Met Arke naar Griekenland
Griekenland Last minute

Het laatste Griekse nieuws - Griekenland-nieuws

Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Het Griekse nieuws - Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Nieuw parlement beŽdigd in Griekenland (spitsnieuws.nl)

(geplaatst op: 2015-10-03 09:01:07)

Nog geen twee weken na de verkiezingen is in Athene vandaag het nieuwe Griekse parlement beëdigd. De links-radicale partij Syriza van premier Alexis Tsipras heeft daarin samen met de rechtspopulistische Partij van Onafhankelijke Grieken een krappe meerderheid.

De coalitiepartners hebben samen 155 van de driehonderd zetels. De tweede partij is Nieuwe Democratie, die 75 parlementariërs heeft. Het parlement moet woensdag meteen het vertrouwen uitspreken in Tsipras, meldde de staatszender ERT.

De nieuwe regering moet haast maken. Ze moet snel privatiseringen en ingrijpende hervormingen in de pensioenen en belastingen doorvoeren. Dat is de enige manier waarop Athene kans maakt de door de Europese Unie toegezegde hulpgelden van 86 miljard euro te krijgen. (spitsnieuws.nl)


[ lees volledig artikel - Nieuw parlement beŽdigd in Griekenland (spitsnieuws.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Tsipras zet vaart achter vorming kabinet Griekenland (nu.nl)

(geplaatst op: 2015-09-23 12:00:18)
Alexis Tsipras heeft zijn nieuwe kabinet al rond. Binnen 24 uur na zijn beëdiging als nieuwe premier van Griekenland, heeft hij dinsdag een coalitie gevormd en ook de samenstelling van zijn ministersploeg voltooid. Ook de woensdag is al gevuld, want hij reist naar Brussel om er de top van de Europese Unie bij te wonen.De politiek leider van de linkse Syriza, die zondag de parlementsverkiezingen won, zal in Brussel een voorstel voor de oplossing van de problematiek presenteren. (nu.nl)

[ lees volledig artikel - Tsipras zet vaart achter vorming kabinet Griekenland (nu.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekse kiezers geven Tsipras tweede kans (demorgen.be)

(geplaatst op: 2015-09-21 06:07:18)

De Griekse kiezers hebben Alexis Tsipras een tweede kans gegeven. De leider van de linkse Syriza-partij won ondanks de teleurstelling over het akkoord met de Europese geldschieters opnieuw de Griekse verkiezingen. Hij gaat opnieuw een regering vormen met de Onafhankelijke Grieken. De Grieken zijn het duidelijk moe om naar de stembus te trekken. Dit waren de slechtst bezochte verkiezingen sinds de Tweede Wereldoorlog. Nu alle stemmen zijn geteld is definitief duidelijk geworden dat Syriza net niet genoeg zetels heeft gewonnen om alleen te kunnen regeren. De partij komt vijf zetels tekort voor een meerderheid. Maar de voormalige coalitiepartner Onafhankelijke Grieken heeft met 3,7 procent van de stemmen ondanks voorspellingen de kiesdrempel gehaald en kan met tien zetels dat gat vullen. Een maand geleden moest Tsipras zijn functie als premier neerleggen vanwege rebellie in zijn eigen partij. In het akkoord dat hij had gesloten om een Grieks vertrek uit de euro te voorkomen, bleef niets over van het programma van zijn radicaal linkse partij. Met nieuwe verkiezingen hoopte de 41-jarige premier de tegenstanders van zijn lijst te vegen om zo met een sterkere regering het impopulaire bezuinigingsprogramma door te voeren. Dat is dus gelukt. Terwijl de peilingen op een nek-aan-nek race wezen, waardoor de linkse leider moest terugkomen op zijn belofte geen coalities te sluiten met het centrumrechtse Nieuwe Democratie of het socialistische Pasok, lijkt Tsipras de steun van het establishment helemaal niet nodig te hebben. Gisterenavond meldde Syriza meteen dat het opnieuw een regering zal vormen met de rechts-populistische Onafhankelijke Grieken. (demorgen.be)


[ lees volledig artikel - Griekse kiezers geven Tsipras tweede kans (demorgen.be)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Tsipras beŽdigd voor tweede termijn als premier Griekenland (nrc.nl)

(geplaatst op: 2015-09-21 06:07:18)

Alexis Tsipras, leider van de linkse partij Syriza, is opnieuw beëdigd als premier van Griekenland, meldt persbureau Reuters. Tsipras legde een ceremoniële eed af waarmee hij trouw zwoer aan de Griekse grondwet. Naar verwachting begint hij morgen met het vormen van een regering. Gisteren won Syriza de parlementsverkiezingen met ruim 35 procent van de stemmen, goed voor 145 van de 300 zetels. De conservatieve partij Nieuwe Democratie (ND) eindigde op de tweede plek met 28,09 procent van de stemmen (75 zetels).Ook de kleine rechts-nationalistische partij Onafhankelijke Grieken waarmee Syriza een coalitie vormde heeft de kiesdrempel gehaald. Hoewel ze slechts een kleine meerderheid in het parlement hebben zijn de partijen van plan samen verder te gaan, meldden de leiders gisteravond direct. Ze doen geen poging een brede coalitie te vormen voor uitvoering van het leenakkoord met de Europese Unie, schrijft NRC-correspondent Marloes de Koning in NRC Handelsblad.(nrc.nl)


[ lees volledig artikel - Tsipras beŽdigd voor tweede termijn als premier Griekenland (nrc.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Overwinning Syriza belangrijk succes voor Griekenland en Europa (nu.nl)

(geplaatst op: 2015-09-21 06:06:52)

erschillende hoogwaardigheidsbekleders uit Europa hebben gereageerd op de overwinning van  de linkse partij Syriza bij de verkiezingen in Griekenland. Een overzicht.

Voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem heeft Syriza en partijleider Tsipras zondagavond gefeliciteerd met de overwinning. "Ik kijk nu vooruit naar de snelle vorming van een nieuwe regering met een sterk mandaat om de hervormingen in Griekenland voort te zetten."

Dijsselbloem zegt weer nauw met een nieuwe Griekse regering samen te willen werken en door te willen gaan met Griekenland te steunen met zijn "ambitieuze hervormingsinspanningen". (nu.nl)


[ lees volledig artikel - Overwinning Syriza belangrijk succes voor Griekenland en Europa (nu.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Tsipras wint met Syriza verkiezingen Griekenland (ad.nl)

(geplaatst op: 2015-09-21 06:00:18)

In de straten van Athene wordt uitbundig de overwinning van Syriza gevierd. De links-radicale partij van de vorige maand afgetreden premier Alexis Tsipras, heeft de Griekse verkiezingen gewonnen. Sprekend tot een juichende menigte op een centraal plein in Athene zei een stralende Tspiras dat hij 'gerechtvaardigd voelde'. Hij trad vorige maand af als premier en schreef nieuwe verkiezingen uit omdat hij niet meer genoeg steun had. ,,In het Europa van vandaag staan Griekenland en het Griekse volk synoniem voor weerstand en waardigheid, en deze strijd zal samen worden voortgezet voor nog eens vier jaar", zei Tspiras. ,,We hebben moeilijke tijden in het vooruitzicht, maar we staan ook op vaste grond", voegde hij eraan toe. (ad.nl)


[ lees volledig artikel - Tsipras wint met Syriza verkiezingen Griekenland (ad.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Waarom is er nog geen 'luchtbrug' tussen Turkije en Griekenland? (trouw.nl)

(geplaatst op: 2015-09-07 12:56:37)

Waarom zijn vluchtelingen genoodzaakt om in gammele bootjes te stappen en kunnen ze niet gewoon met het vliegtuig Europa binnenkomen? Daar kunnen wij een helpende hand in reiken, bepleit Christine Kuiper. De hartverscheurende foto van het 3-jarige Syrische jongetje Aylan Kurdi die 2 september aanspoelde op het strand in Turkije is via sociale media wereldwijd gedeeld. Niet alleen hij, ook zijn vijfjarige broertje en moeder verdronken, zijn vader alleen achterlatend. Was dit zinloze vreselijke leed te voorkomen? Ja. En niet alleen bij Aylan. De tante van Aylan had geld bij elkaar verzameld om haar familie over te laten komen naar Vancouver. Maar de VN wilden het gezin niet als vluchtelingen registreren, Turkije weigerde uitreisvisa. Dit dreef hen uiteindelijk uit wanhoop in de armen van mensenhandelaren.

Wat opvalt in de discussie is dat het vanzelfsprekend lijkt dat vluchtelingen in krakkemikkige bootjes de overtocht maken. Na een helse tocht in eigen land, het betalen van grof geld aan louche mensenhandelaren, komen ze terecht op overvolle en onveilige schepen. Niemand lijkt zich af te vragen waarom vluchtelingen in de 21e eeuw niet per vliegtuig komen. Althans, het staat niet ter discussie. Terwijl vliegen voor vluchtelingen vele malen goedkoper is dan mensenhandelaren betalen. En vele malen veiliger. Waarom is er nog geen 'luchtbrug' tussen Turkije en Griekenland?(trouw.nl)


[ lees volledig artikel - Waarom is er nog geen 'luchtbrug' tussen Turkije en Griekenland? (trouw.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekenland in actie voor gestrande migranten Lesbos (gelderlander.nl)

(geplaatst op: 2015-09-07 12:56:37)
Minstens tweederde van de naar schatting 15.000 tot 18.000 op Lesbos gestrande migranten wordt in de komende dagen naar het vasteland verscheept. Dat heeft de Griekse minister van Migratie Giannis Mouzalas maandag laten weten aan de Griekse staatstelevisie. Volgens Mouzalas worden er vanaf maandag extra ferries ingezet en worden sommige schepen tijdelijk gebruikt als controleposten.

Lesbos gaat gebukt onder een enorme toestroom van migranten. Dagelijks komen er zo'n 1000 migranten bij vanuit Turkije. De meesten blijven daar dagen vastzitten, moeten buiten slapen totdat ze geïdentificeerd kunnen worden en gaan vervolgens op overvolle boten richting vasteland. (gelderlander.nl)


[ lees volledig artikel - Griekenland in actie voor gestrande migranten Lesbos (gelderlander.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekenland vraagt extra hulp EU (Volkskrant.nl)

(geplaatst op: 2015-09-07 12:56:37)

Griekenland heeft de Europese Unie om noodhulp gevraagd voor de opvang van vluchtelingen en migranten. Dit jaar zijn er al meer dan 230 duizend in Griekenland aangekomen, in een steeds hoger wordend tempo.

Het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken zei maandag een beroep te hebben gedaan op een Europees mechanisme voor assistentie bij de bescherming van burgers. Zulke hulp zou van 'cruciaal belang' zijn bij het verbeteren van de opvangfaciliteiten, die op hun best rudimentair zijn. Volgens een verklaring van het ministerie heeft Griekenland gedetailleerde informatie verstrekt over wat er nodig is aan medische en farmaceutische middelen, uitrusting van opvangcentra, kleding en personeel.

De Griekse minister voor Migratie Giannis Mouzalas kondigde aan dat extra veerboten naar het eiland Lesbos worden gestuurd om mensen over te brengen naar het vasteland. Ten minste twee derde deel van de naar schatting vijftien- tot achttienduizend vluchtelingen en economische migranten op Lesbos verkeert daar volgens Mouzalas in 'erbarmelijke' omstandigheden.

Lesbos heeft de grootste toestroom van migranten uit Turkije te verwerken. Dagelijks komen er meer dan duizend aan. De meeste zitten dagenlang vast op het eiland. Ze slapen in de buitenlucht totdat ze zijn ingeschreven en zoeken daarna een plek op een van de volle veerboten naar het vasteland. (volkskrant.nl)


[ lees volledig artikel - Griekenland vraagt extra hulp EU (Volkskrant.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Gordon zwaargewond na ongeluk in Griekenland (metronieuws.nl)

(geplaatst op: 2015-09-07 11:56:37)

Gordon ligt zwaargewond in het ziekenhuis. De zanger is aangereden tijdens zijn vakantie in Griekenland. De zanger verbleef op het eiland Mykonos om te genieten van een welverdiende vakantie. Na een etentje was Gordon onderweg naar zijn hotel, toen hij werd aangereden. De zanger heeft zes ribben, zijn linkersleutelbeen en linkerschouderblad gebroken en ligt nu in een ziekenhuis op het Griekse eiland. Het management van de zanger heeft het ongeluk bevestigd. (metronieuws.nl)


[ lees volledig artikel - Gordon zwaargewond na ongeluk in Griekenland (metronieuws.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekenland Naar Griekse kranten Griekenland Titels Grieks nieuwsHet Griekenland Glossy

Bestel de Griekse Gids Glossy