Met TUI naar Griekenland
Neckermann Griekenland


  Het Griekse nieuws


Het laatste Griekse nieuws - Griekenland-nieuws

Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Het Griekse nieuws - Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

In paar dagen tijd 500 vluchtelingen naar Griekse eilanden (nos.nl)

(geplaatst op: 2018-04-17 10:34:40 )

De afgelopen dagen zijn ongeveer 500 vluchtelingen van de Turkse kust naar Griekse eilanden gevaren. Volgens Griekse media arriveerden sinds woensdag 318 mensen op Lesbos, 94 op Chios en 125 op Samos. Op de drie eilanden zitten de opvangplekken al jaren overvol. (nos.nl)

Lees verder

Griekse eilanden zuchten onder stof en hitte (rtlnieuws.nl)

(geplaatst op: 2018-04-17 10:33:01 )

De combinatie van een warme en sterke wind maakt het leven op de Griekse eilanden in Egeïsche zee voor de derde dag op rij zwaar. Op het schiereiland Peloponnesos werd het dit weekend net geen 34 graden.Het gaat om een sterke zuidenwind met Saharazand. (rtlnieuws.nl)

Lees verder

Het vergeten land: hoe zit het met de Grieken? (HPdetijd.nl)

(geplaatst op: 2018-04-09 10:36:50 )

De economische hulp voor Griekenland loopt over een half jaar af. Het land probeert sinds de crisis van 2010 zijn miljardenschuld af te betalen, maar het kampt tegelijkertijd met een massale uitstroom van jongeren en een trage economische groei. De Griekse tragedie in drie cijfers. (HPdetijd.nl)

Lees verder

Zwartrijden in de metro van Athene kan niet meer, en dat is flink wennen (trouw.nl)

(geplaatst op: 2018-03-16 09:19:14 )

Vanmorgen is op alle 65 stations de toegang tot de perrons afgesloten. De poortjes gaan alleen nog open door het scannen van een elektronisch kaartje. Of de overgang vandaag vlekkeloos verloopt, is de vraag. De invoering werd meermaals uitgesteld. De kaartlezers op diverse stations moesten enkele malen vervangen worden nadat vandalen ze kapot hadden geslagen. Sinds december bewaakt de politie daarom de stations. Bovendien blijken veel Atheners nogal te moeten wennen aan het kopen en valideren van de kaartjes. Om reizigers met dit nieuwe fenomeen bekend te maken, deelden medewerkers van de metro de afgelopen tijd duizenden gratis tickets uit. Desondanks liep het fout op het centrale station Syntagma. Daar gingen de poortjes bij wijze van proef enkele uren per dag, buiten de spits, dicht. Er ontstonden lange rijen vloekende Grieken voor de poortjes, ook omdat die niet altijd op de juiste momenten open en dicht gingen. (trouw.nl)

Lees verder

Griekse voetbaltopper ontspoort: woedende voorzitter betreedt veld met pistool

(geplaatst op: 2018-03-13 13:17:09 )

De topper in de Griekse voetbalcompetitie tussen PAOK Saloniki en AEK Athene is zondag met de nodige chaos geëindigd. De spelers van AEK weigerden in de slotfase de wedstrijd uit te spelen, nadat woedende bestuursleden van de thuisploeg het veld betraden. De PAOK-voorzitter droeg hierbij zelfs een pistool. Thuisverdediger Fernando Varela scoorde in de negentigste minuut de 1-0, maar de scheidsrechter keurde de treffer, die PAOK aan de leiding zou brengen in de stand, af voor buitenspel. Dit was absoluut niet naar de zin van het bestuur van PAOK, dat op het veld bij de ref verhaal ging halen. Ivan Savvidis, de Grieks-Russische voorzitter van de ploeg uit Thessaloniki, droeg hierbij een holster met pistool. (nieuwsblad.be)

Lees verder

Turkije laat verdwaalde Griekse soldaten niet gaan (telegraaf.nl)

(geplaatst op: 2018-03-06 18:30:18 )

De twee Griekse militairen die per ongeluk de Turkse grens zijn overgestoken, blijven in voorlopige hechtenis. De rechter in de stad Edirne wees het protest dat hun advocaten hadden aangetekend tegen de arrestatie af, maakte persbureau Anadolu maandag bekend. Als reden werd opgegeven dat het tweetal geen woon- of verblijfplaats heeft in Turkije en er nog digitale gegevens moeten worden geanalyseerd. De Grieken, een luitenant en een sergeant-majoor, werden donderdag aangehouden. Ze zeiden verdwaald te zijn in de sneeuw en daardoor op Turks grondgebied te zijn beland. Het duo werd niettemin in de cel gezet op verdenking van spionage. (telegraaf.nl)

Lees verder

Grieken betogen in Athene tegen gebruik van naam Macedonie (hln.be)

(geplaatst op: 2018-02-05 10:14:20 )
In de Griekse hoofdstad Athene werd vandaag gemanifesteerd tegen het gebruik van de naam ‘Macedonië’ door het voormalige Joegoslavische land aan de noordelijke grens. Athene en Skopje voeren momenteel diplomatieke gesprekken om een oplossing te vinden voor hun jarenlange geschil. Opvallend: volgens de organisatoren daagden er een half miljoen mensen op, volgens de politie slechts 50.000. De betoging vertrok van op het Syntagmaplein - waar het Griekse parlementsgebouw ligt. “Macedonië is Grieks en enkel Grieks”, scandeerden de demonstranten. (hln.be)
Lees verder

Athene massaal de straat op tegen naam buurland Macedonie (ad.nl)

(geplaatst op: 2018-02-05 10:12:52 )

De Grieken zijn vandaag massaal de straat opgegaan om te demonstreren tegen een compromis met buurland Macedonië. Ze zijn boos over de naam van dat land, dat de Grieken van oudsher claimen als onderdeel van hun geschiedenis. Met honderden bussen en veerboten zijn de protestanten naar Athene gekomen. De politie spreekt van 140.000, de organisatie houdt het op een miljoen. Vaststaat dat de demonstratie een stuk groter is dan de recente protesten tegen de aanhoudende bezuinigingsmaatregelen.  Op spandoeken staan leuzen als : 'Macedonië is Grieks' en 'Onze naam is onze ziel'. De Grieken maken zich kwaad over het feit dat premier Alexis Tsipras bereid is concessies te doen in een kwestie die zich al meer dan 27 jaar voortsleept. In 1991 verklaarde deelrepubliek Macedonië zich onafhankelijk van moederland Joegoslavië. Griekenland protesteerde direct tegen de naam, aangezien het zelf een regio heeft die ook zo heet. Athene beweert dat Skopje aast op Grieks grondgebied en, mogelijk nog erger, Griekse geschiedenis uit de tijd van Alexander de Grote 'steelt'.(ad.nl)

Lees verder

Griekenland wil niet langer ruzien over een goede naam voor noorderbuur Macedonie (trouw.nl)

(geplaatst op: 2018-01-30 13:04:45 )

Griekenland heeft een regio die Macedonië heet, net als het buurland. De landen leggen nu de lange ruzie daarover bij. Hoe Macedonië gaat heten, weten ze nog niet, maar premier Zaev en zijn Griekse collega Tsipras zullen er de komende maanden alles aan doen om een van de langst slepende conflicten in Europa uit de weg te ruimen. "Als premiers hebben we de visie en het verantwoordelijkheidsgevoel om een probleem van 25 jaar oud op te lossen, een belangrijke voorwaarde voor onze toetreding tot de Navo en de EU", zei Zaev na een ontmoeting in het Zwitserse Davos, in de marges van het World Economic Forum dat daar deze dagen plaatsvindt. "Beide premiers zijn bereid de meningsverschillen met pragmatisme en verantwoordelijkheid op te lossen", voegde Tsipras toe tijdens de gezamenlijke persconferentie. Hun positieve uitlatingen weerspiegelen de sterk verbeterde relaties tussen de buurlanden, sinds afgelopen mei in Skopje een minder nationalistische regering aantrad.(Trouw.nl)

Lees verder

Islamitische familiegeschillen in Griekenland niet langer afgehandeld door shariarechtbank (Volkskra

(geplaatst op: 2018-01-15 13:05:38 )

Kan de sharia zwaarder wegen dan het burgerlijk wetboek? Niet langer in Griekenland. Het Griekse parlement heeft een ruim negentig jaar oude regeling geschrapt, die bepaalde dat familiegeschillen tussen moslims werden afgehandeld door een islamitische rechtbank. Volgens een nieuwe wet is het voortaan de burgerlijke rechter die uitspraak doet over kwesties als erfrecht, scheiding en huwelijk. De sharia, de islamitische wet, kan alleen een rol spelen als alle betrokkenen daarmee instemmen. In dat geval wordt als vanouds een islamitische rechtbank ingeschakeld, voorgezeten door een door de staat benoemde mufti, een moslimgeestelijke. Premier Alexis Tsipras sprak dinsdagavond van een 'historische' beslissing. Volgens minister van Onderwijs Constantine Gavroglou maakte de oude regeling sommigen tot 'tweederangs burgers' en krijgen alle Grieken nu gelijke rechten. (Volkskrant.nl)

Lees verder

Griekenland Naar Griekse kranten Griekenland Titels Grieks nieuwsAdvertenties

Neckermann Griekenland
TUI Griekenland

Alles over Griekenland


Vakantie Griekenland 2018