AMSTERDAM - Nadat eerder Portugal bekendmaakte vanwege de financiële crisis geen deel te nemen aan het Songfestival, overwegen nu ook Griekenland en Cyprus het liedjesfestijn links te laten liggen. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Zowel Griekenland en Cyprus geven de financiële crisis als reden op om volgend jaar waarschijnlijk geen inzending naar Malmo af te vaardigen. Ook Polen, dat zich dit jaar reeds terugtrok uit het festival, is in 2013 wederom niet aanwezig, maar noemt de keuze een "moeilijk besluit". Griekenland vindt het niet gepast aan de liedjeswedstrijd mee te doen terwijl een nationale crisis het land treft. "Het is niet alleen dat we het geld niet hebben voor de uitzendrechten en deelname, die 120.000 euro bedragen, maar op dit punt vinden we het moreel gezien geen goede keuze", aldus een woordvoerder van de Griekse publieke omroep. (nu.nl)
Lees verderDe schulden van Griekenland zouden over een paar jaar kwijtgescholden kunnen worden, zodra Griekenland de nodige hervormingen hebben doorgevoerd. Dit zegt VVD-prominent en ABN Amro-topman Gerrit Zalm in Buitenhof. 'De maatregelen die nu getroffen zijn, hebben geen lange houdbaarheid', aldus Zalm. Volgens hem is het echter alleen zinvol om over het kwijtschelden van schulden te spreken als de Grieken voortgang hebben geboekt met de hervormingen en weer groeien. Er kan ook worden gedacht aan hulp in de vorm van lagere rentes of langere termijnen voor aflossing van de schulden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel sluit het ook niet uit dat de Griekse schulden op termijn moeten worden kwijtgescholden, zegt ze vandaag in een interview met de krant Bild am Sonntag. 'Als Griekenland op een dag voldoende inkomsten heeft en het kan doen zonder nieuwe leningen, dan moeten wij de situatie opnieuw beoordelen.' Volgens haar zal dat niet eerder het geval zijn dan na 2014/2015, als alles loopt volgens plan. (trouw.nl)
Lees verderNaar schatting zijn er in Nederland meer dan 400 Griekse restaurants. In België zijn het ongeveer 300. Op onze vrij nieuwe website www.griekseten.nl trachten we de persoon achter het Griekse restaurant in beeld te brengen. De afgelopen weken hebben we vier restauranthouders geïnterviewd en het is werkelijk erg interessant om hun verhaal te horen. (grieksegids.com)
Topeconomen Paul De Grauwe en Koen Schoors wisselen elkaar af en schrijven over mens, wereld en economie.
Met typisch Hollandse arrogantie verklaarde Mark Rutte, de Nederlandse premier, dat landen die zich niet goed gedragen maar uit de euro moeten stappen. Eigenlijk zegt hij dat Nederland zich wel goed gedraagt, en dat andere landen, vooral Zuid-Europese, zich bezondigd hebben aan onverantwoordelijk gedrag. Ze hebben zich niet aan de regels gehouden. Dat moet natuurlijk bestraft worden. Een uitstoot uit de euro is wat die landen verdienen. Wat mij stoort, is niet alleen de arrogantie, maar ook het moraliserende. Wij, Nederlanders, zo is de boodschap van de Nederlandse premier, hebben ons deugdzaam gedragen. Ons treft geen schuld. Het zijn de anderen die gezondigd hebben. De zondaars moeten boeten. Toen ik het interview las, dacht ik weer een donderpreek te horen vanop de kansel in de kerk. Ik kreeg rillingen in de rug.
Het grootste obstakel voor een oplossing van de eurocrisis is de moraliserende houding die vooral in het noorden van Europa, in Nederland, Duitsland, Finland en in Vlaanderen bon ton is geworden. Een houding die leidt tot het verderfelijke idee dat er goede en slechte landen zijn in dit drama. De slechte landen moeten gestraft worden en moeten zeker geen hulp verwachten van de goede landen. Hulp zou hen er alleen maar toe aanzetten nog meer te zondigen. In hun opperste deugdzaamheid kunnen de goede landen dat niet toelaten. Het zou gelijkstaan met het aansporen tot nieuwe zonden.
Terwijl die houding populair is geworden in het noorden van Europa, berust ze op een fundamenteel onbegrip over de oorzaken van de eurocrisis. In die crisis zijn er geen goede en slechte landen. De verantwoordelijkheid is gedeeld. De noordelijke landen dragen evenveel schuld als de zuidelijke landen. (demorgen.be)
Wie nog speculeert over een vertrek van Griekenland uit de eurozone loopt achter op de werkelijkheid. Het akkoord dat de Europese ministers van Financiën deze week hebben bereikt, is voor Griekenland een 'belangrijke mijlpaal'. Dat zei eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) vrijdag in New York. 'Wie speculeert op een Grieks vertrekt loopt achter op de curve,' aldus Rehn. De eurogroep bereikte deze week met het Internationaal Monetair Fonds een akkoord over de Griekse schuld. Griekenland krijgt het volgende deel van de eerder toegezegde noodhulp.Ook zijn de voorwaarden van de lening versoepeld omdat deze door de verslechterde economische situatie niet meer haalbaar waren. Het akkoord kost Nederland miljoenen euro's omdat landen de winsten die zij boeken op de schuld terugsluizen naar Griekenland. (elsevier)
Lees verderIk heb een vraag. Aan Klaas Knot, Jeroen Dijsselbloem, Coen Teulings, Mathijs Bouman, Jaap Koelewijn, Jan Kees de Jager, Wouter Koolmees, Sweder van Wijnbergen, Arnoud Boot, Gerrit Zalm, wat mij betreft zelfs Arnold Heertje. Maakt me niet uit, als ik maar antwoord krijg.
Wat ik wil weten is: hoeveel geld heeft Nederland tot nu toe door de eurocrisis verdiend aan Griekenland?
U leest het goed: verdiend. Niet betaald.
Lees verderDe Griekse schuldenlast blijft onhoudbaar, ondanks de verlichting die het eerder deze week gesloten akkoord brengt voor de korte termijn. Op den duur zal een deel moeten worden kwijtgescholden. Dat stelde kredietbeoordelaar Moody's donderdag. De eurolanden en het IMF spraken een pakket maatregelen af om de Griekse schuld houdbaar te maken. Zo worden de rentes van leningen verlaagd en de looptijden verlengd. Ook zullen landen winsten op leningen terugsluizen naar Griekenland. (bnr)
Lees verderGriekenland zou beter af zijn als het land uit de euro zou stappen. Een opvallende conclusie van een onderzoek, dat is gedaan in opdracht van de ChristenUnie. Voorzitter van de werkgroep die onderzoek deed naar de toekomst van Griekenland is Johan Graafland. Hij is ook econoom aan de Universiteit van Tilburg. (nos.nl)
Lees verderHet akkoord dat afgelopen nacht is gesloten over de redding van Griekenland is broddelwerk, vindt econoom Sweder van Wijnbergen. "De schuld blijft onhanteerbaar, ze hebben alleen de doelpalen wat verzet."
"Het gaat Nederland natuurlijk veel meer kosten dan die 70 miljoen euro per jaar. Die hadden we überhaupt al niet, dat was een schijnverhaal en men blijft in die fabeltjes geloven. We staan in totaal nu tegen de 10 miljard euro bloot. Ik denk dat de Griekse schulden zeker 50 tot 60 procent teruggeschreven moeten worden. Dat is niet zozeer dat het ons dat gáát kosten, dat zíjn we al lang kwijt."
"Die hoge rentes waren vanaf het begin al absurd. Dat is een soort ziektekostenverzekering die de premie verhoogt als je ziek bent. De schuld blijft onhanteerbaar." Volgens Van Wijnbergen is het de doelstelling om over twee jaar 14 procent van het nationale product van de schuld af te halen en uit te komen op een óverschot van 14 procent.
Lees verderDe Griekse regeringspartijen reageerden positief op het Europese akkoord over de Griekse schuldenlast dat vannacht werd bereikt. De ministers van Financiën van landen uit de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werden het in Brussel eens na het nachtelijke overleg over de schuldreductie.
'Het is goed gegaan', stelde de Griekse premier Antonis Samaras. 'Morgen begint een nieuwe dag voor alle Grieken.' De leider van regeringspartij Pasok, Evangelos Venizelos, sprak van een nieuwe start. 'Nu moeten we het waarmaken.'
Lees verderDe beurs in Amsterdam is dinsdag met winst geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen hoger.
Het akkoord in Brussel over de verdere noodsteun aan Griekenland zorgde voor opluchting onder beleggers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde na enige minuten handelen 0,6 procent hoger op 332,93 punten. De MidKap-index klom 0,4 procent tot 518,40 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,5 en 0,7 procent.
Lees verderTien uur vergaderen was er voor nodig, maar Griekenland krijgt extra steun van Europa. 43,7 miljard euro om precies te zijn. Ook krijgt Griekenland langer de tijd om de lening af te lossen tegen lagere rentes. Correspondent Chris Ostendorf sprak met Minister van Financiën Dijsselbloem en vroeg hem waarom ze tot dit pakket zijn gekomen. (nos.nl)
Lees verder