Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Chalkidiki

Chalkidiki - Vakantie in Griekenland


Chalkidiki vakantie: Chalkidiki (Halkidiki) is één van de mooiste streken in het district Macedonië in Noord-Griekenland. Wanneer je op de landkaart van Griekenland kijkt, dan valt de vorm meteen al op. Dit unieke departement van Griekenland bestaat uit drie langwerpige schiereilanden die zich in de blauwe Egeïsche zee uitstrekken:Kassandra, Sithonia en Agion Oros. Hoewel ze op elkaar lijken, zijn ze ook heel verschillend.

“Chalkidiki, prachtige schiereilanden in het noorden van Griekenland„

Ten noorden van deze drie schiereilanden bevindt zich het heuvelachtig-bergachtige Chalkidiki, een streek die minder bekend is maar net zo leuk en fascinerend is als de drie schiereilanden. Wij bezochten de drie schiereilanden en ook het heuvelachtige noorden van Chalkidiki en beleefden een fantastische tijd. Hoewel Chalkidiki voor veel toeristen nog een vrij onbekend gebied is, is het een veelzijdige en prachtige vakantiebestemming. Er zijn zeer veel schitterende zandstranden en de zee is kristalhelder. Er zijn historische plaatsen, pittoreske vissersdorpen, unieke natuurgebieden en indrukwekkende bergdorpen.

Chalkidiki, prachtige stranden
Chalkidiki, overal zie je mooie stranden

Vakantie boeken in Chalkidiki

Wil jij je volgende vakantie graag naar Chalkidiki en zoek je een goed hotel of appartement? Bekijk dan het uitgebreide overzicht van vakanties. Wil je Chalkidiki combineren met een andere bijzondere vakantiebestemming zoals de mooie stad Thessaloniki, het indrukwekkende Meteora of het mooie schiereiland Pilion? Of vind je de combinatie Chalkdiki- Kavala- Thessaloniki misschien nog leuker? Bekijk dan de website van Griekse Gids Reizen!

Bekijk de foto's Chalkidiki - Fotoalbum Griekenland

Griekse spullen bestellen

Schiereiland Kassandra:

Kassandra is de eerste, westelijk gelegen poot van Chalkidiki. Het is het eerste schiereiland als je van Thessaloniki afkomt. Vanaf het vliegveld van Thessaloniki ben je hier binnen een half uur. Het is de drukste poot van Chalkidiki en dat komt door de ligging, dichtbij Thessaloniki. Het heeft een rijke geschiedenis, archeologische opgravingen, uitstekende zandstranden, mooie bossen, hotels en appartementen, warmwaterbronnen, een goed uitgaansleven en watersportbeoefenaars zullen het hier fantastisch vinden. Alles wat de meest verwende toerist wil hebben, kan hij hier vinden. Wanneer je via het kanaal van Nea Potidea het schiereiland Kassandra oprijdt en via de oostkust naar het zuiden rijdt, kom je meteen diverse prachtige badplaatsen tegen.

Nea Fokea Chalkidiki
Luchtfoto Nea Fokea © De Griekse Gids

Eerst is het Nea Fokea met het zeer beroemde Byzantijnse kasteel van Agios Pavlos. Daarna volgt een van de leukste dorpen van heel Chalkidiki, het pittoreske Afytos en vervolgens het toch wat drukkere, maar prachtige Kallithea. Hoe meer we naar het zuiden rijden, des te meer mooie badplaatsen we tegenkomen zoals bijvoorbeeld Kriopigi, dat in een gebied met veel waterbronnen ligt en waar de natuur erg groen is met vele dennenbomen en olijfbomen. Het levendige dorp Polychrono is erg geliefd om het mooie lange zandstrand, net als de badplaats Chanioti met zijn leuke tavernes, bars en cafeetjes. Pefkochori heeft zijn naam te danken aan de vele dennenbossen en hier ook weer prachtige zandstranden.

“Kassandra, rijke geschiedenis en leuke badplaatsen en stranden„

Na Pefkochori volgt Paliouri, een van de zuidelijkste vakantiebestemmingen op het schiereiland Kassandra en na Paliouri rijden we in westelijke richting om vanaf daar via de westkust van Kassandra in noordelijke richting weer door te gaan. De eerste plaats die we tegenkomen is Agia Paraskevi, een traditioneel dorp dat op een heuvel ligt en bekend staat om de imkerij en de olijfolieproductie. Een bijzonder dorp komen we even later tegen, dat is Loutra dat bekend is om zijn warmwaterbronnen.

Na Loutra volgt Nea Skioni dat eveneens een prachtig zandstrand heeft en omgeven is door mooie dennenbossen. We rijden verder naar het westen en noordwesten waar we bij Kalandra en Posidi belanden. Wat bij Kalandra opvalt zijn de leuke tavernes aan het water en aan het schitterende zandstrand en dat geldt ook voor Posidi. Als je doorrijdt naar de zusterdorpen Skala Fourka en naar Fourka merk je dat die eveneens in een omgeving met indrukwekkende dennenbossen en olijfbomen liggen. Wat hier opvalt is dat er in deze regio veel historische kerken en ruïnes te zien zijn. Het strand van Fourka heet Skala Fourka, hier bevindt zich een kleine haven waar toeristenboten en vissersboten aanmeren.

Even later komen we aan in Siviri, ook hier zijn leuke tavernes aan het strand en het heeft een mooi achterland. Als je nu naar Sani wil rijden kan dat niet via oostkust, maar wel via het dorp Kassandria. Kassandria was vroeger de zetel van het aartsbisdom, een belangrijke stad want hier bevonden zich stad sub-consulaten van o.a. Nederland en Frankrijk. Onze laatste bestemming in Kassandra is Sani. Sani is een bijzonder mooi gebied waar welgestelde mensen dure woningen in een schitterende natuuromgeving hebben gekocht. Hier bevinden zich ook enkele van de meest chique hotels in Noord-Griekenland.

Méér over Kassandra »


Schiereiland Sithonia:

Het schiereiland Sithonia is het middelste schiereiland van Chalkidiki of "de middelste poot". Een gebied dat veel rustiger is dan Kassandra wat betreft toerisme. Dit schiereiland heeft ongeveer dezelfde kenmerken als Kassandra. Het grote verschil met Kassandra ligt in de natuur, die hier bijna alleen maar uit prachtige dennenbossen bestaat. Er zijn ook grote wijngaarden en olijvengaarden, maar de bossen bedekken het grootste oppervlak.

Sithonia is ook bekend door het Porto Karras gebied, maar liefst 18.000 hectare grondgebied, waar zich wijngaarden, luxe hotels, dennenbossen en jachthavens bevinden. ‘Last but not least’ staat Sithonia ook bekend om de grillige kust met schitterende witte zandstranden en turquoise zee die het ultieme vakantiegevoel opwekken. Er zijn veel mooie bestemmingen op het schiereiland Sithonia. We beginnen bij Nikiti, een populaire badplaats aan de westkust van Sithonia. Er is een haven en er zijn leuke tavernes, bars, cafés en winkeltjes. In de omgeving van Nikiti liggen mooie stranden.

Kavourotrypes in Chalkidiki
Kavourotrypes met aan de overkant Mount Athos

Op dezelfde hoogte maar dan aan de noordoostkust van het schiereiland ligt Aghios Nikolaos, een traditioneel dorp met mooie huizen en smalle steegjes. Als we vanaf Aghios Nikolaos naar het zuiden rijden dan komen we bij Ormos Panagias met het mooie strand en de haven. Vanaf deze haven varen dagelijks bootjes naar het eilandje Ammouliani en naar Agion Oros (Mount Athos). Iets verder naar het zuidoosten ligt Vourvourou, een van de populairste badplaatsen van Chalkidiki. Bij dit dorp liggen meerdere mooie stranden en er tegenover liggen negen kleine eilandjes. Zowel aan het strand als bij de eilandjes is de zee prachtig turquoise.

Als we de weg vervolgen komen eerst bij Kavourotrypes waar diverse toverachtige stranden zijn en vervolgens in Sarti. Dit dorp ligt aan een erg mooi zandstrand en er zijn veel restaurants, winkeltjes en cafeetjes. Het dorp Sykia ligt in het achterland en Paralia Sykias in de gelijknamige baai. Paralia betekent strand en sykia betekent in het Grieks vijgenboom. Sykia is een van oudste dorpen in Chalkidiki.

“Sithonia, zandstranden, dennenbossen, wijngaarden en olijvengaarden„

Helemaal  in het zuidoosten van Sithonia ligt het rustige dorpje Kalamitsi  De witte zandstranden, de turquoise zee en de groene heuvels rondom Kalamitsi zijn prachtig. Porto Koufo is een grote natuurlijke haven, waar boten veilig kunnen aanmeren. Het is het meest zuidelijke dorp van het schiereiland Sithonia. Het hele gebied staat bekend om de goede visrestaurants.

Toroni is een populair vakantiedorpje in het zuidwesten van Sithonia. Net buiten het dorp ligt het oude Toroni waar je de ruïnes van het een vervallen kasteel kunt bekijken. We vervolgen de weg weer naar het noorden en komen bij Porto Karras aan de westkust. Het is een groot gebied van 18.000 hectare, waar drie grote en zeer luxe hotels staan. Porto Karras staat ook bekend als producent van wijn. Op de berg Meliton zijn vele wijngaarden.

Even verder naar het noorden komen we bij Neos Marmaras. Dit populaire vakantie stadje ligt tegen de hellingen van een heuvel en heeft een haven waar toeristenbootjes, zeilboten en vissersboten aanmeren. De mooie idyllische zandstranden met dennenbomen liggen net buiten de stad. Als we weer verder naar het noorden rijden komen we bij het beginpunt Nikiti en hebben we een mooie ronde gemaakt over het schiereiland Sithonia.

Als we nu doorrijden richting Kassandra komen we Geranaki tegen, dat tussen de schiereilanden Kassandra en Sithonia inligt. Dit is een populaire vakantieplaats die vanwege het mooie lange zandstrand veel toeristen aantrekt. Tenslotte komen we bij Psakoudia, dat ook tussen Sithonia en Kassandra inligt. Er is een mooi strand, dat vier kilometer lang is en bij deze stranden zijn taverna’s, visrestaurants, beach bars en winkeltjes. Er zijn hier in de omgeving veel hotels en meerdere campings.

Méér over Sithonia »


Schiereiland Agion Oros - Mount Athos:

Agion Oros (Heilige Berg Athos -  Mount Athos) is het meest oostelijk gelegen schiereiland van Chalkidiki. Dit schiereiland is uniek in de wereld. Precies onder het toeristische stadje met prachtige stranden Ouranoupoli, ligt een grens. Wanneer je deze grens passeert, beland je in de wereld van Agion Oros dat in het Nederlands Heilige Berg betekent. Dit is een Monastische staat die autonoom is binnen Griekenland en de EU. De inwoners zijn allemaal monniken, vrouwen mogen dit gebied niet betreden. Op het grondgebied zijn twintig kloosters waar monniken in afzondering leven. Om hier te komen moet je de boot vanaf Ouranoupoli nemen naar het haventje Dafni en vanaf daar kun je naar allerlei kloosters lopen of met bus naar de hoofdstad Karyes rijden. Ten noorden van de grens, daar waar Ouranoupoli ligt, bevindt zich de toeristische wereld, waar luxe hotels, prachtige stranden en ontzettend veel bezienswaardigheden en dorpen zijn.

Karyes, de hoofdstad van Mount Athos
Karyes, het hoofdstadje van Mount Athos

Komend vanaf Thessaloniki bereik je Ouranoupoli na ongeveer twee uur rijden. De route is erg mooi en afwisselend, je ziet valleien, heuvels en bergen, over zie je bossen en wijngaarden. Je passeert leuke traditionele dorpen zoals bijvoorbeeld het pittoreske Arnaia of de hoofdstad van Chalkidiki Polygyros, afhankelijk van de route die je kiest. Erg leuke dorpen zijn hier Megali Panagia en Paleochori. Aan de westkust liggen prachtige dorpen zoals het gezellige Olympiada en iets verder het beroemde Stageira, de geboorteplaats van de filosoof Aristoteles. Hier bevindt zich een wetenschappelijk park waar een standbeeld van Aristoteles staat. Leuke badplaatsen zijn hier Ierissos en Nea Roda. Ook is een bezoek aan het eiland Amouliani de moeite waard, dagelijks varen er meerdere bootjes heen en weer vanaf Tripiti bij Nea Roda.

Méér Heilige berg Athos en omgeving »

De kaart van Halkidiki

De kaart - Landkaart van Chalkidiki
Kaart - landkaart - plattegrond
Departement Chalkidiki

Video Halkidiki

Bekijk de video over Chalkidiki

Musea

 • Archeologisch museum van Polygyros
 • Folkloristisch museum van Polygyros
 • Petralona museum
 • De Lambropoulos archeologische collectie
 • Folkloristisch museum van Arnea
   

Archeologische opgravingen

 • Het oude Arnea
 • De Byzantijnse torens van Ouranoupoli
 • De Akropolis van Antigonia
 • De grotten van Petralona
 • De Byzantijnse torens van Nea Fokea
   

Tips, vermaak en excursies


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Chalkidiki

Melvin
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 8 - Uitgaan: 9 - Kindvriendelijk: 9 - Cultuur: 9 - Stranden: 10 - Omgeving: 10

Toelichting :
Fantastisch gebied met mooie zandstranden en schitterende bossen.


Ben je zelf ooit naar Chalkidiki geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Chalkidiki?


Waar ligt Chalkidiki
De kaart / landkaart van Chalkidiki

Gemiddelde temperaturen

Januari
6.8°C
Februari
7.2°C
Maart
9.3°C
April
13.4°C
Mei
17.7°C
Juni
23.0°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.3°C
September
22.4°C
Oktober
17.2°C
November
11.4°C
December
8.0°C


Fly Drive Chalkidiki Meteora Griekse Gids Reizen Griekse webshop to Magazaki

Weer Chalkidiki

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024