Nederlanders zijn de kou zat. Ze grijpen massaal de meivakantie aan om lekker de zon op te zoeken. Het aantal geboekte reizen naar zonnige bestemmingen is nu al zo'n 30 procent hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen). Vooral Turkije (plus 41 procent), Spanje (plus 25 procent) en Frankrijk (plus 17 procent) zijn populair.
Behoefte aan zon
Ook Griekenland en Italië zijn geliefde bestemmingen. "We merken dat mensen behoefte hebben aan de zon. Van alle geboekte vakanties in mei is 71 procent een vliegvakantie", zegt een woordvoerster van de ANVR. (rtl.nl)
Terwijl veel bedrijven in Griekenland vechten om te overleven, profiteren de Griekse telers van de vraag naar biologische levensmiddelen in landen als Duitsland. „Van de crisis is bij ons niks te merken", zegt Nektarios Marathakis, die trots naast pallets vol met zijn biologisch geteelde courgettes, komkommers en paprika's staat. Onlangs heeft hij vanuit het Griekse eiland Kreta meer dan 3000 kilometer afgelegd om op de Fruit Logistica in Berlijn handelaren en klanten te overtuigen van zijn producten. Marathakis is medeoprichter van de telersvereniging Aspersa, die groenten en fruit van zo'n 140 biologische telers uit Kreta verkoopt. „Het afgelopen jaar steeg onze omzet met 35 procent", aldus Marathakis. (agf.nl)
Lees verderDe invloedrijke Amerikaanse vermogensbeheerder en financieel adviseur Russell Investments heeft de status van Griekenland als ontwikkelde economie verlaagd naar opkomende economie. Volgens Russell is het voor het eerst dat een land een dergelijke afwaardering aan zijn broek krijgt. Russell stelt dat Griekenland al jaren niet meer aan de economische criteria voldoet die een land met een ontwikkelde economie kenmerken. Russell verhoogde de status van Griekenland naar ontwikkelde economie in 2001. Het land gaat nu echter al jaren gebukt onder een recessie en in die tijd is de Griekse economie met 20 procent gekrompen. De Griekse hoofdindex ASE is sinds oktober 2007 ruim 80 procent in waarde gedaald en de totale waarde van Griekse aandelen is nu ongeveer evenveel als die van Pakistan. (nu.nl)
Lees verderWie kritiek heeft op de Griekse arbeiders, moet eerst eens goed naar de feiten kijken, vindt Efstathios Andreou. De spilzieke, luie sjoemel-Grieken, die genieten van vervroegde, royale pensioenen, houden permanent vakantie. Het zijn junks waaraan geen geld moet worden gegeven en dit knoflookland moet zo snel mogelijk vertrekken uit de euro. Het behoeft geen betoog dat dergelijke generalistische uitspraken behalve respectloos vooral kortzichtig zijn. Griekenland binnenboord houden is namelijk de te verkiezen optie vanuit het belang van de Nederlandse economie en werkgelegenheid. We moeten hard zijn op de inhoud, maar zacht op de persoon! (volkskrant.nl)
Lees verderTerwijl de financiële wereld naar Italië kijkt, blijven de problemen in Griekenland onverminderd groot. Maar experts wijzen op enkele factoren die het land in rustiger vaarwater hebben gebracht. Binnen de EU mag Griekenland sinds gisteren een nieuw diepterecord bijschrijven: het land heeft Spanje ingehaald als het gaat om de hoogste werkloosheidscijfers binnen de unie. Eén op de drie Grieken zit zonder werk, dat was twee jaar geleden nog 50 procent minder. En ook onder jongeren is de werkloosheid verder toegenomen. Van hen heeft een ruime meerderheid van 60 procent geen inkomen uit arbeid. En toch schroomt de Griekse regering niet om nog eens 30.000 banen te schrappen binnen het overheidsapparaat. Hoe dat moet gebeuren is niet duidelijk. Maar zeker is dat het gebeurt, zegt hoogleraar politicologie Theodore Chadjipadelis van de universiteit van Thessaloniki. (bnr.nl)
Lees verderGriekenland trekt voorzichtig weer beleggers aan. Ook grote bedrijven als Unilever steken voorzichtig een teen in het water.Griekenland beleefde de afgelopen drie maar het grootse economische drama van de afgelopen decennia, met een economie die in een diepe depressie wegzakte. Maar als de meest recente prognoses van de Europese Commissie in de juiste richting wijzen, gloort er hoop.
Lees verderGriekenland krabbelt langzaam op uit de diepe economische crisis die het land al sinds 2008 teistert. Dat stelde de president van de Griekse centrale bank, George Provopoulos, maandag.
De centralebankpresident waarschuwde dat 2013 nog altijd een moeilijk jaar zal zijn, waarin de Griekse economie verder krimpt. In 2014 moeten de eerste tekenen van herstel volgens hem zichtbaar worden. De werkloosheid, die vorig jaar al steeg tot bijna een kwart van de Griekse beroepsbevolking, loopt dit jaar verder op.
Lees verderDe verliezen in de Griekse toeristische sector bleven vorig jaar beperkt door de uitgaven van toeristen uit Groot-Brittannie en Rusland op Griekse bodem. De Britten, en vooral de Russen, compenseerden de verminderde bijdragen van toeristen uit de Eurozone aan de Griekse schatkist. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de Bank van Griekenland. Voor het jaar 2012 belandde 10 miljard euro aan toeristische deviezen in de Griekse schatkist, een daling met 4,6 procent tegenover het jaar voordien. Er kwamen 15,5 miljoen toeristen op bezoek, een daling van 5,5 procent tegenover 2011. De terugloop wordt toegeschreven aan de verergerende economische crisis. Bijna de helft van de toeristen komt uit de Eurozone en hun inbreng in de Griekse schatkist verminderde met 13 procent tot 4,3 miljard euro. Britten en Russen compenseerden de verliezen met respectievelijk 1,4 miljoen (+ 18 pct) en 947 miljoen euro (+ 27 pct). Er kwamen 18 procent meer Russen over de Griekse vloer, en 9 procent meer Britten. (hln.be)
Lees verderHet zuiden van Europa kampt met overstromingen. Door hevige regenval zijn twee beken in Athene buiten hun oevers getreden. Een vrouw kwam daarbij om het leven. (nos.nl)
Lees verderNederlanders vliegen vaker binnen Europa. Het reizen naar bestemmingen buiten Europa neemt juist af. Dat heeft vooral met prijzen van vliegtickets te maken. Dat blijkt uit een inventarisatie van Vliegtickets.nl in opdracht van RTL Nieuws. Zo zijn de Europese vliegtickets van KLM de afgelopen drie jaar door de felle concurrentiestrijd met prijsvechters zo'n 10 procent goedkoper geworden. Buiten Europa is het vliegen juist 6 procent duurder geworden. (rtl nieuws)
Lees verderHevige regenval zorgde in de Griekse hoofdstad voor grote overstromingen. Kelders kwamen onder water te staan, een deel van het metronetwerk viel uit. Geparkeerde auto's werden meegesleurd door de waterstroom. Veel wegen zijn zo overspoeld dat ze zijn afgesloten. Een jonge vrouw stierf kort nadat ze was komen vast te zitten in haar auto. De brandweer heeft meer dan negenhonderd oproepen gekregen water weg te pompen in de regio Athene. Er viel in een paar uur zestig millimeter regen - ter vergelijking: het maandelijkse gemiddelde is vijftig millimeter. (ncrv.nl)
Lees verderDe Franse president François Hollande heeft Franse ondernemers dinsdag bij een bezoek aan Griekenland opgeroepen tot investeringen in het door recessie geteisterde land. Daarmee moeten ze helpen de Griekse economie te stimuleren. Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de Europese schuldencrisis meer dan drie jaar geleden dat een Frans staatshoofd een bezoek brengt aan Athene. Hollande herhaalde zijn wens om Griekenland binnen de eurozone te houden en hij drukte de Griekse premier Antonis Samaras op het hart door te gaan met de hervormingen en bezuinigingen. 'We zijn hier om onze solidariteit te tonen, onze steun en vooral ons vertrouwen. Vertrouwen is wat Griekenland nodig heeft', aldus Hollande. (volkskrant)
Lees verder