Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Zakynthos

Zakynthos - Vakantie in Griekenland


Zakynthos vakantie (Ζάκυνθος). Een erg leuk eiland om op vakantie naartoe te gaan in Griekenland is Zakynthos. Met een oppervlakte van 410 km² is er veel te doen en te zien. Zakynthos is het derde grootste eiland van de Ionische zee, dat is de zee die tussen Griekenland en Zuid-Italië ligt, direct ten westen van Peloponnesos en het Griekse vasteland. In deze zee liggen ook Lefkas, Corfu, Paxi, Kefalonia en Ithaki. De hoofdstad van het eiland is Zakynthos stad.

"Zakynthos is een fantastische vakantiebestemming"

Waarom is Zakynthos dan zo'n geweldige vakantiebestemming? Het is een eiland met een erg mooie, groene natuur, het heeft een heerlijk klimaat en prachtige stranden en witte rotsen. Je vindt er bijzondere "Blauwe" grotten in het noorden van het eiland. Hun naam is te danken aan de blauwe reflecties van het water, waar verschillende tinten blauw zich vermengen en contrasteren met de witte rotsen van de grotten.

Dan is er natuurlijk het spectaculaire Navagio-strand (met het scheepswrak), dat het symbool van dit eiland is, met het witte kiezelstrand en het turquoise zeewater. Verder zijn er heel wat leuke dorpjes en een erg leuke hoofdstad, Zakynthos stad. De typische traditionele Griekse specialiteiten zijn een must, met lokale producten zoals honing, olijfolie, kruiden, kaas en yoghurt die de basis van de heerlijke gerechten vormen. De bevolking van het eiland ontvangt je met open armen en is erg gastvrij. Ook de minder bekende plekken zijn adembenemend mooi, zoals Xigia, het "kuuroord" bijvoorbeeld. Kortom: Zakynthos heeft álles in huis om je vakantie tot een succes te maken!

Zakynthos
Zakynthos: mooie stranden, turquoise zee, rotsen, groene natuur.

Zante

Zakynthos ligt in het zuiden van de Ionische zee en wordt ook wel ‘Zante’ genoemd. Deze naam is te danken aan de Romeinen en Venetianen, die het eiland eeuwenlang bezet hielden. Ze noemden het eiland ook ‘Il fioro di Levante’, wat ‘bloem van het Oosten’ betekent. Men noemt ook de wind die in de zomer vanaf het oosten waait en die verkoeling geeft aan de plaatsen aan de oostkust Levante.

De naam Zakynthos komt van de zoon van Dardanus, die ‘Zakynthos’ heette. Dardanus was de koning van Troje en volgens de mythe heeft hij de eerste stad op het eiland gebouwd. Anderen beweren dat de naam is afgeleid van de bloem ‘Yakinthos’, die veel op Zakynthos voorkomt. Volgens Homerus behoorde het eiland tot het Koninkrijk van Odysseus. Homerus noemde het eiland ‘Iliessa’ wat bosrijk betekent.

Vakantie en eilandhoppen op Zakynthos

Wil je het prachtige Zakynthos tijdens je vakantie ontdekken? Het is een eiland waar je minstens drie dagen naartoe kan gaan, maar je kunt er gerust 7 of 14 dagen plezierig je vakantie doorbrengen. Zoek je een leuk hotel of appartement, bekijk hier het overzicht van vakanties naar Zakynthos. Op het eiland zijn kleinschalige hotels en appartementen maar ook grotere hotels en all-inclusive hotels. Je kunt je Zakynthos vakantie ook combineren met de eilanden Kefalonia en/of Lefkas. Dan ga je eilandhoppen op de Ionische eilanden! Je kunt je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken. We zijn gespecialiseerd in bijzondere vakanties zoals eilandhoppen.

Bekijk de foto's Zakynthos - Fotoalbum Griekenland

Griekse spullen bestellen

Tips en bezienswaardigheden: ontdek Zakynthos tijdens je vakantie

Zakynthos of Zante is een erg leuk eiland om op vakantie naartoe te gaan. Je kunt hier allerlei trips maken, zoals:

 • Bezoek het beroemde scheepswrak van Zakynthos (Navagio Beach) en bekijk het met je eigen ogen. Het is een van populairste bezienswaardigheden van Griekenland. Je kunt tijdens je vakantie op Zakynthos met de auto naar het hoge uitzichtpunt rijden dat tussen Anafonitria en Volimes ligt. Vanaf het hoge uitkijkpunt 300 meter boven het strand kun je mooie foto's maken, maar je kunt het strand niet bereiken vanaf hier. Je kunt wel met de boot naar het Navagio strand varen en daar in de kristalheldere zee zwemmen. Een aanrader!
 • Wandel over de brug naar Cameo eiland bij Agios Sostis. 
 • Wandel door de mooie, groene natuur. Mooie wandelingen kun je vanaf onder andere vanaf Tsilivi, Laganas en Argassi maken.
 • Vaar over de helderblauwe zee met steile rotsformaties.
 • Geniet van je vakantie en relax op een van de prachtige zandstranden van het eiland.
 • Wandel door verschillende oude dorpjes of door de charmante hoofdstad van Zakynthos.
 • Bezoek de "blauwe grotten".
 • Spot de indrukwekkende Caretta-Caretta zeeschildpadden, vooral in de baai van Laganas maar ook op andere plekken van het eiland.
 • Ga shoppen in Zakynthos-stad en eet en drink wat op een terrasje op de heuvel Bochalis met prachtig uitzicht over de stad en de zee. 

Video Zakynthos

Video met de highlights op Zakynthos

De Blauwe grotten op Zante

Een van de belangrijkste attracties zijn de “Blauwe grotten van Zakynthos” (Blue caves). Vanaf Aghios Nikolaos, het meest noordoostelijke vissersdorp van Zakynthos, kan je met bootjes naar de blauwe grotten varen. Als je het fenomeen van de Blauwe grotten ter plekke letterlijk wilt ervaren, kun je een duik nemen in het blauwe water. Je huidskleur kleurt gedurende deze duik echt blauw! Dit is natuurlijk optisch bedrog en verdwijnt op het moment dat je weer uit het water komt of de grot uit zwemt.

Blauwe grotten Zakynthos
De blauwe grotten van Zakynthos

Het scheepswrak van Zakynthos

Het scheepswrak op Navagio Beach is één van de meest gefotografeerde plekken van het eiland maar ook van Griekenland. Het scheepswrak liep in 1980 in het noordwesten van het eiland aan de grond. We zijn er met een bootje naartoe gevaren en als je het scheepswrak dan van dichtbij bekijkt, kom je tot de ontdekking dat het helaas in zeer slechte staat verkeert.

Als je over de weg hierheen komt, over de bergen, dan kan je van boven prachtige foto’s maken van het strand en het wrak, want er is een klein uitzichtpunt gemaakt waar je ongeveer 300 meter boven het water staat en uitzicht hebt op het scheepswrak. Wees hier wel voorzichtig, want de afgrond is steil. Het zeewater is prachtig helder en turquoise van kleur. Van boven is het spectaculair en adembenemend om te zien. Niet voor niets wordt het strand van het scheepswrak op vele kaarten en kalenders gedrukt. Lees ook: 'De legende van het scheepswrak van Zakynthos'

Navagio Zakynthos - Zakynthos Scheepswrak
Het scheepswrak van Zakynthos - Het Navagio strand

De populaire badplaatsen

De drukste plaats op Zakynthos is de badplaats Laganas. Laganas is de bestemming waar vooral jongeren graag op vakantie gaan. Hier zijn tientallen bars en discotheken, hier bevinden zich ook de meeste hotels. Laganas is de populairste vakantieplaats en bevindt zich circa 10 kilometer van de hoofdstad van Zakynthos, in het zuidoosten van het eiland. Laganas, dat maar 500 vaste inwoners heeft, was oorspronkelijk en klein dorpje, maar tegenwoordig is het voor veel jongeren de plaats bij uitstek om op vakantie te gaan. Houd je van rust dan kun je beter een ander plekje op Zakynthos uitzoeken. De baai van Laganas is bekend vanwege de schildpad Caretta-Caretta die hier ieder jaar haar eieren legt. De golf (baai) van Laganas is een door het Nationale Maritieme Park beschermd gebied van Zakynthos.

Zeer geliefd is de badplaats Tsilivi dat een mooi zandstrand heeft. Op kleine afstand van het strand zijn veel winkels, tavernes en allerlei soorten hotels. Tsilivi ligt 6 km ten noorden van Zakynthos-stad. Het heeft een 2 kilometer lang uitgestrekt zandstrand en het zeewater is hier ondiep. Op het mooie strand zijn er tal van watersport mogelijkheden. Bij Tsilivi is ook een waterpark.

Een andere populaire bestemming is Argassi. Dit is een vakantieplaats met veel hotels en appartementen. Hier zijn meerdere winkeltjes, pubs, snackbars, bakkers en restaurants. Argassi ligt in een groene omgeving en heeft een zandstrand dat uit meerdere kleine baaien bestaat. Bezienswaardigheden in en rond Argassi zijn de stenen brug met de drie bogen uit 1806, het Romeinse aquaduct en de kerk van Agios Spyridon. Op de top van de heuvel Skopos, bevindt zich het klooster van Panagia Skopiotissa (17e eeuw).

Ook de vakantieplaats Agios Sostis is erg geliefd. Het plaatsje ligt in het zuiden van het eiland op 3 kilometer van Laganas. Het was vroeger een rustig plaatsje, maar is de afgelopen jaren drukker geworden. In Agios Sostis zijn bars, restaurants, taverna’s, souvenirwinkeltjes en minimarktjes. Agios Sostis ligt in een landelijke omgeving met veel olijfbomen. Het heeft een gezellige boulevard met restaurants. Het strand is vrij klein. Je kunt er zelf een bootje huren. Vanuit Agios Sostis kun je naar Laganas wandelen.

Badplaats Kalamaki is ook erg leuk en ligt aan de baai van Laganas in het zuiden van Zakynthos. Het ligt ongeveer 3 kilometer van het populaire Laganas. Kalamaki bestaat uit het dorpje Kalamaki in het binnenland en Kalamaki aan zee, met het strand. Ook het Kalamaki strand hoort tot de ecologische gebieden die beschermd worden door natuurliefhebbers, omdat hier de Caretta-Caretta schildpadden hun eieren leggen. Aan het strand van Kalamaki, waar veel steile rotsen zijn, is ook een heel opvallende rots. De naam van deze rots is "Gypsolithos", wat letterlijk “rots/steen van gips” betekent.

Kalamaki Zakynthos
Kalamaki Zakynthos

De mooie stranden van Zakynthos

Er zijn vele mooie stranden op het eiland Zakynthos, velen beweren dat hier de mooiste stranden van Griekenland zijn.

Het strand Xigkia (Xigia) is een geweldig zandstrandje in een kleine baai waar de geur van zwavel zeer sterk aanwezig is. Uit de rotsen in de zee komt ijskoud water naar boven dat speciale eigenschappen heeft: dit water bevat namelijk collageen, een product dat in de cosmetische industrie veel gebruikt wordt om verjongingsproducten te maken. Sommigen noemen Xigkia (Xigia) een kuuroord en dat gratis en voor niets! Naast het strand is een grot en aan de kant van de hoge steile rots is er een smalle grot waar men in kan staan.

Tsilivi beach is een heerlijk zandstrand. Het strand van Tsilivi is voor kinderen erg leuk omdat het water ondiep is, voor watersporters zijn er allerlei voorzieningen en voor jongeren zijn er zeer goede beachbars. Voor veertig plussers en oudere mensen zijn er leuke gezellige taverna’s en rustige cafés.

De beroemde stranden Porto Zorro beach, Banana beach, Plaka beach en St-Nicolas Bay liggen ten zuiden van Argassi. Deze stranden zijn mooi, hip en schoon, ze liggen bij de streek Vassilikos. Dit zijn allemaal grote stranden, voorzien van alle watersportfaciliteiten. Aan deze stranden liggen allerlei beachbars, restaurants en hotels.

Banana beach is een van de populairste en meest geliefde zandstranden op het eiland Zakynthos. Het strand ligt 15 kilometer ten zuidwesten van Zakynthos stad en 2 kilometer van Vassilikos. Het is een groot strand dat vooral door jongeren wordt bezocht maar ook door gezinnen met kinderen. Het water is kristalhelder en ondiep.

Het leukste strand vinden vele mensen het strand van St-Nicolas bay. Dit strand ligt in een mooie omgeving, het noordelijke gedeelte is iets drukker dan het zuidelijke gedeelte. Het zuidelijke gedeelte ligt idyllisch te midden van een fraai begroeide omgeving. Het strand heeft zijn naam te danken aan de kapel van Agios Nikolaos (St. Nicolas) die zich aan de rand van het strand op de rotsen bevindt. Het mooie zandstrand van St Nicolas Beach is erg populair, omdat alle watersportmogelijkheden aanwezig zijn.

Banana Beach Zakynthos
Banana Beach Zakynthos

Zakynthos-stad

Zakynthos stad is de hoofdstad van het eiland en ligt aan de zuidoostkant van Zakynthos. De lokale bewoners noemen de stad Chora, zoals men ook vaak op andere Griekse eilanden een hoofdstad noemt. De stad is in 1953 door een zware aardbeving bijna helemaal geruïneerd. Nu is het een moderne stad met veel gebouwen in klassieke stijl. Er zijn straten met booggewelven, kerken met imposante klokkentorens, mooie pleinen en belangrijke monumenten.

De haven van Zakynthos bevindt zich ook in deze stad, vanaf hier is er een directe verbinding met Peloponnesos (Kylini). Vanaf de heuvel Bochalis waar de kerk Zoodochou Pigis zich bevindt, heb je een uitstekend uitzicht op de stad. Hier zijn ook vele traditionele taverna’s waar men lekker kan eten.

Zakynthos stad - Zante
Zakynthos stad - uitzicht vanaf de heuvel Bochalis.

Caretta-Caretta

De baai van Laganas is één van de belangrijkste plekken, niet alleen van Griekenland maar van de hele wereld, waar de Caretta-Caretta schildpadden hun eieren komen leggen. De grootte van de Caretta-Caretta is indrukwekkend, ze worden als volwassen dier wel een meter lang. Het zijn schildpadden die ver vóór de prehistorische tijd al leefden en die vooral in de Middellandse zee voorkomen. Zestig procent van deze schildpadden wordt in Griekenland geboren, daarvan veertig procent op Zakynthos. Iedere zomer, vanaf half mei tot eind augustus, leggen hier honderden vrouwtjesschildpadden hun eieren. Er wordt veel gedaan om deze unieke en prachtige dieren te beschermen. De baai van Laganas op Zakynthos is een Nationaal Maritiem Park en er gelden duidelijke regels. Men mag bijvoorbeeld wel op de stranden zonnen, maar men moet vijf meter boven aan het strand vrijhouden, omdat hier de nesten met eieren zich bevinden. Ook zetten de vrijwillige Caretta-Caretta-beschermers van Archelon ijzeren of houten frames over de nesten met eieren heen, zodat ze niet vertrapt worden. Meer over de Caretta - Caretta zeeschildpadden

De Caretta Caretta Zeeschildpad
Caretta Caretta schildpad zwemmend bij Laganas Zakynthos

Cameo Eiland 

Precies tegenover Agios Sostis bevindt zich het gelijknamige eilandje ‘Agios Sostis’ ook wel "Cameo Island" genoemd. Dit eilandje is uniek, het is ontstaan na een zware aardbeving op Zakynthos, in de 17e eeuw. Het eiland heeft de naam van de gelijknamige kerk gekregen die op het eilandje staat en meer dan 16 eeuwen oud is. Het eilandje Agios Sostis, dat zeer klein is, is bereikbaar via een lange houten brug. Het eilandje is privé bezit en wordt regelmatig verhuurd voor bruiloften. Het wordt veel bezocht door toeristen, je kunt hier namelijk heerlijk zwemmen. 

Agios Sostis Zakynthos
Zakynthos Agios Sostis - Cameo eiland

Traditionele dorpen

Er zijn op Zakynthos heel wat leuke, traditionele dorpen. Wanneer je een auto of scooter huurt kun je een aantal van deze dorpjes bezoeken. Het is zeer zeker de moeite waard.

Het dorp Anafonitria ligt in het noordwesten van het eiland op 30 kilometer van Zakynthos-stad. In het dorp zijn een aantal tavernes en er wonen ongeveer 200 inwoners en je ziet hier veel marktkraampjes. De mensen achter de kraampjes zijn lokale inwoners, die hun eigen producten verkopen, zoals olijfolie, wijn en honing. Ook worden er allerlei handgemaakte tafelkleedjes en tapijtjes verkocht. Het is erg leuk om hier een uitstapje naartoe te maken en wat lokale producten aan te schaffen.

Anafonitria Zakynthos
Anafonitria Zakynthos

Bergdorp Xirokastello ligt op de route Zakynthos-stad - Vassilikos op slechts een kilometer van het strand Porto Kaminia beach, tegen een mooie begroeide berghelling op ongeveer 120 meter hoogte. In het dorp zijn tavernes met panoramisch uitzicht, cafes en winkeltjes. Het dorp ligt idyllisch want het biedt een adembenemend panoramisch uitzicht op de Ionische Zee en de omliggende groene bergen vol met olijf- en pijnbomen. Ook bevindt zich hier het klooster Panagia Anafonitria

Een leuk dorpje in de westelijke helft van Zakynthos is Exo Chora, een traditioneel dorp met mooie huizen. Op het plein is een gezellige taverna en er zijn enkele cafés en souvenirwinkels. Opvallend is hier de oude olijfboom met de grote stam die een aparte originele vorm heeft. Op het plein bevindt zich de oude kerk van Agios Nikolaos met daarnaast een eeuwenoude plataan.

Het traditionele dorp Volimes ligt 32 kilometer ten noordwesten van Zakynthos-stad. Het dorp bestaat uit Ano en Kato Volimes (Boven en Beneden Volimes) en ligt op 430 tot 480 meter hoogte. In het dorp zijn een aantal restaurants en veel winkeltjes. Langs de weg staan veel marktkraampjes waar lokale producten en voorwerpen verkocht worden. In Volimes wonen 1000 inwoners die zich vooral met de landbouw en de veeteelt bezig houden. De belangrijkste bezienswaardigheden van het dorp zijn enkele kerken en oude windmolens.

Mouzaki is een erg oud dorp, het is in de 16e eeuw gesticht. Het is een traditioneel dorp, de gebouwen zijn in de traditionele Zakynthos-stijl gebouwd. In het dorp zijn dan ook allerlei traditionele huizen en villa's te huur. Het ligt in een vruchtbare vlakte, op lage heuvels en is omgeven door duizenden olijfbomen. In Mouzaki zijn twee oude kerken te zien, de kerk van de Heilige Moeder (1741) en de kerk van Agios Nikolaos (1815). De klokken van deze kerken worden als belangrijke monumenten in hun soort gezien.

Keri, het meest zuidelijke dorp van Zakynthos. Het ligt in een mooie, groene omgeving met veel dennenbomen en olijfbomen, op 21 kilometer ten zuidwesten van Zakynthos-stad. Keri is een traditioneel dorpje met stenen huizen, met steen geplaveide steegjes en heeft een met stenen geplaveid dorpsplein. Het dorp heeft de oorspronkelijk stijl bewaard en de inwoners hebben de oude huizen verantwoord gerenoveerd. Bij Keri bevindt zich de vuurtoren van Keri en vanaf hier, aan een steile afgrond ongeveer 300 meter boven de zee, is een uitstekend uitzicht naar de turquoise zee en rotsen.

Keri Zakynthos
Keri Zakynthos

Links en artikelen

 • Top 10 stranden van Zakynthos. Is het strand met het scheepswrak het enige mooie strand van het eiland? Nee!  Wij stelden een top 10 van mooiste stranden van Zakynthos samen. Kijk en geniet!
 • 10 tips voor je vakantie op Zakynthos. Het eiland Zakynthos is een zeer populair en erg mooi vakantie-eiland. Er is op Zakynthos veel te zien en te doen. We hebben hier 10 tips en bezienswaardigheden voor je vakantie op Zakynthos op een rijtje gezet.
 • Eilandhoppen Zakynthos. Wil je Zakynthos in combinatie met andere eilanden bezoeken? Dan is eilandhoppen een goede keus. We hebben een grote variatie van eilandhop-combinaties voor je samengesteld.
 • Reisverslag Zakynthos. Zakynthos wordt ook wel “Zante”genoemd, een naam die het eiland van de Romeinen en de Venetianen heeft gekregen, nadat deze eeuwenlang het eiland bezet hielden.
 • Landenkompas Zakynthos. Algemene informatie over het eiland Zakynthos.

Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Zakynthos

Freddy.delforce@gmail.com
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 9 - Uitgaan: 7 - Kindvriendelijk: 10 - Cultuur: 10 - Stranden: 10 - Omgeving: 9

Toelichting :

Alles is meegevallen


Elonie
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 9 - Uitgaan: 8 - Kindvriendelijk: 7 - Cultuur: 9 - Stranden: 7 - Omgeving: 10

Toelichting :

Super vakantie gehad op Zakynthos. Veel bezienswaardigheden, zie hieronder onze filmpjes. Zakynthos shipwreck TUI https://www.youtube.com/watch?v=zsMvcApxFVY Turtle Island (tip: boek via Peter Tours) https://www.youtube.com/watch?v=6Gxvm_4nBIA Quad huren, Cameo Island, Dafni Beach https://www.youtube.com/watch?v=dwImt9e5SlA Roadtrip Zakynthos Quad, Shipwreck, blue caves, Xigia Beach https://youtu.be/NRUgCLVmmo8


Ben je zelf ooit naar Zakynthos geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Zakynthos?


Waar ligt Zakynthos
De kaart / landkaart van Zakynthos

Gemiddelde temperaturen

Januari
11.5°C
Februari
11.5°C
Maart
12.9°C
April
15.2°C
Mei
19.4°C
Juni
23.3°C
Juli
25.5°C
Augustus
25.9°C
September
23.4°C
Oktober
19.7°C
November
15.7°C
December
12.8°C


Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse webshop to Magazaki

Weer Zakynthos

dinsdag
Weer en klimaat
37°C

woensdag
Weer en klimaat
36°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024