Alle Griekse eilanden - Griekenland

Eilanden Griekenland. Ieder Grieks eiland heeft zijn eigen, unieke charme. Het grootste Griekse eiland van is Kreta, hierna volgen Evia en Lesbos. Er zijn zo'n 6.000 Griekse eilanden, die in de zee om het vasteland verspreid liggen, hiervan zijn 227 eilanden bewoond. De eilanden van Griekenland zijn zeer geliefd bij toeristen en heel divers.

Welk Grieks eiland moet je kiezen?

De meeste toeristische eilanden hebben een eigen luchthaven, met een rechtstreekse charterverbinding met Schiphol, Brussel, Eindhoven, Rotterdam, Groningen, Maastricht of andere Europese luchthavens. Kleinere en onbekendere eilanden hebben ook vaak luchthavens, maar die zijn bereikbaar via Athene en vervolgens met een binnenlandse vlucht. Eilanden zonder luchthavens zijn bereikbaar via de dagelijkse bootverbindingen vanaf Athene (Pireaus). Ook onderling hebben de eilanden zeer goede bootverbindingen, vaak meerdere malen per dag. De Griekse eilanden zijn onderverdeeld in eilandgroepen, behalve Kreta dat op zichzelf staat, dat is immers het grootste eiland van Griekenland. Hieronder staan kaarten van Kreta en de eilandgroepen, zo kun je de eilanden gemakkelijk vinden en zien waar ze liggen.

Eilandgroepen Griekenland

Waar ligt kreta? - De Griekse eilanden

Kreta

Kreta is het grootste Griekse eiland van Griekenland en het is verdeeld in vier departementen. De departementen van Kreta zijn van oost naar west: Lassithi, Heraklion, Rethymnon en Chania. De Populairste vakantiebestemmingen op Kreta zijn de bekende plaatsen Chersonissos, Malia, het gezellige en mooie Rethymnon stad, Agios Nikolaos met het prachtige binnenmeertje Voulismeni, Agia Pelagia gelegen op de heuvels en aan een schilderachtige baai, en Chania, de Venetiaanse en oude haven en de oude binnenstad. Het favoriete vakantieoord voor welgestelde mensen en beroemdheden is Elounda, een gezellig plaatsje met het bekende schiereilandje Spinalonga aan de overkant.

Loutro op Kreta
Loutro Kreta

De drie gezellige bergdorpen Piskopiano, Koutouloufari en Ano-Chersonissos met leuke winkeltjes, restaurantjes, vriendelijke mensen en barretjes zijn erg populair. Leuke bestemmingen, weg van de drukte kun je vinden op zuid-Kreta zoals, het gezellige vissersdopje Agia Galini, een fantastische vakantieplaats met witte huisjes die tegen de berg zijn gebouwd. Het vriendelijke en pittoreske Mirtos ver verwijderd van het lawaaierige massatoerisme. Het van de hippies bekende Matala, met de witte krijtrotsen en het charmante dorpje Plakias waar je mooi kunt duiken en wandelen. Maar Kreta heeft veel meer te bieden dan bovengenoemde dorpen, bekijk daar onze handige interactieve kaart van Kreta.


Waar liggen de Cycladen? - De Griekse eilanden

De Cycladen

De Cycladen eilanden vormen samen een eilandengroep die centraal in de Egeïsche zee ligt, ten zuidoosten van Athene en ten noorden van Kreta. Hun naam hebben de Cycladen te danken aan de cirkelvormige opstelling rond het eiland Delos, dat in de oudheid als het heilige eiland werd beschouwd. In totaal telt deze eilandengroep 33 eilanden en daarvan zijn 26 eilanden bewoond. De eilanden zijn onderverdeeld in vier windstreken. De noordelijke Cycladen: Andros, Tinos, Syros, Dilos, Mykonos. De westelijke Cycladen: Kea of Tzia, Kythnos, Kimolos, Milos, Serifos, Sifnos. De oostelijke en centrale Cycladen: Paros, Naxos, Amorgos, Irakleia, Schinoussa, Koefonisia, Keros, Donoessa, Antiparos. De zuidelijke Cycladen: Folegandros, Sikinos, Ios, Thirasia, Anafi, Santorini
 

 

Lefkes op Paros Cycladen
Dorpje Lefkes op eiland Paros, een van de Cycladen eilanden


Waar liggen de Dodecanese? - De Griekse eilanden

De Dodecanese

De Dodecanese zijn de Griekse eilanden eilanden die  in het zuidoosten van de Egeïsche zee liggen, tussen Samos, Kreta en voor de Turkse kust. De populairste eilanden zijn hier Rhodos en Kos, gevolgd door Karpathos. Een erg bijzonder eiland is Patmos, vanwege religieuze redenen. In de eerste eeuw na Christus werd Johannes de Theoloog twee jaar naar dit eiland verbannen en hij schreef hier de 'Openbaring'. Andere leuke eilanden zijn het sponzeneiland Kalymnos, o.a. populair onder rotsklimmers en het authentieke Leros, dat geen massatoerisme heeft en een prachtig eiland is. Zeer mooie eilanden om ook voor een paar dagen te bezoeken zijn hett schilderachtige Symi, Halki (Chalki) en het onbekende Tilos. Een ander prachtig eiland is Astypalaia dat een beetje verdwaald ligt tussen de Cycladen en de Dodecanese eilanden. Pserimos ligt vlakbij Kos en wordt vooral door dagjestoeriste bezocht, vooral vanuit Kos. Nisyros is beroemd om haar levende vulkanen en een paar dagen hier verblijven is een zeer leuke optie tijdens een eilandhopvakantie. Tot de Dodecanese horen ook twee enigszins afgelegen eilanden, dat zijn de eilanden Kastelorizo, 100 km ten oosten van Rhodos, en het eiland Kassos (Kasos) dat tussen Karpathos en Kreta ligt.
 

 

Symi Dodecanese
eiland Symi, een van de Dodecanese eilanden


Waar liggen de Ionische eilanden? - De Griekse eilanden

De Ionische eilanden en Kythira

Alle Ionische eilanden liggen in het westen van Griekenland behalve Kythira. De Ionische eilanden zijn Griekse eilanden die ook de "Eptanissa" worden genoemd, wat letterlijk "de zeven eilanden" betekent. Eigenlijk zijn het geen zeven eilanden maar het zijn er twaalf en ze bevinden zich tussen Griekenland en Italië. Het eiland Corfu is het beroemdste en populairste eiland. Het ligt helemaal in het noorden van de Ionische zee. Kleinere eilanden ten zuiden van Corfu zijn de eilanden Paxi (Paxos en Antipaxos), bekend om hun turquoise wateren. Onder Paxi bevindt zich het prachtige eiland Lefkas (Lefkada) dat zijn naam aan de witte stranden en de witte rotsen bij Kaap Lefkatas te danken heeft. Zeer bijzonder zijn Kefalonia en Ithaki, die naast elkaar liggen. Kefalonia is het grootste van de Ionische eilanden en Ithaki is wereldberoemd omwille van de held uit de Griekse mythologie en koning van het eiland: Odysseus. Zeer populair is Zakynthos, ook hier tref je prachtige stranden aan en indrukwekkende kliffen en (zee) grotten. Een eiland dat enigszins onlogisch tot de Ionische eilanden behoort is Kythira (Kithira). Kythira ligt namelijk ten zuidoosten van Peloponnesos.
 
 

Paxi, Ionische eilanden
Paxos, een van de onbekendere Ionische eilanden


Waar liggen de Noord-Egeische eilanden? - De Griekse eilanden

De Νoordoostelijke Egeïsche eilanden, Thassos en Samothraki

De Griekse eilanden van de Noordoostelijke Egeïsche Zee grenzen in het zuiden aan de Cycladen en de Dodekanese, in het westen met de Sporaden en in het noorden met Chalkidiki. In het oosten grenzen ze aan Turkije. Lesbos, Chios, Samos en Limnos zijn de grootste eilanden en meest toeristische eilanden. De natuur en het landschap zijn op Lesbos werkelijk schitterend en erg afwisselend: groene landschappen, prachtige berglandschappen, dennenbossen, bergen en heuvels met hier en daar groene vlaktes en valleien. Hetzelfde geldt voor het mooie, groene eiland Samos, een eiland dat bekend staat om haar zoete 'Samos'-wijn. Het eiland Chios is zeer afwisselend want het noorden is vooral rotsachtig en bergachtig, het zuiden is vlakker en vruchtbaarder. In het zuiden van Chios groeien de wereldberoemde mastiekbomen. Het eiland Limnos (Lemnos) is een vulkanisch eiland dat ten zuiden van Thassos en Samothraki ligt, ongeveer 60 km van de Dardanellen, de zeestraat tussen Europa en Klein-Azië. Ten zuidwesten van Limnos ligt het kleine Agios Efstratios. Twee zeer leuke eilanden liggen te westen van Samos, dat zijn Ikaria en Fourni. Ikaria is het grotere eiland dat bekend staat als het eiland waar mensen langer dan gemiddeld leven (Blue Zone). Het eilandje Fourni met de naastgelegen eilandjes Thimena, Agios Minas en Plakaki is de laatste jaren veel in het nieuws geweest vanwege de vele scheepswrakken uit de oudheid die hier nog steeds worden gevonden. Last but not least, is er nog het eiland Psara dat 19 km ten westen van Chios ligt en een belangrijke rol heeft gespeeld tijdens onafhankelijkheidsoorlog tegen de Turken.
 
 

Strand Samos - Egeisch eiland
Het prachtige strand van Potami op Samos, een van de Egeïsche eilanden


Waar liggen de Sporaden? - De Griekse eilanden

De Sporaden

De Sporaden zijn de Griekse eilanden die in het noordwesten van de Egeïsche zee liggen, vlak bij Pilion en Evia. De Sporaden zijn o.a Skiathos, Skopelos, Alonissos en Skyros. Skiathos is een klein, groen eiland met mooie zandstranden en een leuk hoofdstadje dat ten oosten voor de kust van Pilion ligt. Skopelos ligt tussen de eilanden Skiathos en Alonissos. Het meest opvallende aan dit eiland is dat het ongeveer acht miljoen dennenbomen herbergt! Skopelos staat ook bekend om de vele wandelpaden en het heeft leuke zand- en kiezelstrandjes. Alonissos is iets minder bekend dan Skiathos en Skopelos, maar toch is Alonissos minstens zo mooi! Het is een heuvellachtig eiland, dat erg groen is. Het is rustig op Alonissos, zelfs in het hoogseizoen. Er zijn afgelegen stranden en mooie vissersdorpjes. Ook Skyros hoort tot de Sporaden, dit eiland ligt iets zuidelijker en ten westen van Evia. Skyros is het minst toeristische eiland van de Sporaden en dat heeft als gevolg dat de tradities goed bewaard zijn gebleven. Skyros heeft niet alleen prachtige stranden en mooie natuur, maar ook veel cultuur.
 
 

Skopelos Sporaden eiland
Sporaden eiland Skopelos


Waar liggen de Saronische eilanden? - De Griekse eilanden

De Argo-Saronische eilanden

De Argo-Saronische eilanden zijn de eilanden die aan de baai van Argolis (Peloponnesos) en aan de Saronische golf liggen. In de Saronische baai liggen Poros, Aegina, Agkistri (Angistri) en Salamina. Poros is maar 23 km2 groot en ligt vlakbij de kust van Peloponnesos, precies tegenover het stadje Galatas. Poros bestaat uit twee eilandjes, namelijk Sferia en Kalavria. Het eiland is bedekt met dennenbomen, olijfbomen en citroenbomen. Aegina ligt in het midden van Saronische golf op 35 kilometer van Piraeus. Over het algemeen is het een vlak eiland met een aantal lage bergen. Vanaf het vissershaventje Perdika vertrekken kleine bootjes naar de pittoreske eilandjes Agkistri en Salamina. Iets zuidelijker ligt Hydra. Dit eiland heeft een rijke geschiedenis en dat merk je bij het binnenvaren in de pittoreske haven. Je ziet ertraditionele herenhuizen, de marine-academie en musea. Erg leuk zijn de gezellige terrasjes en allerlei winkeltjes die verspreid liggen rond de haven. In de baai van Argolida ligt het eiland Spetses. Spetses heeft haar naam te danken aan de Venetianen die het ’Isola di Spezia’ noemden, wat eiland der geuren/specerijen betekent. Op het eiland groeien namelijk veel bloemen, kruiden en specerijen. Spetses is maar 22 km2 groot. Hydra en Spetses zijn erg makkelijk via de haven van Piraeus bereikbaar.
 
 

Hydra -Saronische eilanden
Eiland Hydra een van de Argo-Saronische eilanden


Waar ligt Evia? - De Griekse eilanden

Evia

Evia is, na Kreta, het grootste eiland van Griekenland. Dit langwerpige eiland ligt ten oosten van Attica en Athene. Populaire vakantiebestemmingen van Evia zijn o.a.: Aedipsos een van de beroemdste spa kuuroorden van Griekenland, Eretria een stadje met een rijke geschiedenis en een van de meest toeristische plaatsen van het (schier) eiland, Karystos de meest zuidelijke havenplaats van het eiland, Marmari een klein badplaatsje in het zuidwesten van Evia dat gedeeltelijk tegen een helling aan gebouwd is, Prokopi een klein dorpje in Noord Evia dat het hele jaar door bezocht wordt, vooral omdat zich hier de kerk van Agios Ioannis de Rus bevindt, Limni een van de leukste en meest traditionele dorpen van het eiland en Orei een gezellige badplaats helemaal in het noorden van Evia.

 

Evia, het strand Golden Beach bij Marmari
Grieks eiland Evia