Dat meldt The Wall Street Journal. Griekenland zegt keer op keer geen geld te willen van de Europese Unie. Maar het lijkt nu toch tot een zogenaamde bail out te komen. Frankrijk en Duitsland zouden samen aan een reddingsplan werken, zodat Griekenland het torenhoge begrotingstekort kan terugdringen. Kern van het plan is dat zowel Frankrijk als Duitsland voor ongeveer 30 miljard euro aan Griekse staatsobligaties gaan kopen. Eerder kwam Griekenland al met een eigen noodplan. Maar volgens veel EU-lidstaten is dat plan niet streng te genoeg. Naar verwachting worden de details van het nieuwe plan komende vrijdag bekend gemaakt.(rtl.nl)
Lees verderSinds de problemen met Griekenland aan het licht zijn gekomen, staat de euro onder druk. Een euro is nu nog ongeveer 1,35 dollar waard, dat was een paar maanden geleden nog 1 dollar 50. Volgens beleggingsdeskundige Rienk Kamer ligt dat niet alleen aan de euro, maar ook aan de dollar. Doordat de Amerikaanse rente extreem laag staat, is het voor speculanten erg gunstig om dollars te lenen, en die vervolgens in te wisselen voor een andere munt. (rtl.nl)
Lees verderBRUSSEL (ANP) - Griekenland krijgt een maand de tijd om te laten zien dat het voldoende maatregelen neemt om zijn torenhoge begrotingstekort te verminderen. Vinden de ministers van Financiën van de eurogroep (de EU-landen die de euro hanteren) het resultaat op 16 maart onvoldoende, dan leggen ze de Grieken een aanvullend pakket bezuinigingen op. Minister Wouter Bos van Financiën heeft dat dinsdag gezegd na een beraad met zijn EU-collega's. ,,Griekenland moet de goede voornemens die het heeft geuit, nu hard maken'', zei Bos. De Europese Commissie heeft Athene gesommeerd zijn begrotingstekort van bijna 13 procent in drie jaar terug te brengen tot de EU-limiet van 3 procent. Dit jaar moet het tekort al met 4 procent omlaag. Het dagelijks bestuur van de EU wil de Grieken van maand tot maand in de gaten houden. (trouw.nl)
Lees verderIk ben vaak in Griekenland geweest, en heb me altijd verbaasd hoe uit de bakermat van de rede zo’n chaotisch land kon ontstaan. Een paar jaar geleden landde ik op het vliegveld van Santorini. Ik was de laatste die nog een taxi wist te bemachtigen. Gelukkig zat ik naast de chauffeur. De achterbank was volgepropt met vier volwassen mannen. Wie na ons kwam, moest maar zien hoe hij zijn hotel bereikte. Taxi’s reden er niet meer, want op het hele eiland was geen druppel benzine te krijgen. Alle pomphouders waren in staking gegaan. De reden: de regering had geëist dat ze hun pompen op een computergestuurde kassa zouden aansluiten, zodat ze benzine niet meer zwart konden verkopen. Schandalig! Een ongehoorde inbreuk op de vrijheid! (Peter Giesen, volkskrant.nl)
Lees verderDe EU-landen springen het in financiële nood verkerende Griekenland voorlopig niet bij. Ze vinden dat de Grieken eerst maar hun torenhoge begrotingstekort moeten proberen weg te werken. De Griekse bezuinigingen worden van gietijzer. Uit de EU-verklaring blijkt dat Griekenland het tekort van bijna 13 procent dit jaar met 4 procent moet zien te verlagen. De Europese Commissie en de Europese Centrale Bank zullen de vorderingen nauwgezet in de gaten houden. De eurolanden zijn ,,zonodig bereid de financiële stabiliteit in de eurozone te waarborgen''. Op dit moment hebben de Grieken nog niet om financiële steun gevraagd, aldus de verklaring van de EU-leiders. (rtl.nl)
Lees verderFinanciële steun in enigerlei vorm aan Griekenland is voor de Europese Unie als geheel of voor afzonderlijke lidstaten niet aan de orde. Minister Wouter Bos (Financiën) maakte dat donderdag duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer. Hij benadrukte dat Griekenland zelf verantwoordelijk is voor het oplossen van zijn financiële problemen en eventueel extra maatregelen moet nemen. Hij wees erop dat Griekenland niet om financiële steun heeft gevraagd. In Brussel hebben de EU-regeringsleiders na hun beraad een verklaring uitgebracht waarin ze om extra inspanningen van Griekenland vragen en zich bereid verklaren zo nodig in actie te komen om ,,financiële stabiliteit in de eurozone'' te waarborgen. (telegraaf)
Lees verderDe Europese beurzen zijn woensdag met een kleine winst geopend. In navolging van de beurzen in New York en Azië gingen de koersen omhoog na geruchten dat een Europees reddingsplan voor de Griekse overheidsfinanciën ophanden is. (z24.nl)
Lees verderGeruchten over een Europees reddingsplan voor de Griekse overheidsfinanciën zorgden woensdag voor rust op de beurs in Tokio. Na vier achtereenvolgende handelsdagen met verlies gingen de koersen licht omhoog. (z24.nl)
Lees verder