De ministers van Financiën van landen uit de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben vannacht in Brussel een overeenkomst bereikt over het verlenen van nieuwe financiële steun aan Griekenland. Dat krijgt de al eerder toegezegde noodsteun uitbetaald, aldus voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep. Het land moet in ruil daarvoor zijn staatsschuld in 2020 hebben teruggebracht tot 124 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Eerder was overeengekomen dat de Griekse schuld in 2020 maximaal 120 procent van het bbp mocht bedragen. Door de verslechterde economische situatie kon Athene niet meer voldoen aan eerder gemaakte afspraken. De Griekse staatsschuld bedraagt op dit moment 176 procent van het bbp. De lidstaten en het IMF zijn het eens geworden over een aantal maatregelen om de schuld houdbaar te maken op de lange termijn. Zo worden de rentes van leningen verlaagd en wordt de looptijd van de leningen verlengd. Ook is afgesproken dat in 2022 de staatsschuld 'substantieel lager' moet zijn dan 110 procent van het bbp. De eurolanden hebben zich bereid verklaard de rentes verder te verlagen als dat noodzakelijk mocht blijken. (Volkskrant.nl)
Lees verderDe ministers van Financiën van de 17 eurolanden zijn opnieuw bijeen in Brussel voor overleg over Griekenland. Het is de derde keer in twee weken tijd dat deze zogenoemde eurogroep bijeen is. Griekenland is in afwachting van de uitbetaling van de volgende termijn aan noodsteun (31,5 miljard euro), maar de ministers moeten het eerst eens worden over een oplossing voor de Griekse schuldenpositie op lange termijn.
Volgens Europees commissaris Olli Rehn (Monetaire zaken en de euro) is het essentieel dat er maandag een akkoord is over de uitbetaling van de termijn noodsteun. Hij riep de eurogroep en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op om 'de laatste centimeters' te overbruggen. 'Het is absoluut mogelijk om de politieke goodwill te vinden om een akkoord te bereiken', aldus Rehn voorafgaand aan het overleg.
Lees verderPARIJS (Dow Jones)--De Eurogroep van ministers van financien van de muntunie kunnen maandag "hopelijk" overeenstemming bereiken over een oplossing voor de schuldproblemen van Griekenland. Volgens de Franse minister van financien Pierre Moscovici is men "dicht bij een oplossing," zo verklaarde hij zondag op de Franse televisie. Zaterdag hielden de ministers van financien van de eurozone een conference call over de kwestie Griekenland en volgens Moscovici was dit een goed gesprek. "We hebben gisteren [tijdens de call] sterke vooruitgang geboekt. Dit betekent dat Europa morgen [maandag] eensgezind is [over Griekenland]." De eurogroep en de trojka van afgevaardigden van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank komen maandag opnieuw bijeen in Brussel in de hoop dan overeenstemming te bereiken over de uitbetaling van zo'n EUR44 miljard aan tranches uit het reddingsprogramma voor Griekenland. Dit bedrag omvat alle uitbetalingen die het land dit jaar nog zou ontvangen.
Tijdens een bijeenkomst vorige week lukte het de partijen niet om tot een akkoord te komen, waarbij met name de vraag hoe Griekenland op de lange termijn weer duurzame schuldniveaus kan bereiken tot discussies leidde tussen de ministers van financien en het IMF. Laatstgenoemde wil een afgesproken streefdatum van 2020 handhaven als het moment waarop de staatsschuld van Griekenland rond de 120% van het bruto binnenlands product (bbp) moet liggen. Momenteel bedraagt deze overheidsschuld meer dan 160% van het bbp. (beurs.nl)
ATHENE (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn eis aan Griekenland over de toekomstige staatsschuld laten varen. Het land heeft nu nog een gat van slechts 10 miljard euro, die opgevuld moet worden. Dat zei de Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras vrijdag. Het IMF zou volgens Stournaras bereid zijn om te accepteren dat de Griekse staatsschuld 124 procent van het bruto binnenlands product zal gaan bedragen in 2020. Eerder drong het IMF aan op een sanering van de schulden tot een norm van 120 procent van het bbp over zeven jaar. (bndestem)
Lees verderDe onderhandelingen over nieuwe hulpleningen voor Griekenland zijn afgelopen weekeinde gevorderd. Dat meldde de Duitse krant Die Welt zondag op basis van bronnen rond de gesprekken.
De ministers van Financiën van de eurolanden zouden zaterdag tijdens een telefonisch overleg de 'basis voor onderhandelingen' met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben gelegd, aldus de krant. Het overleg diende als voorbereiding van de vergadering van de ministers maandag in Brussel. Dan moeten zij het eens zien te worden over de uitbetaling van de volgende tranche hulpleningen voor Griekenland
Lees verderFinanciële problemen drijven steeds meer mensen tot wanhoop. Uit Griekse politiegegevens blijkt dat het aantal zelfmoorden in drie jaar tijd met maar liefst 37 procent is gestegen. Zo maakten in de eerste 8 maanden van dit jaar bijna 700 Grieken een eind aan hun leven, meldden de media donderdag. Een zware economische crisis heeft Griekenland inmiddels al jaren in haar greep. Veel Grieken zitten volledig aan de grond. Doctors of the World bijvoorbeeld richtte enkele jaren geleden een aantal medische centra op om immigranten te helpen. Maar van de mensen die nu aankloppen voor gratis zorg is tachtig procent Grieks. Hoofdarts Nikitas Kanakis: "We zien steeds meer 'normale' mensen. Het gaat hier om wanhopige burgers die tot voor kort een normaal leven hadden maar ineens hun huizen en auto’s hebben moeten verkopen en bij vrienden in moeten wonen." Kanakis ziet ook steeds meer patiënten voorbijkomen die hem in vertrouwen nemen dat ze zelfmoord willen plegen omdat ze hun familie niet kunnen onderhouden. Een Griek die bij hem in de wachtkamer zit: "Ik voel me echt een sloeber. Ik ben sinds twee maanden dakloos, zonder werk en onverzekerd. Maar ik kan niemand om hulp vragen omdat iedereen in dezelfde situatie zit." (bnr)
Lees verderBRUSSEL - De ministers van Financiën van de 17 eurolanden (eurogroep) waren in de nacht van dinsdag op woensdag dicht bij een oplossing voor Griekenland. Dat zei de Griekse minister Yannis Stournaras in de marge van de EU-top in Brussel. Stournaras zei zeer teleurgesteld te zijn dat de ministers geen akkoord wisten te bereiken. ,,Dit is een groot probleem voor Griekenland.'' Athene is in afwachting van de uitbetaling van de volgende termijn aan noodsteun. Zonder dit geld (31,5 miljard euro) kan Griekenland het niet lang volhouden, zei de minister. Hij hoopt dat er maandag, als de eurogroep weer bijeenkomt, wel overeenstemming wordt bereikt. Hij hamerde erop dat Griekenland heeft geleverd en dat het nu aan Europa is om te geven wat is beloofd, aldus de Griek. (de stentor)
Lees verderSatire In Griekenland wordt vandaag de economische groei van 2008 herdacht. In het hele land zullen herdenkingsbijeenkomsten worden gehouden om stil te staan bij het laatste jaar dat de Grieken niet in een recessie zaten, schrijft Diederik Smit van het satirische weblog de Speld.
Tijdens de nationale herdenking zal de minister van Financiën een krans leggen bij de Griekse Nationale Bank. Op het Sytagma-plein in Athene zullen de kwartaalcijfers van 2008 worden voorgelezen door families die de jaren van voor de krimp hebben meegemaakt. In de havenstad Piraeus zal een standbeeld van de economische groei worden onthuld.
Lees verderEen verrassing is het niet, dat de ministers van Financiën het niet eens zijn geworden over Griekenland. Ze worstelen immers al tweeënhalf jaar met de schuldencrisis.
Het vannacht gestaakte overleg mislukte, omdat de problemen “gecompliceerd” zijn.
Goh, daar zijn nu dus achter. Een eerlijker antwoord was geweest: we weten wat we moeten doen om Griekenland te helpen, maar we willen er niet voor betalen. Onze herverkiezing is belangrijker dan het belang van de eurozone.
Lees verderDe zeventien ministers van Financiën van de eurozone hebben nog niet besloten wanneer Griekenland een nieuw deel van de noodsteun krijgt overgemaakt. Ze verlieten Brussel vannacht zonder akkoord daarover. Maandag wordt er verder gepraat. Het was de tweede opeenvolgende keer dat de ministers niet tot een besluit konden komen, waarmee nog maar eens duidelijk werd dat er veel uiteenlopende meningen meespelen. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de groep ministers, zei dat hij desondanks optimistisch is. “We zijn erg dichtbij een overeenkomst. We zijn geen grote hindernissen meer.” Wel zei hij dat er de komende dagen nog wat gerekend moet worden. De ministers en het IMF, die samen met de Europese Centrale Bank als drie-eenheid het geld uitlenen, zouden het volgens Juncker nog niet eens zijn over hoe de Griekse schuld beheersbaar gehouden moet worden. De eurozone-ministers willen Griekenland twee jaar extra, dus tot 2022, de tijd geven om de staatsschuld tot de gewenste 120 procent van het bruto binnenlands product te verlagen (dit jaar is dat naar verwachting 176 procent). Het IMF weigert dat uitstel te verlenen. (nrc)
Lees verderDe ministers van Financiën van de eurolanden zijn het tijdens een overleg in de nacht van dinsdag op woensdag niet eens geworden over de volgende tranche noodhulp voor Griekenland. De bijeenkomst werd na urenlang vergaderen abrupt beëindigd. Na 11 uur lang te hebben vergaderd verlieten de ministers Brussel zonder de gebruikelijke persconferentie te houden. Ook minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) zei niets. De Duitse minister Wolfgang Schäuble sprak over 'zeer intensieve discussies'. 'We hebben geen oplossing gevonden, omdat de vraagstukken zo gecompliceerd zijn. We gaan volgende week verder.' Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, nam ook het woord 'gecompliceerd' in de mond. Hij is 'een beetje teleurgesteld' dat landen geen akkoord hebben bereikt. 'Maar ik moet toegeven dat de technische onderdelen erg complex zijn.' (elsevier)
Lees verderDe Griekse lonen worden lager en lager. Vervelend voor de Grieken zelf, maar aantrekkelijk voor producenten. Zo verplaatst Unilever de productie van meer dan 100 producten naar Griekenland.
In de studio bij BNR's Roelof Hemmen legt economieredacteur Rob Jansen uit wat Unilever precies gaat doen in Griekenland. "Men heeft duidelijk gezien dat de productiekosten in Griekenland nu het allerlaagst zijn. Normaal worden de producten elders in Europa gefabriceerd, maar het loont nu om alles te concentreren in Griekenland. Dat is eigenlijk gewoon een lagelonenland geworden. Ze kunnen hun munt niet devalueren, dus hun enige manier om te concurreren is het verlagen van lonen."
Lees verder