ATHENE (AFN) - De Griekse overheid kan voor 31,9 miljard euro aan eigen schuldpapieren tegen gereduceerde prijzen opkopen. Daarvoor zijn wel meer Europese middelen nodig dan eerder werd gedacht. Dat maakte Griekenland woensdag bekend.
De Griekse regering had zich ten doel gesteld voor 30 miljard euro aan schulden op te kopen, om op die manier de eigen schuldenlast te drukken. Die transactie werd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als voorwaarde gesteld voor de verdere verstrekking van noodleningen aan het Zuid-Europese land.
Lees verderEr bestaat geen link tussen Margaret Papandreou en de grootste rekening op de Lagarde-lijst. Dat schrijft de Griekse krant Kathimerini. Eerder meldden twee Griekse kranten, To Vima en Proto Thema, dat de moeder van de voormalige premier George Papandreou achter een storting van 550 miljoen euro zit, maar volgens Kathemerini is daar bij het onderzoek naar de rekeninghouders geen enkel bewijs voor gevonden. Bronnen zouden aan de krant hebben verteld dat het onderzoek naar de lijst wordt bemoeilijkt omdat de Zwitserse bank HSBC een groot deel van de rekeningtransacties heeft verwijderd. Volgens de Zwitserse wet moeten de gegevens tien jaar bewaard worden. Veel van de rekeningen op de Lagarde-lijst werden geopend in de jaren negentig. Oud-premier George Papandreou en zijn moeder reageerden woedend op de beschuldigingen van To Vima en Proto Thema. “Die publicaties zijn duidelijk gericht tegen mij en het beleid dat ik heb gevoerd tegen alle persoonlijke en politieke invloeden”, aldus Papandreou. De familie dreigt met juridische stappen tegen de kranten. (parakalo)
Lees verderATHENE (Dow Jones)--Griekenland overweegt om het vorige week gelanceerde obligatie-terugkoopprogramma maandag te heropenen. Vrijdag verstreek de deadline voor private obligatiehouders om deel te nemen maar het aantal toezeggingen zou onder een vooraf beoogd bedrag van zo'n EUR30 miljard uitkomen, meldden bronnen zondagavond.
Het obligatie-terugkoopprogramma heeft als doel om ongeveer de helft van een bedrag van EUR62 miljard aan uitstaande leningen bij private kredietverstrekkers terug te kopen voor eenderde van hun nominale waarde. Hiermee zou het schuldniveau met zo'n EUR20 miljard worden verlaagd. De actie is een voorwaarde van de internationale kredietverstrekkers aan het land, in ruil voor nieuwe uitbetalingen uit zijn financiele steunpakket. (beurs.nl)
ATHENE (AFN) - Het opkopen van Griekse staatsschulden verloopt volgens plan. Griekse media meldden zaterdag dat voor zeker 30 miljard euro aan Griekse waardepapieren is verkocht, de helft door buitenlanders en de andere helft door Griekse banken. De koper is de Griekse staat die de waardepapieren afneemt tegen een sterk gereduceerde prijs, maximaal 40,1 procent van de nominale waarde. Daarmee krimpt de Griekse staatsschuld naar verwachting met 20 miljard euro.
Lees verderDe Griekse premier Antonis Samaras waagt zich in Beieren. Deze bergachtige Zuid-Duitse streek herbergt naar verluidt de felste tegenstanders van noodkrediet aan Griekenland.
Topfiguren van de in Beieren gewortelde en regerende Christelijk Sociale Unie (CSU) riepen afgelopen zomer nog dat Griekenland uit de eurozone moest worden gegooid. Maar Samaras hoopt met zijn bezoek bij te dragen aan een nieuw begin voor de betrekkingen van zijn land met Beieren en met Duitsland.
Lees verderDit filmpje moet ieder mens minstens een keer bekijken en goed over nadenken.
Lees verderDe werkloosheid in Griekenland is in september opnieuw gestegen, naar een recordhoogte van 26 procent. Een maand eerder was 25,3 procent van de beroepsbevolking nog werkloos. De werkloosheid onder jongeren bedraagt nu 56,4 procent. Dat is wel iets lager dan in augustus, toen 58 procent van de 15 tot 24-jarigen werkloos was. In 2008 zat 22,2 procent van de jongeren zonder baan. In totaal zitten nu 1,3 miljoen Grieken zonder werk. In een maand tijd kwamen er 35.000 werklozen bij. Griekenland zit in een diepe recessie, mede veroorzaakt door grote bezuinigingen. Die bezuinigingsmaatregelen zijn een voorwaarde voor de EU en het IMF om Griekenland te blijven voorzien van noodsteun. (nos.nl)
Lees verderHoe ingewikkeld de Europese schuldenproblematiek onderhand ook is, in essentie zijn het gewoon de inwoners van een land die hun schulden moeten afbetalen. En zo bezien is er eigenlijk amper verschil tussen publieke en private schuld.
Griekenland heeft, zoals bekend, een torenhoge overheidsschuld, maar private schuld is er amper. Met Griekenland vergeleken kent Nederland een kleine overheidsschuld, maar onze private schulden zijn daarentegen enorm - onze hypotheekschulden behoren zelfs tot de hoogste ter wereld.
Sterker, tellen we beide bij elkaar op, dan kent Nederland per saldo zelfs een hogere schuldquote dan Griekenland. In die zin past Nederland toch enige bescheidenheid.
Lees verderGriekenland moet concurrerender worden: de lonen omlaag, de uitvoer omhoog. Maar in exporteren zijn de Grieken niet zo goed. Olijfolie is bijvoorbeeld één van de belangrijkste Griekse exportproducten, maar in de Nederlandse supermarkt is die olie bijna niet te vinden. (nos.nl)
Lees verderDe Griekse premier Antonis Samaras is vastbesloten in de eurozone te blijven en wil van Griekenland een modeleconomie maken. Dat zegt hij in een donderdag gepubliceerd interview met de Duitse krant Bild.
Volgens Samaras is er in de afgelopen 2 maanden op economisch gebied in Griekenland meer gebeurd dan in de afgelopen drie decennia. 'Als u onze hervormingen en onze veranderingen ziet, zult u begrijpen dat wij aan een succesverhaal werken', aldus de premier. Het doel is om 'Griekenland spectaculair te veranderen', voegde hij eraan toe.
Lees verderNa twee leningen van het IMF en de EU en een schuldsanering in februari 2010 is een nieuwe schuldsanering onvermijdelijk inzake Griekenland. Het nieuwe kenmerk van deze sanering die zeer gevoelig ligt in Centraal- en Noord-Europa is dat de 'officiële sector' (de Europese overheden en de ECB) dit keer geld zullen verliezen.
Sommigen suggereren dat deze sanering het resultaat is van fouten in het steunprogramma voor Griekenland. De leningen werden gegeven onder strenge voorwaarden: na verschillende afgedwongen bezuinigingen is het Griekse BNP met meer dan 20% gekrompen. Het resultaat daarvan was een sterke toename van armoede en werkloosheid en een sterke afname van economische activiteiten.
Lees verderDe Griekse economie herstelt mogelijk sneller dan verwacht als het met schulden overladen land snel de afgesproken hervormingen doorvoert. Dat stelde de Griekse centrale bank maandag. "We kunnen een nieuwe start maken'', aldus de centrale bank. Het schuldenakkoord dat eind november werd bereikt verlaagt de schuldenlast van Griekenland met ongeveer 40 miljard euro. "Dat wekt de geloofwaardige verwachting dat de Griekse economie zal herstellen.'' Groei in 2014 De centrale bank denkt dat de Griekse economie dit jaar met iets meer dan zes procent krimpt en met maximaal 4,5 procent in 2013. Daarmee komt de totale krimp in de periode 2008 tot en met 2013 op 24 procent. In de loop van 2014 wordt groei verwacht. (bnr.nl)
Lees verder