Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 

Vakantie Kreta - Griekenland

Kreta is zonder twijfel, het populairste Griekse vakantie-eiland. Het is het grootste Griekse eiland en het op vier na grootste in de Middellandse zee (na Sicilië, Sardinië, Corsica en Cyprus). Kreta is een langwerpig eiland met een lengte van 260 kilometer. De breedte varieert van 60 kilometer (centraal op het eiland) tot 12 kilometer (ter hoogte van de Mirambello baai en Ierapetra). Het eiland heeft een totale oppervlakte van ruim 8300 km2. Het is daarmee groter dan Noord- en Zuid-Holland bij elkaar. De hoofdstad van Kreta is Heraklion. Hier bevindt zich ook het belangrijkste vliegveld van het eiland. Er zijn heel veel mooie stranden te vinden op Kreta, zoals het strand van Elafonisi en Balos beach.

Corona op Kreta: Op Kreta zijn er tot nu toe slechts 11 besmettingen en is er 1 sterfgeval geregistreerd. Lees hier al het belangrijke nieuws over het Coronavirus in Griekenland.

Geniet van je vakantie op Kreta

De afgelegen bergdorpjes, de stille onbekende stranden, de levendige toeristenplaatsen, de culturele rijkdom, de gezellige haventjes; Kreta is een prachtig eiland en een geweldige vakantiebestemming. De gastvrije en bijzonder vriendelijke inwoners van Kreta zorgen ervoor dat jij je tijdens je vakantie direct thuis voelt. Dat we bij De Griekse Gids zo gek zijn op Kreta heeft te maken met het feit dat wij (Jorgos en Wendy, de makers van De Griekse Gids) jarenlang op dit prachtige eiland gewoond en gewerkt hebben. Hierbij hebben wij het eiland tot in elke uithoek verkend. We hebben bijna alle plekken bezocht en bewonderd. Op deze pagina's kun je Kreta beter leren kennen waardoor je meer van je vakantie op Kreta kunt genieten.

Video

Video over Kreta

Luchtvideo highlights Kreta  - ©De Griekse Gids

Boek je vakantie naar Kreta

Ben je net zo enthousiast geworden over Kreta als wij en kun je niet wachten tot je met het vliegtuig in Heraklion landt? Bekijk hier ons uitgebreide vakantieoverzicht. Je kunt ook je vakantie bij Griekse Gids Reizen boeken. Wij kennen het eiland en de leukste plekjes erg goed. Voor vragen of meer informatie neem je contact op met ons via reizen@grieksegids.nl of bel naar (0031) 0343-594447 of (0031) 06-51914690.

Waar ligt Kreta?

Kreta ligt in het zuiden van de Egeïsche zee, honderd kilometer van de Peloponnesos en tweehonderd kilometer van Athene. De kustlijn is ruim 1000 km, met andere woorden: hier is overal zee. Op heel Kreta wonen 600.000 vaste inwoners, dat geeft aan dat Kreta niet drukbevolkt is. In de zomermaanden komen er op het eiland honderdduizenden toeristen bij, die vooral aan de noordkust vertoeven in de belangrijkste badplaatsen zoals Chersonissos, Rethymnon, Chania en Agios Nikolaos. Veel mensen denken dat Kreta dan te druk is en dat er alleen massatoerisme te vinden is, maar niets is minder waar. Kreta is groot, er zijn rustige plekken in overvloed. Zo is er op Kreta voor elk wat wils, jongeren vinden hun vertier aan de noordkust, mensen die rust zoeken, vinden dat aan de zuidkust of in een van de vele authentieke bergdorpen die het eiland rijk is. Watersporters, zonaanbidders, duikers, snorkelaars, wandelaars, surfers, kampeerders, zeilers, luxezoekers; iedereen komt op Kreta aan zijn trekken.

Kreta bestaat uit vier departementen (prefecturen). Van west naar oost zijn het de departementen:
Chania, Rethymnon, Heraklion en Lassithi.
 

Kaart Kreta

De landkaart van Kreta - Kaart Kreta - Reliefkaart Kreta

 

Foto's Kreta


De 4 departementen van Kreta
Kreta is onderverdeeld in 4 departementen (ook wel prefecturen genaamd), van west naar oost zijn het de departementen Chania (hoofdstad Chania stad), Rethymnon (hoofdstad Rethymnon stad), Heraklion (hoofdstad Heraklion stad) en Lassithi (hoofdstad Agios Nikolaos). Ze hebben allemaal hun eigen identiteit en charme, ieder hun eigen prachtige natuur, een fantastisch klimaat, schilderachtige traditionele dorpen, prachtige kusten en stranden en een ongeëvenaarde culturele rijkdom.

De stranden
Griekenland is gezegend met vele prachtige zandstranden. Op internet kan je veel foto’s vinden van geweldige stranden in heel Griekenland. De meeste stranden zijn echter op Kreta te vinden, logisch gezien de omvang van het eiland. Enkele van de mooiste stranden van Griekenland vind je hier, op Kreta, zoals Elafonisi, Balos en Vai. Bekijk de diavoorstelling 20 mooie stranden op Kreta».

Balos strand op Kreta
Het prachtige strand Balos op Kreta - Balos beach

De bergen
Kreta is een bergachtig eiland, er bevinden zich hier vier bergketens: Lefka Ori (Grieken noemen deze bergen ook Madares, op west Kreta), Ida (Idi of Psiloritis, op centraal Kreta), Dikti (Bergen van centraal Lassithi, op Oost Kreta) en het Asterousia gebergte in het zuiden van het centrale en oostelijke deel van het eiland. De hoogste top van Kreta bevindt zich bij Ida op 2456 meter, gevolgd door de 2452 meter hoge top ‘Pachnes’ op Lefka Ori. De bergen van Lefka Ori (dit betekent letterlijk Witte Bergen) zijn qua omvang het grootst (40 X 16 kilometer). Opvallend bij al deze bergen zijn de vele imposante grotten (Dikteon Andron, Melidoni, Omalos, Sentoni) en kloven (Samaria, Imbros etc). Op Kreta zijn ook diverse bergplateaus zoals die van Lassithi, Nida (Ida) en Omalos (Lefka Ori).

Kreta wandelen door de Samariakloof
Wandelen door de Samaria kloof op Kreta

De vlaktes
Omdat Kreta voor bijna 80% een bergachtig eiland is, zijn er weinig vlaktes. Dat grootste vlaktes zijn die van Kastelli Kissamos en de vlakte van Chania in het noordwesten van Kreta, de vlakte van Rethymnon (in het noorden van het gelijknamige departement), de Messara vlakte in het zuiden van het departement Heraklion), de vlaktes bij Chersonissos-Malia en de vlakte bij Sitia.

Rivieren en meren
Op Kreta zijn geen grote rivieren, wel zijn er een aantal kleinere rivieren, sommigen daarvan zijn in de zomer zelfs helemaal droog. Omdat het eiland smal en zeer bergachtig is, is er geen ruimte voor de natuur geweest om grote rivieren te vormen. Wanneer het echter in de wintermaanden hevig regent of in de bergen sneeuwt, ontstaan er grote waterstromen die met hevige kracht de zee invloeien. De belangrijkste riviertjes op Kreta zijn Geropotamos en Anapodaris op de Messara vlakte (in het zuiden van departement Heraklion), Tiflos en Kolenis op de vlakte bij Chania, Kourtaliotis in het zuiden van het departement Rethymnon en Patelis bij Sitia (Oost Kreta). Grote meren zijn er niet op Kreta. Het bekendste meer van Kreta is het meer van Kournas, nabij de badplaats Georgioupolis en het meer bij Zaros (ten zuiden van het Ida gebergte). Er zijn ook enkele artificiële meren die gevormd zijn door de bouw van dammen.
 

Kournas meer Kreta
Meer van Kournas op Kreta

Historische bezienswaardigheden
Het culturele erfgoed van Kreta is onevenaarbaar. De geschiedenis van Kreta is ontzettend rijk en gaat terug naar duizenden jaren voor Christus. De Minoïsche beschaving bijvoorbeeld was de eerste Europese beschaving en ‘Europa’ (=Evropi) was volgens de Griekse Mythologie de geliefde van Zeus. Knossos en Festos (Phaistos of Phaestos) horen tot de oudste, meest historische plaatsen, niet alleen van Griekenland en Europa, maar van de hele wereld!
Lees de geschiedenis van Kreta»

De wegen
De wegen op Kreta zijn goed. De Nationale Weg (Ethniki Odos) ligt aan de noordkust van het eiland en verbindt Kissamos (ten westen van Chania stad) met Sitia (in het oosten). Deze weg is 300 kilometer lang. Op diverse plaatsen, over de hele lengte van deze weg, zijn er knooppunten vanwaar provinciale wegen het noorden met het zuiden verbinden. Ook deze provinciale wegen zijn betrekkelijk goed, sommigen zijn breder dan anderen, meestal zijn deze wegen wel erg bochtig waardoor men heel veel tijd kwijt is om een bestemming te bereiken.

Eten en drinken op Kreta
Kreta is eigenlijk een heel rijk eiland omdat het zelfvoorzienend kan zijn, m.a.w. men hoeft niks te importeren. Olijven en druiven, tomaten en komkommers, bananen en meloenen, honing of vijgen, het eiland heeft het allemaal! De smakelijke producten die je hier vindt, kom je nergens anders tegen! Het Kretenzische dieet is alom bekend, zo ook de gezonde voedingsgewoontes van de Kretenzer. Op Kreta zijn er allerlei eeuwenoude traditionele producten, die je hier bij de bakker of bij de grossier kunt kopen, er zijn speciale kazen die je alleen op Kreta treft, wijnen van hoogstaande kwaliteit, olijfolie van uitstekende kwaliteit en natuurlijk de traditionele ‘Raki’, de sterke drank die op Kreta geproduceerd wordt. Bijzonder zijn ook de Kretenzische specialiteiten die in allerlei seizoenen verschijnen of tijdens religieuze of traditionele feesten.

 

Dakos, lekker eten op Kreta
Dakos, een specialiteit van Kreta

Muziek en dans
Tradities worden op Kreta goed bewaard zo ook de muzikale-en danstradities. Iedereen die wel eens op vakantie naar Kreta is geweest zal wel eens Kretenzische muziek gehoord hebben op de radio of tijdens een muziekavond. In de Kretenzische muziek overheersen twee instrumenten, dat zijn de ‘LYRA’ en de ‘LAOUTO’. De ‘Lyra’ is een strijkinstrument met 3 snaren dat reeds in de Byzantijnse periode, in de tiende eeuw, gebruikt werd. De ‘Laouto’ (=luit) is een snaarinstrument dat op een gitaar lijkt en meestal de ‘lyra’ begeleidt. De Kretenzische muziek is zeer populair, ook buiten Kreta, en is erg geliefd, zelfs onder de jongere generaties. Deze muziek gaat gepaard met dans, de bekendste dansen zijn de ‘Pentozalis’, de ‘Chaniotikos’ of ‘Syrtos’, de ‘Maleviziotis’ en ‘Sousta’.

Traditionele dans Kreta
Traditionele Kretenzer dansers op Kreta


Hoe kom ik op Kreta?
Op Kreta kom je in eerste instantie met het vliegtuig. De twee luchthavens van Kreta, Heraklion en Chania, zijn erg populair, er zijn rechtstreekse (charter) vluchten naar beide luchthavens vanaf luchthavens in heel Europa. Maar Kreta is ook bereikbaar met de boot via allerlei eilanden of via het Griekse vasteland. Daarnaast zijn er grote cruisemaatschappijen die cruises organiseren in de Middellandse zee en ook bij Kreta stoppen.

Wandelen op Kreta
Op Kreta zijn oneindig veel wandel- en bergpaden. Het Europese wandelpad E4 loopt door Kreta. Het begint bij Trachilos (ten westen van Kissamos) en eindigt in Kato Zakros in het oosten van Kreta.

 1. Departement Chania E4:
  Begint bij Trachilos en via Kissamos loopt het pad naar Polirinia en vanaf daar naar de westkust naar het dorp Sfinari. Vervolgens via Sfinari naar Elafonisi en vanaf daar langs de zuidkust en de dorpen Paleochora, Sougia, Agia Roumeli, Loutro, Sfakia, Frangokastello naar Skaloti.
 2. Departement Rethymnon E4:
  Vanaf Rodakino loopt het pad in noordelijke richting naar Mountros en dan in zuidoostelijke richting naar Koxare en Spili. Vervolgens via Kissos naar Gerakari, Amari, Vizari en Fourfouras, naar de top van Ida. Daar splitst het pad zich. Naar het noorden kun je dan naar Anogia wandelen.
 3. Departement Heraklion E4
  Vanaf de top van Ida loopt het pad naar Asites en vervolgens door de dorpen Venerato, Vathipetro, Archanes, Mirtia, Lyttos, Kastamonitsa en dan naar het Lassithi plateau.
 4. Departement Lassithi E4
  Vanaf Psichro loopt het pad in zuidelijke richting naar Mathokotsana en vervolgens via Prina, Vassiliki, Orino, Chrisopigi, Papagiannades, Ziros naar Zakros en vervolgens naar Kato Zakros.

Kreta staat ook bekend om de vele bewandelbare kloven. De bekendste is natuurlijk de Samaria kloof. Andere imposante kloven waar je als wandelaar heel veel plezier zult hebben zijn:

 • In het departement Chania: de Imbros-kloof, de Aradena-kloof, de kloof van Agia Irini, de Kallikratis-kloof bij Sfakia, de kloof bij Topolia.
 • In het departement Rethymnon: de Kourtaliotis-kloof (bij Preveli), de Kotsifos-kloof (bij Selia), de kloof van Arkadi, de kloof van Mili, de kloof van Margarites en de kloof van Prasses.
 • In het departement Heraklion: de kloof Agiofarango ten zuiden van het klooster Odigitria, de Aposelemi-kloof (bij Chersonissos), de kloof Astrakiano (bij Karteros in Heraklion), de kloof van Rouvas, de Tripiti-kloof (bij Lendas).
 • In het departement Lassithi: de Richtis-kloof (ten zuidoosten van Sitia), de kloof van Kapsa (bij Makrigialos), de kloof van Chochlakia (ten zuiden van Palekastro), de kloof der Doden (Zakros), de kloof van Ha (bij Kalo Chorio en Ierapetra).

Bezienswaardigheden, tips en overige belangrijke badplaatsen en stranden op Kreta

De Kreta Highlights op een rij!

 

Agia Galini

Agia Galini KretaAgia Galini is een van de leukste vissers-dorpjes van Kreta. Dit gezellige plaatsje met leuke terrasjes en smalle..
Méér over Agia Galini...
 

Agia Pelagia

Agia Pelagia Kreta Agia Pelagia is amfitheatrisch aan een schilderachtige baai gebouwd, 20 kilometer ten westen van Heraklion stad...
Méér over Agia Pelagia...
 

Agios Nikolaos

Agios NikolaosAgios Nikolaos is de hoofdstad van de provincie Lassithi. Deze plaats is vooral bekend door het diepe meertje dat wordt omringd
Méér over Agios Nikolaos...
 

Anogia

Anogia KretaAnogia is een traditioneel dorp ten zuiden van het Ida gebergte in de provincie Rethymnon. Eeuwenoude tradities ...
Méér over Anogia...
 

Chania

Chania Kreta Chania is een schilderachtig stadje aan de noordwest kust van Kreta. Het heeft een gezellig haventje waar....
Méér over Chania...
 

Chersonissos

Chersonissos KretaChersonissos is de populairste maar tevens de meest drukke badplaats van Kreta. Mooie stranden, een bruisend ...
Méér over Chersonissos...
 

Elounda

Elounda KretaElounda is een dorp dat bekend is geworden doordat de tv-serie "Who pays the ferryman" hier is opgenomen...
Méér over Elounda...
 

Frangokastello

Frangokastello KretaFrangokastello is bekend om het kasteel dat zich hier bevindt. Het heeft een prachtig zandstrand...
Méér over Frangokastello...
 

Georgioupolis

GeorgioupolisGeorgioupolis is een klein vissersdorpje dat zich de afgelopen decennia ontwikkeld heeft tot een volwaardig toeristisch...
Méér over Georgioupolis...
 

Heraklion

Heraklion - Iraklion Heraklion of Iraklion is de hoofdstad van Kreta. Het ligt centraal aan de Noordkust van het eiland en het is een van...
Méér over Heraklion...
 

Malia

Malia KretaMalia is een drukke badplaats aan de noordkust van Kreta, niet ver van Chersonissos. Het staat bekend...
Méér over Malia...
 

Matala

MatalaMatala ligt tussen de witte krijtrotsen die vroeger het domein van de hippies waren. Nu is het een prachtige badplaats...
Méér over Matala...
 

Preveli

Preveli KretaPreveli is één van de mooiste streken van Kreta, een geliefd gebied voor fotografen. Het staat bekend om het ...
Méér over Preveli...
 

Landkaart Kreta

De interactieve kaart van Kreta - The map of Crete Interactieve landkaart van het eiland Kreta. Klik op de plaatsnamen op deze kaart van Kreta en ontdek de...
De interactieve landkaart ...
 

Knossos

Knossos PaleisKnossos, de beroemde hoofdstad van het Minoïsche Kreta, ligt op vijf kilometer ten zuiden van de stad Heraklion....
Méér over Knossos...
 

Lassithi plateau

Lassithi Plateau - Lasithi vlakteLassithi vlakte. Deze vlakte ligt op 800 meter hoogte, tussen de Dikti- en Selenaberg ingeklemd. De bekende molens...
Méér over Lassithi...
 

Plakias

Plakias KretaPlakias is een leuke badplaats, die ideaal is voor een strand-vakantie. Plakias ligt 35 kilometer ten zuiden van Rethymnon...
Méér over Plakias...
 

Rethymnon

RethymnonRethymnon is een stadje met een mooi zandstrand, waar gezellige restaurantjes en leuke winkeltjes te vinden zijn...
Méér over Rethymnon...
 

Samaria

Samaria KloofSamaria is de smalste kloof ter wereld. Op sommige plaatsen is de kloof maar vier meter breed met rotswanden van 500 m...
Méér over Samaria...
 

Sitia

Sitia Kreta (Siteia)Sitia is Een heerlijke plaats om op vakantie te gaan, mooie stranden, leuke hotels, gezellige winkeltjes en vriendelijke...
Méér over Sitia...
 

Stalis

Stalis - Stalida KretaStalis (of Stalida) ligt aan de noordkust van Kreta, het is een kleiner badplaatsje tussen Malia en Chersonissos....
Méér over Stalis...
 

Vori

Vori, dorpje zuid KretaVori is een traditioneel Kretenzisch dorpje tussen Matala en Agia Galini aan de zuidkust van Centraal Kreta...
Méér over Vori...


Vai

Vai, het palmenstrand van KretaVai. Een uniek palmenbos en een prachtige blauwe zee geven Vai het uiterlijk van een paradijs. Het is een beschermd gebied...
Méér over Vai...
 

Weer en klimaat Kreta

Weer en klimaat KretaNet zoals alle andere eilanden van Griekenland, heeft zeker Kreta een lekker klimaat met zachte winters en
Meer over weer en klimaat Kreta...


Links

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.9°C
Februari
12.9°C
Maart
14.2°C
April
17.0°C
Mei
20.9°C
Juni
25.4°C
Juli
27.8°C
Augustus
27.7°C
September
24.9°C
Oktober
21.0°C
November
17.5°C
December
14.5°C


Kreta: Waar ligt Kreta?


Waar ligt Kreta
De kaart / landkaart van Kreta

© De Griekse Gids 2000-2020