Met TUI naar Griekenland
Griekse Gids Reizen - Vakantie Griekenland


  Potamos


Potamos - Kythira (Griekenland)

Potamos. Potamos is een traditioneel hoofddorp, een van de grootsten op Kythira (500 inwoners). In Potamos bevindt zich de kerk van de Heilige Moeder Ilariotissa. Vroeger heette het dorp “Het dorp van de Mevrouw” refererend aan de Heilige Moeder. 

Potamos betekent letterlijk rivie. Het is een dorp dat gekenmerkt wordt door de rijke vegetatie. Het ligt op 346 meter hoogte in het noorden van het eiland, zeven kilometer van Aghia Pelagia en twintig kilometer van Chora. In het dorp zijn veel winkels, banken, cafés en restaurants en iedere zondag is er een markt waarbij vooral lokale agrarische producten verkocht worden. Het is leuk om te zien hoe de bewoners van het dorp hun tafeltjes neerzetten en hun eigen producten uitstallen, zoals olijfolie, kaas, honing, vijgen en jam.

Als je in Potamos komt kan je het beste op de grote parkeerplaats in het centrum de auto parkeren, dit wordt met een bordje aangegeven. Het kleine Grill-House restaurant aan de hoofdweg in het dorp is een bezoekje zeker waard. Hier wordt niet alleen pita en souvlaki met gyros verkocht, maar er is elke dag in de vitrine een grote keuze aan Griekse specialiteiten, zoals gevulde tomaten, mousaka, spinaziehapjes etc. Een echte aanrader voor een snelle hap (zeer goede pita gyros), maar ook voor een ontspannen, echte Griekse maaltijd op het terras aan de overkant.

In Potamos zijn veel mooie traditionele gebouwen te zien, enkele traditionele herenhuizen en de oude Engelse school die onlangs gerestaureerd is uit de 18e eeuw. Er is tevens een bejaardenhuis en het dorp heeft een eigen filharmonische orkest. Hier bevindt zich ook het enige ziekenhuis van het eiland op de route naar Aghia Pelagia. Vlak bij het dorp bevindt zich de klooster van de Heilige Theodoros dat in de 12e eeuw is gebouwd en de historische brug met de zeven bogen.

Buiten het dorp, in de richting van Agia Pelagia, staat een boom met een bankje er omheen. Dit is het monument van "de plek van tranen van geluk en van verdriet", dat in 1908 is opgericht om te gedenken dat men afscheid nam van de vele mensen die naar het buitenland emigreerden. Meestal was dat buitenland Australië. Er is in Australië vandaag de dag een grote gemeenschap van 16.000 mensen, waarvan de ouders of voorouders uit Kythira komen, terwijl er op het eiland maar 3.000 mensen wonen.

De culturele vereniging van Potamos hoort tot de meest actieve van het eiland want er worden allerlei activiteiten en tentoonstellingen het heel jaar door georganiseerd zoals schilderijten toonstellingen en fotografie tentoonstellingen.

Vanaf Potamos kunt u een mooie wandelroute volgen van ongeveer een uur en vijftig minuten naar Paliochora.

(Tekst ©De Griekse Gids)

Foto's Potamos - Potamos in beeld

Voor de waterval van Mylopotamos (Kythira) - Foto van Dick & Joke Mylopotamos Kythira | Griekenland | De Griekse Gids foto 21 - Foto van De Griekse Gids Potamos Kythira | Griekenland | De Griekse Gids foto 24 - Foto van De Griekse Gids Mylopotamos Kythira | Griekenland | De Griekse Gids foto 73 - Foto van De Griekse Gids Mylopotamos Kythira | Griekenland | De Griekse Gids foto 99 - Foto van De Griekse Gids Mylopotamos Kythira | Griekenland | De Griekse Gids foto 11 - Foto van De Griekse Gids Mylopotamos Kythira | Griekenland | De Griekse Gids foto 30 - Foto van De Griekse Gids Mylopotamos Kythira | Griekenland | De Griekse Gids foto 44 - Foto van De Griekse Gids Wandeling naar Potamos Kythira | Griekenland | De Griekse Gids foto 21 - Foto van De Griekse Gids Potamos Kythira | Griekenland | De Griekse Gids foto 34 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Potamos»

Hoogste gemiddelde maximum temperaturen in de regio bij Potamos
Januari
11.5°C
Februari
11.5°C
Maart
12.9°C
April
15.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.3°C
Juli
25.5°C
Augustus
25.9°C
September
23.4°C
Oktober
19.7°C
November
15.7°C
December
12.8°C

Kythira: Waar ligt Potamos?

Uitstapjes / Trips vanaf Potamos
De kaart / landkaart van Kythira (©De Griekse Gids)

Uitstapjes vanaf Potamos Kythira

Klik op de plaatsnamen op de kaart van Kythira en bekijk de locaties die je op het eiland kunt bezoeken. Plan excursies naar allerlei bezienswaardigheden op het eiland Kythira.

De kaart - Landkaart van KythiraFratsia Kythira Kapsali Kythira Platia Ammos Kythira Aghia Pelagia Kythira Paliochora Kythira Karavas Kythira Potamos Kythira Aroniadika Kythira Mylopotamos Kythira Diakofti Kythira Chora - Kythira stad Livadi - Kato Livadi Kythira Karvounades Kythira Avlemonas - Paleopolis Kythira Mitata Kythira Kaladi en Paleopoli Kythira Komponada strand bereibaar vanaf Karvounades Mirtidiotissa Kythira Melidoni Kythira Limnionas Kythira
Uitstapjes vanaf Potamos - Klik op de kaart van Kythira (©De Griekse Gids)