Het filmpje waarop Varoufakis zijn obscene gebaar maakt dateert uit 2013, toen hij nog helemaal geen minister was. En de maker van het filmpje zegt dat hij een montagetrucje heeft uitgehaald. En toch vindt bijna iedereen die de spanningen tussen Griekenland en Duitsland over de afbetaling van de Griekse schuld volgt, dat die ‘stinkvinger’ de verhoudingen aardig typeert. Dat geldt zeker voor de wijze waarop Griekenland het Duitse oorlogsverleden in de strijd gooit. De boodschap is: voordat jullie Duitsers doordrammen over onze schuld aan de EU, willen wij Grieken eerst even afrekenen voor jullie nazimisdaden. (Bron: RADIO BNR)
Gesprekken tussen Griekenland en Europa bereikten afgelopen maandag een dieptepunt, bezorgdheid over een Grexit was niet eerder zo aanwezig. De Griekse minister van Financiën Varoufakis maakte in Brussel op maandag duidelijk dat Griekenland de verlenging van de bail out met 6 maanden niet kan accepteren, tenzij de voorwaarden van de deal versoberd wordt. De waarheid is dat Griekenland verre van arm is. Het heeft een goudvoorraad van 114 ton, de totale waarde daarvan bedraagt €5.1 miljard. Daarnaast heeft het enorme reserves onder de grond aan goud, olie en gas. Dat maakt Griekenland tot een van de meest rijke landen in de eurozone. Het zou zo maar kunnen dat Varoufakis’ troef in de onderhandelingen met de ministers van financiën dit gegeven is. Varoufakis geeft aan dat hij Griekenland graag bij de eurozone ziet blijven. Maar daarnaast is het geen persoon om concessies te vragen waar het essentiële punten betreft. Een minister die bij verkiezingsbeloftes blijft, een verfrissing. (beurs.com)
Lees verderMenig medium heeft het er maar moeilijk mee: de nieuwe Griekse regering. De voorstellen van de Eurogroep zijn 'serieus' en 'realistisch,' wat Syriza wil 'bizar' en 'onrealistisch.' Maar als je naar de cijfers kijkt, begrijp je waarom de regeringspartij wil wat het wil: Griekenland verkeert in een humanitaire crisis. (Bron: de Correspondent)
Lees verdere Griekse regering heeft zijn hervormingsplannen op tijd ingediend bij de Europese Commissie. Dat bevestigde de commissie dinsdagochtend. De ministers van Financiën van de eurolanden besloten vrijdag het steunprogramma voor de Grieken met vier maanden te verlengen, onder de voorwaarde dat Griekenland zou laten weten met welke hervormingen het land aan de eisen voor de leningen denkt te kunnen voldoen. De experts van de Europese Commissie, het IMF en de ECB zullen die voorstellen beoordelen. Een ingewijde zei tegen persbureau Reuters dat de lijst volgens de commissie voldoende aanknopingspunten biedt om te dienen als ''beginpunt voor een succesvolle afronding van de beoordeling''. Daarbij werd vooral gewezen op voorstellen om belastingontduiking en corruptie in Griekenland te bestrijden. (nu.nl)
Lees verderDe Europese Commissie wil dat Griekenland in de eurozone blijft en heeft geen 'Plan B' voor een eventuele exit van het land uit de muntunie. Dit heeft eurocommissaris Pierre Moscovici maandag gezegd in een televisie-interview bij zender France 2. 'Ik heb het bekijken van een dergelijk plan verboden. Er is geen Plan B. Als er zo'n plan zou zijn, zou het betekenen dat we geen vertrouwen hebben in Plan A', aldus de voormalige Franse minister. (fd.nl)
Lees verderIn Griekenland zijn zondag duizenden mensen de straat opgegaan om hun steun te betuigen aan de nieuwe regering van premier Tsipras, die maandag in Brussel onderhandelt over de verlenging van het steunprogramma aan Griekenland.(Bron: Nu.nl)
Lees verderIn de aanloop naar een mogelijk beslissende bijeenkomst van de Eurogroep, die maandagmiddag begint in Brussel, volhardt Griekenland in zijn weigering om het lopende Europese steunprogramma te verlengen.
'Griekenland zal niet instemmen met continuering van een programma dat er hetzelfde uitziet als de programma's van de vorige regering', aldus regeringswoordvoerder Gabriel Sakellaridis zondag op de Griekse televisie. (Bron FD)
Lees verderDe nieuwe Griekse minister van financiën Gianis Varoufakis laat een verpletterende indruk achter na zijn rondreis door Europa. Maar heeft hij ook gelijk? Gezaghebbende economen vinden van wel.
Ontwapenend, zonder stropdas, overhemd uit de broek, vliegend in economy class, intelligent, een coole gast. Een mix van bewondering en verbazing golft door Europa, achter de Griekse minister Gianis Varoufakis aan. (Bron: Trouw)
Lees verderGisteren, 5 februari 2015, opende de Vakantiesalon in Brussel weer zijn deuren. De Vakantiesalon in Brussel is de grootste vakantiebeurs van België, een beurs die gericht is op liefhebbers van vakanties en reizen. Tot en met zondag 9 februari worden door de organisatie ongeveer 100.000 bezoekers verwacht op hun 4 ‘paleizen’ waar ongeveer 800 standhouders zullen staan.
Ook Griekenland is dit jaar weer aanwezig, u kunt de stands van het Griekse Verkeersbureau in hal 5 vinden. Speciale gastbestemming is dit jaar Chalkidiki waarop in 2015 vanaf Brussel rechtstreeks gevlogen zal worden (vliegveld Thessaloniki).
Lees verderAfgelopen zondag werden de verkiezingen in Griekenland gehouden en men zat in spanning op de uitslag te wachten. Hoewel, over ‘spanning’ gesproken, zo spannend was het niet, want iedereen in Griekenland wist inmiddels dat de charismatische Alexis Tsipras met zijn partij Syriza de verkiezingen zou winnen, de vraag was alleen of hij ook de absolute meerderheid in het parlement zou halen.
‘Europa’, hiermee bedoel ik de gevestigde orde in Europa is hier niet blij mee, want Griekenland zat zogenaamd op goede economische koers. Iedere goede econoom of logisch denkende persoon weet inmiddels dat het helemaal niet zo is en dat de echte economische cijfers er dramatisch uitzien en bovendien perspectiefloos zijn voor Griekenland. Het is één groot drama voor het gewone Griekse volk. (www.grieksegids.com)
Lees verderDe links radicale partij Syriza behaalde gisteren 149 van de 300 zetels. Net geen absolute meerderheid, en dus komt er een coalitie met de Onafhankelijke Grieken - ook een partij die zich keert tegen de strenge bezuinigingen. Wat betekent dat voor de positie van Griekenland in Europa? (nrc)
Lees verderGriekenland zorgt weer voor spanning in Europa. Er zijn straks verkiezingen en Europa is bang dat het daarna weer een financiële janboel wordt. Dat zou wel heel zuur zijn, vooral omdat de Griekse economie juist weer een beetje op gang komt. (RTL Nieuws)
Lees verder