Op de luchthaven van Zaventem zijn vrijdagochtend twee mannen opgepakt die op het punt stonden om naar Griekenland te vliegen. Dat heeft onze redactie uit goede bron vernomen en is bevestigd door het federaal parket. Het parket vermoedt dat het om Syriëstrijders gaat, maar zegt dat er voorlopig geen link is met de antiterreuroperatie van vorige week.
De twee mannen - Brusselaars - zouden lastminutetickets naar Griekenland op zak gehad hebben en werden op de luchthaven door de politie tegengehouden.
Lees verderDat blijkt uit cijfers die het Griekse statistiekbureau dinsdag bekendmaakte.
Het gemiddelde prijspeil nam, volgens de geharmoniseerde Europese rekenmethode, met 2,5 procent af na een daling van 1,2 procent in november. Economen voorzagen een deflatie van 1,7 procent in december.
Lees verderHet zou “bizar” zijn als Griekenland zou stoppen met alle hervormingen en bezuinigingen en uit de eurozone zou stappen.
Premier Mark Rutte zei dat zondag in het televisieprogramma Buitenhof.
Rutte zei dat hij niet wilde speculeren over de vraag of een zogenoemde ‘Grexit’ (Grieken stappen uit de euro) schadelijk is voor de rest van de eurozone. “Omdat ik ervan uitga dat die zich niet gaat voordoen. De Grieken hebben zoveel gedaan om de afgelopen vier, vijf jaar hervormingen en bezuinigingen en al dat achterstallig onderhoud door te voeren, dat het werkelijk bizar zou zijn om daar nu mee te stoppen.”
De kans dat de Europese Unie Griekenland een groot deel van zijn staatsschuld kwijtscheldt, lijkt aanzienlijk toegenomen. In Europa zien steeds meer politici en economen dit als enige oplossing om Griekenland in de eurozone te houden.
Het Duitse dagblad Die Welt sondeerde dit weekeinde de meningen in 'hoge EU-kringen' in Brussel. Een van de anonieme bronnen zei tegen de krant: 'Schuldenkwijtschelding voor Griekenland is onvermijdelijk, omdat het land anders nooit onder zijn schuldenlast uitkomt.'
Lees verder
Nederlandse bedrijven laten Griekenland niet gauw in de steek, ondanks aanhoudende speculaties over een vertrek van dit land uit de eurozone. Dat beeld komt duidelijk naar voren na een belronde langs BV Nederland.
‘We hebben in Griekenland belangrijke productielocaties’, zegt een woordvoerder van verffabrikant AkzoNobel. ‘We moeten toch al onze wereldwijde transacties terugrekenen naar euro’s. Of daar nu een vreemde valuta meer of minder bij zit, maakt voor ons niet zo veel uit.’ (Bron: FD)
Lees verderEen vertrek van Griekenland uit de eurozone blijft zeer waarschijnlijk niet zonder gevolgen. Dat zegt Carsten Brzeski, hoofdeconoom van de Duitse DirectBank in Frankfurt. Hij reageert hiermee op een artikel in Der Spiegel, waarin staat dat de Duitse regering denkt dat de euro sterk genoeg is om een Grieks vertrek te overleven.
Brzeski denkt dat de regering-Merkel met deze uitspraak een politiek spelletje speelt. "Het zijn dreigementen om te proberen invloed uit te oefenen op Griekenland en op de Griekse verkiezingen", zegt hij. "Zo van: wij kunnen wel zonder jullie en als jullie uit de euro willen stappen, dan doen jullie dat maar. Maar dat is gewoon heel kortzichtig."
Lees verderDe Griekse regering heeft besloten dat er vanaf volgende week een nieuwe president moet worden gekozen. Verwacht wordt dat er meerdere stemrondes in het parlement nodig zijn. Een tweede en derde ronde zijn alvast gepland voor 23 en 29 december. Aanvankelijk zou pas in februari een nieuwe president worden gekozen. Volgens correspondent Conny Keessen heeft het besluit tot uitstel te maken met de onderhandelingen over het laatste deel van het steunpakket. Griekenland heeft twee maanden extra tijd gekregen voor die onderhandelingen, maar de deadline zou dan samenvallen met de presidentsverkiezingen. Premier Samaras is bang voor politieke onrust als de verkiezingen en de onderhandelingen tegelijkertijd zijn. (NOS)
Lees verderAthene was dinsdag het toneel van een beurskrach, nadat de Griekse regering had aangekondigd het parlement nog dit jaar over een nieuwe president te laten stemmen. Uit paniek over een nieuwe politieke crisis deden beleggers massaal hun aandelen in de uitverkoop. De hoofdgraadmeter van de Atheense beurs verloor bijna 13 procent, een zelfs op het dieptepunt van de Griekse schuldencrisis nooit geziene koersdaling. De rente op tienjarige staatsleningen brak door de grens van 8 procent. Beleggers vrezen dat de 'Coalitie van Radicaal Links' (Syriza) garen zal spinnen bij de vervroegde presidentsstemming in het Griekse parlement. Syriza is fel tegen de door de trojka oplegde bezuinigingen van de conservatieve regering van Antonis Samaras. De partij van Alexis Tsipras wil de onderhandelingen met de Europese Commissie, de ECB en het IMF openbreken en eist dat een aanzienlijk deel van de Griekse schulden wordt kwijtgescholden. (volkskrant)
Lees verderIn de Griekse hoofdstad Athene zijn meer dan 200 mensen opgepakt na uit de hand gelopen demonstraties. Dat heeft de politie bekendgemaakt.Ongeveer vijfduizend demonstranten herdachten gisteravond Alexis Grigoropoulos, een Griekse jongen die zes jaar geleden, op 15-jarige leeftijd, in Athene werd doodgeschoten door de politie. De demonstratie liep na afloop uit de hand in het centrum van de hoofdstad, waar de tiener in 2008 was omgekomen. Zo'n 200 jongeren hadden zich vermomd en bekogelden het politiebureau met brandbommen. De politie zette onder meer traangas en waterkanonnen in. De schermutselingen hielden de afgelopen nacht aan. (rtl nieuws)
Kunst verbroedert. Met dat idee heeft het British Museum een van de zogeheten Elgin Marbles uitgeleend aan de jubilerende Hermitage (250 jaar) in St. Petersburg. Het is voor het eerst dat zo'n omstreden sculptuur wordt uitgeleend. De hoop is dat het onthoofde beeld van de riviergod Ilissos Rusland en het Westen nader tot elkaar zal brengen. Waar het in ieder geval toe zal leiden, is een verslechtering in de relatie tussen Groot-Brittannië en de Griekse regering. Griekenland strijdt al tientallen jaren voor de teruggave van de marmeren Parthenon-ornamenten.(Volkskrant.nl)
Lees verderGriekenland heeft in het derde kwartaal de sterkste economische groei geboekt van alle landen in de eurozone. Dat beeld werd vandaag bevestigd door een nieuwe raming van Europees statistiekbureau Eurostat. De Griekse economie, die de afgelopen jaren door een diep dal ging, groeide vorig kwartaal met 0,7 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In de hele eurozone kwam de groei volgens de nieuwe cijfers uit op 0,2 procent. Deze schattingen weken niet af van de eerste raming, die vorige maand werd gepubliceerd. In Nederland bleef de groei vorig kwartaal steken op 0,2 procent. Duitsland boekte een plusje van 0,1 procent. (Volkskrant.nl)
Lees verderGriekenland overweegt om toch een nieuwe noodlening te accepteren, met bijbehorend toezicht door het Internationaal Monetair Fonds. Aan het einde van dit jaar komt een einde aan het Europese noodhulpprogramma voor Griekenland. Het programma, met in totaal €240 mrd aan noodleningen, werd opgetuigd ten tijde van de eurocrisis. Veel Europese landen zien het liefst dat Griekenland aan het einde van dit jaar een nieuwe lening accepteert – met bijbehorend toezicht van het IMF – om een soepele overgang uit het noodprogramma te verzekeren. (FD)
Lees verder