Met Arke naar Griekenland
Griekenland Last minute

Het laatste Griekse nieuws - Griekenland-nieuws

Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Het Griekse nieuws - Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Grieken sluiten deze week gasdeal met Rusland (nrc.nl)

(geplaatst op: 2015-04-20 11:41:47)

De Griekse regering staat op het punt een energieovereenkomst te te sluiten met Rusland. Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel op basis van bronnen. Als gevolg van de deal zou er per direct 5 miljard euro in de Griekse staatskas vloeien, waarmee de acute geldproblemen van de Grieken voorlopig zouden zijn opgelost. Rusland ontkent een dat met Griekenland is gesproken over vooruitbetaling. Volgens Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov is tijdens het staatsbezoek van de Griekse premier Tsipras met Poetin wel over energiesamenwerking gesproken, maar is er geen voorschot toegezegd aan Athene. Dat zei hij in een interview met de Russische radiozender Business FM. De overeenkomst behelst de uitbreiding van de aardgaspijpleiding Turkish Stream naar Griekenland, waarmee Russisch gas via Turkije naar Griekenland zou stromen. Het bedrag van 5 miljard euro zou een voorschot zijn op de toekomstige winsten die Griekenland met de doorvoer van het gas zal behalen. De overeenkomst wordt volgens Der Spiegel waarschijnlijk dinsdag ondertekend. (NRC.NL)


[ lees volledig artikel - Grieken sluiten deze week gasdeal met Rusland (nrc.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Boot met tientallen vluchtelingen gestrand bij Griekenland (Volkskrant)

(geplaatst op: 2015-04-20 11:41:47)

Een boot met tientallen vluchtelingen aan boord is vastgelopen voor de kust van het Griekse eiland Rhodos. Zeker drie mensen zijn verdronken; een man, een vrouw en een kind, maakte de Griekse kustwacht vandaag bekend. Circa tachtig mensen zijn tot nog toe gered en de zoektocht gaat door; 23 mensen zijn overgebracht naar een ziekenhuis. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken overleggen vandaag in Luxemburg over de crisis met bootvluchtelingen en over de problemen in Libië. Veel van de bootvluchtelingen vertrekken vanaf Libische stranden naar Europa. De Europese Unie zou overwegen om oorlogsschepen voor de kust van Libië te stationeren, om daar de strijd aan te gaan met olie- en wapensmokkelaars. (Volkskrant.nl)


[ lees volledig artikel - Boot met tientallen vluchtelingen gestrand bij Griekenland (Volkskrant) ]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Rusland overweegt Griekenland toekomstige winst voor te schieten (nrc.nl)

(geplaatst op: 2015-04-14 07:57:39)

Griekenland heeft Rusland niet gevraagd om financiële hulp, zeiden de Griekse premier Alexis Tsipras en de Russische president Vladimir Poetin vandaag. Maar Rusland gaat binnenkort mogelijk wel toekomstige winsten voorschieten die voort moeten vloeien uit het transport van Russisch gas naar Europa. Een Griekse regeringsfunctionaris heeft gezegd dat Moskou dit overweegt, bericht persbureau Reuters. Rusland wil de aardgaspijpleiding Turkish Stream, die via de Zwarte Zee gas moet transporten naar Turkije, uitbreiden naar Griekenland. De plannen zouden gepaard gaan met een lagere prijs voor Russisch gas. De Griekse regering zou de vooruitbetaling pas hoeven terugbetalen als de pijpleiding in gebruik wordt genomen. (nrc.nl)


[ lees volledig artikel - Rusland overweegt Griekenland toekomstige winst voor te schieten (nrc.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Enorme groei voor toerismesector Griekenland (nu.nl)

(geplaatst op: 2015-04-08 10:18:55)
Toeristen laten het in een diepe schuldencrisis gedompelde Griekenland niet vallen. In het afgelopen jaar arriveerden maar liefst 22 miljoen toeristen in Griekenland. Dat is een record en 23 procent meer dan in 2013. Dit staat in cijfers van de Griekse centrale bank, meldt woensdag de krant Kathimerini.Het aantal bezoekers ligt waarschijnlijk nog hoger dan deze cijfers aangeven. Dat komt omdat het Griekse bureau voor de statistiek de kanttekening heeft geplaatst dat toeristen die op een international cruise ook Griekenland aandoen, niet zijn meegerekend.Er waren fors meer mensen vanuit Frankrijk (27 procent meer) en de stijging van het aantal toeristen dat uit Nederland en uit Groot-Brittannië arriveerde was in beide gevallen ruim 13 procent. De grootste stroom toeristen bleef uit Duitsland komen, bijna 2,5 miljoen mensen. Dat was een stijging van 8,5 procent.Opvallend was de grote toename van het aantal toeristen uit het Verre Oosten, met name China en Zuid-Korea, en uit Brazilië. Wel kreeg Griekenland in 2014 veel minder Canadezen, Russen, Scandinaviërs en Israëli's over de vloer. (nu.nl)

[ lees volledig artikel - Enorme groei voor toerismesector Griekenland (nu.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Kom naar Griekenland! (Telegraaf)

(geplaatst op: 2015-04-06 08:09:19)

Moeten we het dwarse Griekenland deze zomer maar eens links laten liggen? Mijn vraag van vorige week leverde een overvloed aan verhitte reacties op, waarvan het merendeel uit… Griekenland zelf.Aldaar wonende Nederlanders maakten zich enorm boos over het idee van een vakantieboycot. Ik werd zelfs beschuldigd van opruiing! Ik moet er wel bij zeggen dat velen van hen werkzaam zijn in de toeristenindustrie en dus zelf ook afhankelijk van deze inkomsten. Maar ook lees ik hoe begaan ze zijn met de Grieken, die inmiddels massaal onder de armoedegrens leven.„Hoe kun je leven van een pensioen van 300 euro per maand? Er zijn hier veel gezinnen van vier of meer personen waarvan elk lid werkloos is”, weet Yvonne Bougoukias-Stoltz. Ze woont vanaf 1966 in Nafplion in Griekenland, had samen met haar Griekse man een bakkerij en is nu met pensioen. „Als je in zo’n crisis leeft en samen met je kinderen geen uitzicht meer hebt op een toekomst, dan stem je op hem die je een gouden toekomst belooft: Tsipras.” „Ook al geloven ze hem niet écht. Kijk toch eens naar de crisis van 1933. Toen was ook veel armoede in Duitsland en daardoor kreeg Hitler zoveel steun en stemmen. Dus toeristen, laat het alstublieft niet afweten!” En dat is de noodkreet van bijna alle hier levende Nederlanders: want de rekening komt uiteindelijk terecht bij de ’kleine man’. (Telegraaf.nl)

 


[ lees volledig artikel - Kom naar Griekenland! (Telegraaf)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekenland gaat oorzaak schuldencrisis onderzoeken (Volkskrant)

(geplaatst op: 2015-04-06 08:09:19)

Een commissie van het Griekse parlement gaat onderzoeken wie de schuldencrisis hebben veroorzaakt waarin het land verkeert. De commissie werd vandaag in aanwezigheid van president Prokopis Pavlopoulos en premier Alexis Tsipras geïnstalleerd. avlopoulos zei dat Griekenland door de euro in te voeren internationale verplichtingen op zich heeft genomen, maar ook recht heeft op zijn eigen beleid. De oppositie in het parlement was tegen de instelling van de commissie. Het onderzoek beslaat de periode sinds 2009. In mei 2010 werd duidelijk dat achtereenvolgende regeringen een verkeerde voorstelling van de financiële toestand van het land hadden gegeven. Griekenland kwam in een grote financiële crisis terecht, waaruit het met steun van de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie tracht op te krabbelen. De bevolking kreeg te maken met forse bezuinigingen en belastingverhogingen. (Volkskrant.nl)


[ lees volledig artikel - Griekenland gaat oorzaak schuldencrisis onderzoeken (Volkskrant)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekse belastingontwijking via Nederland

(geplaatst op: 2015-03-30 07:44:11)

Nederland helpt bedrijven in Griekenland met het ontwijken van belastingen. Via brievenbusfirma's in ons land worden miljoenen aan Grieks belastinggeld weggesluisd naar belastingparadijzen in bijvoorbeeld het Caribisch gebied.

Dat staat in een studie van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). Zo liep de Griekse overheid volgens SOMO afgelopen twee jaar tenminste 1,7 miljoen euro aan belastinginkomsten mis door belastingontwijking van het Canadese mijnbouwbedrijf Eldorado Gold. Door een ingewikkelde holdingstructuur verschuift de multinational rente-inkomsten van zijn Griekse dochter Hellas Gold via brievenbussen in Nederland naar Barbados. (RTL Nieuws)


[ lees volledig artikel - Griekse belastingontwijking via Nederland]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Grieks goud op de Zuidas, en nog 6 Griekse multinationals die fiscaal schuilen in Nederland

(geplaatst op: 2015-03-30 07:44:11)
Een stampvoetende minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vindt dat Griekenland moet hervormen, maar ondertussen faciliteert hij zelf dat Griekse multinationals belasting ontwijken via Nederland. Kijk maar eens naar deze zeven belastingvluchtelingen, die hier met open armen zijn ontvangen door de brievenbussector.

De Grieken gaan het helemaal anders doen. Dat is althans het plan van de uiterst linkse partij Syriza, die met overmacht de verkiezingen heeft gewonnen. Eén van de plannen is €3 miljard ophalen door grote bedrijven te dwingen in eigen land belasting te betalen.(Bron: quotenet.nl)


[ lees volledig artikel - Grieks goud op de Zuidas, en nog 6 Griekse multinationals die fiscaal schuilen in Nederland]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekenland verwacht nu snelle deal (FD.nl)

(geplaatst op: 2015-03-26 10:18:09)

De Griekse minister van economische zaken George Stathakis verwacht binnen een week overeenstemming over een pakket hervormingen waarmee Athene meer geld kan loskrijgen om de komende maanden schulden en andere uitgaven mee te betalen,

'Ik geloof dat we aan het begin van volgende week een overeenkomst hebben over het pakket hervormingen dat de Griekse regering voorstelt en over de financiering van het land', zei hij op televisie.

Begin deze week overlegde de Griekse premier Alexis Tsipras met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over zijn plannen. Maar zij verwees naar de voormalige trojka-instellingen, Europese commissie, Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Europese Centrale Bank (ECB) die de Griekse plannen moeten doorrekenen en erover adviseren. (FD.nl)


[ lees volledig artikel - Griekenland verwacht nu snelle deal (FD.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

De Duitse oorlogsschuld aan Griekenland (NOS.nl)

(geplaatst op: 2015-03-26 10:14:10)

Morgen zal de nieuwe Griekse premier Tsipras zijn eerste officiële bezoek brengen aan Berlijn. Een ontspannen samenzijn wordt het waarschijnlijk niet, want bondskanselier Merkel zal proberen om Griekenland in het gareel te krijgen. Duitsland en Griekenland liggen al wekenlang op ramkoers. Zelden heerste er zo’n gespannen sfeer tussen twee landen uit de eurozone. Griekenland moet snel met een lijst gedetailleerde hervormingen komen, anders krijgt het bijna failliete land geen geld meer.

Maar de Grieken hebben zo hun eigen agenda. Zij willen miljarden schadevergoeding van de Duitsers voor wat hen is aangedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Europacorrespondent Saskia Dekkers reisde naar het bergdorp Distomo in Centraal Griekenland. Het bloedbad van Distomo was één van de grootste gruweldaden van de nazitroepen in Griekenland. Op 10 juni 1944 vermoordden de Waffen-SS 218 dorpsbewoners, onder hen 53 kinderen jonger dan 16 jaar. Later werd het dorp platgebrand en brachten de nazi's veel meer burgers in de omgeving om. Distomo is een van de vele Griekse dorpen waar de SS wraakacties uitvoerde. (NOS.nl)


[ lees volledig artikel - De Duitse oorlogsschuld aan Griekenland (NOS.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekenland Naar Griekse kranten Griekenland Titels Grieks nieuwsHet Griekenland Glossy

Bestel de Griekse Gids Glossy