Op de komende EU-top wordt geen besluit genomen over de uitbetaling van het volgende deel van de hulpleningen aan Griekenland. De bijeenkomsten op 18 en 19 oktober komen daarvoor veel te vroeg, zo liet een hoge EU-ambtenaar vandaag weten. Volgens de ambtenaar komt er voor de EU-top geen oordeel over de vorderingen die Griekenland maakt bij de hervorming van de economie en over de extra bezuinigingsmaatregelen die de Griekse regering wil nemen. Die voorstellen worden momenteel bestudeerd door vertegenwoordigers van de EU, het IMF en de ECB (de trojka). Hun rapport wordt niet voor half oktober verwacht. (trouw.nl)
Lees verderZonder hulpleningen komt Griekenland eind november in geldnood. Dat zei de Griekse premier Antonis Samaras in een vandaag gepubliceerd interview met de Duitse krant Handelsblatt.
De Grieken hebben uitzicht op een volgende tranche van 31 miljard euro als ze voldoende besparingen doorvoeren.
'Liquiditeit is van levensbelang, daarom is de volgende tranche van de hulpkredieten zo belangrijk', stelde Samaras. Op de vraag hoe lang zijn land het nog zonder nieuwe hulpleningen kan uithouden, antwoordde hij: 'Tot eind november, dan is de schatkist leeg'.
De internationale geldschieters van Griekenland zouden de rente die ze het land in rekening brengen moeten verlagen.
Daarvoor pleitte topman Charles Dallara van het Institute of International Finance (IIF) donderdag. Het IIF vertegenwoordigt ruim 450 grote financiële instellingen wereldwijd. De Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, de zogeheten trojka, rekenen nu een rente van rond de 4 procent. Als dat verlaagd wordt naar 1 procent, wordt de samenstelling van de Griekse schuldenlast aangepast en maken de geldschieters nog altijd winst op hun leningen, aldus Dallara
Lees verderVolos - Een Griekse oud-politicus is dood aangetroffen in zijn woning in Volos. De 57-jarige rechter, Leonidas Tzanis, heeft zichzelf opgehangen nadat zijn naam verscheen op een lijst van belastingfraudeurs.
Lees verderATHENE - Meer dan 200 arbeiders van een Griekse scheepswerf hebben donderdag het ministerie van Defensie in Athene bestormd omdat hun salarissen niet worden uitbetaald. Dat meldt de Griekse politie. De arbeiders wisten door de omheining te breken, maar kwamen het gebouw niet binnen. Ze scandeerden leuzen als 'dieven, dieven!' De oproerpolitie probeerde met wapenstok en traangas de menigte uiteen te drijven en ging later tot massale arrestaties over. Door de chaotische confrontatie raakte het verkeer rond het ministerie ontregeld. (nu.nl)
Lees verderIedereen is de afgelopen 12 jaar minder gaan werken, maar Nederlanders hebben het helemaal goed voor elkaar. We werken gemiddeld het minste van alle landen in de EU. Nederlanders met een baan, werkten in 2011 gemiddeld 1379 uur. Dat blijkt uit cijfers van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, die bestaat uit 34 landen wereldwijd. Grieken werken veel meer. Het aantal werkuren in Nederland is niets vergeleken met het Griekse cijfer: de Grieken die een baan hebben werken 2032 uur per jaar. Daarmee staan ze vierde op de lijst van de OESO. De Spanjaarden doen het met 1690 uur ook zo'n 20 procent beter dan de Nederlanders. De Europese economieën die in de moeilijkheden zitten, hebben in elk geval niets te klagen over de inzet van hun werkende bevolking. (rtl nieuws)
Lees verderDe Grieks extreem-rechtse Gouden Dageraad krijgt een steeds grotere rol van wetshandhaver in de straten van het failliete land. Volgens acitivisten en advocaten zijn steeds meer aanwijzingen dat de politie Atheners openlijk doorverwijst naar de groep neo-nazi’s. Een Amerikaanse ambtenaar in Athene werd onlangs het slachtoffer van een incident waarbij een Albanese immigrant betrokken was. Toen haar moeder de politie waarschuwde, werd ze doorverwezen naar de knokploegen van de Gouden Dageraad. ‘De politie zei dat als er immigranten bij betrokken zijn, ga dan naar de Gouden Dageraad’, vertelt de 38-jarige Amerikaanse, anoniem uit angst haar baan te verliezen, in The Guardian. Volgens haar is er een acuut sociaal probleem, veroorzaakt doordat het gevoel van veiligheid is verdwenen onder de lagere en de middenklasse in het centrum van Athene. ‘Als de politie en de autoriteiten de veiligheid niet langer kunnen garanderen, gaat men op zoek naar nonconformistische oplossingen.’ Volgens andere Grieken, die gelijksoortige ervaringen hebben, vult de Gouden Dageraad een leegte op die is achtergelaten door een falend staatsapparaat. ‘Het geeft de kleine man het gevoel dat hij kan overleven en dat hij zich thuis veilig voelt.’ (welingelichtekringen.nl)
Lees verderGriekenland moet meer tijd krijgen om zijn economie te hervormen en moet niet uit de eurozone worden gegooid. Dat zei Peer Steinbrück, de leider van de Duitse Sociaal Democraten, zondag in een interview met de Duitse krant Die Welt am Sonntag. Steinbrück is vrijdag door de grootste oppositiepartij SPD aangewezen als kandidaat om de huidige bondskanselier Angela Merkel uit te dagen bij de parlementsverkiezingen van volgend jaar. 'In het geval van Griekenland kunnen we de duimschroeven niet verder aanhalen. De Grieken moeten zich aan de afspraken houden, maar we moeten ze ook meer tijd geven', zei Steinbrück, die minister van Financiën was in de periode 2005-2009 in een coalitie die geleid werd door Merkel. (trouw.nl)
Lees verderSchepen van de kustwacht van Griekenland en Turkije zijn woensdag op elkaar gebotst in de Egeïsche Zee, het water tussen de twee landen. Volgens Griekenland kwam dat door een gevaarlijke manoeuvre van het Turkse schip, dat bovendien de zeegrens zou hebben geschonden. Er is alleen schade aan de boten. Athene gaat een klacht indienen bij Turkije, liet het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Het ongeluk was volgens het ministerie bij Farmakonissi, een Grieks eilandje 10 kilometer van de kust van Turkije verwijderd. De Griekse boot patrouilleerde samen met een Sloveens patrouilleschip voor de kust om mensensmokkel van Turkije naar de EU tegen te gaan. (trouw.nl)
Lees verderDe drie Griekse coalitiepartijen zijn het in hoofdlijnen eens geworden over het bezuinigingspakket van 11,5 miljard euro voor de komende twee jaar. Dat maakte de minister van Financiën Yannis Stournaras vanmiddag bekend. Griekenland moet extra bezuinigen om in aanmerking te komen voor een betaling van 31 miljard euro aan noodsteun. De geldschieters, het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank hebben die voorwaarde gesteld. Griekenland is sinds twee jaar afhankelijk van noodsteun. Gisteren bereikten de partijloze Stournaras en de Griekse premier Antonis Samaras van de partij Nea Dimokratia overeenstemming over hoe die bezuinigingen binnen te halen. De twee tegenstribbelende partijen Pasok en Democratisch Links werden pas vandaag over die bezuinigingen ingelicht. (nrc.nl)
Lees verderDe Griekse staat wil zijn aandeel van 33 procent in het gokbedrijf OPAP verkopen. OPAP is het grootste beursgenoteerde gokbedrijf van Europa. Het Griekse privatiseringsagentschap zei donderdag dat geïnteresseerde partijen tot 19 oktober de tijd hebben om zich te melden. Het agentschap heeft het te verkopen belang internationaal aanbesteed. OPAP is Griekenlands meest winstgevende staatsdeelneming. In het eerste halfjaar boekte het gokbedrijf een nettowinst van 126 miljoen euro. Griekenland moet voor miljarden aan staatsdeelnemingen verkopen. De privatisering van deze belangen is een van de voorwaarden voor de noodleningen van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank. (z24.nl)
Lees verderDe drie Griekse coalitiepartijen zijn het in hoofdlijnen eens geworden over het bezuinigingspakket van 11,5 miljard euro voor de komende twee jaar. Ook wordt voor 2 miljard euro aan nieuwe belastingen ingevoerd. Dat maakte de minister van financiën Yannis Stournaras donderdag bekend. Griekenland moet extra bezuinigen om in aanmerking te komen voor een betaling van 31 miljard euro aan noodsteun. De geldschieters, het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank hebben die voorwaarde gesteld. Griekenland is sinds twee jaar afhankelijk van noodsteun. Woensdag bereikten de partijloze Stournaras en de Griekse premier Antonis Samaras van de partij Nea Dimokratia overeenstemming over hoe die bezuinigingen binnen te halen. De twee tegenstribbelende partijen Pasok en Democratisch Links werden pas donderdag over die bezuinigingen ingelicht. (nu.nl)
Lees verder