Met Arke naar Griekenland
Griekenland Last minute

Het laatste Griekse nieuws - Griekenland-nieuws

Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Het Griekse nieuws - Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

AR-IE-ES-PIE-IE-SIE-TIE : RESPECT, ook voor de Grieken graag!

(geplaatst op: 2015-05-07 14:40:38)

Als oud-correspondent Griekenland word ik nog steeds regelmatig uitgenodigd als gast bij radio- en tv programma’s, en om ergens in het land lezingen of ‘praatjes’ te houden over de Griekse crisis. Dat laatste wordt meestal georganiseerd door een vereniging of organisatie van ‘Hellenofielen’. Meestal zitten er dan behalve Nederlandse Griekenlandliefhebbers, ouders van kinderen die getrouwd zijn met Grieken en ergens in Hellas wonen, ook Grieken die in Nederland leven en hun echtgenoten in de zaal. De afgelopen tijd word ik tijdens zo’n bijeenkomst meer dan ooit bestookt met onaangename anekdotes. De verhalen van Griekse taverna eigenaren die meemaken dat Nederlanders na gegeten en gedronken te hebben de rekening niet willen betalen ‘omdat ze al genoeg aan de Grieken geven’ zijn al een paar jaar bekend en hebben zelfs ooit de kranten gehaald. Maar nu word ik ook aan m’n jasje getrokken door bezorgde moeders en vaders van half-Griekse kinderen die vertellen dat hun dochters of zoons boos, soms zelfs in tranen, van school thuis komen omdat de leraar tijdens bijvoorbeeld economie-les ongegeneerd de Grieken wegzet als luie, nooit hun belasting betalende, nooit ‘de afspraken nakomende’ profiteurs die de EU en de euro in gevaar brengen en omdat de onderwijzer verkondigt, met overtuiging, dat een Grexit de beste en enige oplossing is, hoe sneller hoe beter . Wanneer de half Griekse kids zich in de klas tegen een dergelijk betoog verzetten, vertellen over hun familie in Griekenland die inmiddels bijna niet meer te eten heeft en proberen uit te leggen dat Griekenland zich de afgelopen vijf jaar wel degelijk aan ‘de afspraken’ heeft gehouden, met als resultaat dat de staatsschuld alleen maar is toegenomen en de economie nu zo goed als dood is, worden ze weggehoond. Dikwijls na de les ook nog eens op het schoolplein. En het wordt steeds erger, zeggen ze. (grieksegids.com)


[ lees volledig artikel - AR-IE-ES-PIE-IE-SIE-TIE : RESPECT, ook voor de Grieken graag!]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Duitse president doet handreiking Grieken (nrc.nl)

(geplaatst op: 2015-05-02 06:59:36)

Duitsland moet nadenken wat het kan doen om schade in Griekenland van de Tweede Wereldoorlog te compenseren. Dat zegt de Duitse president Joachim Gauck in een interview met de Süddeutsche Zeitung. Griekenland eist 278,7 miljard euro van Duitsland voor geleden schade tijdens de Tweede Wereldoorlog. De regering van bondskanselier Angela Merkel weigert dat. In het interview zegt Gauck: “We zijn niet alleen wie we vandaag zijn, maar ook nazaten van de mensen die in de Tweede Wereldoorlog een spoor van verwoesting door Europa hebben getrokken - onder andere in Griekenland, waarover we beschamend lang weinig hebben geweten. (…) Het is goed wanneer een land met historisch bewustzijn, zoals van ons, uitzoekt welke mogelijkheden er zouden kunnen zijn voor Wiedergutmachung.” Griekenland wil een compensatie van bijna 279 miljard euro voor de bezetting door nazi-Duitsland tussen 1941 en 1944. (nrc.nl)


[ lees volledig artikel - Duitse president doet handreiking Grieken (nrc.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Naar Griekenland voor beste eilandvakantie (Telegraaf.nl)

(geplaatst op: 2015-05-02 06:59:36)

Voor de beste en goedkoopste eilandvakantie ga je naar Griekenland. Hier vind je de beste hotels tegen de laagste prijs, zo blijkt uit onderzoek van Trivago. De zoekmachine stelde een ranglijst samen van de eilanden in de Middellandse Zee, Canarische Eilanden en de Azorenwaar je de beste service krijgt voor het minste geld. Griekenland steekt er met kop en schouders bovenuit, met zeven eilanden in de top 10. De ranglijst is opgebouwd uit de gemiddelde beoordelingsscore per vakantie-eiland gecombineerd met de gemiddelde hotelprijs per eiland.

De Top 10:
1. Paros (Griekenland) 2. Ios (Griekenland) 3. Naxos (Griekenland) 4. La Gomera (Spanje) 5. Zakynthos (Griekenland) 6. Corfu (Griekenland) 7.Terceira (Portugal) 8. Folegandros (Griekenland) 9. Spetses (Griekenland) 10. Krk (Kroatië).

Spanje komt over het algemeen het slechtst uit de bus; hotels zijn op de Spaanse eilanden relatief duur voor de service die er tegenover staat. Partyeiland Ibiza staat onderaan de lijst. Hier zijn hotelgasten gemiddeld gezien het minst tevreden over hun hotelovernachting, terwijl hier gemiddeld wel €162 per nacht tegenover staat. Ter vergelijking: op Paros, Ios, en Naxos ligt dit gemiddelde rond de €60 per nacht. (Telegraaf.nl)


[ lees volledig artikel - Naar Griekenland voor beste eilandvakantie (Telegraaf.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekenland schudt onderhandelingsteam op (nos.nl)

(geplaatst op: 2015-04-29 06:36:49)

Griekenland haalt de bezem door het team dat onderhandelingen voert met de schuldeisers. Afgelopen week kreeg de minister van Financiën, Yanis Varoufakis, veel kritiek op zijn optreden bij de top in de Letse hoofdstad Riga. Er komen nieuwe onderhandelaars in het team en de Griekse onderminister van Buitenlandse Zaken, Euclid Tsakalotos, wordt coördinator van de groep. Hij krijgt een prominente rol bij de onderhandelingen. De Griekse regering benadrukt achter Varoufakis te blijven staan. Hij houdt de leiding over de onderhandelingen. (nos.nl)


[ lees volledig artikel - Griekenland schudt onderhandelingsteam op (nos.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekse held redde op zijn vrije dag 20 drenkelingen (AD.nl)

(geplaatst op: 2015-04-28 11:57:56)

Een Griekse held in een moderne tragedie. Sergeant Antonis Deligiorgis (34) is met zijn echtgenote en twee kinderen gekazerneerd op het Griekse eiland Rhodos. Die ochtend bracht hij met zijn vrouw Theodora zijn kinderen naar school. ,,Daarna zouden we een koffie gaan drinken in een café aan het strand", zegt hij aan de Observer. Hij zat met zijn rug naar de zee toen het bootje met Nebiat aan boord vastliep op de rotsen en kapseisde. De schuit met Syrische en Eritrese vluchtelingen was toen al zes uur onderweg vanuit de Turkse haven Marmaris. Voor de opvarenden zou de tocht fataal aflopen in de sterke stroming van de zee voor de kust van Zefyros. ,,De boot viel in een paar minuten uit elkaar alsof het van papier was," herinnert Deligiorgis zich. ,,Toen ik om 10 over 10 het café buitenkwam, waren er al heel wat mensen toegestroomd. De kustwacht was er, een Super Puma-helikopter, medische hulpdiensten en vissers in hun roeibootjes. Zonder er ook maar even bij na te denken, deed ik wat ik moest doen. Om kwart over tien had ik mijn T-shirt uitgetrokken en was ik in het water."
Deligiorgis bracht zo'n 20 van de 93 drenkelingen op het droge. (AD.nl)


[ lees volledig artikel - Griekse held redde op zijn vrije dag 20 drenkelingen (AD.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekenland, bouw een effectief overheidsapparaat (volkskrant.nl)

(geplaatst op: 2015-04-28 11:57:56)

De Grieken moeten een effectief overheidsapparaat bouwen waaraan iedereen zijn steentje bijdraagt. Lange tijd waren de onderhandelingen tussen de Eurogroep en Griekenland een rituele dans. Europa sloeg dreigende taal uit en stelde een keiharde deadline. Nachtenlange onderhandelingen volgden en elke keer kwam er net op tijd een akkoord tot stand. Griekenland beloofde strenge bezuinigingsmaatregelen. Een paar maanden later bleek echter dat de beloften niet waren nagekomen, waarmee het hele circus opnieuw kon beginnen. Dit keer lijkt het anders. Voor het eerst wordt serieus rekening gehouden met een Grieks faillissement. Het grote struikelblok is dit keer niet de inhoud, maar het gevoel dat de Griekse onderhandelaars geen grip hebben - niet op de onderhandelingen en niet op het eigen overheidsapparaat. 'Het onderhandelingsproces moet nu echt gestroomlijnd worden, anders gebeuren er ongelukken', zei Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem in de Volkskrant. (volkskrant.nl)


[ lees volledig artikel - Griekenland, bouw een effectief overheidsapparaat (volkskrant.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Dijsselbloem: we komen eruit met Athene (rtlnieuws.nl)

(geplaatst op: 2015-04-23 10:37:48)

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) verwacht nog steeds dat de eurolanden en Griekenland tot overeenstemming komen. De partijen in de Tweede Kamer tonen zich echter niet zo optimistisch als de eurogroepvoorzitter. ,,Ik denk nog steeds dat we eruit komen'', zei Dijsselbloem tijdens een debat in de Kamer. Hij 'proeft ook een grote urgentie' bij de Griekse regering om tot overeenstemming te komen over de hervormingen. Maar er zal volgens hem hard moeten worden gewerkt in Athene. (rtlnieuws.nl)


[ lees volledig artikel - Dijsselbloem: we komen eruit met Athene (rtlnieuws.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Grieken sluiten deze week gasdeal met Rusland (nrc.nl)

(geplaatst op: 2015-04-20 11:41:47)

De Griekse regering staat op het punt een energieovereenkomst te te sluiten met Rusland. Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel op basis van bronnen. Als gevolg van de deal zou er per direct 5 miljard euro in de Griekse staatskas vloeien, waarmee de acute geldproblemen van de Grieken voorlopig zouden zijn opgelost. Rusland ontkent een dat met Griekenland is gesproken over vooruitbetaling. Volgens Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov is tijdens het staatsbezoek van de Griekse premier Tsipras met Poetin wel over energiesamenwerking gesproken, maar is er geen voorschot toegezegd aan Athene. Dat zei hij in een interview met de Russische radiozender Business FM. De overeenkomst behelst de uitbreiding van de aardgaspijpleiding Turkish Stream naar Griekenland, waarmee Russisch gas via Turkije naar Griekenland zou stromen. Het bedrag van 5 miljard euro zou een voorschot zijn op de toekomstige winsten die Griekenland met de doorvoer van het gas zal behalen. De overeenkomst wordt volgens Der Spiegel waarschijnlijk dinsdag ondertekend. (NRC.NL)


[ lees volledig artikel - Grieken sluiten deze week gasdeal met Rusland (nrc.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Boot met tientallen vluchtelingen gestrand bij Griekenland (Volkskrant)

(geplaatst op: 2015-04-20 11:41:47)

Een boot met tientallen vluchtelingen aan boord is vastgelopen voor de kust van het Griekse eiland Rhodos. Zeker drie mensen zijn verdronken; een man, een vrouw en een kind, maakte de Griekse kustwacht vandaag bekend. Circa tachtig mensen zijn tot nog toe gered en de zoektocht gaat door; 23 mensen zijn overgebracht naar een ziekenhuis. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken overleggen vandaag in Luxemburg over de crisis met bootvluchtelingen en over de problemen in Libië. Veel van de bootvluchtelingen vertrekken vanaf Libische stranden naar Europa. De Europese Unie zou overwegen om oorlogsschepen voor de kust van Libië te stationeren, om daar de strijd aan te gaan met olie- en wapensmokkelaars. (Volkskrant.nl)


[ lees volledig artikel - Boot met tientallen vluchtelingen gestrand bij Griekenland (Volkskrant) ]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Rusland overweegt Griekenland toekomstige winst voor te schieten (nrc.nl)

(geplaatst op: 2015-04-14 07:57:39)

Griekenland heeft Rusland niet gevraagd om financiële hulp, zeiden de Griekse premier Alexis Tsipras en de Russische president Vladimir Poetin vandaag. Maar Rusland gaat binnenkort mogelijk wel toekomstige winsten voorschieten die voort moeten vloeien uit het transport van Russisch gas naar Europa. Een Griekse regeringsfunctionaris heeft gezegd dat Moskou dit overweegt, bericht persbureau Reuters. Rusland wil de aardgaspijpleiding Turkish Stream, die via de Zwarte Zee gas moet transporten naar Turkije, uitbreiden naar Griekenland. De plannen zouden gepaard gaan met een lagere prijs voor Russisch gas. De Griekse regering zou de vooruitbetaling pas hoeven terugbetalen als de pijpleiding in gebruik wordt genomen. (nrc.nl)


[ lees volledig artikel - Rusland overweegt Griekenland toekomstige winst voor te schieten (nrc.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekenland Naar Griekse kranten Griekenland Titels Grieks nieuwsHet Griekenland Glossy

Bestel de Griekse Gids Glossy