Kreta

Kreta is zonder twijfel, het populairste Griekse vakantie-eiland. Het is het grootste Griekse eiland en het op vier na grootste in de Middellandse zee (na Sicilië, Sardinië, Corsica en Cyprus). Kreta is een langwerpig eiland met een lengte van 260 kilometer. De breedte varieert van 60 kilometer (centraal op het eiland) tot 12 kilometer (ter hoogte van de Mirambello baai en Ierapetra). Het eiland heeft een totale oppervlakte van ruim 8300 km2. Het is daarmee groter dan Noord- en Zuid-Holland bij elkaar. De hoofdstad van Kreta is Heraklion. Hier bevindt zich ook het belangrijkste vliegveld van het eiland.

Maak je vakantie op Kreta onvergetelijk

Wil je met jouw volgende vliegvakantie graag naar Kreta? Wij garanderen je dat je geen moment spijt zult krijgen van deze keuze. Kreta is bij uitstek een van onze favoriete eilanden. De afgelegen bergdorpjes, de stille onbekende stranden, de grote toeristenplaatsen, de gezellige haventjes; het is een eiland om verliefd op te worden. De gastvrije en bijzonder vriendelijke inwoners van Kreta zorgen ervoor dat jij je tijdens je vakantie direct thuis voelt.

De beste gidsen voor je vakantie op Kreta

Dat we bij De Griekse Gids zo gek zijn op Kreta heeft te maken met het feit dat wij (Jorgos en Wendy, de makers van De Griekse Gids) jarenlang op dit prachtige eiland gewoond en gewerkt hebben. Hierbij hebben wij het eiland tot in elke uithoek verkent. We hebben bijna alle plekken bezocht en bewonderd. Doordat wij Kreta als geen ander kennen, kunnen we bij het opstellen van je vakantie als een echte gids fungeren. Hierdoor leer je Kreta beter kennen kun je ultiem van je vakantie op Kreta genieten.

Boek je vakantie naar Kreta vandaag nog

Ben je net zo enthousiast geworden over Kreta als dat wij zijn en kun je niet wachten tot je met het vliegtuig in Heraklion landt? Of wil je toch liever een ander Grieks eiland bezoeken, zoals Samos? Boek dan snel je vakantie bij Griekse Gids Reizen. Vertel ons al je wensen en wij stellen een vakantie op maat voor je samen. Kom langs bij ons reisbureau in Wijk bij Duurstede voor persoonlijk advies. Voor vragen of meer informatie neem je contact op met ons via reizen@grieksegids.nl of bel naar (0031) 0343-594447 of (0031) 06-51914690.

Highlights Kreta (4K)

 

Luchtvideo highlights Kreta  - ©De Griekse Gids

Foto's Kreta - Kreta in beeld

Schuimparty Starbeach Chersonissos - Foam Party Starbeach Hersonissos 6 - Foto van De Griekse Gids Sfakia Kreta - Departement Chania - Foto 6 - Foto van De Griekse Gids Loutro Chania Kreta | Griekenland | De Griekse Gids Foto 18 - Foto van De Griekse Gids Natuur Centraal Rethymnon Kreta | De Griekse Gids foto 3 - Foto van De Griekse Gids Istro Kreta - Departement Lassithi - Foto 47 - Foto van De Griekse Gids Elafonisi (Elafonissi) Kreta - Griekenland - Foto 118 - Foto van De Griekse Gids Frangokastello | Chania Kreta | Foto 32 - Foto van De Griekse Gids Etnologisch Museum Vori Heraklion Kreta - Foto 11 - Foto van De Griekse Gids Rethymnon stad | Rethymnon Kreta | Foto 162 - Foto van De Griekse Gids Damnoni | Rethymnon Kreta | Foto 22 - Foto van De Griekse Gids Rethymnon stad | Rethymnon Kreta | Foto 186 - Foto van De Griekse Gids Stalis Kreta - Departement Heraklion - Foto 7 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Kreta»


Griekse Gids Reizen Eliza was here Griekenland Sunweb Griekenland Tui Griekenland Ross Holidays Griekenland Zongids Griekenland;

Waar ligt Kreta?

Kreta ligt in het zuiden van de Egeïsche zee, honderd kilometer van de Peloponnesos en tweehonderd kilometer van Athene. De kustlijn is ruim 1000 km, met andere woorden: hier is overal zee. Op heel Kreta wonen 600.000 vaste inwoners, dat geeft aan dat Kreta niet drukbevolkt is. In de zomermaanden komen er op het eiland honderdduizenden toeristen bij, die vooral aan de noordkust vertoeven in de belangrijkste badplaatsen zoals Chersonissos, Rethymnon, Chania en Agios Nikolaos. Veel mensen denken dat Kreta dan te druk is en dat er alleen massatoerisme te vinden is, maar niets is minder waar. Kreta is groot, er zijn rustige plekken in overvloed. Zo is er op Kreta voor elk wat wils, jongeren vinden hun vertier aan de noordkust, mensen die rust zoeken, vinden dat aan de zuidkust of in een van de vele authentieke bergdorpen die het eiland rijk is. Watersporters, zonaanbidders, duikers, snorkelaars, wandelaars, surfers, kampeerders, zeilers, luxezoekers; iedereen komt op Kreta aan zijn trekken.

Kreta bestaat uit vier departementen (prefecturen). Van west naar oost zijn het de departementen:
Chania, Rethymnon, Heraklion en Lassithi.
 

Kaart Kreta

De landkaart van Kreta - Kaart Kreta - Reliefkaart Kreta

 De 4 departementen van Kreta
Kreta is onderverdeeld in 4 departementen (ook wel prefecturen genaamd), van west naar oost zijn het de departementen Chania (hoofdstad Chania stad), Rethymnon (hoofdstad Rethymnon stad), Heraklion (hoofdstad Heraklion stad) en Lassithi (hoofdstad Agios Nikolaos). Ze hebben allemaal hun eigen identiteit en charme, ieder hun eigen prachtige natuur, een fantastisch klimaat, schilderachtige traditionele dorpen, prachtige kusten en stranden en een ongeëvenaarde culturele rijkdom.

De stranden van Kreta
Griekenland is gezegend met vele prachtige zandstranden. Op internet kan je veel foto’s vinden van geweldige stranden in heel Griekenland. De meeste stranden zijn echter op Kreta te vinden, logisch gezien de omvang van het eiland. Enkele van de mooiste stranden van Griekenland vind je hier, op Kreta, zoals Elafonisi, Balos en Vai. Bekijk de diavoorstelling 20 mooie stranden op Kreta».

Balos Kreta
Balos beach Kreta

De bergen van Kreta
Kreta is een bergachtig eiland, er bevinden zich hier vier bergketens: Lefka Ori (Grieken noemen deze bergen ook Madares, op west Kreta), Ida (Idi of Psiloritis, op centraal Kreta), Dikti (Bergen van centraal Lassithi, op Oost Kreta) en het Asterousia gebergte in het zuiden van het centrale en oostelijke deel van het eiland. De hoogste top van Kreta bevindt zich bij Ida op 2456 meter, gevolgd door de 2452 meter hoge top ‘Pachnes’ op Lefka Ori. De bergen van Lefka Ori (dit betekent letterlijk Witte Bergen) zijn qua omvang het grootst (40 X 16 kilometer). Opvallend bij al deze bergen zijn de vele imposante grotten (Dikteon Andron, Melidoni, Omalos, Sentoni) en kloven (Samaria, Imbros etc). Op Kreta zijn ook diverse bergplateaus zoals die van Lassithi, Nida (Ida) en Omalos (Lefka Ori).

Kreta
Samaria Kreta

De vlaktes van Kreta
Omdat Kreta voor bijna 80% een bergachtig eiland is, zijn er weinig vlaktes. Dat grootste vlaktes zijn die van Kastelli Kissamos en de vlakte van Chania in het noordwesten van Kreta, de vlakte van Rethymnon (in het noorden van het gelijknamige departement), de Messara vlakte in het zuiden van het departement Heraklion), de vlaktes bij Chersonissos-Malia en de vlakte bij Sitia.

Rivieren en meren van Kreta
Op Kreta zijn geen grote rivieren, wel zijn er een aantal kleinere rivieren, sommigen daarvan zijn in de zomer zelfs helemaal droog. Omdat het eiland smal en zeer bergachtig is, is er geen ruimte voor de natuur geweest om grote rivieren te vormen. Wanneer het echter in de wintermaanden hevig regent of in de bergen sneeuwt, ontstaan er grote waterstromen die met hevige kracht de zee invloeien. De belangrijkste riviertjes op Kreta zijn Geropotamos en Anapodaris op de Messara vlakte (in het zuiden van departement Heraklion), Tiflos en Kolenis op de vlakte bij Chania, Kourtaliotis in het zuiden van het departement Rethymnon en Patelis bij Sitia (Oost Kreta).
Grote meren zijn er niet op Kreta. Het bekendste meer van Kreta is het meer van Kournas, nabij de badplaats Georgioupolis en het meer bij Zaros (ten zuiden van het Ida gebergte). Er zijn ook enkele artificiële meren die gevormd zijn door de bouw van dammen.

Historische bezienswaardigheden
Het culturele erfgoed van Kreta is onevenaarbaar. De geschiedenis van Kreta is ontzettend rijk en gaat terug naar duizenden jaren voor Christus. De Minoïsche beschaving bijvoorbeeld was de eerste Europese beschaving en ‘Europa’ (=Evropi) was volgens de Griekse Mythologie de geliefde van Zeus. Knossos en Festos (Phaistos of Phaestos) horen tot de oudste, meest historische plaatsen, niet alleen van Griekenland en Europa, maar van de hele wereld!
Lees de geschiedenis van Kreta»

De wegen op Kreta
De wegen op Kreta zijn goed. De Nationale Weg (Ethniki Odos) ligt aan de noordkust van het eiland en verbindt Kissamos (ten westen van Chania stad) met Sitia (in het oosten). Deze weg is 300 kilometer lang. Op diverse plaatsen, over de hele lengte van deze weg, zijn er knooppunten vanwaar provinciale wegen het noorden met het zuiden verbinden. Ook deze provinciale wegen zijn betrekkelijk goed, sommigen zijn breder dan anderen, meestal zijn deze wegen wel erg bochtig waardoor men heel veel tijd kwijt is om een bestemming te bereiken.

Eten en drinken op Kreta
Kreta is eigenlijk een heel rijk eiland omdat het zelfvoorzienend kan zijn, m.a.w. Kreta hoeft niks te importeren. Olijven en druiven, tomaten en komkommers, bananen en meloenen, honing of vijgen, Kreta heeft het allemaal! De smakelijke producten die je hier vindt, kom je nergens anders tegen! Het Kretenzische dieet is alom bekend, zo ook de gezonde voedingsgewoontes van de Kretenzer. Op Kreta zijn er allerlei eeuwenoude traditionele producten, die je hier bij de bakker of bij de grossier kunt kopen, er zijn speciale kazen die je alleen op Kreta treft, wijnen van hoogstaande kwaliteit, olijfolie van uitstekende kwaliteit en natuurlijk de traditionele ‘Raki’, de sterke drank die op Kreta geproduceerd wordt. Bijzonder zijn ook de Kretenzische specialiteiten die in allerlei seizoenen verschijnen of tijdens religieuze of traditionele feesten.

Muziek en dans op Kreta
Tradities worden op Kreta goed bewaard zo ook de muzikale-en danstradities. Iedereen die wel eens op vakantie naar Kreta is geweest zal wel eens Kretenzische muziek gehoord hebben op de radio of tijdens een muziekavond. In de Kretenzische muziek overheersen twee instrumenten, dat zijn de ‘LYRA’ en de ‘LAOUTO’. De ‘Lyra’ is een strijkinstrument met 3 snaren dat reeds in de Byzantijnse periode, in de tiende eeuw, gebruikt werd. De ‘Laouto’ (=luit) is een snaarinstrument dat op een gitaar lijkt en meestal de ‘lyra’ begeleidt. De Kretenzische muziek is zeer populair, ook buiten Kreta, en is erg geliefd, zelfs onder de jongere generaties. Deze muziek gaat gepaard met dans, de bekendste dansen zijn de ‘Pentozalis’, de ‘Chaniotikos’ of ‘Syrtos’, de ‘Maleviziotis’ en ‘Sousta’.

Hoe kom ik op Kreta?
Op Kreta kom je in eerste instantie met het vliegtuig. De twee luchthavens van Kreta, Heraklion en Chania, zijn erg populair, er zijn rechtstreekse (charter) vluchten naar beide luchthavens vanaf luchthavens in heel Europa. Maar Kreta is ook bereikbaar met de boot via allerlei eilanden of via het Griekse vasteland. Daarnaast zijn er grote cruisemaatschappijen die cruises organiseren in de Middellandse zee en ook bij Kreta stoppen.

Wandelen op Kreta
Op Kreta zijn oneindig veel wandel- en bergpaden. Het Europese wandelpad E4 loopt door Kreta. Het begint bij Trachilos (ten westen van Kissamos) en eindigt in Kato Zakros in het oosten van Kreta.

 1. Departement Chania E4:
  Begint bij Trachilos en via Kissamos loopt het pad naar Polirinia en vanaf daar naar de westkust naar het dorp Sfinari. Vervolgens via Sfinari naar Elafonisi en vanaf daar langs de zuidkust en de dorpen Paleochora, Sougia, Agia Roumeli, Loutro, Sfakia, Frangokastello naar Skaloti.
 2. Departement Rethymnon E4:
  Vanaf Rodakino loopt het pad in noordelijke richting naar Mountros en dan in zuidoostelijke richting naar Koxare en Spili. Vervolgens via Kissos naar Gerakari, Amari, Vizari en Fourfouras, naar de top van Ida. Daar splitst het pad zich. Naar het noorden kun je dan naar Anogia wandelen.
 3. Departement Heraklion E4
  Vanaf de top van Ida loopt het pad naar Asites en vervolgens door de dorpen Venerato, Vathipetro, Archanes, Mirtia, Lyttos, Kastamonitsa en dan naar het Lassithi plateau.
 4. Departement Lassithi E4
  Vanaf Psichro loopt het pad in zuidelijke richting naar Mathokotsana en vervolgens via Prina, Vassiliki, Orino, Chrisopigi, Papagiannades, Ziros naar Zakros en vervolgens naar Kato Zakros.

Kreta staat ook bekend om de vele bewandelbare kloven. De bekendste is natuurlijk de Samaria kloof. Andere imposante kloven waar je als wandelaar heel veel plezier zult hebben zijn:

 • In het departement Chania: de Imbros-kloof, de Aradena-kloof, de kloof van Agia Irini, de Kallikratis-kloof bij Sfakia, de kloof bij Topolia.
 • In het departement Rethymnon: de Kourtaliotis-kloof (bij Preveli), de Kotsifos-kloof (bij Selia), de kloof van Arkadi, de kloof van Mili, de kloof van Margarites en de kloof van Prasses.
 • In het departement Heraklion: de kloof Agiofarango ten zuiden van het klooster Odigitria, de Aposelemi-kloof (bij Chersonissos), de kloof Astrakiano (bij Karteros in Heraklion), de kloof van Rouvas, de Tripiti-kloof (bij Lendas).
 • In het departement Lassithi: de Richtis-kloof (ten zuidoosten van Sitia), de kloof van Kapsa (bij Makrigialos), de kloof van Chochlakia (ten zuiden van Palekastro), de kloof der Doden (Zakros), de kloof van Ha (bij Kalo Chorio en Ierapetra).

Foto's - in beeld

Komos | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 43 - Foto van De Griekse Gids
Kopje koffie in Melidoni - Foto van De Griekse Gids
Kalamaki Kreta | Zuid Kreta | De Griekse Gids foto 19 - Foto van De Griekse Gids
Fodele Kreta - Departement Heraklion - Foto 16 - Foto van De Griekse Gids

méér foto's van »


Bezienswaardigheden, tips en overige belangrijke badplaatsen en stranden op Kreta

De Kreta Highlights op een rij!

 

Agia Galini

Agia Galini KretaAgia Galini is een van de leukste vissers-dorpjes van Kreta. Dit gezellige plaatsje met leuke terrasjes en smalle..
Méér over Agia Galini...
 

 

Agia Pelagia

Agia Pelagia Kreta Agia Pelagia is amfitheatrisch aan een schilderachtige baai gebouwd, 20 kilometer ten westen van Heraklion stad...
Méér over Agia Pelagia...
 

 

Agios Nikolaos

Agios NikolaosAgios Nikolaos is de hoofdstad van de provincie Lassithi. Deze plaats is vooral bekend door het diepe meertje dat wordt omringd
Méér over Agios Nikolaos...
 

 

Anogia

Anogia KretaAnogia is een traditioneel dorp ten zuiden van het Ida gebergte in de provincie Rethymnon. Eeuwenoude tradities ...
Méér over Anogia...
 

 

Chania

Chania Kreta Chania is een schilderachtig stadje aan de noordwest kust van Kreta. Het heeft een gezellig haventje waar....
Méér over Chania...
 

 

Chersonissos

Chersonissos KretaChersonissos is de populairste maar tevens de meest drukke badplaats van Kreta. Mooie stranden, een bruisend ...
Méér over Chersonissos...
 

 

Elounda

Elounda KretaElounda is een dorp dat bekend is geworden doordat de tv-serie "Who pays the ferryman" hier is opgenomen...
Méér over Elounda...
 

 

Frangokastello

Frangokastello KretaFrangokastello is bekend om het kasteel dat zich hier bevindt. Het heeft een prachtig zandstrand...
Méér over Frangokastello...
 

 

Georgioupolis

GeorgioupolisGeorgioupolis is een klein vissersdorpje dat zich de afgelopen decennia ontwikkeld heeft tot een volwaardig toeristisch...
Méér over Georgioupolis...
 

 

Heraklion

Heraklion - Iraklion Heraklion of Iraklion is de hoofdstad van Kreta. Het ligt centraal aan de Noordkust van het eiland en het is een van...
Méér over Heraklion...
 

 

Malia

Malia KretaMalia is een drukke badplaats aan de noordkust van Kreta, niet ver van Chersonissos. Het staat bekend...
Méér over Malia...
 

 

Matala

MatalaMatala ligt tussen de witte krijtrotsen die vroeger het domein van de hippies waren. Nu is het een prachtige badplaats...
Méér over Matala...
 

 

Preveli

Preveli KretaPreveli is één van de mooiste streken van Kreta, een geliefd gebied voor fotografen. Het staat bekend om het ...
Méér over Preveli...
 

 

Landkaart Kreta

De interactieve kaart van Kreta - The map of Crete Interactieve landkaart van het eiland Kreta. Klik op de plaatsnamen op deze kaart van Kreta en ontdek de...
De interactieve landkaart ...
 

 

Knossos

Knossos PaleisKnossos, de beroemde hoofdstad van het Minoïsche Kreta, ligt op vijf kilometer ten zuiden van de stad Heraklion....
Méér over Knossos...
 

 

Lassithi plateau

Lassithi Plateau - Lasithi vlakteLassithi vlakte. Deze vlakte ligt op 800 meter hoogte, tussen de Dikti- en Selenaberg ingeklemd. De bekende molens...
Méér over Lassithi...
 

 

Plakias

Plakias KretaPlakias is een leuke badplaats, die ideaal is voor een strand-vakantie. Plakias ligt 35 kilometer ten zuiden van Rethymnon...
Méér over Plakias...
 

 

Rethymnon

RethymnonRethymnon is een stadje met een mooi zandstrand, waar gezellige restaurantjes en leuke winkeltjes te vinden zijn...
Méér over Rethymnon...
 

 

Samaria

Samaria KloofSamaria is de smalste kloof ter wereld. Op sommige plaatsen is de kloof maar vier meter breed met rotswanden van 500 m...
Méér over Samaria...
 

 

Sitia

Sitia Kreta (Siteia)Sitia is Een heerlijke plaats om op vakantie te gaan, mooie stranden, leuke hotels, gezellige winkeltjes en vriendelijke...
Méér over Sitia...
 

 

Stalis

Stalis - Stalida KretaStalis (of Stalida) ligt aan de noordkust van Kreta, het is een kleiner badplaatsje tussen Malia en Chersonissos....
Méér over Stalis...
 

 

Vori

Vori, dorpje zuid KretaVori is een traditioneel Kretenzisch dorpje tussen Matala en Agia Galini aan de zuidkust van Centraal Kreta...
Méér over Vori...

 


Vai

Vai, het palmenstrand van KretaVai. Een uniek palmenbos en een prachtige blauwe zee geven Vai het uiterlijk van een paradijs. Het is een beschermd gebied...
Méér over Vai...
 

 

Weer en klimaat Kreta

Weer en klimaat KretaNet zoals alle andere eilanden van Griekenland, heeft zeker Kreta een lekker klimaat met zachte winters en
Meer over weer en klimaat Kreta...


Links

Auto huren op Kreta

 

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.9°C
Februari
12.9°C
Maart
14.2°C
April
17.0°C
Mei
20.9°C
Juni
25.4°C
Juli
27.8°C
Augustus
27.7°C
September
24.9°C
Oktober
21.0°C
November
17.5°C
December
14.5°C


Kreta: Waar ligt Kreta?

Waar ligt Kreta
De kaart / landkaart van Kreta


Kreta vakanties

Villa's Lefkothea

Bekijken

Villa's Lefkothea
Rethymnon Kreta
Adele
Danae’s Villas

Bekijken

Danae’s Villas
Heraklion Kreta
Koutouloufari
Hotel en App. Carisa Maleme

Bekijken

Hotel en App. Carisa Maleme
Chania Kreta
Chania
Hotel Delfina Beach

Bekijken

Hotel Delfina Beach
Chania Kreta
Georgioupolis
© De Griekse Gids 2000-2019