Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids      Youtube Griekse Gids      Instagram Griekse Gids      Facebook Griekse Gids      Pinterest Griekse Gids
 
 


  

Pindos gebergte

Pindos. Het Pindos gebergte is het grootste gebergte van  Griekenland. Het domineert het hele westelijke gedeelte  van het Griekse vasteland en is verspreid over de bergebieden van de departementen Trikala, Grevena en Ioannina.  Eigenlijk is Pindos een verlengde van  de Illyrische en Dalmatische bergketens. Het Pindos gebergte bestaat uit  kleinere bergketens en bergen en hier tussen liggen vele ravijnen en rivierdalen. Pindos kun je opdelen in het noordelijke Pindos en in het zuidelijke Pindos. Het noordelijke Pindos bestaat uit de bergen  Smolikas (hoogste top 2637 meter), de Athamanika Bergen (Tzoumerka), Tymfi, Grammos, Agrafa en andere bergen. Het zuidelijke Pindos bestaat o.a. uit de bergen Gkiona, Vardousia en Parnassos.

Noord Pindos

Noord Pindos is de bergketen dat het departement Grevena beslaat en een gedeelte van het departement Ioannina. De hoogste toppen van de noordelijke Pindos zijn Vassilitsa (2249 meter) en de Lygkos (2177 meter). Hier ligt ook het beschermde Nationale Park van Pindos, bij het gebied van Valia Kalda. Hier ontspringen de grote rivieren Arachtos en Aoos.

Zuid Pindos

Zuid  Pindos is de bergketen die voor een groot deel in het departement Trikala ligt en voor een deel in het departement Ioannina. Het ligt ten oosten van de Thessalische vlakte en ten noorden van de bergketen Agrafa. De hoogste toppen van de zuidelijke Pindos zijn Trigkia (2204 meter) en Avgo (2146 meter). Hier in de zuidelijke Pindos ontspringen de rivieren Acheloos en Pinios.


(Tekst ©De Griekse Gids)