Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Lesbos

Lesbos - Vakantie in Griekenland


Lesbos vakantie. Lesbos is een prachtig Grieks eiland met zeer veel charme. Het is een zeer geliefd eiland voor een heerlijke vakantie, bij zowel Grieken als bij niet-Grieken. Het is, met een oppervlakte van 1630 km², het op twee na grootste eiland van Griekenland, na het grootste eiland Kreta en Evia. Op Lesbos vind je alles wat je je maar kunt wensen, authentieke (berg)dorpen, leuke stadjes, een indrukwekkende natuur, prachtige stranden en een heerlijk klimaat. Ook op culinair gebied ben je op Lesbos op de juiste plek, want je kunt er heerlijk eten in een van de goede taverna's en restaurants.

Lesbos ligt ter hoogte van de Sporaden en ten noorden van het eiland Chios. Het ligt op ongeveer driehonderd km van Piraeus (de havenstad bij Athene) en bevindt zich zeer dicht bij de Turkse kust. De twee grote baaien geven het eiland zijn uitzonderlijke vorm. De lengte van het eiland is 70 kilometer, de breedte 45 kilometer en het heeft een omtrek van 320 kilometer.

"Lesbos is een prachtig Grieks eiland met rijke cultuur."

Lesbos ligt in de Noordoost Egeïsche Zee. Dit mooie eiland heeft een lange geschiedenis en een rijke traditie. Lesbos staat vol met olijfboomgaarden en staat bekend om zijn hoogwaardige olijfolieproducten.

Lesbos Molyvos
Lesbos

Kom tot rust in de schitterende natuur

De natuur en het landschap zijn op Lesbos werkelijk schitterend en erg afwisselend: groene landschappen, berglandschappen, dennenbossen, eikenbossen, bergen en heuvels met hier en daar groene vlaktes en groene valleien, waanzinnige baaien, wouden met platanen, uitgestrekte olijfboomgaarden, warmwaterbronnen, beschermde natuurgebieden en biotopen. Wie op vakantie gaat naar Lesbos kan dus genoeg plekken vinden om even te ontsnappen aan de drukte en helemaal tot rust komen.

Vakantie

Wil je het mooie eiland Lesbos met eigen ogen zien? Bekijk hier het vakantieoverzicht naar Lesbos. Wil je liever Lesbos combineren met een ander eiland? Boek dan je vakantie via Griekse Gids Reizen.

Bekijk de foto's Lesbos - Fotoalbum Griekenland

Griekse spullen bestellen

Veel te zien op Lesbos

Er is genoeg te zien tijdens een vakantie op Lesbos. Wie van variatie houdt, is op Lesbos op de juiste plek. Lesbos heeft veel te bieden:

 • een rijke geschiedenis
 • traditionele huizen en gebouwen
 • schilderachtige dorpen
 • interessante monumenten
 • prachtige kerken en kloosters
 • waardevolle musea en andere bezienswaardigheden

De hoofdstad van Lesbos is Mytilini, een traditionele stad waar eeuwenoude gebruiken en gewoontes goed bewaard zijn gebleven.

Mytilini Lesbos
Lesbos Mytilini

Video over Lesbos 

Wat is er te doen op Lesbos?

De grootste attractie van Lesbos bevindt zich echter bij Sigri, een fossiel woud dat vijftien miljoen jaar geleden versteende als gevolg van een vulkaan-uitbarsting. Ook wandelaars treffen het op Lesbos goed, want er zijn over het hele eiland verschillende wandelwegen uitgestippeld. Lesbos is rijk aan prachtige kiezel- en zandstranden, sommige zijn rustig, andere weer druk. Ook de watersporters zullen het hier goed hebben, want alles is hier mogelijk, van zeilen tot paragliden, van surfen tot snorkelen. Lesbos heeft veel gezellige plaatsen en dorpjes met overal die herkenbare, typisch Griekse taverna’s en cafeetjes. Ook het nachtleven en het uitgaansleven is in sommige plaatsen bruisend. Wat betreft het verblijf, biedt Lesbos een ruime keuze: van goedkope kamers tot duurdere sterrenhotels.

Bereikbaarheid 

Het vliegveld van Lesbos bevindt zich ten zuiden van Mytilini. Vanaf de haven van Mytilini zijn er dagelijks verbindingen met andere Griekse eilanden (o.a. Chios, Samos, Limnos) en ook met het Griekse vasteland. (o.a. met Athene en Thessaloníki)

Bezienswaardigheden, tips en informatie Lesbos

Er zijn zeer veel bezienswaardigheden op Lesbos, we geven hier een aantal tips. Voor meer informatie kun je op de namen van de bezienswaardigheden klikken.

Agiassos

Agiassos LesbosAgiassos. Ligt aan de de voet van de berg Olympos. Het is vooral bekend vanwege de Mariakerk en de bewoners hebben door de eeuwen heen laten zien dat ze de Grieks-orthodoxe en traditionele waarden van de plaats willen behouden. Agiassos bestaat uit vele geplaveide straatjes, traditionele keramieke dakbedekking, stenen huizen met kleine balkonnetjes en gekleurde deuren en ramen....Meer over Agiassos »

Molyvos

Molyvos LesbosMolyvos is een schilderachtig dorpje met een kleurrijke vissershaven en pittoreske smalle straatjes. De aanblik van de huisjes tegen de berg, met bovenaan de burcht is prachtig. Het is een authentiek, echt Grieks plaatsje. Het is wel toeristisch, maar het heeft zijn traditionele stijl bewaard.  Er zijn veel goede restaurants en taverna's, sommigen hebben een adembenemend uitzicht naar de baai van Molyvos. Meer over Molyvos »
 

Mytilini

Mytilini LesbosMytilini is de hoofdstad van het Griekse eiland Lesbos, maar tevens één van de oudste steden van Griekenland, met een geschiedenis die reeds 3000 voor Christus begon. De stad wordt gesierd door een Byzantijnse burcht. De burcht is ook een levendige plek in de stad, omdat hier tijdens de zomermaanden interessante culturele evenementen plaatsvinden; deze burcht bevindt zich ten noorden van de haven. Meer over Mytilini »

Sigri

Sigri LesbosOp de meest westelijke punt van het eiland ligt het pittoreske vissersdorp Sigri, met zijn kleine kasteel. Sigri ligt 98 kilometer ten westen van Mytilini, met de auto heb je ruim twee uur nodig om hier te komen. In Sigri zijn wat leuke restaurantjes en een aantal mooie stranden. Hier bevindt zich ook het Museum van het Versteende woud, dat zich uitstrekt in de streek tussen Sigri, Eressos en Antissa. Meer over Sigri »

Anaxos

Anaxos LesbosHet toeristenplaatsje Anaxos ligt aan de noordkust van Lesbos, op ongeveer 58 kilometer afstand van de hoofdstad Mytilini en op drie kilometer van het plaatsje Petra. Anaxos heeft een fijn zandstrand waar strandbedjes en parasols te huur zijn. Het is een klein en rustig plaatsje, met heel wat taverna’s, souvenirwinkeltjes en bars. Meer over Anaxos »

Petra

Petra LesbosPetra is een toeristisch dorpje, dat aan de noordkust ligt, tussen Anaxos en Molyvos. Het heeft zijn naam te danken aan de vulkanische rots die zich midden in het dorp bevindt. (Petra betekent "steen") Bovenop deze steile rots staat een kerkje, de kerk van Panagia Glykofilloussa. De klim naar deze kerk is de moeite waard, want van daarboven heb je een uitstekend uitzicht over de gehele omgeving. Meer over Petra »

Sikaminia

Skala Sikaminia LesbosSkala Sikaminia ligt aan de kust, ongeveer drie kilometer van Sikaminia.  Skala Sykaminia is een erg leuk plaatsje met een gesloten haventje met kleurrijke vissersbootjes en een kerkje op een rots in de zee, het kerkje van Heilige Maria “Panagia Gorgona”. De sfeer in dit plaatsje is erg goed, het is er gezellig en pittoresk, echt een bezoek waard. Bij het kleurrijke haventje zijn veel terrasjes die uitnodigen tot een lange zit in het zonnetje...Meer over Sikaminia »

Eftalou

Eftalou LesbosEftalou ligt op ongeveer drie kilometer afstand van Molyvos, in het noorden van het eiland. Er is hier een groot kiezel-zandstrand dat goed georganiseerd is en in de zomer druk bezocht wordt. Eftalou heeft zich vooral in de laatste jaren toeristisch ontwikkeld met de komst van diverse grote en kleinere hotels en appartementen. Daarnaast zijn er tal van restaurants, bars en taverna's. In Eftalou zijn geneeskrachtige warmwaterbronnen, met een badhuis met thermale baden. Meer over Eftalou »

Plomari

Plomari LesbosPlomari. Plomari ligt in het zuiden van Lesbos, 48 kilometer ten westen van Mytilini. Het is een stad met een eigen geschiedenis. Plomari staat wereldwijd bekend om zijn goede ouzo. Aan het begin van Plomari bevinden zich kleine scheepswerfjes welke in het verleden werden gerekend tot de beste ankerplaatsen van de Egeïsche zee. Ook zijn hier oude olijfpersen en leerlooierijen, kenmerken van de industriële bloei van deze omgeving in het verleden. Meer over Plomari »

Skala Kallonis

Skala Kallonis LesbosSkala Kallonis of Skala Kalloni op Lesbos ligt prachtig in het noordwesten van de baai van Kalloni, 63 kilometer van Mytilini. Het is een rustig en authentiek Grieks vissersdorpje, klein maar gezellig en met een vriendelijke bevolking. Aan het prachtige zandstrand bevinden zich een aantal goede (vis) taverna’s maar ook leuke cafetaria's met terassen. Meer over Skala Kallonis »

Links

 • 10 mooie dorpen op het eiland Lesbos (weblog artikel) Lesbos is een erg afwisselend eiland. Het is een eiland met bergen en plateau's, een eiland dat groen is maar tegelijk op een maanlandschap kan lijken, een eiland met diepe baaien die eerder op meren lijken dan op zeeën. Heel bijzonder is de hoofdstad Mytilini en ook heel bijzonder zijn de natuurgebieden waar allerlei vogels hun toevlucht zoeken. Natuurlijk is er ook het Versteende Woud en allerlei kastelen en andere archeologische bezienswaardigheden. Heel bijzonder zijn echter de dorpen van Lesbos. We hebben voor u een top-10 samengesteld!
 • Lesbos is het waard om te bezoeken In de laatste week van september bezochten we het eiland Lesbos. Een openbaring! Lesbos is een prachtig eiland in de Egeïsche Zee, waar geen massatoerisme is. Er zal ook geen massatoerisme ontstaan op Lesbos, o.a. omdat de capaciteit van het vliegveld daarvoor te klein is. Toen wij aankwamen op de luchthaven van Mytilini, zagen we dat er maar één bagageband is; lekker overzichtelijk. Ook zijn er geen grote, massale all-inclusive hotelcomplexen op Lesbos en die zullen er ook niet komen, want het hele eiland is een beschermd gebied. UNESCO heeft in 2012 besloten om het gehele eiland Lesbos op te nemen in het “Global Geopark Network”.
 • Lesbos, wat is er veel te zien en te doen We besluiten om gelijk maar een groot deel van Lesbos te gaan verkennen. We rijden eerst naar de baai van Kallonis, waar je flamingo’s en allerlei andere vogels kunt spotten bij de zoutpannen. Hier wordt nog actief zout gewonnen uit zeewater. De  tien meter hoge  witte zoutberg is hiervan het bewijs. Vanuit het houten vogelspothuisje dat aan de oostkant van de baai staat, hadden we een goed uitzicht op de vogels.
 • 7 redenen om naar Molyvos te gaan Molyvos, dat in het noorden van het Griekse eiland Lesbos ligt, wordt ook wel Mithymna genoemd. Het is een populaire vakantiebestemming en dat is niet voor niets!. We noemen hier 7 redenen waarom Molyvos een erg leuke vakantiebestemming is. 
 • Reisverslag Lesbos In de hoofdstad Mytilini begon ik aan mijn rondreis (excursie) op Lesbos. Mytilini, dat aan de zuidoostkust van het eiland ligt, is een charmante stad die zeer goed verzorgd is en waar veel mooie architectonische gebouwen zijn. Rondom de haven zijn tal van leuke restaurants, ouderwetse Griekse ouzeries en taverna’s maar ook moderne winkels en bars.
 • Anneke Kamerling: eiland Lesbos (weblog artikel) In de mythologie wordt Lesbos meermaals vermeld en op het eiland zijn duidelijke sporen nagelaten van de bewogen geschiedenis, waaronder een nederzetting uit de bronstijd, een antiek theater, een Romeins aquaduct, middeleeuwse vestingen, Turkse moskeeën en vele kloosters en kerken. Lesbos heeft een aanzienlijk aantal schrijvers, dichters en kunstenaars voortgebracht, waaronder de eerste vrouwelijke dichteres Sappho, de filosoof Aristoteles, de schrijver Stratis Myrivilis en de schilder Theofilos Chatzimichail.
 • Landenkompas Lesbos Algemene informatie over Lesbos
 • Flora, fauna en geologie van Lesbos Lesbos heeft een rijke flora en fauna. Dit is te danken aan de afwisselende natuur van het eiland, welke een habitat biedt aan uiteenlopende planten en dieren. Met bijna 1.400 plantensoorten en ondersoorten, behoort de flora van Lesbos tot de rijkste in de wereld. Het zuidoostelijke gedeelte van het eiland heeft een weelderige vegetatie, terwijl het westelijke deel grotendeels uit dor landschap bestaat. Enkele gebieden zijn uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Het grootste deel van het eiland bestaat uit olijfboomgaarden met ongeveer 11 miljoen olijfbomen.

Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Lesbos

Petra rijs
Alg. indruk: 8 - Uit eten: 10 - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 0 - Stranden: N.v.t. - Omgeving: 8

Toelichting :

We zaten in Molyvos, erg leuk stadje ,we zijn naar Eftalou gewandeld en schrokken van het verval , van veel hotels , wat eerder beschreven is als leuke hotels en restaurants moet er veel gerenoveerd worden . Na het vluchtelingenjaar en Corona hopelijk weer snel weer meer toerisme .


G. van Dinther
Alg. indruk: 10 - Uit eten: 10 - Uitgaan: 6 - Kindvriendelijk: 7 - Cultuur: 8 - Stranden: 7 - Omgeving: 1

Toelichting :

Tip: Anna Maria appart. geweldige gastvrouw alles is mogelijk ontbijt, lunch, diner, geweldige vakanties. Aan te bevelen. Eten is voortreffelijk en hapjes onvergetelijk, drankjes zelf noteren.


Ben je zelf ooit naar Lesbos geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Lesbos?


Waar ligt Lesbos
De kaart / landkaart van Lesbos

Gemiddelde temperaturen

Januari
10.3°C
Februari
10.0°C
Maart
12.1°C
April
15.9°C
Mei
20.6°C
Juni
25.5°C
Juli
28.4°C
Augustus
27.9°C
September
24.3°C
Oktober
19.4°C
November
14.5°C
December
11.9°C


Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse webshop to Magazaki

Weer Lesbos

zaterdag
Weer en klimaat
37°C

zondag
Weer en klimaat
34°C

maandag
Weer en klimaat
34°C

dinsdag
Weer en klimaat
34°C

woensdag
Weer en klimaat
35°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024