Griekenland - De Griekse Gids
Twitter Griekse Gids    Youtube Griekse Gids    Instagram Griekse Gids    Facebook Griekse Gids    Pinterest Griekse Gids
 
 


  Nieuws uit Griekenland

Het laatste Griekse nieuws - Nieuwsbericht Griekenland

Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Het Griekse nieuws - Actuele nieuwsberichten uit Griekenland

Griekenland fuseert overheidsdiensten
(geplaatst op: 2012-07-25 12:12:05 )

ATHENE - Griekenland gaat overheidsdiensten fuseren of opheffen. Athene wil daarmee zo'n 40 miljoen euro besparen. Meer dan 5200 ambtenaren krijgen een andere baan. Dat heeft de Griekse regering dinsdag bekendgemaakt. Vijf diensten worden opgeheven. Hun taken gaan naar ministeries. Daarnaast worden 15 organen samengevoegd tot 9. De aankondiging valt samen met het bezoek van de zogeheten trojka. Waarnemers van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Unie controleren of Griekenland vaart maakt met de hervorming van de economie. Als dat zo is, kan het land aanspraak blijven maken op een verdere uitbetaling van de toegezegde noodhulp. (bndestem.nl)

Lees verder
IMF wil hulp aan Griekenland stoppen'
(geplaatst op: 2012-07-23 08:30:21 )

Het geduld van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met Griekenland is op en het fonds wil geen hulp meer verstrekken. Dit berichtte zondag de website van het Duitse weekblad Der Spiegel, waar de nieuwe editie maandag van wordt verspreid. Der Spiegel stelt dat Europese leiders in Brussel zijn ingelicht over het voornemen van het IMF. Indien dat klopt, kan het ertoe leiden dat Griekenland in september niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. De meeste Europese landen zijn niet bereid verder geld in Griekenland te steken als het IMF afhaakt. Het bericht komt vlak voor de volgende inspectie van de Griekse financiën door de 'trojka', de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF. De trojka zou het groen licht moeten geven voor de uitbetaling van de volgende tranche van de eerder afgesproken steun. (z24.nl)

Lees verder
Clinton promoot investeringen in Griekenland
(geplaatst op: 2012-07-22 16:41:14 )

De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton is vandaag in Athene als vertegenwoordiger van een Amerikaans-Grieks zakeninitiatief dat investeringen in Griekenland wil promoten. 'Wij geloven in dit land', zei Clinton tijdens een ontmoeting met de Griekse premier Antonis Samaras. Volgens Samaras verkeert Griekenland in een soort 'Grote Depressie', gelijk aan de toestand waarin de Verenigde Staten zich in de jaren dertig van de vorige eeuw in bevonden. Clinton merkte op dat de crediteuren van Griekenland zich voornamelijk richtten op bezuinigingen, in plaats van op economische groei. In een gunstiger economisch klimaat zou het land veel eerder in staat zijn om zijn schulden af te betalen. (volkskrant.nl)

Lees verder
Griekenlands crediteuren volgen harde lijn tegen Athene
(geplaatst op: 2012-07-05 11:05:09 )

ATHENE (Dow Jones)--De internationale crediteuren van Griekenland lijken een harde lijn te volgen tegen Athene, als ze donderdag beginnen aan de gesprekken die het doel hebben te beoordelen welke voortgang is geboekt bij het implementeren van de voorwaarden onder de recente multi-miljarden bailout. Een delegatie van de internationale schuldeisers van de Europese Commissie (EC), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB), de zogenaamde trojka, zal naar verwachting nieuwe maatregelen doordrukken om het oplopende begrotingstekort te compenseren, dat ontstond door de twee parlementaire verkiezingen waar het land mee geconfronteerd werd, stellen functionarissen die deel uit zullen maken van de gesprekken. Dat zal de delegatie recht tegenover de nieuwe Griekse premier zetten, die de belofte deed de bezuinigingen, die de economie in een diepe recessiespiraal hebben gebracht, te verlichten. De nieuwe regering heeft reeds een verlenging van twee jaar aangevraagd voor het behalen van de begrotingsdoelstellingen. Daarnaast streeft de regering naar een bevriezing van de banenreductie in de publieke sector en het ongedaan maken van bepaalde loon- en pensioenverlagingen. Dit heeft tot ongenoegen geleid bij overige Europese regeringen en IMF-directeur Christine Lagarde. Op de vraag van televisiestation CNBC of ze bereid is de voorwaarden van het Griekse programma te herzien stelde Lagarde donderdag dat ze "totaal niet in de stemming is voor onderhandeling of heronderhandeling". (fd.nl)

Lees verder
Griekenland wil soortgelijke bankensteun als Spanje
(geplaatst op: 2012-07-04 15:57:47 )

ATHENE (Dow Jones)--De nieuwe Griekse regering begint donderdag de gesprekken met zijn internationale kredietverstrekkers met de hoop op betere voorwaarden voor zijn reddingsprogramma, waarbij het land streeft naar een soortgelijke deal als Spanje, waarmee het dan zijn noodlijdende banken kan ondersteunen, verklaarde de Griekse minister van ontwikkeling Costis Hatzidakis dinsdag nabeurs in een toespraak. Volgens de minister kunnen de Europese collega's de leningen die het land nu ontvangt om zijn banken te herkapitaliseren herzien, op basis van hetgeen tijdens de eurotop eind vorige week is afgesproken. Daarbij zal Griekenland zich houden aan de afgesproken hervormingen, zegt hij. "Dit is iets waarmee onze schuld automatisch verlaagd wordt met een paar miljard", aldus Hatzidakis. "Wanneer we bewijzen dat we betrouwbaar zijn, zullen [de internationale kredietverstrekkers] hun solidariteit tonen".
Griekenland lijkt gebrand om gebruik te gaan maken van het nieuwe banken-herkapitalisatieplan, dat tijdens de eurotop werd afgesproken. Onder dit plan kunnen banken in de toekomst direct lenen uit het permanente noodfonds van de eurozone; het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Nu gaat dit nog via een formeel verzoek vanuit de nationale regering.
Deze nieuwe constructie zou met name gunstig zijn, omdat het directe herkapitaliseren met ESM-leningen betekent dat de Griekse staatsschuld niet verder wordt verhoogd. Afspraken worden tussen de banken en het noodfonds gemaakt.
Mocht Griekenland op deze manier zijn bankensteun gaan ontvangen, dan zou het land zijn totaal aan staatsschuld van EUR330 miljard met zeker EUR50 miljard kunnen verlagen. (beurs.nl)

Lees verder
Hoogopgeleide werkloze jongeren zoeken hun toekomst vooral buiten Griekenland
(geplaatst op: 2012-07-03 14:45:10 )

In Griekenland worden jongeren onevenredig hard getroffen door de harde bezuinigingsmaatregelen. In drie jaar verdrievoudigde de jeugdwerkloosheid en wie wel werk heeft kan er niet of nauwelijks van leven. Door de drastische daling van het minimumloon kan een pas afgestudeerde nu iedere maand uitzien naar een schamele € 480 netto per maand. ‘Hoe ik de toekomst zie? Momenteel zie ik helemaal niets’, zegt de twintiger Nikos Maglaras met enige irritatie, ‘Alles waarin we geloofden, is kapot. We leven met de dag en proberen te overleven’. Maglaras is stukadoor in Peristeri, een traditionele arbeiderswijk in Athene. Sinds de crisis toesloeg, heeft hij vrijwel geen werk meer. Noodgedwongen woont hij bij zijn moeder in, samen met zijn vriendin met wie hij ooit hoopt te trouwen. Een huwelijk zit er de komende jaren niet in en van een gezin stichten, is al helemaal geen sprake. (fd.nl)

Lees verder
Spanje en Italie komen weg met gedrag dat van Ierland en Griekenland niet wordt geaccepteerd
(geplaatst op: 2012-07-03 14:42:28 )

Binnen de eurozone zijn de grote landen meer gelijk dan de kleine. Spanje en Italië komen weg met gedrag dat van Griekenland en Ierland niet wordt geaccepteerd, stelt monetair econoom Edin Mujagic. De eurozone telt 17 landen. Vier daarvan zijn groot te noemen, in economische termen, namelijk Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. De overige 13 zijn kleintjes, met Nederland als de grootste van de kleine landen. De muntunie is ontstaan in 1999, toen de nationale munten giraal werden vervangen door de euro. In 2002 kwamen er vervolgens euromunten en bankbiljetten. Na ruim een decennium aan ervaringen met de muntunie zijn verschillende conclusies te trekken. Een daarvan is dat de kleine landen stelselmatig gediscrimineerd worden door de vier grote landen. Het meest recente voorbeeld is de redding van de Spaanse banken. Niet alleen omdat Spanje en Italië de overige landen gechanteerd hebben, maar vooral omdat de Spaanse banken rechtstreeks geld kunnen krijgen uit de verschillende noodfondsen die de eurozone rijk is. Het directe gevolg is dat de Spaanse staatsschuld daardoor niet stijgt omdat het geld direct naar de banken gaat. Dat is een behandeling die er niet was voor de kleine zwakke eurolanden. Ierland, Portugal en Griekenland zagen door de noodleningen die zij hebben gekregen hun staatsschuld fors toenemen. (vk.nl)

Lees verder
Griekenland vindt in Stournanas nieuwe minister van Financiƫn
(geplaatst op: 2012-06-26 18:59:53 )

Griekenland heeft na het afhaken van Rapanos een nieuwe minister van Financiën gevonden. Het gaat om de econoom Yannis Stournanas, die ook betrokken was bij de Griekse toetreding tot de eurozone. Vassilis Rapanos liet gisteren weten dat hij de functie vanwege zijn gezondheid niet kan vervullen. De 64-jarige Rapanos ligt sinds vrijdag in het ziekenhuis nadat hij vlak voor hij beëdigd zou worden, in elkaar zakte. Hij leed volgens persbureau AP aan pijn, misselijkheid en duizeligheid. “Premier Samaras heeft Stournanas gekozen”, zei een bron bij de regering eerder vandaag. Hij voegde daaraan toe dat de drie partijleiders binnen de coalitie het eens waren over de nominatie. (nrc.nl)

Lees verder
Griekse premier mist aankomende EU top
(geplaatst op: 2012-06-25 09:43:44 )

De nieuwe premier en de aankomend minister van Financiën van Griekenland zullen de EU-top van deze week missen. Tijdens deze top komt Athene met een voorstel om de voorwaarden van het hulpprogramma te verlichten. Internationale geldschieters zullen een ontmoeting met het nieuwe Griekse team moeten uitstellen tot een latere datum. Zij moeten verstek laten gaan wegens ziekte. Premier Antonis Samaras onderging afgelopen zaterdag oogchirurgie. Vassilis Rapanos werd, voordat hij afgelopen vrijdag kon worden ingezworen als minister van Financiën, opgenomen in het ziekenhuis met klachten van misselijkheid, hevige buikpijn en duizeligheid. Hun plaats op de top op 28 en 29 juni zal worden ingenomen door de minister van Buitenlandse Zaken, Dimitris Avramopoulos, en de uitgaande minister van Financiën, George Zanias. (fd.nl)

Lees verder
Bezoek trojka aan Griekenland uitgesteld'
(geplaatst op: 2012-06-25 09:42:54 )

Het bezoek van een internationale groep financiële experts aan Griekenland om de stand van zaken in kaart te brengen, wordt uitgesteld. Dat heeft een bron bij de Griekse regering laten weten. Reden om het 'onderzoek van de boeken' uit te stellen is dat de Griekse premier en de minister van Financiën in het ziekenhuis liggen. De experts van de zogenoemde trojka van Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds moeten in kaart brengen hoe Griekenland er voor staat, voorafgaand aan de tweedaagse EU-top die donderdag begint. (trouw.nl)

Lees verder
Griekenland neemt afscheid van doelman en spits
(geplaatst op: 2012-06-23 18:58:25 )

Het kwartfinaleduel op het EK tussen Duitsland en Griekenland bleek de laatste te zijn voor Nikos Liberopoulos en Kostas Chalkias. Beide dertigers hebben besloten hun interlandloopbaan te beëindigen. De 36-jarige Liberopoulos, die gisteravond nog mocht invallen tegen de Duitsers, heeft daarnaast besloten helemaal te stoppen met voetbal. Toch zal hij de Griekse ploeg blijven volgen. "Vanaf nu zal ik ons elftal als fan gaan volgen. Het was een eer om voor Griekenland te mogen uitkomen", aldus de gestopte aanvaller. Chalkias, inmiddels 38 jaar, begon het toernooi als eerste doelman, maar raakte tegen Tsjechië geblesseerd. "Ik ben trots dat ik heb meegeholpen aan het behalen van de kwartfinale", liet de doelman trots weten.  (elfvoetbal.nl)

Lees verder
De Grieken willen meer tijd
(geplaatst op: 2012-06-23 18:56:42 )

De Griekse regering wil meer tijd om het begrotingstekort te verkleinen. Dat staat in het regeringsprogramma waarover de komende week keihard onderhandeld wordt met de EU. Persbureau Reuters kreeg het programma zaterdag onder ogen. Eerder was al onofficieel via bronnen rond de regering bekend geworden dat de Griekse regering 4 jaar in plaats van 2 jaar de tijd wilde hebben om het tekort omlaag te brengen. Dinsdag begint het overleg tussen de Grieken en de EU over de steun van 130 miljard euro en de voorwaarden waaronder die worden gegeven. Uit het programma blijkt dat de nieuwe Griekse regering de eerder gemaakte afspraken onder druk van het Griekse volk wil verzachten. Verwacht wordt dat Griekenland op de nodige weerstand zal stuiten bij de andere landen. (bnr.nl)

Lees verder