Kos (Dodecanese)

Wil jij dit jaar graag je vakantie op Kos doorbrengen? Dat is een buitengewoon goed idee! Kos is een populair, toeristisch, Grieks eiland in het zuidoosten van de Egeïsche zee. Het ligt in het midden van de Dodecanese en wordt omringd door de eilanden Kalymnos, Pserimos en Nisyros. Kos is het derde grootste Dodecanese eiland na Rhodos en Karpathos.

Fiets rond of maak een bergwandeling tijdens een vakantie op Kos

Wil je tijdens je vakantie op Kos graag actief bezig zijn? Dankzij het heerlijke klimaat en het vele water krijg je het zomers niet al te heet, waardoor een actieve vakantie goed mogelijk is. Op Kos zijn mooie fietspaden aangelegd en daarom is Kos hét fietseiland bij uitstek. Fietsen tijdens een vakantie op Kos is erg populair, vooral bij Nederlanders. Vergeleken met andere zonvakantie-bestemmingen in Griekenland, is het een vrij vlak eiland met weinig bergen. Alleen aan de zuidoostkust is het bergachtig. Hier bevindt zich op 846 meter de hoogste top van de berg Dikeos. De zuidelijke hellingen van Dikeos zijn bedekt met prachtige dennenbossen. Hier ligt ook een van de mooiste dorpen van Kos: het dorpje Zia.

Bezoek de hoofdstad en de zandstranden

De hoofdstad van het eiland is Kos stad, dat zich in het noordoosten van het eiland bevindt. Grote palmbomen en kleurrijke bloemen geven de stad een sfeervolle uitstraling. Een bezoek aan Kos stad is echt de moeite waard tijdens je vakantie. Je vindt er onder andere:

 • Interessante monumenten
 • Een prachtige haven
 • Een moderne jachthaven
 • Leuke, traditionele winkels

Wil je na een bezoek aan Kos stad lekker uitwaaien op het strand? Er zijn genoeg mooie zandstranden op Kos te vinden waar dit mogelijk is. Loop met je blote voeten door het zand en door het water van de Egeïsche zee en geniet van het geluid van de brekende golven op de achtergrond. De zandstranden zijn natuurlijk ook dé plek voor zwemliefhebbers. Op de meeste stranden wappert de Blue flag met trots. Dit is een internationale milieuonderscheiding voor schone en veilige stranden.

Ontdek de rijke geschiedenis

Kos is ook het eiland van Hippocrates. Hippocrates was onder andere filosoof en arts. Het meest waardevolle werk van hem is de ‘Eed’ die nog steeds door artsen afgelegd wordt. Ten noorden van Kos stad ligt het Asklepieion, vernoemd naar de Griekse God der geneeskunde. Het is een belangrijk heiligdom dat uit de vierde eeuw voor Christus dateert. Het heiligdom omvatte ook een medisch centrum en een school.

Boek je vakantie naar het veelzijdige Kos nu

Wil je een onvergetelijke vakantie op Kos meemaken? Boek je reis dan bij Griekse Gids Reizen of kom langs bij ons reisbureau in Wijk bij Duurstede en stel samen met ons een reis samen. Vertel ons al je wensen, zodat we een reis op maat voor je kunnen maken. Voor vragen of meer informatie kun je ook contact opnemen met ons via reizen@grieksegids.nl of (0031) 0343-594447 of (0031) 06-51914690.

Foto's Kos - Kos in beeld

Tigaki Kos - Eiland Kos foto 30 - Foto van De Griekse Gids Kos stad - Eiland Kos - Griekse Gids Foto 83 - Foto van De Griekse Gids Hotel Aegean View Kos stad | De Griekse Gids | Foto 5 - Foto van De Griekse Gids Marmari Kos - Eiland Kos foto 28 - Foto van De Griekse Gids Kardamena Kos - Griekse Gids foto 13 - Foto van De Griekse Gids Kos stad (Kos-stad) | Eiland Kos | Griekenland foto 131 - Foto van De Griekse Gids Kardamena Kos - Griekse Gids foto 4 - Foto van De Griekse Gids Markos beach - Eiland Kos - Foto 27 - Foto van De Griekse Gids Het Odeion | Kos stad | Griekenland foto 1 - Foto van De Griekse Gids Marmari Kos - Eiland Kos foto 33 - Foto van De Griekse Gids Zia | Bergdorp Kos | Griekenland foto 12 - Foto van De Griekse Gids Kardamena Kos - Griekse Gids foto 12 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Kos»


Griekse Gids Reizen Eliza was here Griekenland Sunweb Griekenland Tui Griekenland Ross Holidays Griekenland Zongids Griekenland;

Video over Kos - De Griekse Gids

 

Highlights Eiland Kos - ©De Griekse Gids


Bezienswaardigheden, tips en overige informatie Kos

Het Asklepeion

AsklepeionAsklepeion. Het Asklepeion op Kos staat bekend als de geboorteplaats van Hippocrates, de "Vader van de Geneeskunde".  Hij verloste de geneeskunde van het priesterschap en de tovenaars. Tot op de dag van vandaag wordt de eed der Geneesheren, de eed van Hippocrates afgelegd. Het Asklepeion is één van de belangrijkste archeologische monumenten van het eiland Kos.  Dit was het beste en tevens het bekendste ziekenhuis uit die tijd.
Meer over het Asklepeion»

Agios Fokas

Agios Fokas KosAgios Fokas. Agios Fokas is het gebied dat zich helemaal in het oosten van Kos bevindt. Het ligt op ongeveer acht kilometer van Kos stad en is met de bus binnen 15 minuten bereikbaar. Ook met de fiets is het makkelijk bereikbaar, een groot deel van de weg bestaat namelijk uit een fietspad. Hier aan het strand van Agios Fokas hebben een aantal grote hotels zich gevestigd, waardoor het gebied zich toeristisch heeft ontwikkeld. Ook is er een mooie, milieubewuste beachbar bijgekomen, de Agios Fokas Beach Club.
Meer over Agios Fokas»

Marmari

Marmari KosMarmari is een kleine badplaats, 15 kilometer ten zuidwesten van Kos stad. De afstand tot het vliegveld van Kos is 12 kilometer.  Het zandstrand van Marmari is werkelijk schitterend, het is een strand met wit zand, daarachter bevinden zich lage duinen die begroeid zijn met allerlei bomen.  Hier aan het strand zijn tal van vistavernes, restaurants, bars en cafés. Behalve allerlei watersporten zoals surfen en parasailen, kan men in Marmari ook paardrijden.
Meer over Marmari»

Psalidi

Psalidi KosPsalidi, wat in het Grieks ‘schaar’ betekent, is het gebied dat zich ten oosten van Kos stad uitstrekt tot aan de gelijknamige kaap Psalidi. Wie van zandstranden houdt, zal deze in dit gebied van Kos niet vinden, daar alle stranden hier kiezelstranden zijn. Het water is hier echter kristalhelder, men kan hier heerlijk zwemmen, want het water is iets warmer dan in het zuiden van het eiland. In Psalidi bevinden zich veel van de mooiste hotels van het eiland.
Meer over Psalidi»

Kos stad

Kos stadKos stad, is een mooie, gezellige stad met een bruisend uitgaansleven en heel veel bezienswaardigheden. Kos is een levendige stad met gezellige terrasjes en leuke, smalle straatjes en winkeltjes. De stad is opvallend groen met overal palmbomen en bloemen. Hier zie je vandaag de dag een stadsbeeld, dat samengesteld is uit architectuur uit de oudheid, uit het Byzantium, uit Rome, uit de Middeleeuwen en uit de moderne tijd.
Meer over Kos stad»

Kardamena

Kardamena KosKardamena ligt aan de zuidkust van Kos, op dertig kilometer van Kos stad en zeven kilometer vanaf het vliegveld van het eiland. Het is een toeristische badplaats met 1300 vaste inwoners. Kardamena is vooral onder jongeren populair omdat het nacht- en uitgaansleven hier bruisend is. In en rond het dorp zijn er tavernes, restaurants, cafés, bars en discotheken. Rondom en in Kardamena zijn diverse goede zandstranden.
Meer over Kardamena»

Mastichari

Mastichari KosMastichari is een toeristische badplaats met uitstekende zandstranden,  achtentwintig kilometer ten zuidwesten van Kos stad. Mastichari is altijd een vissersdorpje geweest, je ziet nog steeds tientallen bootjes in de haven aanmeren.  Op het dorpsplein staat een standbeeld van de Griekse god Poseidon en daar rrondom zijn diverse winkels, cafés, restaurants en appartementen. Bijna alle watersporten zijn hier mogelijk en het strand is zeer goed georganiseerd.
Meer over Mastichari»

Thermen

Therma Kos - Thermen KosTherma of Thermen. Ongeveer twaalf kilometer ten zuidoosten van Kos stad bevinden zich de warmwaterbronnen van Kos. Op het kiezelstrand zie je dat een gedeelte van de zee met rotsen en grote keien is afgezet. Het warme water uit de grot loopt zo de zee in en blijft tussen deze rotsen en keien. Het water is erg warm, bijna heet, en je kunt hier een lekker warm bad nemen. Therma ligt precies tegenover het vulkaaneiland Nisyros en dat verklaart een hoop
Meer over de Thermen»

Kefalos

Kefalos KosKefalos. Helemaal in het zuidwesten van eiland Kos bevindt zich de Kefalos-baai, één van de meest geliefde baaien voor windsurfliefhebbers. Het grootste dorp is hier het gelijknamige dorpje Kefalos dat boven op de top van een heuvel ligt. De opvallendste bezienswaardigheid in de baai van Kefalos is het eilandje Aghios Nikolaos dat ook Kastrí genoemd wordt. Dit eilandje ligt recht tegenover het strand van Aghios Stefanos, in het midden van de baai.
Meer over Kefalos»

Tigaki

Tigaki KosTigaki bevindt zich op ongeveer elf kilometer van Kos stad. Tigaki is een van de mooiste en meest bezochte stranden van het eiland Kos. Het is een klein plaatsje met veel winkels, restaurants, cafetaria’s en bars. Het strand is goed georganiseerd en biedt allerlei watersportfaciliteiten. Tigaki wordt vooral overdag druk bezocht, want het heeft een uitstekend zandstrand. Kos stad is vanaf Tigaki makkelijk met de bus bereikbaar.
Meer over Tigaki»

Zia

Dorp Zia op KosZIA is het meest schilderachtige dorp van het eiland. Het is ideaal voor een dagtochtje, want het ligt in een prachtige natuur, te midden van dennenbossen. Het dorp is erg kleurrijk en er zijn hier veel gezellige restaurants en tavernes. Ook zijn er veel souvenirwinkeltjes en gezellige straatjes om te wandelen. Last but not least, het uitzicht vanaf hier over de noordelijke vlakte van Kos tot en met de eilanden Kalymnos en Pserimos is erg mooi.
Meer over Zia»

Berg Dikeos

Berg DikeosDikeos is de hoogste berg van Kos, de hoogste top bevindt zich op 846 meter hoogte. Dikeos ligt min of meer ten zuiden van Kos stad op ongeveer vijftien kilometer afstand. Op de noordelijke hellingen van Dikeos bevindt zich het meest schilderachtige dorp van het eiland, Zia. Hier bevindt zich ook een natuurpark (Kos Natural Park). De zuidelijke hellingen zijn steil en kaal, de noordelijke hellingen lopen geleidelijk af en zijn met bossen bedekt. Deze noordelijke hellingen behoren ook tot de fraaiste bezienswaardigheid van het eiland.
Meer over Berg Dikeos»Luchtvideo eiland Kos

 

Kos uit de lucht gefilmd - ©De Griekse Gids

Stranden Kos

Kos heeft veel mooie stranden. Zowel zand- als kiezelstranden. De mooiste stranden aan de noordkust van het eiland zijn de stranden van Marmari, Tigaki, Mastichari en het strand Lambi bij Kos stad. Ten oosten van Kos stad bij Psalidi zijn er vooral kiezelstranden. Een bijzonder strand is Therma, waar warm water in de zee vloeit. Aan de zuidkust west van het eiland zijn enkele prachtige stranden zoals dat van Paradise beach, Kamila beach, Kamari, Golden beach en het lange strand van Kefalos met o.a. het strand van Aghios Stefanos. Een mooi strand ligt helemaal aan de westkust van Kos, dat is het zandstrand van Agios Theologos en mooie stranden liggen ook bij Kardamena.
 

Kamila beach Kos - Eiland Kos - Foto van De Griekse Gids
Kamilia beach Kos (Camel beach)
Paradise beach - Eiland Kos - Foto van De Griekse Gids
Paradise beach Kos
 

Verblijven op Kos

Kos is een toeristisch eiland met veel hotels en appartementen. Er zijn goedkope hotels, maar ook dure, luxe hotels en all inclusive hotels. Alleen al in de hotels kunnen 70.000 gasten tegelijk verblijven. De meeste toeristen komen met het vliegtuig aan bij het Hippokrates vliegveld. Per jaar ontvangt dit vliegveld meer dan een miljoen reizigers. Daarnaast komen er duizenden toeristen via de haven van Kos, waar ook cruiseschippen aanmeren.
 

De economie van Kos

Kos is altijd een rijk eiland geweest. Tot de jaren '70 was het een agrarisch eiland, de vruchtbare grond van Kos was in de oudheid al zeer bekend. Na de jaren '70 en de komst van de toeristen, hebben de inwoners van Kos zich helemaal op het toerisme gestort. De landbouw werd minder belangrijk. Sinds de economische crisis echter, hebben veel jongeren het agrarische werk weer opgepakt en is de landbouw weer een belangrijke rol gaan spelen in de economie van het eiland. Veel jongeren zijn weer in de wijn- en olijfolieproductie gegaan of produceren kwalitatieve honing. Op Kos zijn drie grote wijnproducenten, die centraal op het eiland niet ver van elkaar liggen. Er worden dan ook wijnproeverijen georganiseerd die goed bezocht worden door toeristen.
 

Uitstapjes vanaf Kos

Omdat Kos centraal in de Dodecanese ligt, is het eiland een ideale vakantiebestemming om vanaf hier dagtripjes te maken naar andere eilanden en zelfs naar Turkije. Vanaf de haven van Kos worden dagelijks dagtrips georganiseerd naar Kalymnos, Pserimos en Nisyros. Er zijn zelfs lijndiensten die je naar verder gelegen eilanden kunnen brengen zoals naar Rhodos, Samos of Ikaria.
 

Feesten op Kos

Het grootste feest op Kos zijn de Hippocratia feesten die van juli tot en met september duren. In die periode zijn er, overal op het eiland, maar vooral in Kos stad, traditionele dansfeesten, concerten, theatervoorstellingen, tentoonstellingen en allerlei andere activiteiten. Dan wordt ook de eed van Hippocrates in het oud-Grieks tijdens theatervoorstellingen opgezegd.
 


Bezienswaardigheden op Kos:

 • De Middeleeuwse ridderburcht
 • Het Asklepeion
 • De eeuwenoude boom: de plataan van Hippokrates
 • Het Odeon
 • Het Romeinse huis en de badinrichtingen
 • Het stadion met de Xystos (oefengalerij)
 • Het huis met het Europa mozaiek
 • Het stadsmuseum met archeologische vondsten
   

Afstanden in kilometers op Eiland Kos

Kos stad tot Tigaki: 11 kilometer (ongeveer 15 minuten)
Kos stad tot Lambi: 3 kilometer (ongeveer 5 minuten)
Kos stad tot Marmari: 15 kilometer (ongeveer 20 minuten)
Kos stad tot Mastichari: 21 kilometer (ongeveer 25 minuten)
Kos stad tot Antimachia, het vliegveld van Kos: 22 kilometer (ongeveer 25 minuten)
Kos stad tot Kardamena: 28 kilometer (ongeveer 35 minuten)
Kos stad tot Kefalos: 38 kilometer (ongeveeer 50 minuten)
Kos stad tot Agios Fokas (bij Hotel Dimitra beach): 9 kilometer (ongeveer 15 minuten)
 

De geschiedenis van Kos

De eeuwenlange geschiedenis van Kos gaat ver in de tijd terug. De mythologie verbindt het eiland met de gebeurtenissen uit het tijdperk van de Giganten en de Titanen. Van tijd tot tijd nam het eiland verschillende namen aan: Kynnis, Merpis, Karis, en het eiland der Gelukzaligen. "Kos" kwam van de naam van de dochter van koning Triops, maar volgens andere geschiedkundigen van de zeekrab, die op de ene zijde van de oude munten van Kos staat. Het eiland werd aanvankelijk bewoond door de Pelasgen-Cariers en Lelegen. Daarop volgden de Phoeniciers en de Achaeers.
De geschiedenis van Kos»


Links naar Kos

 

Gemiddelde temperaturen Kos

Januari
11.9°C
Februari
12.1°C
Maart
13.6°C
April
16.6°C
Mei
20.5°C
Juni
24.7°C
Juli
26.9°C
Augustus
27.1°C
September
24.6°C
Oktober
20.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Kos: Waar ligt Kos?

Waar ligt Kos
De kaart / landkaart van Kos


Uitstapjes Kos

Klik op de plaatsnamen op de kaart van Kos en bekijk de locaties die je op het eiland kunt bezoeken. Plan excursies, wandelingen en fietstochten naar allerlei bezienswaardigheden op het eiland Kos.

De kaart van Kos - Landkaart KosTigaki - Eiland Kos Mastichari - Eiland Kos Kos stad en Lambi Kardamena - Eiland Kos Psalidi - Eiland Kos Kefalos Kos - Aghios Stefanos Kos Paradise Beach Kos Marmari Kos Pyli kos - Eiland Kos Zia - Eiland Kos Het Asklepieion op Kos Agios Fokas Kos De Thermen - Therma - Kos eiland
Uitstapjes vanaf - Klik op de kaart van Kos (©De Griekse Gids)

Griekenland vakanties

Hotel Gaia Garden

Bekijken

Hotel Gaia Garden
Kos
Kos stad
Hotel Gaia Royal

Bekijken

Hotel Gaia Royal
Kos
Mastichari
Imperial

Bekijken

Imperial
Kos
Kos stad
Platanista

Bekijken

Platanista
Kos
Lambi
© De Griekse Gids 2000-2019