erschillende hoogwaardigheidsbekleders uit Europa hebben gereageerd op de overwinning van de linkse partij Syriza bij de verkiezingen in Griekenland. Een overzicht.
Voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem heeft Syriza en partijleider Tsipras zondagavond gefeliciteerd met de overwinning. "Ik kijk nu vooruit naar de snelle vorming van een nieuwe regering met een sterk mandaat om de hervormingen in Griekenland voort te zetten."
Dijsselbloem zegt weer nauw met een nieuwe Griekse regering samen te willen werken en door te willen gaan met Griekenland te steunen met zijn "ambitieuze hervormingsinspanningen". (nu.nl)
Lees verderIn de straten van Athene wordt uitbundig de overwinning van Syriza gevierd. De links-radicale partij van de vorige maand afgetreden premier Alexis Tsipras, heeft de Griekse verkiezingen gewonnen. Sprekend tot een juichende menigte op een centraal plein in Athene zei een stralende Tspiras dat hij 'gerechtvaardigd voelde'. Hij trad vorige maand af als premier en schreef nieuwe verkiezingen uit omdat hij niet meer genoeg steun had. ,,In het Europa van vandaag staan Griekenland en het Griekse volk synoniem voor weerstand en waardigheid, en deze strijd zal samen worden voortgezet voor nog eens vier jaar", zei Tspiras. ,,We hebben moeilijke tijden in het vooruitzicht, maar we staan ook op vaste grond", voegde hij eraan toe. (ad.nl)
Lees verderWaarom zijn vluchtelingen genoodzaakt om in gammele bootjes te stappen en kunnen ze niet gewoon met het vliegtuig Europa binnenkomen? Daar kunnen wij een helpende hand in reiken, bepleit Christine Kuiper. De hartverscheurende foto van het 3-jarige Syrische jongetje Aylan Kurdi die 2 september aanspoelde op het strand in Turkije is via sociale media wereldwijd gedeeld. Niet alleen hij, ook zijn vijfjarige broertje en moeder verdronken, zijn vader alleen achterlatend. Was dit zinloze vreselijke leed te voorkomen? Ja. En niet alleen bij Aylan. De tante van Aylan had geld bij elkaar verzameld om haar familie over te laten komen naar Vancouver. Maar de VN wilden het gezin niet als vluchtelingen registreren, Turkije weigerde uitreisvisa. Dit dreef hen uiteindelijk uit wanhoop in de armen van mensenhandelaren.
Wat opvalt in de discussie is dat het vanzelfsprekend lijkt dat vluchtelingen in krakkemikkige bootjes de overtocht maken. Na een helse tocht in eigen land, het betalen van grof geld aan louche mensenhandelaren, komen ze terecht op overvolle en onveilige schepen. Niemand lijkt zich af te vragen waarom vluchtelingen in de 21e eeuw niet per vliegtuig komen. Althans, het staat niet ter discussie. Terwijl vliegen voor vluchtelingen vele malen goedkoper is dan mensenhandelaren betalen. En vele malen veiliger. Waarom is er nog geen 'luchtbrug' tussen Turkije en Griekenland?(trouw.nl)
Lesbos gaat gebukt onder een enorme toestroom van migranten. Dagelijks komen er zo'n 1000 migranten bij vanuit Turkije. De meesten blijven daar dagen vastzitten, moeten buiten slapen totdat ze geïdentificeerd kunnen worden en gaan vervolgens op overvolle boten richting vasteland. (gelderlander.nl)
Lees verderGriekenland heeft de Europese Unie om noodhulp gevraagd voor de opvang van vluchtelingen en migranten. Dit jaar zijn er al meer dan 230 duizend in Griekenland aangekomen, in een steeds hoger wordend tempo.
Het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken zei maandag een beroep te hebben gedaan op een Europees mechanisme voor assistentie bij de bescherming van burgers. Zulke hulp zou van 'cruciaal belang' zijn bij het verbeteren van de opvangfaciliteiten, die op hun best rudimentair zijn. Volgens een verklaring van het ministerie heeft Griekenland gedetailleerde informatie verstrekt over wat er nodig is aan medische en farmaceutische middelen, uitrusting van opvangcentra, kleding en personeel.
De Griekse minister voor Migratie Giannis Mouzalas kondigde aan dat extra veerboten naar het eiland Lesbos worden gestuurd om mensen over te brengen naar het vasteland. Ten minste twee derde deel van de naar schatting vijftien- tot achttienduizend vluchtelingen en economische migranten op Lesbos verkeert daar volgens Mouzalas in 'erbarmelijke' omstandigheden.
Lesbos heeft de grootste toestroom van migranten uit Turkije te verwerken. Dagelijks komen er meer dan duizend aan. De meeste zitten dagenlang vast op het eiland. Ze slapen in de buitenlucht totdat ze zijn ingeschreven en zoeken daarna een plek op een van de volle veerboten naar het vasteland. (volkskrant.nl)
Gordon ligt zwaargewond in het ziekenhuis. De zanger is aangereden tijdens zijn vakantie in Griekenland. De zanger verbleef op het eiland Mykonos om te genieten van een welverdiende vakantie. Na een etentje was Gordon onderweg naar zijn hotel, toen hij werd aangereden. De zanger heeft zes ribben, zijn linkersleutelbeen en linkerschouderblad gebroken en ligt nu in een ziekenhuis op het Griekse eiland. Het management van de zanger heeft het ongeluk bevestigd. (metronieuws.nl)
Lees verderDe Egyptische miljardair Naguib Sawiris wil een eiland voor de kust van Italië of Griekenland kopen om er de honderdduizenden vluchtelingen onder te brengen, die met gevaar van hun eigen leven de Middellandse Zee oversteken. ,,Griekenland of Italië, verkoop mij een eiland, ik verklaar het onafhankelijk, ontvang er de vluchtelingen en laat hen meebouwen aan hun nieuw land", zo tweette de rijke zakenman. ,,En dat is echt een haalbare kaart", zei hij donderdag tegen het Franse persbureau AFP. ,,Er zijn tientallen verlaten eilanden die honderdduizenden vluchtelingen kunnen ontvangen". Sinds begin dit jaar zijn meer dan 350.000 mensen gevlucht voor de armoede of conflicten in hun land van afkomst en hebben de Middellandse Zee overgestoken in de hoop op een beter leven in Europa. (ad.nl)
Lees verderVorige week debatteerde de Tweede Kamer over de financiële hulp aan Griekenland. Ik volgde dit debat van een afstandje, vanuit Epirus, aan de noordwest-kust van Griekenland. En wat mij opviel, met dat beetje afstand tussen mijzelf en Nederland, is hoe beperkt en smal ons Nederlands perspectief op deze kwestie is. Dat wat ontbreekt, dat wat het debat beter en relevanter zou maken, wat ons zou sieren en baten en wat onze relatie met Griekenland ten goede zou komen, is enige empathie met de ontberingen van het Griekse volk. (volkskrant.nl)
Lees verderGriekse banken hebben de afgelopen maand bijna een miljoen nieuwe bankpassen verstrekt, meldt persbureau Bloomberg.Dit is een enorm aantal, voor een land waar nog altijd voornamelijk in contanten wordt betaald. Vooral veel gepensioneerden gingen voor geld tot voor kort nog altijd naar het bankloket. Toen de Griekse banken drie weken dicht gingen, op een paar speciaal opengestelde banken na, konden zij nog maar moeilijk bij hun geld. Pinautomaten waren makkelijker te bereiken. Bovendien is er een limiet ingesteld op het opnemen van geld, terwijl pintransacties wel ongelimiteerd zijn. Ook daardoor zijn pinpassen ineens veel aantrekkelijker geworden. (nos.nl)
Lees verderYanis Varoufakis kwam recent opnieuw in een mediastorm terecht. Meerdere Europese media beweerden naar aanleiding van een bericht in de Griekse krant Kathimerini bewijzen te hebben dat hij een geheim plan klaar had om via de belastingaangiften van de Grieken een parallel betalingssysteem op te zetten naast de euro. Ook nu weer blijkt een en ander veel genuanceerder dan wat werd verspreid. Wat de Griekse krant Kathimerini als een 'gelekt geheim' onthult, blijkt immers slechts de weergave te zijn van wat Varoufakis tijdens een openbare toespraak zei bij zijn afscheid op het ministerie op 6 juli 2015.In zijn ministerie werd inderdaad door hem een werkgroep van vijf personen opgericht, die plannen moest voorbereiden om een eventuele gedwongen uitstap uit de euro op te vangen en te begeleiden.Waar Kathimerini zwaar uit de bocht ging is in de interpretatie van de intentie die ze aan deze werkgroep gaf. De werkgroep werd inderdaad opgezet om plannen op te stellen 'voor het geval dat'. Wat de krant er van maakte is dat het de 'bedoeling' van de werkgroep was om een exit uit de eurozone te organiseren. De krant suggereerde ook dat Varoufakis zou gepoogd hebben het internetsysteem van de belastingen te hacken. Het is niet de eerste maal dat over Varoufakis geruchten worden verspreid door één medium en dat die daarna massaal worden overgenomen om vervolgens als 'feiten' te worden gebruikt in commentaren en analyse. (dewereldmorgen.be)
Lees verder