Met Arke naar Griekenland
Griekenland Last minute

Het laatste Griekse nieuws - Griekenland-nieuws

Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Het Griekse nieuws - Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Yanis Varoufakis: "Moddercampagne media zal ook nu niet lukken" (dewereldmorgen.be)

(geplaatst op: 2015-07-28 18:41:46)

Yanis Varoufakis kwam recent opnieuw in een mediastorm terecht. Meerdere Europese media beweerden naar aanleiding van een bericht in de Griekse krant Kathimerini bewijzen te hebben dat hij een geheim plan klaar had om via de belastingaangiften van de Grieken een parallel betalingssysteem op te zetten naast de euro. Ook nu weer blijkt een en ander veel genuanceerder dan wat werd verspreid. Wat de Griekse krant Kathimerini als een 'gelekt geheim' onthult, blijkt immers slechts de weergave te zijn van wat Varoufakis tijdens een openbare toespraak zei bij zijn afscheid op het ministerie op 6 juli 2015.In zijn ministerie werd inderdaad door hem een werkgroep van vijf personen opgericht, die plannen moest voorbereiden om een eventuele gedwongen uitstap uit de euro op te vangen en te begeleiden.Waar Kathimerini zwaar uit de bocht ging is in de interpretatie van de intentie die ze aan deze werkgroep gaf. De werkgroep werd inderdaad opgezet om plannen op te stellen 'voor het geval dat'. Wat de krant er van maakte is dat het de 'bedoeling' van de werkgroep was om een exit uit de eurozone te organiseren. De krant suggereerde ook dat Varoufakis zou gepoogd hebben het internetsysteem van de belastingen te hacken. Het is niet de eerste maal dat over Varoufakis geruchten worden verspreid door één medium en dat die daarna massaal worden overgenomen om vervolgens als 'feiten' te worden gebruikt in commentaren en analyse. (dewereldmorgen.be)


[ lees volledig artikel - Yanis Varoufakis: "Moddercampagne media zal ook nu niet lukken" (dewereldmorgen.be)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Luxereizen naar Griekenland impopulair? Alles behalve

(geplaatst op: 2015-07-28 13:25:56)

Dat niet alle Grieken even blij zijn met het medio juli bereikte akkoord over nieuwe steun van de landen uit de eurozone, is een understatement. Maar voor hoteliers, bar- en restaurantuitbaters en de vele andere Hellenen die hun brood verdienen in de toeristenindustrie blijft de schade waarschijnlijk beperkt. Het aantal hotelreserveringen is flink toegenomen sinds het akkoord van 13 juni. Eind juni, begin juli zaten de Griekse hotels nog op een min van 20 procent. Inmiddels zijn er indicaties van een sterke toename. “Het ziet ernaar uit dat we alweer op hetzelfde niveau zitten als vorig jaar rond deze tijd en misschien zelfs wel iets daarboven,” jubelt Aris Ikkos, directeur van SETE, de Griekse vereniging van toeristische bedrijven, maandag in The Wall Street Journal.  Het toerisme is een belangrijke pijler onder de Griekse economie. In 2014 was de sector goed voor 17 miljard euro aan inkomsten, 9,5 procent van het bruto nationaal product. Indirect, dat wil zeggen inclusief bestedingen in winkels, bij de vele oudheidkundige ruïnes en andere toeristische attracties bedragen de revenuen zelfs 45 miljard euro. (HPdetijd.nl)


[ lees volledig artikel - Luxereizen naar Griekenland impopulair? Alles behalve]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekenland terug op de kaart als vakantiebestemming (trouw.nl)

(geplaatst op: 2015-07-28 13:25:56)

Het is er zonnig, betaalbaar en het barst van de cultuur. Toch ging het aantal boekingen naar Griekenland in juni finaal onderuit, maar daar lijkt nu weer verandering in te komen. Nederlandse vakantiegangers boekten vorige week zo'n 40 procent meer Griekse vakanties dan de week ervoor, meldt reisbrancheorganisatie ANVR. De lange rijen voor de pinautomaten en onheilspellende berichtgeving over een faillissement brachten het animo voor een vakantie naar Griekenland vorige maand in een 'vrije val', aldus ANVR.  Maar het uitblijven van een Grexit, dankzij het akkoord dat vorige week gesloten werd met de geldschieters, krikte het vertrouwen van vakantiegangers weer op. Kort daarna werden weer volop reisjes geboekt naar het economisch geplaagde land aan de Middellandse Zee, dat de inkomsten uit toerisme nu juist goed kan gebruiken.
Populaire bestemming
Volgens Travelscan, een onderzoek onder ruim 1350 reisorganisaties, staat Griekenland weer helemaal terug op de kaart als populaire vakantiebestemming. Tot eind mei had het land al niet te klagen over het aantal Nederlandse toeristen die een reis boekten bij een ANVR-organisatie. "Het aantal vluchten naar Griekenland is nog altijd 4 procent hoger dan vorig jaar", zegt woordvoerster Mirjam Dresmé van ANVR. (trouw.nl)


[ lees volledig artikel - Griekenland terug op de kaart als vakantiebestemming (trouw.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Dertien stellingen over het Dictaat van Brussel, Griekenland en de toekomst van Europa (dewereldmorg

(geplaatst op: 2015-07-26 10:48:24)

Tien dagen na het Dictaat van Brussel is het tijd om een voorlopige balans op te maken. Dat doet Peter Mertens in een longread die leest als een grondige update van het Griekenlandhoofdstuk uit het succesboek 'Hoe Durven Ze' dat DeWereldMorgen.be destijds in primeur publiceerde. Mertens vat de situatie in 13 stellingen samen, met een scherpe kritiek op de Duitse machtsgreep over de Eurozone die sinds 2011 werd voorbereid. Maar hij eindigt optimistisch:”De Griekse ervaring heeft miljoenen Europeanen aan het denken gezet, en dat is positief." (dewereldmorgen.be)


[ lees volledig artikel - Dertien stellingen over het Dictaat van Brussel, Griekenland en de toekomst van Europa (dewereldmorg]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

De slag om de afboeking van de Griekse staatsschuld kan beginnen: IMF’s Lagarde versus Angela Merkel

(geplaatst op: 2015-07-26 10:48:24)

De eurolanden hebben een paar tijdelijke hechtdraden aangebracht om Griekenland een paar maanden overeind te houden. Een duurzame Griekse deal vergt overeenstemming tussen het Internationaal Monetair Fonds en de Duitse bondskanselier Merkel over schuldverlichting voor Griekenland.  De Griekse regering voelt goed aan van wie ze op dit moment het meest te verwachten heeft: het Internationaal Monetair Fonds (IMF).  (z24.nl)


[ lees volledig artikel - De slag om de afboeking van de Griekse staatsschuld kan beginnen: IMF’s Lagarde versus Angela Merkel]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Als het aan de Troika ligt, is Griekenland straks van iedereen behalve van de Grieken (demorgen.be)

(geplaatst op: 2015-07-23 10:15:49)

Iedereen is tegenwoordiger Griekenlandkenner. Politici, bankiers, economen, maar ook de gewone man en vrouw in de straat. Iedereen heeft een mening over Griekenland, meestal een zeer uitgesproken mening die hartstochtelijk verdedigd wordt met vaak hoog oplopende emoties. De Griekse crisis is de schuld van 'De Grieken' en de rest van Europa moet er nog maar weer eens voor opdraaien. We weten zelfs hoeveel het elk van ons persoonlijk kost. Dus: eigen schuld, dikke bult want, zoals iedereen weet, zijn 'De Grieken' lui, onbetrouwbaar en onverbeterlijke belastingontduikers, wanbetalers en profiteurs.  Het werd dus hoog tijd dat we daar eens orde op zaken gingen stellen, want dat kun je maar beter niet aan hen zelf overlaten. Over wie hebben we het eigenlijk als we het over 'De Grieken' hebben?(demorgen.be)


[ lees volledig artikel - Als het aan de Troika ligt, is Griekenland straks van iedereen behalve van de Grieken (demorgen.be) ]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Grieks parlement stemt met ruime meerderheid voor reddingsplan (nu.nl)

(geplaatst op: 2015-07-23 07:50:49)
Een meerderheid in het Griekse parlement heeft ingestemd met een reeks maatregelen die noodzakelijk zijn voor de onderhandelingen over het financiële steunpakket dat op de top van de eurozone overeen is gekomen. Het parlement stemde in de nacht van woensdag op donderdag voor meer hervormingen, bezuinigingen en belastingverhogingen die zijn afgesproken met de schuldeisers in ruil voor dat het nieuwe noodkrediet. (nu.nl)

[ lees volledig artikel - Grieks parlement stemt met ruime meerderheid voor reddingsplan (nu.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Een Griekse waarheid als een koe (apache.be)

(geplaatst op: 2015-07-23 07:43:56)

Houdt u er rekening mee dat u compleet zot wordt gespind over de Griekse crisis? Een blik op hoe de Griekse media sinds jaar en dag functioneren en hoe ‘Europees’ nieuws wordt verdeeld en vermenigvuldigd, leert dat u er goed aan doet om vooral zelf te blijven denken. Wie vertelt u het correcte verhaal over Griekenland? U hebt kunnen lezen over luie Grieken die zelfs als ze dood zijn nog genieten van overvloedig rijkelijke pensioenen. Over domme Grieken die zonder nadenken en vooral heel emotioneel ‘nee’ hebben gestemd. Over macho Grieken, zoals Yanis Varoufakis. Over compleet onbetrouwbare Grieken die het militant extreemlinkse gedachtengoed van Syriza aanhangen. Maar ook over de compleet onbetrouwbare Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble. Over hoe enkele jaren terug vooral de banken zijn gered in plaats van Griekenland. (apache.be)


[ lees volledig artikel - Een Griekse waarheid als een koe (apache.be)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

De boekhouders hebben de macht gegrepen in Europa (mo.be)

(geplaatst op: 2015-07-23 07:43:56)

Columnist Geert Van Istendael blikt terug op een hectische week voor Griekenland en Europa. 'Dit is het nieuwe Europa. Boekhouders hebben de macht gegrepen. Hun nauwe gedachten zullen zegevieren, al moet daar een heel volk voor worden vernietigd.'  Ik schrijf dit stuk op 15 juli. Vervolgens ben ik afgereisd naar het Franse dorp dat me nu al meer dan dertig jaar gastvrij ontvangt. Daar zal de hoogste luxe die welvarend West-Europa heden ten dage te bieden heeft mijn deel zijn: onbereikbaarheid. Maar op de valreep dit. Wie van ons kon zich pakweg tien jaar geleden voorstellen dat wij, Belgen, de naam zouden kennen van één enkele Griekse politicus, laat staan van twee? Dat de Griekse politiek ons ene moer zou kunnen schelen?
Gisteren gehoord in een dorpscafé:

- Ik vraag me toch af wat dat moet worden met Griekenland.
- Ja, dat ziet er niet goed uit, ginderachter.
- Betalen zullen ze, daar komen ze niet onderuit.
Bezorgdheid. Realisme, op het fatalistische af. Een ondertoon van deernis. Zou nog maar vijf jaar geleden het woord Griekenland ooit gevallen zijn in de gelagzaal? Behalve als het over vakantie ging. Of over een dochter die smoor was op een mooiprater uit Patras. (mo.be)


[ lees volledig artikel - De boekhouders hebben de macht gegrepen in Europa (mo.be)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Waarom de Grieken Tsipras blijven steunen (nos.nl)

(geplaatst op: 2015-07-18 09:33:30)

Syriza, de partij van premier Alexis Tsipras, is ernstig verdeeld geraakt over het akkoord met Europa. Er wordt gesproken over nieuwe verkiezingen dit najaar. Maar ook al neemt de kritiek binnen Syriza toe, de bevolking steunt premier Alexis Tsipras meer dan ooit. (nos.nl)


[ lees volledig artikel - Waarom de Grieken Tsipras blijven steunen (nos.nl)]
Lees nieuwsartikel

Het Griekse nieuws

Griekenland Naar Griekse kranten Griekenland Titels Grieks nieuwsHet Griekenland Glossy

Bestel de Griekse Gids Glossy