ATHENE (AFN) - Griekenland en de trojka van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Unie en de Europese Centrale Bank (ECB) boeken vooruitgang bij de gesprekken over het verlies dat banken moeten nemen op de Griekse staatsobligaties die ze bezitten. Dat zei een functionaris van de trojka vrijdag. Ondanks dat is er geen garantie dat er een overeenkomst wordt bereikt met obligatiehouders. Banken bezitten samen voor 206 miljard euro Griekse staatsobligaties. Door daarop de helft af te schrijven, zou de immense Griekse staatsschuld kunnen worden teruggebracht tot enigszins behapbare proporties. (dft.nl)
Lees verderDe Nederlandse burgers en bedrijven hebben meer schulden dan de overheid. De last van onnadenkend lenen wordt te snel op de samenleving afgewenteld. Dat vindt Cynthia Ortega, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. Wil je die flitsende auto uit dat reclamespotje, maar heb je niet genoeg geld? Geen probleem, betaal nu de helft en over twee jaar de rest. Verlang je naar een groter huis, maar heb je daar het inkomen nog niet voor? Neem een hogere hypotheek. Op wintersport als student? Daar kun je ook een studielening voor gebruiken. En de schulden betaal je later terug. Dit lijkt de handelwijze te zijn die bij veel Nederlanders gangbaar is geworden. Huishoudens in ons land hebben in verhouding tot hun inkomen de hoogste schulden van de hele eurozone. In 2010 hadden we 2,5 keer meer schuld dan we met elkaar verdienden. Nederland scoorde in dat opzicht nog slechter dan 'probleemlanden' als Griekenland en Italië. (Volkskrant.nl)
Lees verderOndanks de economische situatie en crisis in Griekenland en Europa, lijkt het erop dat de Nederlanders zich hierdoor niet laten afschrikken. Daar waar in november en in de eerste dagen van december aanzienlijk minder geboekt werd naar Griekenland vergeleken met vorig jaar, zien we in de afgelopen dagen een duidelijke groei in het aantal boekingen naar het populaire vakantieland. Nu de Europese regeringen dichterbij een oplossing lijken te komen, lijkt het erop dat de Nederlander weer gewoon lekker naar het Griekse vasteland en de Griekse eilanden met vakantie zal gaan. Een aantal reisorganisaties biedt nu al interessante en voordelige aanbiedingen en dat helpt natuurlijk bij het beslissen. Nederlanders blijken meer en meer te beseffen dat de Europese crisis niet (alleen )door Griekenland veroorzaakt is en dat de economische kwestie veel ingewikkelder ligt dan wat door sommige media geschetst werd. Alle Zuid-Europese vakantielanden hebben het moeilijk, of het nu Griekenland, Italië, Spanje of Portugal is, de situaties zijn vergelijkbaar. (grieksegids.com)
Lees verderGriekenland begint maandag aan een week van cruciale gesprekken, nu internationale inspecteurs in Athene zijn gearriveerd om een nieuw reddingsplan voor het land te bespreken, en particuliere schuldeisers aan een nieuwe gespreksronde beginnen over een afschrijving op Griekse schuldpapieren. De dubbele onderhandelingen komen op een moment van grote onzekerheid voor zowel Griekenland als de eurozone-staten, nu financiele markten bezig zijn met het verwerken van recente afspraken tussen Europese regeringsleiders om de schuldencrisis in te dammen. (rtlz)
Het is gebruikelijk om de Eurocrisis te presenteren als een schuld en boeteverhaal waarin Groot-Duitsland, de landen met een handelsoverschot, als de conservatieve calvinisten worden gezien en Groot-Griekenland, de landen met een handelstekort, als het uitgavenzieke Zuid en Oost-Europees gespuis. Bij de veroordelingen aan het adres van Groot-Griekenland wordt voorbijgegaan aan het feit dat Groot-Duitsland de Groot-Griekse begrotingstekorten juist nodig heeft voor haar eigen lage begrotingstekorten!
Hint: it's not Germany. Find out how many hours people work in different jobs and across the EU
As Europe's leaders gather to discuss how to rescue the mediterranean economies and safeguard the single currency, it's tempting to resort to crude national stereotypes of prudent, hard-working Germans and lazy Greeks.
But the Office for National Statistics seems to be on a mission to rescue us from our own prejudices. New data published this morning shows that Greek workers actually put in longer hours than anyone else in Europe — 42.2 per week, compared to just 35.6 in Germany. If you look at full-time figures, it is even starker. (The Guardian)
Lees verder
Griekenland zet zijn Olympische infrastructuur in de etalage. Het land verkoopt zijn aandelen in Hellinikon, de onderneming die de terreinen van de Olympische Spelen in zijn bezit heeft. De operatie maakt deel uit het gigantische privatiseringsprogramma dat Griekenland opgelegd kreeg in ruil voor internationale steun vanwege Europa en het IMF. Geïnteresseerde kopers kunnen zich tot 30 maart 2012 aanmelden. Concreet staat een meerderheid van de aandelen van Hellinikon nv te koop, de onderneming die de terreinen van de Olympische Spelen in zijn bezit heeft. Het gaat om 620 hectare, met een kilometerslange toegang tot de zee. Griekenland organiseerde in 2004 de Olympische Spelen. Heel wat van het materieel staat op de vroegere luchthaven van de stad. Het wordt sindsdien nog amper gebruikt, waardoor nieuwe investeerders het mogen vernietigen en in de plaats toeristische of commerciële infrastructuur kunnen neerplanten. (standaard)
Lees verderHet Griekse parlement stemde vannacht in met de begroting voor het komende jaar waarin forse bezuinigingen zijn vastgelegd om tegemoet te komen aan de eisen van internationale crediteuren. De begroting werd met 258 stemmen voor en 41 stemmen tegen aangenomen, meldt persbureau Reuters. De drie grootste Griekse politieke partijen die achter de regering staan van technocraat Lucas Papademos stemden allen voor de begroting, die erg impopulair is bij de bevolking. Gisteravond demonstreerden activisten urenlang voor het parlement tegen de voorgenomen bezuinigingen en hervormingen. (nrc.nl)
Lees verderGriekenland mag de toegang van Macedonië tot internationale organisaties niet blokkeren vanwege de naam van het land. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag besloten. Toen de Macedoniërs zich in 1991 onafhankelijk verklaarden, kozen ze ervoor om de naam te behouden die hun nieuwe land ook al had als een van de zes republieken van voormalig Joegslavië: Macedonië. Griekenland heeft daar vanaf het begin een groot probleem mee gehad. Macedonië grenst aan een Griekse regio met dezelfde naam en die beschouwen de Grieken dat als het enige echte Macedonië. Ze waren bang dat de buren er aanspraak op zouden maken. Om lid te kunnen worden van bijvoorbeeld de Verenigde Naties, accepteerde men in de Macedonische hoofdstad Skopje in 1993 de gekunstelde naam Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, maar nadrukkelijk als tijdelijke oplossing. (nos)
Lees verderAMSTERDAM - Zeven gestolen iconen zijn maandagochtend in Amsterdam overgedragen aan het Griekse ministerie van Cultuur. De politie in Amsterdam nam de iconen in april in een galerie in beslag, omdat ze in 2009 gestolen zouden zijn uit een kerk in het Griekse Koukouli. Griekse autoriteiten hadden de gestolen iconen ontdekt op een website van de Nederlandse handelaar. De handelaar verklaarde tegenover de politie niet op de hoogte te zijn geweest van de diefstal. Volgens de Griekse autoriteiten vertegenwoordigen ze een waarde van 50.000 tot 100.000 euro. De iconen dateren uit de 18e en 19e eeuw en tonen afbeeldingen van bijbelse taferelen, zoals bijvoorbeeld Sint Joris en de draak en de maagd Maria. De iconen behoren vanwege hun grote historische waarde tot het Grieks cultureel erfgoed. (Telegraaf)
Lees verder
Ryanair gaat een vijftiende Boeing in Charleroi stallen, goed voor een vijftigtal rechtstreekse banen, kondigde topman Michael O'Leary aan. De groei van Ryanair is opmerkelijk, want de luchtvaartsector heeft last van de economische crisis. Maar volgens O'Leary gaat dat niet op voor zijn lowcost-maatschappij. 'De mensen blijven reizen en vrienden bezoeken, ze worden alleen prijsbewuster'. Er is bij de uitbreiding voor het zomerseizoen gekozen voor twee Griekse bestemmingen. Griekenland mag dan wel in een zware crisis verkeren, O'Leary meent dat het toerisme op de Griekse eilanden een boost beleeft. Mocht het land toch uit de euro moeten stappen, zal het toerisme daar nog meer van profiteren. 'De drachme zal de prijzen doen devalueren.' (standaard)
Lees verderHet is afgelopen week niet gekomen tot een Europese olieboycot tegen Iran, omdat onder meer Griekenland dwarslag. Dat zei minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vrijdag na afloop van de ministerraad. Griekenland importeert veel goedkope olie uit Iran en heeft door de crisis geen mogelijkheid om meer te betalen voor het zwarte goud. Andere landen gaan nu kijken hoe ze Griekenland ter wille kunnen zijn. Mogelijk kunnen de Grieken elders goedkoop olie inkopen, waardoor de sancties tegen Iran uiteindelijk verder kunnen worden verscherpt. Volgens Rosenthal is het te makkelijk om schande te spreken van de Griekse bedenkingen, als je zelf zo'n probleem niet aan de orde hebt. Hij wil wel zo snel mogelijk een oplossing om alsnog tot een olie-embargo te komen. (telegraaf)
Lees verder