Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 

Kreta - Vakantie in Griekenland

Kreta vakantie. Kreta is zonder twijfel, het populairste Griekse eiland, een van de bestemmingen waar toeristen graag op vakantie gaan en teruggaan. Men gaat hier graag op vakantie omdat Kreta een mooie afwisselende natuur heeft met prachtige kloven, bergen en vlaktes. Er zijn indrukwekkend mooie stranden, traditionele dorpen en stadjes. Het rijke historische verleden kom je tegen bij de tientallen prachtige opgravingen zoals het paleis van Knossos en het paleis van Festos.

Ook op culinair gebied is Kreta een bijzondere vakantiebestemming, bij de traditionele tavernes zul je heerlijke Kretenzische specialiteiten proeven tegen een zeer zachte prijs. Het eiland staat ook bekend om de ongekende gastvrijheid, je komt hier als toerist en gaat weg als vriend. Een van de sterkste troeven van het eiland is de toeristische infrastructuur en vooral het aanbod van accommodaties. Ben je op zoek naar een simpel hotel, een luxe appartement of resort, je zult het hier allemaal vinden.

"Beleef een heerlijke vakantie op veelzijdig Kreta!"

Kreta is het grootste eiland van Griekenland en het op vier na grootste in de Middellandse zee (na Sicilië, Sardinië, Corsica en Cyprus). Het is een langwerpig eiland met een lengte van 260 kilometer. De breedte varieert van 60 kilometer (centraal op het eiland) tot 12 kilometer (ter hoogte van de Mirambello baai en Ierapetra). Het heeft een totale oppervlakte van ruim 8300 km2, het is daarmee groter dan Noord- en Zuid-Holland bij elkaar. De hoofdstad van Kreta is Heraklion stad. Hier bevindt zich ook het belangrijkste vliegveld van het eiland. Er zijn overal interessante plaatsen en heel veel mooie stranden te vinden, zoals het strand van Elafonisi en Balos beach.

Kreta
Kreta (Knossos)

Geniet van je vakantie op Kreta

De afgelegen bergdorpjes, de stille onbekende stranden, de levendige toeristenplaatsen, de culturele rijkdom, de gezellige haventjes; Kreta is een prachtig eiland en een geweldige vakantiebestemming. De gastvrije en bijzonder vriendelijke inwoners van Kreta zorgen ervoor dat jij je tijdens je vakantie direct thuis voelt. Dat we bij De Griekse Gids zo gek zijn op Kreta heeft te maken met het feit dat wij (Jorgos en Wendy, de makers van De Griekse Gids) jarenlang op dit prachtige eiland gewoond en gewerkt hebben. Hierbij hebben wij het eiland tot in elke uithoek verkend. We hebben bijna alle plekken bezocht en bewonderd. Op deze pagina's kun je Kreta beter leren kennen waardoor je meer van je vakantie op Kreta kunt genieten.

Boek je vakantie naar Kreta

Ben je net zo enthousiast geworden over een vakantie op Kreta als wij en kun je niet wachten tot je met het vliegtuig in Heraklion of Chania landt? Bekijk hier alle vakanties naar Kreta. Vakanties naar Kreta kun je o.a. boeken bij de volgende reisorganisaties:

 • Griekse Gids Reizen: Je kunt je vakantie naar Kreta bij Griekse Gids Reizen boeken. Wij kennen het eiland en de leukste plekjes erg goed en kunnen je het beste reisadvies voor Kreta geven. Wij adviseren iedereen die meer van Kreta wil zien om een fly & drive te boeken en op eigen tempo het eiland beter leren kennen.
 • Tui Nederland. TUI Nederland heeft een uitgebeid aanbod vakanties naar Kreta, bekijk hier het TUI-aanbod naar Kreta
 • Sunweb.nl. Ook Sunweb heeft een uitgebeid aanbod vakanties naar Kreta, bekijk hier de Sunweb vakanties naar Kreta
 • Eliza was here (NL): kleinschalige vakantie met auto op Kreta, bekijk hier de vakanties van Eliza was here Kreta

Foto's Kreta


Waar ligt Kreta?

Kreta ligt in het zuiden van de Egeïsche zee, honderd kilometer van de Peloponnesos en tweehonderd kilometer van Athene. De kustlijn is ruim 1000 km, met andere woorden: hier is overal zee. Op het eiland wonen 600.000 vaste inwoners, dat geeft aan dat het hier niet drukbevolkt is. In de zomermaanden komen er op het eiland honderdduizenden toeristen bij, die vooral aan de noordkust vertoeven in de belangrijkste badplaatsen zoals Chersonissos, Rethymnon, Chania en Agios Nikolaos. Veel mensen denken dat Kreta dan te druk is om er op vakantie te gaan en dat er alleen massatoerisme te vinden is, maar niets is minder waar. Het is weliswaar een groot eiland, er zijn echter rustige plekken in overvloed en voor elk wat wils; jongeren vinden hun vertier aan de noordkust, mensen die rust zoeken, vinden dat aan de zuidkust of in een van de vele authentieke bergdorpen die het eiland rijk is. Watersporters, zonaanbidders, duikers, snorkelaars, wandelaars, surfers, kampeerders, zeilers, luxezoekers; iedereen komt op Kreta aan zijn trekken.

Kreta bestaat uit vier departementen (prefecturen). Van west naar oost zijn het de departementen:
Chania, Rethymnon, Heraklion en Lassithi.

De 4 departementen

Kreta is onderverdeeld in 4 departementen (ook wel prefecturen genaamd), van west naar oost zijn het de departementen Chania (hoofdstad Chania stad), Rethymnon (hoofdstad Rethymnon stad), Heraklion (hoofdstad Heraklion stad) en Lassithi (hoofdstad Agios Nikolaos). Ze hebben allemaal hun eigen identiteit en charme, ieder hun eigen prachtige natuur, een fantastisch klimaat, schilderachtige traditionele dorpen, prachtige kusten en stranden en een ongeëvenaarde culturele rijkdom. In welk deel jij ook op vakantie zult gaan, je zult hier zeker erg genieten.

De stranden

Kriti, zo noemen de Grieken het eiland, is gezegend met vele prachtige zandstranden. Op internet kan je veel foto’s vinden van geweldige stranden in heel Griekenland. De meeste stranden bevinden zicht echter hier, logisch gezien de omvang van het eiland. Enkele van de mooiste stranden van Griekenland vind je hier zoals Elafonisi, Balos en Vai. Bekijk de diavoorstelling 20 mooie stranden op Kreta».

Balos strand op Kreta
Het prachtige strand Balos - Balos beach

De bergen

'Kriti' is een bergachtig eiland. Er bevinden zich vier bergketens: Lefka Ori (Grieken noemen deze bergen ook Madares, inj hte westen), Ida (Idi of Psiloritis, centraal), Dikti (Bergen van centraal Lassithi, in het oosten) en het Asterousia gebergte in het zuiden van het centrale en oostelijke deel van het eiland. De hoogste top van Kreta bevindt zich bij Ida op 2456 meter, gevolgd door de 2452 meter hoge top ‘Pachnes’ op Lefka Ori. De bergen van Lefka Ori (dit betekent letterlijk Witte Bergen) zijn qua omvang het grootst (40 X 16 kilometer). Opvallend bij al deze bergen zijn de vele imposante grotten (Dikteon Andron, Melidoni, Omalos, Sentoni) en kloven (Samaria, Imbros etc). Op Kreta zijn ook diverse bergplateaus zoals die van Lassithi, Nida (Ida) en Omalos (Lefka Ori).

Kreta wandelen door de Samariakloof
Wandelen door de Samaria kloof

De vlaktes

Omdat Kreta voor bijna 80% een bergachtig eiland is, zijn er weinig vlaktes. Dat grootste vlaktes zijn die van Kastelli Kissamos en de vlakte van Chania in het noordwesten van Kreta, de vlakte van Rethymnon (in het noorden van het gelijknamige departement), de Messara vlakte in het zuiden van het departement Heraklion), de vlaktes bij Chersonissos-Malia en de vlakte bij Sitia.

Rivieren en meren

Er zijn geen grote rivieren, wel zijn er een aantal kleinere rivieren, sommigen daarvan zijn in de zomer zelfs helemaal droog. Omdat het eiland smal en zeer bergachtig is, is er geen ruimte voor de natuur geweest om grote rivieren te vormen. Wanneer het echter in de wintermaanden hevig regent of in de bergen sneeuwt, ontstaan er grote waterstromen die met hevige kracht de zee invloeien. De belangrijkste riviertjes op Kreta zijn Geropotamos en Anapodaris op de Messara vlakte (in het zuiden van departement Heraklion), Tiflos en Kolenis op de vlakte bij Chania, Kourtaliotis in het zuiden van het departement Rethymnon en Patelis bij Sitia (Oost Kreta). Grote meren zijn er niet op Kreta. Het bekendste meer van Kreta is het meer van Kournas, nabij de badplaats Georgioupolis en het meer bij Zaros (ten zuiden van het Ida gebergte). Er zijn ook enkele artificiële meren die gevormd zijn door de bouw van dammen.
 

Kournas meer Kreta
Meer van Kournas

Historische bezienswaardigheden

Het culturele erfgoed van het eiland is onevenaarbaar. De geschiedenis is ontzettend rijk en gaat terug naar duizenden jaren voor Christus. De Minoïsche beschaving bijvoorbeeld was de eerste Europese beschaving en ‘Europa’ (=Evropi) was volgens de Griekse Mythologie de geliefde van Zeus. Er zijn over heel Kreta verspreid vele historische bezienswaardigheden te vinden. Knossos en Festos (Phaistos of Phaestos) horen tot de oudste, meest historische plaatsen, niet alleen van Griekenland en Europa, maar van de hele wereld!
Lees hier de geschiedenis van Kreta»

De wegen

De wegen op Kreta zijn goed. De Nationale Weg (Ethniki Odos) ligt aan de noordkust van het eiland en verbindt Kissamos (ten westen van Chania stad) met Sitia (in het oosten). Deze weg is 300 kilometer lang. Op diverse plaatsen, over de hele lengte van deze weg, zijn er knooppunten vanwaar provinciale wegen het noorden met het zuiden verbinden. Ook deze provinciale wegen zijn betrekkelijk goed, sommigen zijn breder dan anderen, meestal zijn deze wegen wel erg bochtig waardoor men heel veel tijd kwijt is om een bestemming te bereiken.

Eten en drinken

Kreta is eigenlijk een heel rijk eiland omdat het zelfvoorzienend kan zijn, men hoeft eigenlijk niets te importeren. Olijven en druiven, tomaten en komkommers, bananen en meloenen, honing of vijgen, het eiland heeft het allemaal! De smakelijke producten die je hier vindt, kom je nergens anders tegen! Het Kretenzische dieet is alom bekend, zo ook de gezonde voedingsgewoontes van de Kretenzer. Op Kreta zijn er allerlei eeuwenoude traditionele producten, die je hier bij de bakker of bij de grossier kunt kopen, er zijn speciale kazen die je alleen op Kreta treft, wijnen van hoogstaande kwaliteit, olijfolie van uitstekende kwaliteit en natuurlijk de traditionele ‘Raki’, de sterke drank die op Kreta geproduceerd wordt. Bijzonder zijn ook de Kretenzische specialiteiten die in allerlei seizoenen verschijnen of tijdens religieuze of traditionele feesten. Kortom, je kunt op Kreta heerlijk eten en drinken en het allebest in de kleine taverna's in de (berg)dorpjes.

Dakos, lekker eten op Kreta
Dakos, een lokale specialiteit

Muziek en dans

Tradities worden op Kreta goed bewaard zo ook de muzikale-en danstradities. Iedereen die wel eens op vakantie naar Kreta is geweest zal wel eens Kretenzische muziek gehoord hebben op de radio of tijdens een muziekavond. In de Kretenzische muziek overheersen twee instrumenten, dat zijn de ‘LYRA’ en de ‘LAOUTO’. De ‘Lyra’ is een strijkinstrument met 3 snaren dat reeds in de Byzantijnse periode, in de tiende eeuw, gebruikt werd. De ‘Laouto’ (=luit) is een snaarinstrument dat op een gitaar lijkt en meestal de ‘lyra’ begeleidt. De Kretenzische muziek is zeer populair, ook buiten Kreta, en is erg geliefd, zelfs onder de jongere generaties. Deze muziek gaat gepaard met dans, de bekendste dansen zijn de ‘Pentozalis’, de ‘Chaniotikos’ of ‘Syrtos’, de ‘Maleviziotis’ en ‘Sousta’.

Traditionele dans Kreta
Traditionele Kretenzer dansers

Hoe kom je op Kreta?

Op het eiland kom je in eerste instantie met het vliegtuig. De twee luchthavens van Kreta, Heraklion en Chania, zijn erg populair, er zijn rechtstreekse (charter) vluchten naar beide luchthavens vanaf luchthavens in heel Europa. Maar Kreta is ook bereikbaar met de boot via allerlei eilanden of via het Griekse vasteland. Daarnaast zijn er grote cruisemaatschappijen die cruises organiseren in de Middellandse zee en ook bij Kreta stoppen.

Wandelen

Op Kreta zijn oneindig veel wandel- en bergpaden. Het Europese wandelpad E4 loopt door Kreta. Het begint bij Trachilos (ten westen van Kissamos) en eindigt in Kato Zakros in het oosten van Kreta.

 1. Departement Chania E4:
  Begint bij Trachilos en via Kissamos loopt het pad naar Polirinia en vanaf daar naar de westkust naar het dorp Sfinari. Vervolgens via Sfinari naar Elafonisi en vanaf daar langs de zuidkust en de dorpen Paleochora, Sougia, Agia Roumeli, Loutro, Sfakia, Frangokastello naar Skaloti.
 2. Departement Rethymnon E4:
  Vanaf Rodakino loopt het pad in noordelijke richting naar Mountros en dan in zuidoostelijke richting naar Koxare en Spili. Vervolgens via Kissos naar Gerakari, Amari, Vizari en Fourfouras, naar de top van Ida. Daar splitst het pad zich. Naar het noorden kun je dan naar Anogia wandelen.
 3. Departement Heraklion E4
  Vanaf de top van Ida loopt het pad naar Asites en vervolgens door de dorpen Venerato, Vathipetro, Archanes, Mirtia, Lyttos, Kastamonitsa en dan naar het Lassithi plateau.
 4. Departement Lassithi E4
  Vanaf Psichro loopt het pad in zuidelijke richting naar Mathokotsana en vervolgens via Prina, Vassiliki, Orino, Chrisopigi, Papagiannades, Ziros naar Zakros en vervolgens naar Kato Zakros.

Kreta staat ook bekend om de vele bewandelbare kloven. De bekendste is natuurlijk de Samaria kloof. Andere imposante kloven waar je als wandelaar heel veel plezier zult hebben zijn:

 • In het departement Chania: de Imbros-kloof, de Aradena-kloof, de kloof van Agia Irini, de Kallikratis-kloof bij Sfakia, de kloof bij Topolia.
 • In het departement Rethymnon: de Kourtaliotis-kloof (bij Preveli), de Kotsifos-kloof (bij Selia), de kloof van Arkadi, de kloof van Mili, de kloof van Margarites en de kloof van Prasses.
 • In het departement Heraklion: de kloof Agiofarango ten zuiden van het klooster Odigitria, de Aposelemi-kloof (bij Chersonissos), de kloof Astrakiano (bij Karteros in Heraklion), de kloof van Rouvas, de Tripiti-kloof (bij Lendas).
 • In het departement Lassithi: de Richtis-kloof (ten zuidoosten van Sitia), de kloof van Kapsa (bij Makrigialos), de kloof van Chochlakia (ten zuiden van Palekastro), de kloof der Doden (Zakros), de kloof van Ha (bij Kalo Chorio en Ierapetra).

Bezienswaardigheden en tips

De Kreta Highlights op een rij!

Agia Galini is een van de leukste vissers-dorpjes van het eiland. Dit gezellige plaatsje met leuke terrasjes en smalle..
Méér over Agia Galini...

Agia Pelagia is amfitheatrisch aan een schilderachtige baai gebouwd, 20 kilometer ten westen van Heraklion stad...
Méér over Agia Pelagia...

Agios Nikolaos is de hoofdstad van de provincie Lassithi. Deze plaats is vooral bekend door het diepe meertje dat wordt omringd
Méér over Agios Nikolaos...

Anogia is een traditioneel dorp ten zuiden van het Ida gebergte in de provincie Rethymnon. Eeuwenoude tradities ...
Méér over Anogia...

Chania is een schilderachtig stadje aan de noordwest kust van Kreta. Het heeft een gezellig haventje waar....
Méér over Chania...

Chersonissos is de populairste maar tevens de meest drukke badplaats van het eiland. Mooie stranden, een bruisend ...
Méér over Chersonissos...

Elounda is een dorp dat bekend is geworden doordat de tv-serie "Who pays the ferryman" hier is opgenomen...
Méér over Elounda...

Frangokastello is bekend om het kasteel dat zich hier bevindt. Het heeft een prachtig zandstrand...
Méér over Frangokastello...

Georgioupolis is een klein vissersdorpje dat zich de afgelopen decennia ontwikkeld heeft tot een volwaardig toeristisch...
Méér over Georgioupolis...

Heraklion of Iraklion is de hoofdstad van Kreta. Het ligt centraal aan de Noordkust van het eiland en het is een van...
Méér over Heraklion...

Malia is een drukke badplaats aan de noordkust van Kreta, niet ver van Chersonissos. Het staat bekend...
Méér over Malia...

Matala ligt tussen de witte krijtrotsen die vroeger het domein van de hippies waren. Nu is het een prachtige badplaats...
Méér over Matala...

Preveli is één van de mooiste streken van Kreta, een geliefd gebied voor fotografen. Het staat bekend om het ...
Méér over Preveli...

Interactieve landkaart van het eiland Kreta. Klik op de plaatsnamen op deze kaart van Kreta en ontdek de...
De interactieve landkaart ...

Knossos, de beroemde hoofdstad van het Minoïsche Kreta, ligt op vijf kilometer ten zuiden van de stad Heraklion....
Méér over Knossos...

Lassithi vlakte. Deze vlakte ligt op 800 meter hoogte, tussen de Dikti- en Selenaberg ingeklemd. De bekende molens...
Méér over Lassithi...

Plakias is een leuke badplaats, die ideaal is voor een strand-vakantie. Plakias ligt 35 kilometer ten zuiden van Rethymnon...
Méér over Plakias...

Rethymnon is een stadje met een mooi zandstrand, waar gezellige restaurantjes en leuke winkeltjes te vinden zijn...
Méér over Rethymnon...

Samaria is de smalste kloof ter wereld. Op sommige plaatsen is de kloof maar vier meter breed met rotswanden van 500 m...
Méér over Samaria...

Sitia is Een heerlijke plaats om op vakantie te gaan, mooie stranden, leuke hotels, gezellige winkeltjes en vriendelijke...
Méér over Sitia...

Stalis (of Stalida) ligt aan de noordkust van Kreta, het is een kleiner badplaatsje tussen Malia en Chersonissos....
Méér over Stalis...

Vori is een traditioneel Kretenzisch dorpje tussen Matala en Agia Galini aan de zuidkust van Centraal Kreta...
Méér over Vori...

Vai. Een uniek palmenbos en een prachtige blauwe zee geven Vai het uiterlijk van een paradijs. Het is een beschermd gebied...
Méér over Vai...
 

Weer en klimaat

Net zoals alle andere eilanden van Griekenland, heeft zeker Kreta een lekker klimaat met zachte winters en
Meer over weer en klimaat Kreta...

Video Kreta

Links

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.9°C
Februari
12.9°C
Maart
14.2°C
April
17.0°C
Mei
20.9°C
Juni
25.4°C
Juli
27.8°C
Augustus
27.7°C
September
24.9°C
Oktober
21.0°C
November
17.5°C
December
14.5°C


Kreta: Waar ligt Kreta?


Waar ligt Kreta
De kaart / landkaart van Kreta

Griekse Gids Reizen Kreta Griekse webshop to Magazaki

Weer

zondag
Weer en klimaat
32°C

maandag
Weer en klimaat
31°C

dinsdag
Weer en klimaat
31°C

woensdag
Weer en klimaat
32°C

donderdag
Weer en klimaat
32°C

vrijdag
Weer en klimaat
32°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024