Samos

Samos

Wil je op vakantie naar Samos? Dat is een hele goede keuze! Samos is een geliefde toeristische bestemming, zonder massatoerisme. Samos heeft heel veel te bieden, want behalve de prachtige groene natuur heeft het eiland schitterende zand- en kiezelstranden, gezellige traditionele dorpen, een rijke geschiedenis en cultuur, zeer interessante opgravingen, schitterende heuvels en bergen, groene valleien, fascinerende grotten en zeer vriendelijke inwoners.

Proef wereldberoemde wijn tijdens je vakantie op Samos

Samos is een weelderig begroeid eiland, dat in het oosten van de Egeïsche zee tussen Chios en de eilanden van de Dodecanese ligt. Het ligt heel dichtbij Klein-Azië. De smalste zeestrook tussen Samos en Turkije is zelfs minder dan anderhalve kilometer breed. Het is een waterrijk eiland vol met dennenbomen, olijvenbomen en druivengaarden. Samos is ook bekend vanwege de zoete wijn die hier geproduceerd wordt, de wereldberoemde Samos-wijn. Degenen die van een rustige en een relaxte vakantie houden, zullen het hier fantastisch vinden, maar als je gezelligheid zoekt in levedige vakantieplaatsjes dan kun je dat ook op Samos vinden in Pythagorion of Kokkari.

Video Samos

Video Samos
Filmpje over Samos - ©De Griekse Gids

Stel je eigen vakantie naar Samos samen

Houd je van wandelen en wil je een (of meerdere) van de talrijke wandelroutes door de vlaktes en bergen van het eiland volgen? Of bezoek je liever een traditioneel dorp? Alles is mogelijk bij Griekse Gids Reizen. Boek je vakantie bij ons of stel met ons je reis zelf samen. Met onze specialisatie in Griekenland geven we je de beste tips voor een geslaagde vakantie. Breng een bezoek aan ons reisbureau in Wijk bij Duurstede of neem contact met ons op. Stuur een e-mail naar reizen@grieksegids.nl of bel naar (0031) 0343-594447 of (0031) 06-51914690.

Foto's Samos - Samos in beeld

Karlovassi Samos | Griekenland | Foto 37 - Foto van De Griekse Gids Pythagorion Samos | Griekenland | Foto 00059 - Foto van De Griekse Gids Koumaradei Samos | Griekenland | Foto 7 - Foto van De Griekse Gids Samos stad | Vathy Samos | Griekenland foto 23 - Foto van De Griekse Gids Tsamadou kiezelstrand bij Kokkari - Eiland Samos - Foto van De Griekse Gids Ireon Samos | Griekenland | De Griekse Gids foto 52 - Foto van De Griekse Gids Samos stad | Vathy Samos | Griekenland foto 2 - Foto van De Griekse Gids Panagia Spiliani Pythagorion Samos | Griekenland | Foto 00085 - Foto van De Griekse Gids Samos stad | Vathy Samos | Griekenland foto 30 - Foto van De Griekse Gids Marathokampos Samos | Griekenland | Foto 29 - Foto van De Griekse Gids Samos stad | Vathy Samos | Griekenland foto 15 - Foto van De Griekse Gids Strand en haven van Pythagorion - Eiland Samos - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Samos»


Samos, het eiland van Pythagoras, heeft als hoofdstad de gelijknamige stad Samos, die ook wel Vathy genoemd wordt. Samos-stad is een levendige stad met een gezellig haven. Samos-stad ligt gedeeltelijk in een vallei en gedeeltelijk is het amfitheatrisch gebouwd, tegen de hellingen van de rondomliggende bergen. Ten westen van Samos-stad liggen de badplaatsen Kokkari en Agios Konstandinos. Kokkari is één van de populairste badplaatsen van Samos, het heeft een zeer goede toeristische infrastructuur, mooie stranden en het is omgeven door de prachtige groene natuur van Samos. Hetzelfde geldt ook min of meer voor Agios Konstandinos dat eigenlijk uit twee dorpen bestaat, het bergdorp en het kustdorp. Ten zuiden van Agios Konstandinos liggen de pittoreske bergdorpen Manolates, Vourliotes en Stavrinides, verscholen in de weelderig begroeide natuur.

Kokkari Samos
Kokkari op Samos - ©De Griekse Gids

Het gebied rond Pythagorion is één van de meest bezochte vakantiebestemmingen van Samos en men beweert dat Pythagorion bovenop de Oude Samos-stad is gebouwd. Bij Ireon, dat iets verder ligt, zijn de belangrijkste archeologische ruïnes van het eiland. De hoogste berg van Samos Kerkis (ook Kerketea genoemd) is tevens de hoogste berg van alle Egeïsche eilanden. Hier vlakbij ligt het dorp Marathokampos waar u zowel van berglandschappen als van stranden kunt genieten. In dit gebied liggen allerlei traditionele dorpen maar ook mooie stranden zoals de stranden van Votsalakia en Kambos. De op één na grootste stad van Samos is Karlovassi. Hier kunt u het iets hoger gelegen oud-gedeelte van de stad bezoeken maar ook het gedeelte waar de vele winkels zijn want Karlovassi is na Samos-stad het belangrijkste winkelstadje van het eiland Samos.Vakantiefilm Samos

 

Filmpje over Samos - ©De Griekse Gids
 

Bezienswaardigheden, tips en overige informatie Samos

Samos stad

Samos stadSamos stad is de hoofdstad van het Griekse eiland Samos. De stad bevindt zich in een diepe baai die Vathy heet. ‘Vathy’ betekent in het Grieks ‘diep’ . Vathy noemt men tegenwoordig de pittoreske wijk die hogerop op de hellingen van de heuvel ligt. Een wandeling door de smalle steegjes waar allerlei traditionele huizen staan is meer dan de moeite waard. Samos stad is grotendeels tegen de hellingen van een heuvel gebouwd en wat je hier ziet zijn veel mooie kerken,  grote en kleine pleinen en veel neoklassieke gebouwen.
Méér over Samos stad »


Kokkari

Kokkari SamosKokkari Kokkari ligt tien kilometer ten noordwesten van Samos stad en is de populairste badplaats van het eiland Samos. Het is een pittoresk vissersdorp met een haven en een gezellig uitgaansleven. Rond de haven bevinden zich veel restaurants en bars met zeezicht. Kokkari is een knus dorpje, met zeer vriendelijke inwoners en leuke taverna's, kafeneion's en bars. ‘s Avonds is het er ook erg gezellig. Er zijn twee levendige boulevards aan het water en er zijn o.a. souvenirwinkeltjes, juweliers en bakkerijen.
Méér over Kokkari »


Pythagorion

Pythagorion SamosPythagorion is een leuke en levendige stad die genoemd is naar de Griekse filosoof Pythagoras. Pythagorion heeft een haven met vele mooie zeilschepen en oude vissersbootjes, waar zich tal van leuke restaurants en cafés bevinden. Dit haventje is de oudste haven in de Middellandse Zee. In Pythagorion heerst een gemoedelijke sfeer, vooral 's avonds is het erg gezellig. In de omgeving van Pythagorion bevinden zich heel veel leuke stranden, zowel zand- als kiezelstranden. Pythagorion is toeristisch gezien, de meest ontwikkelde plaats van Samos en is gebouwd bovenop de ruines van het oude Samos.
Méér over Pythagorion »


Agios Konstandinos

Agios KonstandinosAgios Konstaninos is een kustdorp dat op ongeveer 21 kilometer ten westen van Samos stad ligt en op de route richting Karlovassi. Het dorp ligt te midden van groene natuur en de achterliggende hellingen zijn fraai begroeid met bomen, wijngaarden en struiken. Agios Konstandinos bestaat uit twee gehuchten: het oude dorp, dat hoger gelegen is en daar bevindt zich de kerk van Agios Konstandinos, waaraan het dorp de naam te danken heeft.
Méér over Agios Konstandinos »


Ireon

Ireon SamosIreon. Ten westen van Pythagorion ligt de meest belangrijke archeologische opgraving van Samos, het Ireon (Heraion). Ireon is een klein kustdorp met een rijke geschiedenis. Hier zou Godin Hera geboren zijn aan de oevers van de rivier Imvrasos. Ireon is een rustige toeristenplaats met een klein vissershaventje en een aantal leuke zand- kiezelstranden waar meerdere taverna’s en cafetaria’s zijn. Gezellig is het vooral ’s avonds aan het geplaveide pleintje bij het centrum aan het strand.
Méér over Ireon »


Votsalakia

Votsalakia Marathokampos SamosVotsalakia. De streek van Marathokampos ligt in het zuidwesten van Samos aan de gelijknamige baai en bevat onder andere de iets hoger gelegen dorpen Marathokampos, Agia Kiriaki, Koumeika, Neochori en Skoureika en de kustplaatsen Votsalakia (wordt ook Kambos genoemd), Pefkos, Limnionas, Psili Ammos, Balos, Valsamo en Makria Pounta. In Votsalakia zijn er allerlei taverna's en restaurants en ook grote en kleinere hotels. Er zijn diverse zand- en kiezelstranden en het uitgaansleven is hier redelijk goed.
Méér over Votsalakia-Kambos »


Vourliotes

Vourliotes SamosVourliotes  ligt op een fraai begroeide berghelling met veel platanen, olijfbomen en wijngaarden, ten zuiden van de berg Ampelos (Karvounis) op ongeveer 360 meter hoogte boven de zeespiegel, negen kilometer ten westen van de beroemde badplaats Kokkari. is uitermate geschikt voor wandelaars en de natuur is hier schitterend. Er zijn gemarkeerde bergpaden die de wandelaars kunnen volgen. Heel erg mooi is het bij de bron van Pinaka (twee kilometer van Vourliotes) waar heel veel platanen zijn en stromend water. Traditionele feesten zijn er een aantal keer per jaar. Vandaag de dag wonen er in het dorp ongeveer 700 vaste inwoners.
Méér over Vourliotes »


Manolates

Manolates SamosManolates Manolates ligt in de bergen van Ampelos (Karvounis), ten noorden van de kustplaats Agios Konstandinos en ten westen van Vourliotes op het eiland Samos. Manolates ligt 19 kilometer ten westen van de badplaats Kokkari. Het is een schilderachtig bergdorpje met geplaveide straatjes, traditionele huisjes en marmeren waterbronnen. Het ligt op ongeveer dezelfde hoogte als Vourliotes en het dorpje Ampelos. Manolates is via een kronkellige weg vanaf Agios Konstandinos bereikbaar, via de Vallei der Nachtegalen. Deze route is schitterend met overal groene bossen.
Méér over Manolates »


Karlovassi

Karlovassi SamosKarlovassi is de op één na grootste stad van Samos en ligt in het noorwesten van het eiland, ongeveer 34 kilometer van de hoofdstad. Karlovassi is een uitgestrekte stad, die eigenlijk uit meerdere wijken bestaat en daarom noemen de inwoners het ook "De Karlovassia". Eén van de kenmerken van Karlovassi is dat zich hier diverse leerlooierijen bevinden en daarnaast zijn er veel marinewerven. Karlovassi bestaat eigenlijk uit Nieuw-Karlovassi, Midden-Karlovassi en Oud-Karlovassi. Karlovassi is in het verleden een zeer rijke stad geweest waar grote welvaart was.
Méér over Karlovassi »


Limnionas

Manolates SamosLimnionas Limnionas is een badplaats in het zuidwesten van het Griekse eiland Samos. Het ligt ongeveer zes kilometer van Votsalakia en Marathokampos, met de auto ben je hier binnen een tiental minuten. Limnionas is een rustig dorp, het ligt idyllisch in een zeer mooie baai en is ideaal voor een rustige vakantie in een prachtige omgeving. De baai wordt omringd door heuvels en bergen met olijfbomen en pijnbomen. Het zeewater is hier kristalhelder en het strand is aan de ene kant een zandstrand en aan de andere kant een strand met kleine kiezels.
Méér over Limnionas »


Mourtia

Mourtia SamosMourtia Een van de mooiste gebieden van het eiland Samos vinden wij terug in het oosten van het eiland, in de baai van Mourtia. Het is een heuvelachtig gebied met olijfbomen en dennenbomen. Hier bevinden zich enkele fantastisch stranden zoals het strand Mourtia. Dit strand is bereikbaar via het dorp Kamara. Wanneer je een TomTom gebruikt, typ dan Kamara in. Wanneer je in het dorp Kamara bent, zullen verkeersborden je de weg verder wijzen. Mourtia ligt twee kilometer ten oosten van Kamara en ongeveer acht kilometer van Samos stad.
Méér over Mourtia »

 

Gemiddelde temperaturen Samos

Januari
10.3°C
Februari
10.0°C
Maart
12.1°C
April
15.9°C
Mei
20.6°C
Juni
25.5°C
Juli
28.4°C
Augustus
27.9°C
September
24.3°C
Oktober
19.4°C
November
14.5°C
December
11.9°C


Samos: Waar ligt Samos?

Waar ligt Samos
De kaart / landkaart van Samos


Uitstapjes Samos

Klik op de plaatsnamen op de kaart van Samos en bekijk de locaties die je op het eiland kunt bezoeken. Plan excursies naar allerlei bezienswaardigheden op het eiland Samos.

De interactive landkaart van SamosAgios Konstandinos Samos Avlakia Samos Chora Samos Ireon Samos Vourliotes Samos Marathokampos, Kampos en Votsalakia Samos Karlovassi Samos Kokkari Samos Kosmadei Samos Koumaradei Samos Limnionas en Psili Ammos Samos Manolates Samos Mavratzei Samos Mourtia Samos Mytilinioi Samos Pandrosso Samos Posidonio Samos Samos stad - Vathy Potokaki Samos Mykali beach Samos Pythagorion Samos Agia Paraskevi Samos Mesogio Samos
Uitstapjes Samos (Klik op de plaatsnamen) - ©De Griekse Gids