De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in de Bundestag gezegd dat we op weg zijn naar een fiscale Europese unie voor de eurozone. Het is volgens haar de enige manier om de eurocrisis te bestrijden. Ze gaat maandag samen met Sarkozy een concept voor de hervorming van de muntunie voorstellen. Merkel veegde ook opnieuw de mogelijkheid van euro-obligaties van tafel: "Wie daar nog mee afkomt, snapt niet waar deze crisis om draait", zei ze.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de hoop op een snelle oplossing van de euroschuldencrisis nog maar eens getemperd. "De crisis kan niet zomaar met een paukenslag opgelost worden", zei Merkel vandaag voor het parlement in Berlijn. (Bron: demorgen.be)
Lees verderIn Europa wordt nu openlijk gespeculeerd over het uiteenvallen van de eurozone. Dit scenario is uitermate kostbaar en veel duurder dan wanneer de monetaire unie blijft bestan, becijfert ING in een rapport dat vandaag is verschenen. In het eerste jaar na de val van de gezamenlijke munt zou de economie van de (voormalige) eurozone met 9 procent krimpen. In het jaar daarop zal sprake zijn van nog eens 3 procent krimp. Zelfs in 2016 zou de economie van de betreffende landen in totaal nog 10 procent kleiner zijn dan wanneer de euro blijft, denkt de ING. Bron: De Volkskrant (www.vk.nl)
Lees verderDe eerste grote staking van de Grieken tegen de bezuinigingen van de nieuwe regering heeft een fors deel van het openbare leven lam gelegd. Het OV ligt vrijwel stil, scholen zijn dicht en ziekenhuizen werken met een minimale bezetting. Vakbonden die ongeveer de helft van de 4 miljoen Griekse werknemers vertegenwoordigen, hebben tot de stakingsdag uitgeroepen uit protest tegen "de hongerbegroting". De nieuwe bezuinigingen van de regering van nationale eenheid moeten geldschieters tevreden en Griekenland binnen de eurozone houden. (bnr)
Lees verderIn een geschreven mededeling heeft Griekenland zich tegenover de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bereid verklaard om alle maatregelen te nemen die nodig zijn om het Europees reddingsplan voor Athene uit te kunnen voeren. Dat heeft een woordvoerder van de Griekse premier Lucas Papademos gezegd."De regering gaat alle maatregelen nemen die nodig zijn voor het uitvoeren van de beslissing genomen tijdens de Eurotop van 26 oktober en om de doelstellingen van het Europese reddingsplan voor de Griekse economie te bereiken. Dat is cruciaal voor de verbetering van het leven van de Grieken", aldus de brief van Papademos. (demorgen)
Lees verderDe ministers van Financiën van de eurozone zijn akkoord met het overmaken van de volgende tranche noodhulp van acht miljard euro aan Griekenland. Dat meldt persbureau AP. Vanmiddag en vanavond zijn de ministers bij elkaar in Brussel om de schuldencrisis in de eurozone te bespreken. Volgens door AP aangehaalde anonieme bronnen is inmiddels overeengekomen dat het volgende deel van de lening, hard nodig omdat Griekenland anders nog voor de kerstdagen failliet gaat, overgemaakt wordt. Het geld maakt deel uit van een eerder toegezegd financieel noodpakket van 110 miljard euro. De EU had eerder als voorwaarde gesteld dat alle leiders van de grote Griekse politieke partijen schriftelijk verklaarden zich in te zetten voor de strenge bezuinigingen die doorgevoerd moeten worden in het land. Die verklaringen kwamen er. Eerder vanavond zei de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos al dat zijn land aan alle gestelde voorwaarden voldoet. Morgen komen de 27 ministers van Financiën van de EU, de zogenaamde Ecofin, bij elkaar. (nrc.nl)
Lees verderBRUSSEL - De ministers van financiën van de eurolanden hebben dinsdagavond het licht op groen gezet voor het vrijgeven van 8 miljard euro aan noodhulp voor Griekenland. Dat meldden diplomaten rond het overleg in Brussel. De ministers waren tevreden met de op schrift gestelde beloften van de Griekse premier Lucas Papademos en de conservatieve leider Antonis Samaras om de eerder toegezegde bezuinigingen en hervormingen door te voeren. (nu.nl)
Lees verderDinsdagavond besluiten de Europse ministers van Financiën of Griekenland genoeg heeft gedaan om acht miljard extra aan steun te krijgen. Het geld was al beloofd, maar betaling is opgeschort door de wisseling van de macht in Griekenland. De Europese Unie eiste van de partijen die samen de nieuwe regering van nationale eenheid vormen de belofte dat zij alles zullen doen om de enorme schuldenberg van het land af te bouwen. Zij moeten zich aan de noodzakelijke hervormingen en besparingen houden. Europees Commissaris Olli Rehn zal dinsdag de ministers zijn mening geven over de Griekse toezeggingen. De ministers kunnen dan besluiten of aan de voorwaarden is voldaan om de acht miljard euro vrij te geven die de Grieken hard nodig hebben. Daarna moet het Internationaal Monetair Fonds nog het groene licht geven. (bnr.nl)
Lees verderOnzin natuurlijk, alhoewel: zou je het zo mogen noemen? Door het verlengen van het contract van doelman Kostas Lamprou komt het er misschien toch wel een beetje op neer dat onze club de Griekse economie een heel klein stukje steunt… Ach, het maakt ook eigenlijk niet uit. Wat het belangrijkste nieuws is dat Feyenoord een principeakkoord heeft bereikt met de reservedoelman.Als Lamprou bijtekent ligt hij tot 2015 vast in Rotterdam. Tot grote vreugde van hem zelf: “Ik ben hier echt heel blij mee. De club is tevreden over mij en ik ben tevreden over de club. Als jeugdspeler was het een droom om het eerste elftal te halen. Dat is gelukt. Ik ben nu tweede keeper, dus ik moet nog even geduld hebben.” (feyenoord-bolg.nl)
Lees verderMoet Griekenland alsnog de 8 miljard euro aan noodkrediet krijgen, nu er een nieuwe regering is aangetreden? En maakt de nieuwe regering van Italië voldoende vaart met de hervormingsplannen? Dat zijn de belangrijkste vragen waar de Europese ministers van Financiën zich vanavond in Brussel over buigen. De internationale noodhulp aan Griekenland was al eerder door de ministers vastgelegd. Maar toen duidelijk werd dat Griekenland een nieuwe regering zou krijgen, werd de tranche uitgesteld. De nieuwe machthebbers zouden eerst middels een schriftelijke toezegging moeten beloven dat ze alles uit de kast gaan trekken om de enorme staatsschuld van het land af te bouwen. De leider van de belangrijke conservatieve regeringspartij Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, heeft lange tijd dwarsgelegen. Hij vond het niet nodig dat Griekenland zich schriftelijk commiteerde aan nieuwe strenge bezuinigingen. Maar inmiddels is hij overstag. Vorige week stuurde hij de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de EU, een brief waarin hij aangaf in te stemmen met de voorwaarden voor de miljardenhulp. En dus kunnen de EU-ministers nu een besluit gaan nemen over het nieuwste noodpakket. (volkskrant)
Lees verderEr bestaat een kans dat Griekenland niet instemt met de Europese sancties tegen Iran. Het land is voor zijn oliebehoefte grotendeels aangewezen op Iraanse olie. Een embargo hierop zou alsnog kunnen leiden tot een faillissement van Griekenland. Dat vrezen handelaren, meldt persbureau Reuters. Voor Griekse olieraffinaderijen is het moeilijk om olie via andere wegen te verkrijgen omdat de angst bestaat dat zij hun rekeningen niet kunnen betalen. Als de Grieken voor dezelfde prijs elders olie vandaan kunnen krijgen zullen zij mogelijk wel instemmen met sancties tegen de Iraanse petrochemische industrie. (nrc)
Lees verderEuropese politici kunnen de euro alleen maar redden als beleggers ervan op aan kunnen dat die politici zich voluit committeren aan de munt. Tot nu toe hebben de zwakke lidstaten het er steeds op laten aankomen dat zij door de markt gedwongen werden impopulaire politieke beslissingen te nemen. Dat leidde tot een diep wantrouwen van beleggers en een vlucht uit steeds meer Europees staatspapier. Het ziet ernaar uit dat de Europese politiek het stadium voorbij is dat zij zonder steun van buitenaf de crisis kan oplossen. Hervormingsplannen in zwakke eurolanden helpen niet meer. Staatspapier van steeds meer eurolanden is besmet en zelfs sterke landen als Oostenrijk, Nederland en Duitsland merken de effecten van de angst voor escalatie van de eurocrisis. (fd.nl)
Lees verderVakantie-eilanden Kreta en Rhodos zijn nog steeds erg populair onder vakantiegangers, ondanks de stakingen die Griekenland al geruime tijd plagen. Tussen januari en september haalde de toeristische sector van het Zuid-Europese vakantieland bijna 7,6 miljard euro op. Dit is een stijging van bijna 10,6 procent op jaarbasis. Griekenland is vooral onder Duitse toeristen een populaire vakantiebestemming, melden cijfers van de Griekse centrale bank. In de eerste zes maanden van 2011 profiteerde het noodlijdende Griekenland van de Arabische lente, waardoor veel toeristen het land verkozen boven Noord-Afrikaanse vakantielanden. Het totale aantal toeristen steeg naar 14,2 miljoen, een toename van 10,4 procent in vergelijking met vorig jaar. Deze groep bestond voornamelijk uit Britten en Duitsers. De Griekse toeristische sector is verantwoordelijk voor ongeveer 16 procent van het bruto binnenlands product. (telegraaf)
Lees verder