Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Nieuws uit Griekenland

Het laatste Griekse nieuws - Nieuwsbericht Griekenland

Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Het Griekse nieuws - Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Merkel: instemming noodfonds komt er
(geplaatst op: 2011-09-26 07:31:36 )

Bondskanselier Merkel gaat er vanuit dat de regeringspartijen donderdag instemmen met het Europese noodfonds. Sommige leden van de regerende CDU/CSU en FDP vinden dat Duitsland te veel opdraait voor de Griekse schulden. De linkse oppositie in Duitsland vindt dat de coalitie van Merkel zonder grote meerderheid politiek ten einde is. Op de Duitse televisie zei Merkel dat er geen alternatief is voor het Europese noodfonds ESM. Ze ziet niets in het idee dat Griekenland maar een deel van de leningen gaat terugbetalen. Ze denkt dat het vertrouwen van investeerders in de eurozone dan wordt beschadigd. (nos)

Lees verder
Gewone Griek is de pineut
(geplaatst op: 2011-09-25 22:15:55 )

Bij de berichtgeving over Griekenland overheersen berichten over de luiheid van de Grieken en over de demonstraties van zogenaamde boze bewoners tegen bezuinigen. Maar de waarheid over de Griekse tragedie is veel schokkender. Dat schrijft de Briste journalist Paul Mason in The Telegraph. Mason is op bezoek gegaan bij de "gewone" man in "gewone" straat. Hij bezocht onder anderen een echtpaar met 2 kinderen. Man en vrouw hebben beiden een goede baan (hij makelaar, zij onderwijzeres) maar er komt nauwelijks nog geld binnen. Het spaargeld is op, alle abonnementen zijn opgezegd (inclusief de tv), geld voor onderwijs van de 2 dochters is er niet en al het geld gaat naar de basisbehoeften: een beetje melk en brood. Ze komen het huis niet meer uit, want dat kost ook geld. Geen geld, geen hoop. En een pensioen kunnen ze later wel helemaal vergeten. Mason schetst het beeld van de Griekse middenklasse. De middenklasse die straks niet meer bestaat. De middenklasse die buiten haar schuld alles verliest. Daarom zijn ze ook boos. Heel boos. Wanhoop, wantrouwen en nachtmerries. Boos op de politici en boos op de banken. De middenklasse haakt af, aldus Masson. En als dat gebeurt is dat een groter gevaar voor Griekenland dan een faillissement. (telegraaf.nl) (Klik hier voor het volledige artikel in The Telegraph)

Lees verder
Grieks faillissement lost niets op'
(geplaatst op: 2011-09-24 10:57:11 )

Een faillissement van Griekenland vormt op geen enkele manier een oplossing voor de financiële problemen van het land. De Griekse regering moet daarom aan alle voorwaarden voor de noodsteun blijven voldoen. Dat zei Europadirecteur Antonio Borges van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdag. ,,Zelfs als Griekenland zou besluiten al zijn schulden niet meer te betalen, wat ik niet hoop dat ze ooit zullen doen, dan is het land nog steeds afhankelijk van buitenlands kapitaal'', stelde Borges. ,,Ook zonder rente en aflossing heeft Griekenland een groot tekort, daarnaast is de import van het land veel groter dan de export. Een faillissement lost die problemen niet op.'' Om een bankroet te voorkomen, is het volgens Borges wel noodzakelijk dat Griekenland alle beloofde maatregelen doorvoert. ,,Als de Grieken de hervormingen tegenhouden dan is een wanbetaling moeilijk te voorkomen. Zolang het juiste beleid wordt doorgevoerd kan het land echter rekenen op de volledige steun van de eurolanden.'' (de pers)

Lees verder
Grieks bankroet is geen taboe meer voor politici
(geplaatst op: 2011-09-24 10:52:21 )

De kans dat Griekenland alsnog failliet gaat lijkt steeds groter. Waar eerder politici en beleidsmakers categorisch ontkenden dat er ook maar een mogelijkheid zou bestaan dat het land zijn schulden niet zal terugbetalen, werd daar gisteren openlijk op gespeculeerd. Opvallend is daarbij de rol van de nieuwe president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot. In een interview met het Financieele Dagblad zei Knot een Grieks faillisement niet langer te willen uitsluiten. "Het is een van de scenario's. Ik zeg niet dat Griekenland niet failliet kan gaan", aldus de pas aangestelde opvolger van Nout Wellink. Knot houdt er zelfs rekening mee dat op korte termijn de noodfinanciering van het IMF en de Europese Unie wordt stopgezet, als het land niet voldoet aan de doelstellingen om het tekort terug te brengen. Het is voor het eerst dat een bestuurslid van de Europese Centrale Bank, wat Knot gezien zijn positie als centrale bankpresident tevens is, openlijk speculeert op een Grieks faillissement. (trouw.nl)

Lees verder
Knot houdt hoop op Griekse redding
(geplaatst op: 2011-09-24 10:51:07 )

Een bankroet van Griekenland is nog altijd te vermijden als het land alle beloftes over economische hervormingen nakomt. Dat zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag in aanloop naar de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. „Er is maar één ordentelijke uitweg uit de crisis en die bestaat eruit dat de Grieken alle beloftes nakomen, zodat de eurolanden en het IMF aan hun toezeggingen kunnen voldoen. Op die manier kunnen de twijfels over de houdbaarheid van de Griekse schulden verder achter de horizon verdwijnen”, stelde Knot. (telegraaf)

Lees verder
Rutte rekent niet op Grieks faillissement
(geplaatst op: 2011-09-22 15:47:16 )

Het kabinet heeft als „verstandige regering” plannen B, C en D achter de hand voor het geval Griekenland failliet gaat, maar houdt geen rekening met zo'n faillissement. En over die plannen praten is niet mogelijk. Dat stelde premier Mark Rutte donderdag in antwoord op vragen van Geert Wilders. Rutte heeft vertrouwen in het oordeel en de voorstellen van de trojka van IMF, Europese Centrale Bank en Europese Commissie die momenteel weer met de Griekse regering om de tafel zit. Het kabinet wil bovendien geen referendum over Nederlandse steun aan Griekenland. Dat liet Rutte weten aan Wilders. „Veel mensen snappen niet dat we 18 miljard euro bezuinigen maar tegelijk garanties en bilaterale leningen aan de Grieken geven”, zei Wilders, die al eerder een referendum over de kwestie voorstelde. (telegraaf)

Lees verder
Griekenland wil 30.000 ambtenaren wegbezuinigen
(geplaatst op: 2011-09-22 10:30:44 )

Griekenland gaat fors bezuinigen op het ambtenarenbestand. De regering wil maximaal 30.000 ambtenaren wegbezuinigen. De nieuwe plannen zijn nodig om in aanmerking te komen voor nieuwe financiële steun van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De maatregelen zijn woensdagavond door de Griekse regering gepresenteerd. Het is de bedoeling dat 30.000 ambtenaren in een 'arbeidspool' terechtkomen. Zij krijgen twaalf maanden de tijd om een andere baan te vinden. De ambtenaren in de pool krijgen maximaal twaalf maanden 60 procent van hun salaris uitbetaald. Na die periode wordt bepaald wie definitief wordt ontslagen. De twee grootste vakbonden riepen nog voordat de regering de maatregelen bekendmaakte, op tot stakingen op 5 en 19 oktober. (elsevier)

Lees verder
Nederlandse belastingdienst wil Griekenland helpen
(geplaatst op: 2011-09-21 20:33:46 )

Novum) - De Belastingdienst staat ervoor open Griekenland te helpen bij het verbeteren van de belastinginning. Een officieel verzoek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Nederland echter nog niet ontvangen. Dat is de reactie van een woordvoerder van de Belastingdienst op een bericht in de Volkskrant van woensdag. (nieuws.nl)

Lees verder
Duizenden Griekse ambtenaren raken baan kwijt
(geplaatst op: 2011-09-21 20:32:00 )

ATHENE (AFN) - Om in aanmerking te komen voor nieuwe financiële steun van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de Griekse regering woensdagavond nieuwe bezuinigingen aangekondigd. Zij wil 30.000 ambtenaren laten afvloeien. Zij komen in een 'arbeidspool' en hebben 12 maanden de tijd om een andere baan te zoeken. Ook wil de regering pensioenen boven de 1200 euro per maand korten. Verder gaat de belastingvrije voet omlaag van 8000 naar 5000 euro. (z24.nl)

Lees verder
Griekenland ontkent plannen voor referendum eurozone
(geplaatst op: 2011-09-20 19:03:33 )

Griekenland ontkent dat het land van plan is een referendum uit te schrijven over een eventuele exit uit de eurozone. Eerder berichtte de Griekse krant Kathimerini, op basis van anonieme bronnen, dat de Griekse premier Papandreou zo’n referendum overweegt. Dat meldt persbureau Reuters. Met een uitslag zou Papandreou volgens de krant zijn bezuinigingsmaatregelen meer kracht kunnen bijzetten. De Griekse overheid laat weten dat het al lang plannen heeft voor een referendum over politieke hervormingen, maar dat het wel of niet verlaten van de eurozone daar geen deel van uit maakt. In een wetsvoorstel dat gisteren is ingediend en dat referenda mogelijk moet maken wordt geen specifiek onderwerp genoemd. (nrc.nl)

Lees verder
Griekenland overweegt referendum over eurozone
(geplaatst op: 2011-09-20 07:54:27 )

De Griekse premier Papandreou overweegt een referendum te houden waarin Grieken zich kunnen uitspreken voor of tegen het verlaten van de eurozone. Dat meldt het Griekse dagblad Kathimerini op zijn website. Met de uitslag in de hand denkt Papandreou zijn bezuinigingsmaatregelen meer kracht te kunnen bijzetten. (Bron: AD.nl)

Lees verder
Griekenland overlegt over schuldencrisis
(geplaatst op: 2011-09-19 10:38:54 )

ATHENE (AFN) - De Griekse minister van Financiën zal maandag rond het middaguur een teleconferentie houden met inspecteurs van de Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Er zullen nieuwe stappen worden besproken om aan de eisen te voldoen voor extra financiële steun voor het noodlijdende land. Dat liet het Griekse ministerie van Financiën weten. Na afloop zal het Griekse kabinet een vergadering beleggen. Griekenland staat onder druk om extra maatregelen te nemen om in aanmerking te komen voor een nieuwe lening uit het steunpakket voor het land. Griekse media meldden dat het land na het overleg op maandag extra bezuinigingen ter waarde van 4 miljard euro gaat aankondigen. Griekse media meldden ook dat het land een lijst met 15 eisen heeft gekregen van de Europese landen en het IMF voor het versneld doorvoeren van bezuinigingen. Het zou onder meer gaan om het bevriezen en verlagen van de lonen en pensioenen van ambtenaren, het ontslag van ambtenaren, het sluiten van verlieslatende overheidsbedrijven, het verlagen van zorguitgaven en versnelde privatiseringen. Deze maatregelen zouden een voorwaarde zijn om in aanmerking te komen voor een nieuwe lening uit het noodpakket voor het land. (dft.nl)

Lees verder