Lesbos tradities

Het eiland Lesbos bereikte een economisch hoogtepunt aan het begin van vorige eeuw en slaagde er in het landelijke en stedelijke model op een vreemde wijze met elkaar te verzoenen. Hoewel het stedelijke een plaats is gaan innemen op het eiland, heeft het nooit de traditie verdrongen, in tegendeel, het is in feite een middel geworden dat ervoor zorgt dat de traditie overleeft.

De inwoners van Mytilini houden zich nog steeds aan hetzelfde levensritme dat hen leerde van het leven te houden en te genieten van elk mooi moment in hun bestaan. Tijdens je verblijf krijg je de kans te "proeven" van deze levende traditie. De religieuze festiviteiten en de kermissen (Stierenfeest te Agia Paraskevi en te Mandamados, folkloristische Carnavalsfeesten, viering van de vijftiende augustus te Petra en Agiassos) zijn uitzonderlijke gelegenheden voor de bezoeker om de smaak te pakken te krijgen.

Zomerse feestelijkheden op het eiland waar u zeker aan moet deelnemen, zijn het Ouzofeest te Mytilini, het Sardienenfeest te Skala (Kalloni) en de Visvangstfeesten "Trata" te Patra, waar amusement en promotie van streekproducten uit Lesbos hand in hand gaan. Op het gebied van de gastronomie heeft Lesbos uitstekende producten te bieden: verse vis, kreeft en andere zeevruchten, pekelbereidingen (niet te versmaden zijn de sardienen van Kalloni), zuivelproducten van vrij rondgrazend vee en kleinvee (populair zijn de yoghurt, ladotyri-kaas en myzithrakaas) en verder groenten, fruit en vlees, alle van topkwaliteit.

Lesbos is befaamd om zijn olijfolie en ouzo. Het eiland heeft zijn eigen culinair karakter te danken aan de invloeden uit Klein- Azië, waarbij op een fijne manier gebruik gemaakt wordt van Griekse kruiden en specerijen. De meeste tavernes en een aantal cafe's  serveren eigengemaakte maaltijden met zuivere ingrediënten