Met Arke naar Griekenland
Griekenland Last minute

Het laatste Griekse nieuws - Griekenland-nieuws

Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Het Griekse nieuws - Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Die Grieken zijn de wanhoop voorbij (volkskrant.nl)

(geplaatst op: 2015-09-01 06:31:24)

Vorige week debatteerde de Tweede Kamer over de financiële hulp aan Griekenland. Ik volgde dit debat van een afstandje, vanuit Epirus, aan de noordwest-kust van Griekenland. En wat mij opviel, met dat beetje afstand tussen mijzelf en Nederland, is hoe beperkt en smal ons Nederlands perspectief op deze kwestie is. Dat wat ontbreekt, dat wat het debat beter en relevanter zou maken, wat ons zou sieren en baten en wat onze relatie met Griekenland ten goede zou komen, is enige empathie met de ontberingen van het Griekse volk. (volkskrant.nl)


[ lees volledig artikel - Die Grieken zijn de wanhoop voorbij (volkskrant.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Bankpas populair in Griekenland

(geplaatst op: 2015-08-05 07:18:46)

Griekse banken hebben de afgelopen maand bijna een miljoen nieuwe bankpassen verstrekt, meldt persbureau Bloomberg.Dit is een enorm aantal, voor een land waar nog altijd voornamelijk in contanten wordt betaald. Vooral veel gepensioneerden gingen voor geld tot voor kort nog altijd naar het bankloket. Toen de Griekse banken drie weken dicht gingen, op een paar speciaal opengestelde banken na, konden zij nog maar moeilijk bij hun geld. Pinautomaten waren makkelijker te bereiken. Bovendien is er een limiet ingesteld op het opnemen van geld, terwijl pintransacties wel ongelimiteerd zijn. Ook daardoor zijn pinpassen ineens veel aantrekkelijker geworden. (nos.nl)


[ lees volledig artikel - Bankpas populair in Griekenland]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Gesprek met geldschieters Griekenland deze week klaar

(geplaatst op: 2015-08-05 07:18:46)
Nog deze week zullen de gesprekken over een nieuwe steunpakket voor Griekenland zijn afgerond. Dat meldt de Griekse minister van Financiën Euklides Tsakalotos dinsdag.Tsakalotos sprak andermaal met vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het ESM-noodfonds. ''Alles zal deze week zijn afgerond", zei hij na afloop van de ontmoeting.De gesprekken tussen Griekenland en kredietverstrekkers zullen nog wel voortduren. Onder meer zijn de partijen nog in onderhandeling over macro-economische doelstellingen voor het land.Eerder op dinsdag werd gemeld dat er geen significante meningsverschillen bestonden tussen de partijen, ook niet over mogelijke privatiseringen. Daarbij zei Tsakalotos dat de gesprekken voorspoediger verliepen dan verwacht. ''Er zijn verschillen in standpunten", aldus de minister. ''Maar ik denk niet dat die voor problemen gaan zorgen." (nu.nl)

[ lees volledig artikel - Gesprek met geldschieters Griekenland deze week klaar]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Yanis Varoufakis: "Moddercampagne media zal ook nu niet lukken" (dewereldmorgen.be)

(geplaatst op: 2015-07-28 18:41:46)

Yanis Varoufakis kwam recent opnieuw in een mediastorm terecht. Meerdere Europese media beweerden naar aanleiding van een bericht in de Griekse krant Kathimerini bewijzen te hebben dat hij een geheim plan klaar had om via de belastingaangiften van de Grieken een parallel betalingssysteem op te zetten naast de euro. Ook nu weer blijkt een en ander veel genuanceerder dan wat werd verspreid. Wat de Griekse krant Kathimerini als een 'gelekt geheim' onthult, blijkt immers slechts de weergave te zijn van wat Varoufakis tijdens een openbare toespraak zei bij zijn afscheid op het ministerie op 6 juli 2015.In zijn ministerie werd inderdaad door hem een werkgroep van vijf personen opgericht, die plannen moest voorbereiden om een eventuele gedwongen uitstap uit de euro op te vangen en te begeleiden.Waar Kathimerini zwaar uit de bocht ging is in de interpretatie van de intentie die ze aan deze werkgroep gaf. De werkgroep werd inderdaad opgezet om plannen op te stellen 'voor het geval dat'. Wat de krant er van maakte is dat het de 'bedoeling' van de werkgroep was om een exit uit de eurozone te organiseren. De krant suggereerde ook dat Varoufakis zou gepoogd hebben het internetsysteem van de belastingen te hacken. Het is niet de eerste maal dat over Varoufakis geruchten worden verspreid door één medium en dat die daarna massaal worden overgenomen om vervolgens als 'feiten' te worden gebruikt in commentaren en analyse. (dewereldmorgen.be)


[ lees volledig artikel - Yanis Varoufakis: "Moddercampagne media zal ook nu niet lukken" (dewereldmorgen.be)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Luxereizen naar Griekenland impopulair? Alles behalve

(geplaatst op: 2015-07-28 13:25:56)

Dat niet alle Grieken even blij zijn met het medio juli bereikte akkoord over nieuwe steun van de landen uit de eurozone, is een understatement. Maar voor hoteliers, bar- en restaurantuitbaters en de vele andere Hellenen die hun brood verdienen in de toeristenindustrie blijft de schade waarschijnlijk beperkt. Het aantal hotelreserveringen is flink toegenomen sinds het akkoord van 13 juni. Eind juni, begin juli zaten de Griekse hotels nog op een min van 20 procent. Inmiddels zijn er indicaties van een sterke toename. “Het ziet ernaar uit dat we alweer op hetzelfde niveau zitten als vorig jaar rond deze tijd en misschien zelfs wel iets daarboven,” jubelt Aris Ikkos, directeur van SETE, de Griekse vereniging van toeristische bedrijven, maandag in The Wall Street Journal.  Het toerisme is een belangrijke pijler onder de Griekse economie. In 2014 was de sector goed voor 17 miljard euro aan inkomsten, 9,5 procent van het bruto nationaal product. Indirect, dat wil zeggen inclusief bestedingen in winkels, bij de vele oudheidkundige ruïnes en andere toeristische attracties bedragen de revenuen zelfs 45 miljard euro. (HPdetijd.nl)


[ lees volledig artikel - Luxereizen naar Griekenland impopulair? Alles behalve]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekenland terug op de kaart als vakantiebestemming (trouw.nl)

(geplaatst op: 2015-07-28 13:25:56)

Het is er zonnig, betaalbaar en het barst van de cultuur. Toch ging het aantal boekingen naar Griekenland in juni finaal onderuit, maar daar lijkt nu weer verandering in te komen. Nederlandse vakantiegangers boekten vorige week zo'n 40 procent meer Griekse vakanties dan de week ervoor, meldt reisbrancheorganisatie ANVR. De lange rijen voor de pinautomaten en onheilspellende berichtgeving over een faillissement brachten het animo voor een vakantie naar Griekenland vorige maand in een 'vrije val', aldus ANVR.  Maar het uitblijven van een Grexit, dankzij het akkoord dat vorige week gesloten werd met de geldschieters, krikte het vertrouwen van vakantiegangers weer op. Kort daarna werden weer volop reisjes geboekt naar het economisch geplaagde land aan de Middellandse Zee, dat de inkomsten uit toerisme nu juist goed kan gebruiken.
Populaire bestemming
Volgens Travelscan, een onderzoek onder ruim 1350 reisorganisaties, staat Griekenland weer helemaal terug op de kaart als populaire vakantiebestemming. Tot eind mei had het land al niet te klagen over het aantal Nederlandse toeristen die een reis boekten bij een ANVR-organisatie. "Het aantal vluchten naar Griekenland is nog altijd 4 procent hoger dan vorig jaar", zegt woordvoerster Mirjam Dresmé van ANVR. (trouw.nl)


[ lees volledig artikel - Griekenland terug op de kaart als vakantiebestemming (trouw.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Dertien stellingen over het Dictaat van Brussel, Griekenland en de toekomst van Europa (dewereldmorg

(geplaatst op: 2015-07-26 10:48:24)

Tien dagen na het Dictaat van Brussel is het tijd om een voorlopige balans op te maken. Dat doet Peter Mertens in een longread die leest als een grondige update van het Griekenlandhoofdstuk uit het succesboek 'Hoe Durven Ze' dat DeWereldMorgen.be destijds in primeur publiceerde. Mertens vat de situatie in 13 stellingen samen, met een scherpe kritiek op de Duitse machtsgreep over de Eurozone die sinds 2011 werd voorbereid. Maar hij eindigt optimistisch:”De Griekse ervaring heeft miljoenen Europeanen aan het denken gezet, en dat is positief." (dewereldmorgen.be)


[ lees volledig artikel - Dertien stellingen over het Dictaat van Brussel, Griekenland en de toekomst van Europa (dewereldmorg]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

De slag om de afboeking van de Griekse staatsschuld kan beginnen: IMF’s Lagarde versus Angela Merkel

(geplaatst op: 2015-07-26 10:48:24)

De eurolanden hebben een paar tijdelijke hechtdraden aangebracht om Griekenland een paar maanden overeind te houden. Een duurzame Griekse deal vergt overeenstemming tussen het Internationaal Monetair Fonds en de Duitse bondskanselier Merkel over schuldverlichting voor Griekenland.  De Griekse regering voelt goed aan van wie ze op dit moment het meest te verwachten heeft: het Internationaal Monetair Fonds (IMF).  (z24.nl)


[ lees volledig artikel - De slag om de afboeking van de Griekse staatsschuld kan beginnen: IMF’s Lagarde versus Angela Merkel]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Als het aan de Troika ligt, is Griekenland straks van iedereen behalve van de Grieken (demorgen.be)

(geplaatst op: 2015-07-23 10:15:49)

Iedereen is tegenwoordiger Griekenlandkenner. Politici, bankiers, economen, maar ook de gewone man en vrouw in de straat. Iedereen heeft een mening over Griekenland, meestal een zeer uitgesproken mening die hartstochtelijk verdedigd wordt met vaak hoog oplopende emoties. De Griekse crisis is de schuld van 'De Grieken' en de rest van Europa moet er nog maar weer eens voor opdraaien. We weten zelfs hoeveel het elk van ons persoonlijk kost. Dus: eigen schuld, dikke bult want, zoals iedereen weet, zijn 'De Grieken' lui, onbetrouwbaar en onverbeterlijke belastingontduikers, wanbetalers en profiteurs.  Het werd dus hoog tijd dat we daar eens orde op zaken gingen stellen, want dat kun je maar beter niet aan hen zelf overlaten. Over wie hebben we het eigenlijk als we het over 'De Grieken' hebben?(demorgen.be)


[ lees volledig artikel - Als het aan de Troika ligt, is Griekenland straks van iedereen behalve van de Grieken (demorgen.be) ]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Grieks parlement stemt met ruime meerderheid voor reddingsplan (nu.nl)

(geplaatst op: 2015-07-23 07:50:49)
Een meerderheid in het Griekse parlement heeft ingestemd met een reeks maatregelen die noodzakelijk zijn voor de onderhandelingen over het financiële steunpakket dat op de top van de eurozone overeen is gekomen. Het parlement stemde in de nacht van woensdag op donderdag voor meer hervormingen, bezuinigingen en belastingverhogingen die zijn afgesproken met de schuldeisers in ruil voor dat het nieuwe noodkrediet. (nu.nl)

[ lees volledig artikel - Grieks parlement stemt met ruime meerderheid voor reddingsplan (nu.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekenland Naar Griekse kranten Griekenland Titels Grieks nieuwsHet Griekenland Glossy

Bestel de Griekse Gids Glossy