Dat niet alle Grieken even blij zijn met het medio juli bereikte akkoord over nieuwe steun van de landen uit de eurozone, is een understatement. Maar voor hoteliers, bar- en restaurantuitbaters en de vele andere Hellenen die hun brood verdienen in de toeristenindustrie blijft de schade waarschijnlijk beperkt. Het aantal hotelreserveringen is flink toegenomen sinds het akkoord van 13 juni. Eind juni, begin juli zaten de Griekse hotels nog op een min van 20 procent. Inmiddels zijn er indicaties van een sterke toename. “Het ziet ernaar uit dat we alweer op hetzelfde niveau zitten als vorig jaar rond deze tijd en misschien zelfs wel iets daarboven,” jubelt Aris Ikkos, directeur van SETE, de Griekse vereniging van toeristische bedrijven, maandag in The Wall Street Journal. Het toerisme is een belangrijke pijler onder de Griekse economie. In 2014 was de sector goed voor 17 miljard euro aan inkomsten, 9,5 procent van het bruto nationaal product. Indirect, dat wil zeggen inclusief bestedingen in winkels, bij de vele oudheidkundige ruïnes en andere toeristische attracties bedragen de revenuen zelfs 45 miljard euro. (HPdetijd.nl)
Lees verderHet is er zonnig, betaalbaar en het barst van de cultuur. Toch ging het aantal boekingen naar Griekenland in juni finaal onderuit, maar daar lijkt nu weer verandering in te komen. Nederlandse vakantiegangers boekten vorige week zo'n 40 procent meer Griekse vakanties dan de week ervoor, meldt reisbrancheorganisatie ANVR. De lange rijen voor de pinautomaten en onheilspellende berichtgeving over een faillissement brachten het animo voor een vakantie naar Griekenland vorige maand in een 'vrije val', aldus ANVR. Maar het uitblijven van een Grexit, dankzij het akkoord dat vorige week gesloten werd met de geldschieters, krikte het vertrouwen van vakantiegangers weer op. Kort daarna werden weer volop reisjes geboekt naar het economisch geplaagde land aan de Middellandse Zee, dat de inkomsten uit toerisme nu juist goed kan gebruiken.
Populaire bestemming
Volgens Travelscan, een onderzoek onder ruim 1350 reisorganisaties, staat Griekenland weer helemaal terug op de kaart als populaire vakantiebestemming. Tot eind mei had het land al niet te klagen over het aantal Nederlandse toeristen die een reis boekten bij een ANVR-organisatie. "Het aantal vluchten naar Griekenland is nog altijd 4 procent hoger dan vorig jaar", zegt woordvoerster Mirjam Dresmé van ANVR. (trouw.nl)
Tien dagen na het Dictaat van Brussel is het tijd om een voorlopige balans op te maken. Dat doet Peter Mertens in een longread die leest als een grondige update van het Griekenlandhoofdstuk uit het succesboek 'Hoe Durven Ze' dat DeWereldMorgen.be destijds in primeur publiceerde. Mertens vat de situatie in 13 stellingen samen, met een scherpe kritiek op de Duitse machtsgreep over de Eurozone die sinds 2011 werd voorbereid. Maar hij eindigt optimistisch:”De Griekse ervaring heeft miljoenen Europeanen aan het denken gezet, en dat is positief." (dewereldmorgen.be)
Lees verderDe eurolanden hebben een paar tijdelijke hechtdraden aangebracht om Griekenland een paar maanden overeind te houden. Een duurzame Griekse deal vergt overeenstemming tussen het Internationaal Monetair Fonds en de Duitse bondskanselier Merkel over schuldverlichting voor Griekenland. De Griekse regering voelt goed aan van wie ze op dit moment het meest te verwachten heeft: het Internationaal Monetair Fonds (IMF). (z24.nl)
Lees verderIedereen is tegenwoordiger Griekenlandkenner. Politici, bankiers, economen, maar ook de gewone man en vrouw in de straat. Iedereen heeft een mening over Griekenland, meestal een zeer uitgesproken mening die hartstochtelijk verdedigd wordt met vaak hoog oplopende emoties. De Griekse crisis is de schuld van 'De Grieken' en de rest van Europa moet er nog maar weer eens voor opdraaien. We weten zelfs hoeveel het elk van ons persoonlijk kost. Dus: eigen schuld, dikke bult want, zoals iedereen weet, zijn 'De Grieken' lui, onbetrouwbaar en onverbeterlijke belastingontduikers, wanbetalers en profiteurs. Het werd dus hoog tijd dat we daar eens orde op zaken gingen stellen, want dat kun je maar beter niet aan hen zelf overlaten. Over wie hebben we het eigenlijk als we het over 'De Grieken' hebben?(demorgen.be)
Lees verderHoudt u er rekening mee dat u compleet zot wordt gespind over de Griekse crisis? Een blik op hoe de Griekse media sinds jaar en dag functioneren en hoe ‘Europees’ nieuws wordt verdeeld en vermenigvuldigd, leert dat u er goed aan doet om vooral zelf te blijven denken. Wie vertelt u het correcte verhaal over Griekenland? U hebt kunnen lezen over luie Grieken die zelfs als ze dood zijn nog genieten van overvloedig rijkelijke pensioenen. Over domme Grieken die zonder nadenken en vooral heel emotioneel ‘nee’ hebben gestemd. Over macho Grieken, zoals Yanis Varoufakis. Over compleet onbetrouwbare Grieken die het militant extreemlinkse gedachtengoed van Syriza aanhangen. Maar ook over de compleet onbetrouwbare Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble. Over hoe enkele jaren terug vooral de banken zijn gered in plaats van Griekenland. (apache.be)
Lees verderColumnist Geert Van Istendael blikt terug op een hectische week voor Griekenland en Europa. 'Dit is het nieuwe Europa. Boekhouders hebben de macht gegrepen. Hun nauwe gedachten zullen zegevieren, al moet daar een heel volk voor worden vernietigd.' Ik schrijf dit stuk op 15 juli. Vervolgens ben ik afgereisd naar het Franse dorp dat me nu al meer dan dertig jaar gastvrij ontvangt. Daar zal de hoogste luxe die welvarend West-Europa heden ten dage te bieden heeft mijn deel zijn: onbereikbaarheid. Maar op de valreep dit. Wie van ons kon zich pakweg tien jaar geleden voorstellen dat wij, Belgen, de naam zouden kennen van één enkele Griekse politicus, laat staan van twee? Dat de Griekse politiek ons ene moer zou kunnen schelen?
Gisteren gehoord in een dorpscafé:
- Ik vraag me toch af wat dat moet worden met Griekenland.
- Ja, dat ziet er niet goed uit, ginderachter.
- Betalen zullen ze, daar komen ze niet onderuit.
Bezorgdheid. Realisme, op het fatalistische af. Een ondertoon van deernis. Zou nog maar vijf jaar geleden het woord Griekenland ooit gevallen zijn in de gelagzaal? Behalve als het over vakantie ging. Of over een dochter die smoor was op een mooiprater uit Patras. (mo.be)
Syriza, de partij van premier Alexis Tsipras, is ernstig verdeeld geraakt over het akkoord met Europa. Er wordt gesproken over nieuwe verkiezingen dit najaar. Maar ook al neemt de kritiek binnen Syriza toe, de bevolking steunt premier Alexis Tsipras meer dan ooit. (nos.nl)
Lees verderDe eurolanden en het IMF dicteren ingrijpende hervormingen in de Griekse samenleving. Wat zouden ‘Brussel’, ‘Berlijn’ en ‘Washington’ graag zien veranderen in Nederland? En hoe zouden we het vinden als dat geen vriendelijk verzoek meer is, maar een bevel? De Grieken hebben het dictaat van de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over zichzelf afgeroepen door jarenlang een wanbeleid te voeren en afspraken niet na te komen. Maar de nu voorgestelde maatregelen die Griekenland moet doorvoeren, gaan wel heel ver. Hoe ver? Dat blijkt als je de zaak omdraait. In Nederland is namelijk ook het nodige mis. De Europese Commissie beoordeelt jaarlijks hoe landen structureel hervormen en ziet met lede ogen hoe Nederland soms uiterst traag hervormt. Het IMF trekt al jaren aan de bel over de hypotheekrente-aftrek. (www.z24.nl)
Lees verderHet maandag opgestelde plan voor Griekenland is 'niet levensvatbaar' zonder schuldreductie voor het Zuid-Europese land. Dat heeft Christine Lagarde, het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd op de Franse radio. Lagarde herhaalde in een interview met Europe1 dat Griekenland volgens het IMF schuldverlichting nodig heeft. Hoeveel schuld er kwijt gescholden moet worden, wilde zij niet zeggen. Lagarde houdt ook de optie open dat de schuldverlichting de vorm van langere looptijden en een lagere rente voor Griekenland aanneemt. (fd.nl)
Lees verderHet Duitse parlement is akkoord gegaan met de onderhandelingen over nieuwe noodhulp aan Griekenland, meldt persbureau AFP. Daarmee is een pakket noodleningen van meer dan 80 miljard euro weer een stap dichterbij voor de Grieken. Ik weet dat velen van u twijfel en onrust voelen, en dat kan niemand wegnemen', zei bondskanselier Angela Merkel tegen de Bondsdag voorafgaand aan de stemming. 'Maar als we niet proberen deze weg in te slaan, handelen we op een volstrekt onverantwoordelijke manier, want het enige alternatief is chaos'. Ze kreeg een daverend applaus van de 598 aanwezige volksvertegenwoordigers, waarvan er 439 met de plannen instemden. (volkskrant)
Lees verder