegen het kwade te beschermen. Knoflook heeft ook een desinfecterende werking en helpt tegen een hoge bloeddruk. Het regelmatig eten van knoflook stimuleert de stofwisseling. Uiteraard kunt u bij pijn en ongelukjes in Griekenland het best het zekere voor het onzekere nemen en even langs een arts gaan, maar misschien komen deze tips u toch eens van pas als u op vakantie bent.

Vakanties naar Griekenland

 


Schrijf je in en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over Griekenland en de Griekse Gids schrijf je in voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Direct na het aanmelden ontvang je van ons een e-mail met een link om je inschrijving te bevestigen.

Disclaimer: Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie om onze lezers te helpen. De Griekse Gids is niet verantwoordelijk voor beslissingen die u neemt op basis van bovenstaande informatie. Houd er rekening mee dat informatie snel (per dag en zelfs per uur) kan veranderen. Zodra er wijzigingen zijn passen wij dit zo snel mogelijk aan op deze website.


Lees ook deze populaire artikelen

Centraal Griekenland: Nafpaktos, Galaxidi en Delphi
Centraal Griekenland: Nafpaktos, Galaxidi en Delphi
Dit is Greece on Wheels!
Dit is Greece on Wheels!
Reisverhaal: Weer terug op Lefkas
Reisverhaal: Weer terug op Lefkas
Mam, er prikt iets in mijn voet... een zee-egel!
Mam, er prikt iets in mijn voet... een zee-egel!

Vakantie Griekenland Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024