Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Nieuws uit Griekenland

Het laatste Griekse nieuws - Nieuwsbericht Griekenland

Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Het Griekse nieuws - Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Griekenland maakt dienstplicht vanaf mei langer
(geplaatst op: 2021-01-12 14:51:19 )

De dienstplicht in Griekenland wordt vanaf mei met drie maanden verlengd tot een jaar, meldt de krant Ta Nea op gezag van bronnen binnen defensie. Het totale aantal militairen moet daardoor met een derde toenemen tot 133.000. De regering acht dat nodig vanwege de conflictueuze relatie met Turkije, onder meer over gasboringen op zee. Premier Kyriakos Mitsotakis had al aangekondigd dat de dienstplicht zou worden verlengd, maar niet wanneer dat zou ingaan.

Lees verder
Drukte op de Griekse stranden
(geplaatst op: 2021-01-11 14:48:12 )

Hoe groot kunnen de verschillen zijn! In Spanje is het volop winter, met op veel plaatsen een dik pak sneeuw, terwijl het aan de andere kant van de Middellandse Zee bijna zomers is, met daar veel zon en middagtemperaturen boven 20 graden. In de volle zon is zelfs al ruim 30 graden gemeten. Het was afgelopen weekend dan ook erg druk op de Griekse stranden.

Lees verder
Woede in Griekenland: toppolitici dringen massaal voor bij vaccinatie
(geplaatst op: 2021-01-02 14:57:15 )

Nederland moet nog beginnen met prikken, maar Griekenland zit nu al met een heus vaccinatieschandaal. Net als in de meeste EU-landen begon daar de inentingscampagne tegen het coronavirus afgelopen zondag.  Veel Grieken reageren woedend nu niet alleen ministers, maar ook hoge ambtenaren en militairen een plekje vooraan in de rij opeisen. Niet omdat ze extra vatbaar zijn, maar vanwege hun functie. Dat president Katerina Sakellaropoulou en premier Kyriakos Mitsotakis zondag, live op tv, vlak na elkaar een spuit in hun arm kregen, kunnen de meeste mensen goed begrijpen.

Lees verder
Inkomsten Griekenland uit toerisme dit jaar 14 miljard euro lager
(geplaatst op: 2020-12-29 15:03:16 )

Griekenland heeft dit jaar zo'n 4 miljard euro verdiend aan toerisme. Dat is minder dan een kwart van de 18 miljard euro die de voor het land belangrijke inkomstenbron een jaar eerder opleverde. Dat blijkt uit cijfers die SETE, de Griekse organisatie voor toerisme, dinsdag bekend heeft gemaakt. De Griekse economie is voor ongeveer een vijfde afhankelijk van de inkomsten uit het toerisme; een op de vijf Grieken werkt in de sector.

Lees verder
Na gruwelijke incidenten pakken Grieken dierenmishandeling nu hard aan
(geplaatst op: 2020-12-28 15:01:39 )

Griekenland had heel lang een belabberde reputatie als het gaat om dierenrechten, maar dat is aan het veranderen. In november is een wet aangenomen waarin de mishandeling en het doden van dieren een ernstig misdrijf werd. Daders kunnen 10 jaar gevangenisstraf krijgen, boetes kunnen oplopen tot tienduizenden euro's. Toch moet er volgens deskundigen nog meer gebeuren. "Dit is wel een grote stap voorwaarts", zegt Sofia Tzoniki, al jarenlang voorvechtster van dierenrechten en actief in verschillende organisaties. "Het betekent dat de politie de middelen in handen krijgt om de daders hard aan te pakken."

Lees verder
Griekse zorg piept en kraakt onder corona
(geplaatst op: 2020-12-17 12:15:02 )

Griekenland ontsprong in het voorjaar de dans, maar de tweede coronagolf slaat hard toe. Extra zuur: de zorg is in de crisisjaren uitgekleed. ‘Als er iemand overlijdt of opknapt, is het bed een paar uur later weer gevuld.’  ‘We zijn letterlijk aan het rennen’, vertelt Konstantinos Imprialos (31), internist in opleiding uit Thessaloniki, terwijl hij kucht. De arts heeft er net zijn eerste werkdag in het Ippokrateio ziekenhuis op zitten, na een quarantaine van twee weken. De eerste week bracht hij grotendeels slapend door, uitgeput door het virus en de afgelopen periode, maar zodra hij zich beter begon te voelen, veranderde zijn vermoeidheid in onrust, omdat hij wist hoe hard zijn collega’s hem nodig hadden, vertelt hij over de telefoon. In het voorjaar ging Griekenland vroeg in lockdown en bleef het aantal besmettingen beperkt. Zo’n 350 mensen overleden tijdens de eerste golf aan het virus, op een bevolking van 11 miljoen. Dat is veel minder dan in de meeste Europese landen. Maar de nieuwe lockdown van 7 november kwam te laat.

Lees verder
Griekenland verlengt de lockdown tot 7 januari
(geplaatst op: 2020-12-12 12:16:34 )

Griekenland verlengt de lockdown tot de eerste week van het nieuwe jaar. Scholen, rechtbanken, restaurants, bars, recreatie- en sportactiviteiten, inclusief skigebieden, blijven gesloten tot 7 januari 2021 zo maakte regeringswoordvoerder Stelios Petsas maandag bekend. De avondklok blijft van kracht, evenals het verbod om naar een andere prefectuur te reizen. De regering zal later in de week een stappenplan aankondigen voor de geleidelijke opening van kerken, winkels en kapsalons. Door het grote aantal bezette IC-bedden blijft de druk op het nationale gezondheidssysteem van Griekenland groot, 85% van de IC-bedden is momenteel bezet.

Lees verder
Overstromingen Kreta: modderstroom sleurt auto's de zee in
(geplaatst op: 2020-11-10 20:28:09 )

Tientallen auto's op het Griekse eiland Kreta werden dinsdag door een modderstroom de zee in gesleurd. Hevige regenval veroorzaakte overstromingen waardoor honderden huizen onder water kwamen te staan.

Lees verder
Orthodoxe priester neergeschoten in Lyon, dader voortvluchtig
(geplaatst op: 2020-10-31 18:32:03 )

Frankrijk werd zaterdag opnieuw opgeschrikt door geweld. In Lyon is een Griekse priester van een orthodoxe kerk neergeschoten. De dader sloeg op de vlucht. De feiten deden zich voor rond 16 uur, toen de priester zijn kerk aan het afsluiten was, zo meldt de politie. ‘Hij werd aangevallen door een enkele man die hem twee keer beschoot met een jachtgeweer’, zei een politiebron aan de Franse krant Le Figaro. Het slachtoffer raakte ernstig gewond, hij werd geraakt in de borststreek. Volgens de nieuwszender BFMTV verkeert hij in levensgevaar.

Lees verder
Aardbeving op Samos met kracht 6,7 op de schaal van richter
(geplaatst op: 2020-10-30 14:44:59 )

Ten noorden van Samos heeft om 13:51 uur een zware aardbeving van 6,7 op de schaal van Richter plaatsgevonden. Volgens ooggetuigen kwam de zee aan land en overspoelde het de straten. Volgens het Geodynamisch Instituut van het Observatorium in Athene zou het epicentrum zo’n 19 kilometer ten noorden van Samos liggen en op een diepte van 10 km. De trilling duurde meer dan 10 seconden en was zelfs in Athene en op Kreta voelbaar! 

Lees verder
Voorpret voor Ajax-VVV: pas op voor het Griekse kanon Giakoumakis
(geplaatst op: 2020-10-24 10:06:23 )

Op welke speler richten we de schijnwerpers? Giorgos Giakoumakis, spits van VVV, achter Steven Berghuis tweede op de topscorerslijst met vijf doelpunten. 

Lees verder
Deze Nederlanders vieren nog wel vakantie in Griekenland
(geplaatst op: 2020-10-23 10:54:43 )

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima keerden terug van het Griekse schiereiland Peloponnesos, Jos (27) en Suzanne (26) zitten er nog. Het stel uit Schiedam is voor langere tijd op huwelijksreis en ziet geen reden om terug te gaan. "Het is geel gebied en we houden ons netjes aan de regels."

Lees verder