Met TUI naar Griekenland
Griekenland Goedkope vakanties


  Het Griekse nieuws


Het laatste Griekse nieuws - Griekenland-nieuws

Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Het Griekse nieuws - Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Miljarden aan leningen voor Griekenland hebben vooral Europese banken gered (hln.be)

(geplaatst op: 2016-05-05 06:40:27)

Griekenland raakt maar niet uit de crisis, ondanks alle hulpprogramma's. Eén van de verklaringen daarvoor is simpel: minder dan vijf procent van de miljarden aan leningen kwam volgens een studie in de Griekse begroting terecht. Met de rest werden de Europese banken gered. Sinds zes jaar probeert Europa de crisis in Griekenland te lenigen met leningen van nu meer dan 220 miljard euro. In ruil eist Europa steeds hardere besparingsmaatregelen en hervormingsprogramma's. Allemaal tevergeefs. Maar de verklaring ligt niet bij de Griekse overheid. Uit een studie van de European School of Management and Technology (ESMT) het Duitse Handelsblatt bericht, blijkt dat de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds de voorbije jaren vooral de banken en andere private schuldeisers hebben gered. (hln.be)


[ lees volledig artikel - Miljarden aan leningen voor Griekenland hebben vooral Europese banken gered (hln.be)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

WIkileaks onthult dat IMF & troika meer bezuinigingen in Griekenland willen (globalinfo.nl)

(geplaatst op: 2016-04-25 15:45:10)

IMF en de Troika willen nog meer bezuinigingen van Griekenland - De Wikileaks Openbaarmaking door Jack Rasmus. Het Troikacrisismanagement van de Griekse crisis gaat in 2016 een nieuwe fase in een veel onzekerdere Europese en mondiale economisch situatie en dit neoliberale management heeft de Griekse crisis in de loop der tijd alleen maar verscherpt waardoor deze crisis in 2016 weer opnieuw op de Europese agenda staat. Griekenland is failliet en kan onmogelijk haar uitstaande schulden voldoen een kwijtschelding van deel van haar schulden lijkt op termijn onvermij- delijk maar stuit op grote politieke weerstand en een nieuwe acute Griekse schuldencrisis lijkt daarom in 2016 onvermijdelijk aldus Jack Rasmus. (www.globalinfo.nl)


[ lees volledig artikel - WIkileaks onthult dat IMF & troika meer bezuinigingen in Griekenland willen (globalinfo.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Akkoord tussen Griekenland en geldschieters is nabij (ad.nl)

(geplaatst op: 2016-04-23 07:40:29)

Een akkoord tussen Griekenland en zijn geldschieters over de voortgang die Athene boekt in de naleving van de afspraken in ruil voor geld, is nabij. In de zomer kwamen de eurolanden en Griekenland een nieuw, derde reddingspakket van maximaal 86 miljard euro overeen. Athene moet in ruil voor steun een lijst hervormingen doorvoeren, zoals het pensioenstelsel aanpakken. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem roemde vrijdag in Amsterdam na afloop van overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep) de vooruitgang die is geboekt. ,,Maar op een aantal fronten zijn we er nog niet.'' De ministers komen mogelijk donderdag 28 april opnieuw bij elkaar om weer over de 'Griekse kwestie' te spreken. Dijsselbloem hoopt dan een deal te sluiten. Maar ,,een deal is nog geen zekerheid'', benadrukte hij. Er moeten nog een aantal zaken zijn afgehandeld.(ad.nl)


[ lees volledig artikel - Akkoord tussen Griekenland en geldschieters is nabij (ad.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Migratie naar Griekenland met 95 procent afgenomen (nos.nl)

(geplaatst op: 2016-04-19 06:42:08)

Op de Griekse eilanden komen momenteel minder dan honderd vluchtelingen per dag aan, meldt Frontex, het grensbewakingsagentschap van de EU. Dat is zo'n 95 procent minder dan in februari, toen er gemiddeld bijna 2000 migranten per dag vanuit Turkije de Egeïsche Zee overstaken. In de maanden daarvoor waren het er nog veel meer. De nieuwste cijfers gaan over de eerste helft van april. Frontex maakte ook de cijfers over maart bekend: toen kwamen in de hele maand 26.460 vluchtelingen in Griekenland aan. Dat is minder dan de helft van de toestroom in februari. De vluchtelingenstroom is vooral afgenomen sinds 20 maart, toen de afspraken tussen de EU en Turkije van kracht werden. Turkije beloofde meer te doen om vluchtelingen tegen te houden; wie desondanks naar Griekenland weet over te varen, kan worden teruggestuurd. (nos.nl)


[ lees volledig artikel - Migratie naar Griekenland met 95 procent afgenomen (nos.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekenland ontruimt vluchtelingenkamp Piraeus (nos.nl)

(geplaatst op: 2016-04-18 13:06:47)

De Griekse politie is druk bezig met de ontruiming van het provisorische vluchtelingenkamp in de haven van Piraeus. Volgens Griekse media is het de bedoeling dat de evacuatie eind deze week is afgerond. Vandaag worden 500 mensen met bussen vervoerd naar een officieel opvangkamp in de buurt. Volgens officiële overheidscijfers bevonden zich vanochtend nog 3700 bootmigranten in het geïmproviseerde kamp in de havenstad bij Athene. De omstandigheden zijn erbarmelijk: zo is de hygiëne er ver te zoeken. De ontruiming is vorige week al begonnen, maar het tempo wordt nu opgevoerd. Griekenland wil het kamp ontruimd hebben voordat het toeristenseizoen begint. Veel toeristen gaan vanuit de haven van Piraeus naar de Griekse eilanden. (nos.nl)


[ lees volledig artikel - Griekenland ontruimt vluchtelingenkamp Piraeus (nos.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

'Lidstaten moeten mankracht leveren in Griekenland' (Rijksoverheid.nl)

(geplaatst op: 2016-04-11 18:02:47)

Europese lidstaten moeten meer doen om Griekenland te helpen bij de opvang en registratie van migranten en de hervestiging van vluchtelingen. Dat zegt minister Koenders (Buitenlandse Zaken) zaterdag na een bezoek aan Athene, waar hij samen met vijf Europese collega’s een registratiecentrum bezocht. ‘Griekenland is voor een bijzonder zware uitdaging gesteld. Zij kunnen rekenen op onze solidariteit én onze hulp dus ook bijzonder goed gebruiken’, aldus Koenders.

Volgens de minister zijn er meer dan genoeg mogelijkheden voor lidstaten om bij te springen. ‘De politie heeft ondersteuning nodig, er is een tekort aan tolken, rechters en juridische adviseurs, maar er kan ook simpelweg hulp geboden worden in de vorm van logistieke ondersteuning, voedsel of spullen.’ Bijdrages van landen kunnen écht verschil maken, zegt de minister.  (Rijksoverheid.nl)


[ lees volledig artikel - 'Lidstaten moeten mankracht leveren in Griekenland' (Rijksoverheid.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekenland stuurt 72 vluchtelingen terug naar Turkije (hln.be)

(geplaatst op: 2016-04-11 18:01:19)

Griekenland heeft vandaag 72 migranten teruggestuurd naar Turkije in functie van het bilateraal akkoord tussen beide landen. Het gaat om 71 Pakistanen en 1 Bengalees, zo meldt het Griekse ministerie van Civiele Bescherming. In totaal werden er dit jaar op die manier al 913 migranten uitgewezen. De uitzettingen gebeurden in het kader van een 14 jaar oud bilateraal akkoord tussen Turkije en Griekenland, dat in maart nog verlengd werd. Het staat dus los van het Europees-Turkse vluchtelingenakkoord dat in maart werd afgesloten. (hln.be)


[ lees volledig artikel - Griekenland stuurt 72 vluchtelingen terug naar Turkije (hln.be)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

'IMF wil de verkeerde wetten erdoor drukken in Griekenland' (volkskrant.nl)

(geplaatst op: 2016-04-11 17:59:47)

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is opnieuw bezig de verkeerde wetten erdoor te drukken in Griekenland. Dit heeft de Griekse premier Alexis Tsipras maandag gezegd. Het is volgens hem opvallend dat dezelfde partijen die na de vorige twee reddingsprogramma's toegaven de verkeerde oplossing te hebben gekozen, wederom de fout in gaan. De EU en het IMF onderhandelen met Griekenland over een nieuw steunprogramma voor het land. Griekenland krijgt pas weer geld uit het derde reddingspakket als het land aan de hervormingseisen van de geldschieters voldoet. Regeringsbronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat een oplossing nabij is, maar de opmerkingen van Tsipras, opgetekend na een bijeenkomst met zijn Portugese ambtsgenoot Antonio Costa, doen anders vermoeden. Twee weken geleden zaten de onderhandelingen nog muurvast. Toen lekte via WikiLeaks een conversatie tussen drie hoge IMF-onderhandelaars uit, waar de wanhoop vanaf druipt. Om de zaak te forcereren dreigde Poul Thomsen, de directeur van de Europese afdeling van het IMF, op een Grieks bankroet aan te sturen. Dit wekte grote woede in Athene; in reactie schreef Tsipras een felle brief aan IMF-directeur Christine Lagarde. (volkskrant.nl)


[ lees volledig artikel - 'IMF wil de verkeerde wetten erdoor drukken in Griekenland' (volkskrant.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Geen vluchten naar Griekenland door staking (nos.nl)

(geplaatst op: 2016-04-07 15:15:55)

Het vliegverkeer van en naar Griekenland ligt plat vandaag door een algemene staking. Onder meer KLM, Transavia en Ryanair hebben daarom hun vluchten geschrapt. ADEDY, de grootste ambtenarenvakbond, houdt een 24-uursstaking uit protest tegen de pensioen- en belastinghervormingen van de Griekse regering. Daarmee probeert de regering te voldoen aan de Europese voorwaarden voor leningen aan het noodlijdende land. Naast de luchtverkeersleiders gaan ook docenten, artsen en gepensioneerden vandaag de straat op. Verder wordt er niet gewerkt bij Griekse ministeries, de belastingdienst en andere overheidsdiensten. Begin februari was er ook al een grote algemene staking in Griekenland tegen de hervormingsplannen van de regering. (nos.nl)


[ lees volledig artikel - Geen vluchten naar Griekenland door staking (nos.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

FIFA stelt Griekenland ultimatum omtrent geannuleerde bekercompetitie (nieuwsblad.be)

(geplaatst op: 2016-04-06 08:24:34)

e Wereldvoetbalbond (FIFA) geeft de Griekse voetbalfederatie en regering tot 15 april om de bekercompetitie voort te zetten. Zo niet dreigen de Griekse voetbalploegen (clubs en nationaal elftal) geschorst te worden voor de internationale competities. Dat meldt de Griekse bond dinsdag. De FIFA stuurde de Griekse bond en de Griekse viceminister van Sport, Stavros Kontonis, een brief nadat een bijeenkomst tussen de Griekse regering en vertegenwoordigers van de FIFA en UEFA vorige week woensdag geen soelaas bracht. De regering weigerde terug te komen op zijn beslissing de Griekse bekercompetitie te annuleren. Op 3 maart kwam men tot dat besluit na supportersgeweld in de halve finale tussen PAOK Saloniki en Olympiakos. De FIFA en de UEFA pleiten ervoor de laatste bekerwedstrijden alsnog te laten plaatsvinden, met gesloten deuren en buitenlandse scheidsrechters. (nieuwsblad.be)


[ lees volledig artikel - FIFA stelt Griekenland ultimatum omtrent geannuleerde bekercompetitie (nieuwsblad.be)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekenland Naar Griekse kranten Griekenland Titels Grieks nieuwsHet Griekenland Glossy

Bestel de Griekse Gids Glossy