Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Santorini

Santorini - Vakantie in Griekenland

Santorini (Thira of Thera of Σαντορίνη) vakantie. Het eiland Santorini is zonder twijfel het meest bijzondere en schilderachtige van de Griekse eilanden. Santorini is het meest zuidelijk gelegen eiland van de Cycladen, een eiland dat geschikt is voor een korte of een lange vakantie. Het heeft zijn huidige vorm te danken aan de diverse vulkaanuitbarstingen die hier door de eeuwen heen hebben plaatsgevonden. Dit eiland dat vóór de 15e eeuw voor Christus nog rond was, heeft nu min of meer het uiterlijk van een halve maan. De rest van het eiland is in de zee verdwenen en aan de randen van de kraters hebben de bewoners later huizen, dorpen en kerken gebouwd. Deze dorpen liggen op ongeveer 300 meter hoogte en het uitzicht op de zee is onbeschrijfelijk mooi. Santorini heeft een fascinerende en tegelijkertijd indrukwekkende geschiedenis.

Bij het naderen van het eiland en het zien van de caldera (krater) en de vulkaan raak je meteen al onder de indruk. Santorini is een niet al te groot (72 km2), over het algemeen droog bergachtig vulkaaneiland met aan de westkust steile rotsen en kliffen. De oostelijke kant van Santorini is vlakker en daar bevinden zich ook de beste stranden van Santorini en beste badplaatsen (Perissa, Perivolos en Kamari). Aan deze kant bevinden zich ook wijngaarden waar beroemde Griekse wijnen geproduceerd worden. Santorini heeft veel bezienswaardigheden en dat zijn vooral de prachtige dorpen die op de steile kliffen liggen.

Video van Oia op Santorini

 

Beleef een onvergetelijke Santorini vakantie

Wil jij je volgende vakantie graag naar Santorini? Of wil je meerdere Griekse Cycladen eilanden bezoeken, zoals Paros, Naxos en Mykonos? Boek dan je vakantie bij Griekse Gids Reizen. Onze specialiteit is Eilandhoppen! Je kunt voor een goed hotel of appartement ook het uitgebreide overzicht van vakanties bekijken.

Bekijk de foto's Santorini - Fotoalbum Griekenland

Mooie stadjes en dorpen van Santorini

De hoofdstad Fira en de dorpen Firostefani, Imerovigli en Oia zijn zonder meer fenomenaal. Archeologische ruïnes kunt u in het zuiden van het eiland vinden bij het plaatsje Akrotiri. Ten zuiden hiervan, bevindt zich het beroemde Red Beach waar de vulkaan duidelijk zijn sporen heeft nagelaten. Hoewel Santorini erg toeristisch is geworden, zijn er ook een aantal traditionele dorpen waar tradities goed bewaard zijn gebleven, zoals in Megalochori, Finikia, Pyrgos en Mesaria. Santorini ligt ongeveer 70 mijl van Kreta en 130 mijl vanaf Piraeus. De lengte van de kustlijn is ongeveer 70 kilometer. De afstand van het noordelijkste tot het zuidelijkste punt is ongeveer 18 kilometer en maximale breedte van het eiland is maar 6 kilometer.

Oia Santorini
Het schilderachtige Oia - Santorini Griekenland

Bezienswaardigheden, informatie en tips Santorini

 • Oia ligt in het noorden van het eiland en is bekend om de fascinerende zonsondergangen die men vanaf hier kan bewonderen. Het is een schilderachtig dorp. Méér over Oia
 • Fira is de hoofdstad van Santorini en tegelijkertijd is het één van de indrukwekendste bestemmingen van Griekenland. Méér over Fira
 • Thirasia is een klein eiland ten westen van Santorini, je zou het een mini-versie van Santorini kunnen noemen. Vanaf Santorini kun je met een boottochtje dit kleine, rustige eiland bezoeken. Méér over Thirassia
 • Firostefani is een schilderachtig dorp met een schitterend uitzicht naar de zee en de vulkaan. Méér over Firostefani
 • Kamari ligt tien kilometer ten oosten van Fira en is de drukste badplaats van het eiland. Méér over Kamari.
 • Perissa is een zeer populaire badplaats (vooral bij jongeren) in het zuidoosten van Santorini.
 • Akrotiri ligt in het zuiden van Santorini. Men noemt Akrotiri ook wel "Het Griekse Pompeii" omdat hier in 1967 een nederzetting van de Minoïsche beschaving is gevonden onder de grond en onder het as-puin. 
 • Athinios is de grotere haven van Santorini, deze haven ligt nabij Megalochori. Hier arriveren de grotere boten en ferries in Santorini. Méér over Athinios.
 • Emporio is erg mooi en een wandeling door de zeer smalle steegjes is een aangename happening. In het dorp zijn enkele zeer mooie kerken met mooie klokkentorens. Méér over Emporio...
 • Megalochori hoort tot de dorpen van Santorini waar tradities heel goed zijn bewaard. Méér over Megalochori
 • Perivolos is samen met Perissa en Kamari wellicht de populairste en meest levendige badplaats van het eiland. Méér over Perivolos.
 • Finikia is een traditioneel dorp dat niet ver van Oia ligt, in het noorden van Santorini. Méér over Finikia.
 • Imerovigli is een typisch Cycladisch dorp ten noorden van de hoofdstad van Santorini Fira. Het ligt op 300 meter hoogte. Méér over Imerovigli.
 • Oud-Thira. Hier in Oud-Thira zijn de ruïnes te zien van de stad die in 8e eeuw voor Christus is gesticht door Doriërs uit Sparta. Méér over Oud-Thira.
 • De vulkaan. Oud- en Nieuw Kameni zijn de twee eilandjes die je in het midden van de baai van Santorini ziet. Méér over Palia en Nea Kameni.

Strand Perissa Santorini
Strand Perissa Santorini Griekenland

Eten en drinken

Wanneer je Santorini bezoekt dan zul je vast en zeker ook plaatselijke specialiteiten willen proeven. Fava (soort puree van kikkererwten), witte aubergines in de pan en "ntomatokeftedes" (soort gehaktballen in tomatensaus) zijn de bekendste culinaire specialiteiten. Natuurlijk mag de lokale lekkere wijn niet ontbreken want Santorini staat bekend om de goede wijn.

Maak een zonsondergang mee op Santorini

Veel romantische toeristen gaan speciaal naar Santorini om de schitterende zonsondergang mee te maken. Eén van de mooiste zonsondergangen ter wereld is te zien vanaf Oia op Santorini. Het zonlicht geeft de witte huizen van het dorp een betoverend mooie kleur.  Zorg dat je ruim een uur voor de zonsondergang een goed plekje zoekt, want het is er elke avond erg druk, maar ondanks dat, absoluut de moeite waar! Bekijk de video van de zonsondergang in Fira.

Vliegveld Santorini Griekenland

Er is zeker een vliegveld op Santorini. Het vliegveld ligt in het oosten van het eiland, 6 km. ten noorden van Kamari en 6 km. ten oosten van het hoofdstadje Fira. Santorini Airport is vrij klein, in de zomerperiode is het vaak erg druk en soms moeten reizigers zelfs buiten wachten. Met een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam Schiphol of Brussel ben je na ongeveer 3 tot 3,5 uur vliegen op Santorini.

Links 


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb Eliza was here

Waar ligt Santorini?


Waar ligt Santorini
De kaart / landkaart van Santorini

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse restaurants De Griekse winkel to Magazaki Tui Sunweb Eliza was here Huis kopen Kreta Griekenland Vaccinaties op Reis Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021