Standard & Poor's Rating Services heeft dinsdag de rating op Griekenland verhoogd naar B- van 'selective default', wat een verhoging betekent met zes stappen.Reden voor de verhoging is de sterke en duidelijke toewijding van de lidstaten van de eurozone om Griekenland binnen het valutablok te houden. Het is de hoogste rating die S&P aan Griekenland heeft toegekend sinds juni 2011.Ondanks de uitdagingen die het land nog tegemoet gaat heeft S&P een stabiele outlook toegekend aan de rating. Dat steunt de gedachte dat Griekenland het ergste van zijn problemen achter de rug heeft.
AMSTERDAM – De Griekse economie zou vanaf de tweede helft in 2013 weer kunnen gaan groeien waarna in 2014 het herstel kan worden ingezet. Dit verklaart de Griekse minister van Financiën, Yannis Stournaras, in een interview met dagblad Imerisia, zo meldt Reuters. Op jaarbasis zal de Griekse economie in 2013 nog krimpen met 4,5 procent, volgens officiële schattingen. De economie staat vooral onder druk door loonsverlagingen en belastingverhogingen. Volgens Stournaras heeft de economie nog een lange weg te gaan. “Al het positieve dat we vanaf nu bereiken is zoals regen in de Sahara, gegeven dat het land ontwaakt van een recessie zoals we die nog nooit gezien hebben.” Sinds 2008 is de Griekse economie met 24 procent gekrompen. (nu.nl)
Lees verderEen parlementslid van de Radicaal-linkse Coalitie in Griekenland is gisteren bij een voetbalwedstrijd in Athene mishandeld. Hij zegt dat drie leden van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad hem bedreigden en sloegen. Dat gebeurde in het Olympisch Stadion in Athene, in de rust van de wedstrijd tussen AEK en Atromitos. Het parlementslid, Dimitris Stratoulis, was daar met zijn zoon. Stratoulis kreeg klappen tegen zijn hoofd voordat andere toeschouwers te hulp schoten. De drie aanvallers gingen ervandoor. Stratoulis liep geen ernstige verwondingen op. Hij diende een aanklacht in bij de politie. (nos.nl)
Lees verderOm de toestroom van illegale migranten naar de EU in te dammen, heeft Griekenland aan de grens met Turkije een hek gebouwd. Het is 10,4 kilometer lang, 4 meter hoog en voorzien van prikkeldraad. Begin dit jaar werd een begin gemaakt met de bouw en het hek is nu klaar, zei de aannemer tegen het Griekse persbureau AMNA. Volgens hem kan niemand zonder speciale uitrusting over het hek klimmen. De grens tussen Griekenland en Turkije wordt vrijwel helemaal gemarkeerd door de Maritsa-rivier. Het hek staat op een deel waar de grens over land loopt. Migranten kunnen nog wel over zee naar Griekenland. Afgelopen vrijdag zonk bij het eiland Lesbos een boot met migranten, van wie er zeker 21 verdronken. (nos.nl)
Lees verderPubliciste Ingeborg Beugel heeft er genoeg van dat iedereen in Hilversum maar denkt dat mensen zoals zij, namelijk voor loon werkende journalisten, voor nul cent naar een studio komen. 'Jullie gaan toch ook niet voor niets naar jullie werk?', schrijft ze in een boze brief gericht aan de redactie van het NCRV-programma Casa Luna.
Afgelopen zaterdag stond Hans Maarten van den Brink met een lange 'meta-beschouwing' in de NRC. Hij uitte zijn - terechte - zorg over de teloorgang van de kwaliteitsjournalistiek in zeer brede zin en over het feit dat de nieuwsconsument er steeds meer van uit gaat dat nieuws en achtergrondinformatie gratis overal is te vinden.
Lees verderAfgelopen donderdag een probaat middel besproken om de Griekse schuldencrisis te bestrijden: Griekse wijn kopen. Bovendien heb ik in mijn bijdrage betoogd dat onder deze noemer veel meer en ook veel betere wijnen te vinden zijn dan de gevreesde harswijn rétsina. (Ofschoon een moderne versie daarvan, The Tear of the Pine, bijzonder de moeite waard lijkt te zijn.) Zo zal de gevorderde wijndrinker geen spijt hebben van zijn keuze voor Assyrtiko 2011 by Gaia. (€ 14,65; Les Généreux). Tachtig jaar oude stokken van een puur Griekse druif. Op Santorini tot wijn getemd met wilde gisten. Ronduit prachtig wit, ontfutseld aan druiven van wijnranken die een gortdroog klimaat, de barre vulkanische grond en de straffe zeewind trotseren door bijna als vogelnestjes ineen te duiken op de berghellingen. (nrc.nl)
Lees verderEuropa doet er ook echt alles aan om te zorgen dat de Grieken nooit meer boven jan komen. Zo viel er gisteren in de Volkskrant te lezen dat ‘de export van de hoge kwaliteit zongerijpte agrarische producten een van de potentiële uitwegen is uit de crisis.’ En wijn valt binnen die categorie. Maar wat doen we? Kopersstaking. Vooral Duitsland, de belangrijkste Europese afnemer, is gestopt met Grieks drinken. Volgens het bericht is de export van Griekse wijn in het derde kwartaal met 42 procent afgenomen. Duitsers zouden de wijn boycotten uit verzet tegen de financiële hulp aan Griekenland. En hoe zit het eigenlijk hier? De exportcijfers voor Nederland zijn nog niet bekend. Misschien omdat we in tegenstelling tot onze Oosterburen –die overigens vooral heel veel heel goedkope Griekse wijn drinken- de Nederlanders juist heel weinig Griekse wijn drinken. (nrc.nl)
Lees verderDe Griekse toeristenbranche heeft dit jaar zwaar geleden onder de negatieve beeldvorming rond de eurocrisis. Het aantal Nederlandse toeristen daalde met 15%. In deze moeilijke tijd organiseert Andros Bosman reizen naar ‘het land van mijn hart’ met zijn nieuwe bedrijf Eilandhoppen op Maat.
Hebt u door de crisis getwijfeld voordat u begon? ‘Ik heb zeker getwijfeld. Maar ik denk dat toeristen Griekenland zullen blijven bezoeken, voor het land en de mensen. De voorzieningen zijn aanwezig en de zon zal ook blijven schijnen.’
Herkent u de mediaverhalen dat toeristen door de crisis slecht worden behandeld? ‘Absoluut niet. Ik ben dit jaar door de Grieken met open armen ontvangen. Ik merk niets van een negatief sentiment over toeristen. Mijn ouders wonen in Griekenland en ondervinden geen problemen. De hoogopgeleiden die eilandreizen boeken, laten zich gelukkig niet snel leiden door deze berichtgeving.’ Waar is uw bedrijf over drie jaar? ‘Tegen die tijd wil ik een complete aanbieder zijn van eilandenreizen in Griekenland en tevens marktleider. Ook wil ik eilandenreizen organiseren in andere landen, zoals bijvoorbeeld de Azoren, Thailand of Maleisië. Ik verwacht met dit bedrijf in één à twee jaar €0,5 mln om te zetten.' (fd.nl)
Het zat Stergios Dimopoulos afgelopen woensdag niet mee. De speler van het Griekse Larissa liep in de bekerwedstrijd tegen Asteras Tripolis een blessure op. De kwetsuur was dusdanig ernstig dat de middenvelder met een brancard van het veld moest worden afgedragen. Helaas voor Dimopoulos scheurde de brancard (in Griekenland is er momenteel even niet genoeg geld om nieuw materiaal aan te schaffen) en moest hij alsnog lopend van het veld. Het duel eindigde overigens in 0-0. (nusport.nl)
Lees verderKunnen wij zonder oorlog? Laten we het blijven proberen.
In 1995 schreef ik NRC Handelsblad “Acht redenen waarom Nederland niet aan de euro moet beginnen”. In die tijd was je een beetje achterlijk als je niet stond te juichen voor de Euro. Ik geloof dat alleen Frits Bolkestein en een of andere econoom voorzichtig bezwaren tegen de euro durfden te suggereren. Verder niemand. Nu, 17 jaar later, lijkt het me gewenst opnieuw het minderheidsstandpunt wat ruggesteun te geven: Nederland moet in de euro blijven, de euro moet behouden worden, Griekenland moet in de unie blijven. Een dwangmatige dwarsligger? Nee, de feiten zijn veranderd. In 1995 was er geen Euro. Nu wel. Dat verandert alles. In 1995 was mijn voornaamste argument: het doel van de euro is het voorkomen van WO 3 – en dat kan ook met andere, inder riskante middelen. In 2012 zeg ik: het doel blijft hetzelfde, voorkoming van oorlog. Dat is nu een stukje duurder dan in 1995, maar het doel is die offers nog steeds waard. Laten we het perspectief behouden. In Europa heerst sinds de Tweede Wereldoorlog grotendeels vrede. Ja er waren tegenvallers. Maar in historisch perspectief leven we in een zeldzaam vreedzame periode. Dat komt grotendeels door de Europese Unie. Lionel Messi heeft het wereldrecord doelpunten verbroken; wij willen toch ook niet dat hij nu ophoudt met voetballen? We willen toch ook dat deze vreedzame periode zo lang mogelijk voortduurt? (welingelichtekringen.nl)
Lees verderDe Europese ministers van Financiën hebben de betaling van een nieuwe tranche van 34 miljard euro aan eerder toegezegde leningen voor Griekenland goedgekeurd. Dat heeft eurogroepvoorzitter Juncker bekendgemaakt, meldt AFP. Griekenland wacht al weken op het geld. (nrc.nl)
Lees verderPrijsvechter Ryanair gaat het aantal bestemmingen vanaf de grensluchthaven Weeze in Duitsland zomer 2013 uitbreiden met acht tot in totaal 56. Ook op Eindhoven Airport wordt het aantal Ryanairvluchten uitgebreid. Bovendien wordt daar een vliegtuig permanent gestationeerd. Transavia.com kondigde dat eerder eveneens aan. Nieuwe Ryanairbestemmingen vanaf Weeze zijn: Bergerac in de Franse Dordogne, Oslo, het Griekse eiland Corfu, Oujda en Tanger in Marokko, Pahos op Cyprus, Rijeka in Kroatië en Vilnius, de hoofdstad van Letland. De uitbreiding zorgt voor 200.000 extra passagiers, zo wordt verwacht. (opreis.nl)
Lees verder