De Duitse socioloog Wolfgang Streeck, emeritus hoogleraar aan het Max Planck Instituut in Keulen, geldt als een fel criticus van de euro en Europa.
In zijn boek Gekochte tijd, dat vandaag in Nederlandse vertaling verscheen, betoogt Streeck dat Europa al decennia lang met allerlei financiële kunstgrepen ’tijd koopt’ en zo problemen voor zich uit schuift. Het recentste lapmiddel vormt in zijn ogen de kwantitatieve verruiming (QE) van de Europese Centrale Bank (ECB). Streeck stelt voor elke lidstaat weer een eigen munt te laten invoeren. (Telegraaf.nl)
Het IMF stelt zich hard op in de onderhandelingen met Griekenland en eist meer besparingen bij onder meer de pensioenen. Nochtans wijzen studies van datzelfde IMF keer op keer uit dat dergelijke inleveringen de groei alleen maar fnuiken. Hoe kan dat? Woensdag was het de beurt aan het IMF om bad cop te spelen in de onderhandelingen met Griekenland. Die harde opstelling leidde tot een wanhopige tweet van de Griekse premier Tsipras waarin hij zich afvroeg of er wel interesse was in een akkoord bij de schuldeisers. (dewereldmorgen.be)
Lees verder Burgers van Nederland, vijf jaar lang bent u voorgelogen over de Griekse crisis. Vijf jaar lang hebben pers en politiek u steeds maar weer dezelfde halfwaarheden en leugens op de mouw gespeld (uitzonderingen daargelaten).
De leugens:
1. Wij, Nederlandse belastingbetalers, hebben de Grieken ‘gered’ door hen 240 miljard euro te lenen toen de internationale kapitaalmarkten voor de Griekse staat op slot ging.
2. Grieken zijn luie, verwende hedonisten, die met 55 met pensioen gaan, een onderontwikkeld arbeidsethos hebben en liever aan het strand liggen dan werken.
3. Grieken hebben, ondanks onze generositeit en ondanks de gemaakte afspraken, nagelaten hun begroting op orde te krijgen en hun economie te hervormen.
4. Grieken moeten niet zeuren, want ze hebben hun huidige ellende toch echt aan zichzelf te danken; door corruptie, clientelisme en een belabberde belastingmoraal is de schuldenlast enorm, het begrotingstekort gapend en het verdienvermogen beroerd. (Ewald Engelen)
Wanneer het IMF wegloopt uit de onderhandelingen met Griekenland, wanneer de onderhandelingen tussen Griekenland en de Trojka worden gestaakt, wanneer ECB-president Draghi – als een van de Trojka partners – zegt dat de bal alleen nog bij de Grieken ligt, wanneer Juncker, president van de Europese Commissie, de Griekse overheid verwijt het Griekse volk voor te liegen, wanneer IMF-hoofdeconoom Olivier Blanchard blogs gaat schrijven over hoe eurolanden en de Grieken tot een compromis moeten komen, wanneer de financiële markten onrustig beginnen te worden en rentes op perifere obligaties oplopen, wanneer Duitse politici in het openbaar beginnen te speculeren over Grexit, en wanneer de Griekse minister president Tsipras vindt dat Griekenland wordt geplunderd (‘pillage’) en vernederd, dan moeten we het ergste gaan vrezen voor Griekenland. (economie.nl)
Lees verderNu het eindspel in de Griekse tragedie is ingezet, is het stilaan tijd om de olifant in de kamer te benoemen: waar zijn al die miljarden euro’s heen? Niet naar het Griekse volk, blijkt.
De cijfers doen duizelen. In 4,5 jaar tijd werd bijna 250 miljard euro in Griekenland gepompt. Nooit eerder kreeg een land zoveel krediet in zo een korte periode. De vraag waar al dat geld is beland, is dan ook normaal. Maar het is zoals met een olifant in een kamer: iedereen weet dat hij er staat, maar niemand wil het erover hebben. (tijd.be)
Op 17 juni 2015 presenteert de onderzoekscommissie over de Griekse schulden zijn eerste bevindingen aan het Griekse parlement. “Deze schulden werden opgelegd met onwettelijke en kwaadaardige methodes om Duitse, Franse en Nederlandse banken te redden, wetende dat dit voor de Grieken een sociale ramp zou worden”, aldus Renaud Vivien, Belgisch lid van de onderzoekscommissie. (De Werelsmorgen.be)
Lees verderOok als gecertificeerde crisisjunk ben ik al lang het overzicht kwijt in de almaar voortdurende Griekse schuldensage. Te veel Uren U, te veel deadlines, te veel één-voor-twaalf-momenten.
Iedere nieuwe tranche, iedere nieuwe afbetaling, ieder nieuw overleg levert nu al vijf jaar lang apocalyptische taferelen op. Trekken de Noord-Europese crediteuren nu eindelijk de stekker eruit? Houden de Griekse debiteuren nou eindelijk de eer aan zichzelf? Of dreigt dan de grote kladderadatsj? (De Groene Amsterdammer)
Lees verderAls oud-correspondent Griekenland word ik nog steeds regelmatig uitgenodigd als gast bij radio- en tv programma’s, en om ergens in het land lezingen of ‘praatjes’ te houden over de Griekse crisis. Dat laatste wordt meestal georganiseerd door een vereniging of organisatie van ‘Hellenofielen’. Meestal zitten er dan behalve Nederlandse Griekenlandliefhebbers, ouders van kinderen die getrouwd zijn met Grieken en ergens in Hellas wonen, ook Grieken die in Nederland leven en hun echtgenoten in de zaal. De afgelopen tijd word ik tijdens zo’n bijeenkomst meer dan ooit bestookt met onaangename anekdotes. De verhalen van Griekse taverna eigenaren die meemaken dat Nederlanders na gegeten en gedronken te hebben de rekening niet willen betalen ‘omdat ze al genoeg aan de Grieken geven’ zijn al een paar jaar bekend en hebben zelfs ooit de kranten gehaald. Maar nu word ik ook aan m’n jasje getrokken door bezorgde moeders en vaders van half-Griekse kinderen die vertellen dat hun dochters of zoons boos, soms zelfs in tranen, van school thuis komen omdat de leraar tijdens bijvoorbeeld economie-les ongegeneerd de Grieken wegzet als luie, nooit hun belasting betalende, nooit ‘de afspraken nakomende’ profiteurs die de EU en de euro in gevaar brengen en omdat de onderwijzer verkondigt, met overtuiging, dat een Grexit de beste en enige oplossing is, hoe sneller hoe beter . Wanneer de half Griekse kids zich in de klas tegen een dergelijk betoog verzetten, vertellen over hun familie in Griekenland die inmiddels bijna niet meer te eten heeft en proberen uit te leggen dat Griekenland zich de afgelopen vijf jaar wel degelijk aan ‘de afspraken’ heeft gehouden, met als resultaat dat de staatsschuld alleen maar is toegenomen en de economie nu zo goed als dood is, worden ze weggehoond. Dikwijls na de les ook nog eens op het schoolplein. En het wordt steeds erger, zeggen ze. (grieksegids.com)
Lees verderDuitsland moet nadenken wat het kan doen om schade in Griekenland van de Tweede Wereldoorlog te compenseren. Dat zegt de Duitse president Joachim Gauck in een interview met de Süddeutsche Zeitung. Griekenland eist 278,7 miljard euro van Duitsland voor geleden schade tijdens de Tweede Wereldoorlog. De regering van bondskanselier Angela Merkel weigert dat. In het interview zegt Gauck: “We zijn niet alleen wie we vandaag zijn, maar ook nazaten van de mensen die in de Tweede Wereldoorlog een spoor van verwoesting door Europa hebben getrokken - onder andere in Griekenland, waarover we beschamend lang weinig hebben geweten. (…) Het is goed wanneer een land met historisch bewustzijn, zoals van ons, uitzoekt welke mogelijkheden er zouden kunnen zijn voor Wiedergutmachung.” Griekenland wil een compensatie van bijna 279 miljard euro voor de bezetting door nazi-Duitsland tussen 1941 en 1944. (nrc.nl)
Lees verderVoor de beste en goedkoopste eilandvakantie ga je naar Griekenland. Hier vind je de beste hotels tegen de laagste prijs, zo blijkt uit onderzoek van Trivago. De zoekmachine stelde een ranglijst samen van de eilanden in de Middellandse Zee, Canarische Eilanden en de Azorenwaar je de beste service krijgt voor het minste geld. Griekenland steekt er met kop en schouders bovenuit, met zeven eilanden in de top 10. De ranglijst is opgebouwd uit de gemiddelde beoordelingsscore per vakantie-eiland gecombineerd met de gemiddelde hotelprijs per eiland.
De Top 10: 1. Paros (Griekenland) 2. Ios (Griekenland) 3. Naxos (Griekenland) 4. La Gomera (Spanje) 5. Zakynthos (Griekenland) 6. Corfu (Griekenland) 7.Terceira (Portugal) 8. Folegandros (Griekenland) 9. Spetses (Griekenland) 10. Krk (Kroatië).
Spanje komt over het algemeen het slechtst uit de bus; hotels zijn op de Spaanse eilanden relatief duur voor de service die er tegenover staat. Partyeiland Ibiza staat onderaan de lijst. Hier zijn hotelgasten gemiddeld gezien het minst tevreden over hun hotelovernachting, terwijl hier gemiddeld wel €162 per nacht tegenover staat. Ter vergelijking: op Paros, Ios, en Naxos ligt dit gemiddelde rond de €60 per nacht. (Telegraaf.nl)
Lees verderGriekenland haalt de bezem door het team dat onderhandelingen voert met de schuldeisers. Afgelopen week kreeg de minister van Financiën, Yanis Varoufakis, veel kritiek op zijn optreden bij de top in de Letse hoofdstad Riga. Er komen nieuwe onderhandelaars in het team en de Griekse onderminister van Buitenlandse Zaken, Euclid Tsakalotos, wordt coördinator van de groep. Hij krijgt een prominente rol bij de onderhandelingen. De Griekse regering benadrukt achter Varoufakis te blijven staan. Hij houdt de leiding over de onderhandelingen. (nos.nl)
Een Griekse held in een moderne tragedie. Sergeant Antonis Deligiorgis (34) is met zijn echtgenote en twee kinderen gekazerneerd op het Griekse eiland Rhodos. Die ochtend bracht hij met zijn vrouw Theodora zijn kinderen naar school. ,,Daarna zouden we een koffie gaan drinken in een café aan het strand", zegt hij aan de Observer. Hij zat met zijn rug naar de zee toen het bootje met Nebiat aan boord vastliep op de rotsen en kapseisde. De schuit met Syrische en Eritrese vluchtelingen was toen al zes uur onderweg vanuit de Turkse haven Marmaris. Voor de opvarenden zou de tocht fataal aflopen in de sterke stroming van de zee voor de kust van Zefyros. ,,De boot viel in een paar minuten uit elkaar alsof het van papier was," herinnert Deligiorgis zich. ,,Toen ik om 10 over 10 het café buitenkwam, waren er al heel wat mensen toegestroomd. De kustwacht was er, een Super Puma-helikopter, medische hulpdiensten en vissers in hun roeibootjes. Zonder er ook maar even bij na te denken, deed ik wat ik moest doen. Om kwart over tien had ik mijn T-shirt uitgetrokken en was ik in het water."
Deligiorgis bracht zo'n 20 van de 93 drenkelingen op het droge. (AD.nl)