Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 

Epirus | vakantie, informatie en tips

Epirus vakantie. Epirus (Ipiros of Epiros) is het meest bergachtige gebied en één van de dertien districten van Griekenland. Epirus heeft haar naam gekregen van "Apiros Gaia" wat de Oneindige Aarde betekent. De Epiroten waren volgens archeologen één van de oudste goed georganiseerde Griekse bevolkingen.

"Epirus, prachtig bergachtig gebied in noordwest Griekenland"

Vandaag de dag is Epirus een zeer geliefd gebied onder toeristen die van natuurschoon houden. Je kunt er bijvoorbeeld erg mooi wandelen. Bekende en leuke plaatsen zijn o.a. Parga, Sivota en Zagoria (Zagorochoria). Belangrijk voor de economie is Igoumenitsa vanwege van de haven. De natuur in Epirus is fantastisch, bezoek bijvoorbeeld de imposante Vikos-kloof.

Eprius is met het vliegtuig te bereiken via de luchthaven Aktio van Preveza. Ook kun je vanaf Athene naar de stad Ioannina vliegen. Epirus is per auto bereikbaar via Italië met de boot en vanaf Corfu. Epirus ligt in het noordwestelijke deel van het Griekse vasteland en grenst in het westen aan de Ionische Zee, in het noorden aan Albanië, in het oosten aan Thessalië en West-Macedonië en in het zuiden aan Centraal-Griekenland.

Parga Epirus
Parga, het bekendste plekje van Epirus

Epirus bestaat uit vier departementen

  •  Departement Thesprotia (46000 inwoners) met als hoofdstad Igoumenitsa
    Thesprotia is het meest noordwestelijke departement van Epirus, is 1515 km² groot en er wonen hier ongeveer 46.000 inwoners. Thesprotia grenst in het noorden aan Albanië, in het oosten met het departement Ioannina, in het zuiden met het departement Preveza; in het westen bevindt zich de Ionische zee. De kustlijn van Thesprotia is zeer grillig met veel baaien en inhammen. Het grootste deel van Thesprotia is bergachtig of heuvelachtig
  • Departement Ioannina (170300 inwoners) met als hoofdstad Ioannina.
    Ioannina is een uitermate bergachtig gebied met hoge bergen, geweldige grotten, beboste groene hellingen, onstuimige rivieren, prachtige valleien en kloven en een aantal belangrijke meren, vooral op de hoogvlakte van Ioannina. Zagoria is een prachtig bergachtig gebied in het departement Ioannina. Het ligt zo'n 30 kilometer ten noorden van de stad Ioannina en bestaat uit 46 dorpen waarvan er 44 bewoond zijn. De huizen zijn in een typische Zagori-bouwstijl, met stenen gebouwd. De Vikos kloof in Zagoria is erg bekend, evanals het drakenmeer. Zagoria is een geliefd wandelgebied.
  • Departement Preveza (59300 inwoners) met als hoofdstad Preveza stad
    Het noordelijke deel van Preveza is bergachtig. In Preveza bevinden zich ook diverse vruchtbare vlaktes. Ook zijn er verschillende rivieren, de bekendste zijn Louros en  Acherontas. De hoofdstad van het departement is Preveza-stad die dicht bij het gebied van het antieke Nikopolis ligt. Het archeologisch museum van Nicopolis, 8 km ten noorden van Preveza is ook een bezoekje waard. De belangrijkste toeristische plaats van Preveza is Parga.
  • Departement Arta (78000 inwoners) met als hoofdstad Arta stad.
     Arta is het zuidoostelijke departement van Epirus. In het zuidwesten bevindt zich de baai van Amvrakikos, dit gebied is een van de belangrijkst biotopen van Europa en wordt door het verdrag van Ramsar beschermt, dit verdrag beschermt wetlands en de bijbehorende plant- en diersoorten. Departement Arta bezit schitterende bergen en vruchtbare valleien en vlaktes. Hoofdstad van het departement is Arta stad, dat op 7 heuvels is gebouwd aan de oevers van de rivier Arachtos. Arta stad is een veelbezongen stad en staat bekend om haar brug. Het is een gezellige winkelstad met heel veel uitgaansmogelijkheden.

Foto's Epirus


Zagoria Epirus
Zagoria Epirus

Epirus vandaag

In Epirus vergrijzen de bergdorpen, omdat jongeren naar de vlakke kustzone trekken. Steeds minder jongeren willen het harde beroep van veehouder uitoefenen. De economische groei in de kustregio's en in de dalen van Thesprotia, Arta en Preveza is aantrekkelijk. Gedurende de laatste jaren wordt het ecotoerisme gestimuleerd in de hoop meer toekomstperspectief te bieden voor diegenen die nog niet naar de stad getrokken zijn.

Vikos kloof Epirus
Vikos kloof Epirus

Beschermde Natuurgebieden

De Kalamas Delta bij Igoumenitsa is een belangrijk natuurgebied, dat ligt tussen de Vikos - Aoos. Het is sinds 1973 beschermd natuurgebied. Het hart is 3412 hectare, het omliggende gebied 12.225 hectare. Vikos - Aoos bevindt zich in het district Ioannina. De hoogste top is Tympfi van iets minder dan 2500 meter hoog. Het gebied wordt in tweeën gedeeld door de dalen van de Vikos en de Aoos. Het Vikos dal is 1000 meter diep en staat in het Guinness Boek als diepste dal ter wereld. Pindos is sinds 1966 beschermd natuurgebied. Het hart is 3393 hectare, en het omliggende gebied 3534 hectare. Het bevindt zich in het westen van Epirus. Er leven onder ander 50 zeldzame bruine beren.

Geschiedenis

De Epirotische bevolking viel in een aantal grote en kleine stamverbanden uiteen, die wat cultuur en taal betreft verwant waren aan de Macedoniërs en de Illyriërs. Zij woonden in open, onversterkte dorpen en liepen altijd gewapend rond. Omdat de stammen in dit pastorale gebied steeds meer in aanraking kwamen met de stadscultuur van de Griekse kolonies in de kuststreek, kregen ze steeds meer invloed van de Griekse cultuur, taal en manier van leven. Pas in de Hellenistische tijd begonnen de Epirotische stammen versterkte nederzettingen te bouwen in de klassieke -Griekse stijl. Onder hun meest ambitieuze koning Pyrhus (318-272 v. Chr.) oefenden de Molossiërs zelfs korte tijd de heerschappij over heel Epirus uit.

Na Pyrhus' dood raakte Epirus steeds meer betrokken bij de strijd tussen Macedonië en het opkomende Rome. De Epiroten steunden eerst de Macedoniërs tegen de Romeinen, wisselden in 198 v. Chr. van partner en trokken in 180 v. Chr. op eigen houtje te velde tegen de Romeinse oorlogsmachine. Dat bleek een dodelijke vergissing, want toen Rome in 168 v.Chr. Perseus, de laatste Macedonische koning, bij Pydna in de pan hakte, kreeg ook Epirus de rekening gepresenteerd. Volgens de Griekse historicus Polybius werden zeventig Epirotische steden verwoest en 150.000 bewoners in slavernij weggevoerd, waarna Epirus een deel van de Romeinse provincie Macedonië werd.

Sivota Epirus
Sivota Epirus

In de Vroege Middeleeuwen had Epirus te lijden van talrijke destructieve invasies. Nadat het Byzantijnse Rijk in de 7de en 8ste eeuw bestuurlijk was gereorganiseerd en Epirus ingedeeld werd in het 'thema' Nikópolis, verschenen in de 11de eeuw de Noormannen en de Venetianen aan de horizon. Na de val van Constantinopel in 1204 wist Michaeli, een lid van de keizerlijke familie van de Angeloi, in Epirus een anti-Latijns bolwerk te stichten dat in het jaarboek van de geschiedenis bekend werd als Despotaat van Epirus.

Aan het begin van de 14de eeuw kreeg de Italiaanse familie Orsini op grond van een slim gevoerde huwelijkspolitiek de macht in handen, maar dit Latijnse sprookje werd in 1348 ruw verstoord toen de Serviers in Epirus opdoken. Ook hun macht was van korte duur, want in 1386 viel het Servische rijk uiteen onder de mokerslagen van het Osmaanse rijk. In 1788 werd Ali Pasja de voornaamste Osmaanse gouverneur van Epirus. Een generatie later had de nietsontziende Pasja zich opgewerkt tot heerser van Zuid -Albanië en een groot deel van Griekenland. Epirus werd tijdens de eerste balkan oorlog (1913)door het Griekse leger bevrijd.

Gemiddelde temperaturen

Januari
8.7°C
Februari
9.4°C
Maart
11.9°C
April
15.2°C
Mei
19.9°C
Juni
24.0°C
Juli
26.5°C
Augustus
26.5°C
September
23.1°C
Oktober
18.3°C
November
13.5°C
December
9.9°C


Epirus: Waar ligt Epirus?


Waar ligt Epirus
De kaart / landkaart van Epirus

Griekse Gids Reizen Fly Drive Griekse webshop to Magazaki Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024