De krokodil Sifis blijft de gemoederen op het Griekse toeristeneiland Kreta bezighouden. Ondanks diverse pogingen om het reptiel te vangen, zwemt de ongeveer 1 meter 80 lange krokodil nog steeds vrij rond in een stuwmeer bij Rethymnon. Sifis werd waarschijnlijk als huisdier gehouden en door de eigenaar in het meer losgelaten toen hij te groot werd. De krokodil werd in juli voor het eerste gesignaleerd en gefilmd. Sindsdien doen autoriteiten tot nu toe vergeefse pogingen de krokodil te vangen. Ook donderdag mislukte een poging het dier te vangen. "Sifis kon weer ontkomen", sprak wetenschapper Petros Lymberakis na afloop. Eerder mislukten ook pogingen van de vermaarde Franse krokodillenvanger Olivier Behra. Die keerde onverrichterzake terug naar Frankrijk. De middenstand is blij want het dier trekt nogal wat bezoekers. (ANP)
Lees verderEuropa werkt aan een vervolg op de steunprogramma's aan Griekenland. Dit jaar loopt het huidige programma af en dan zou Griekenland op eigen benen moeten staan. Maar de kans dat Athene helemaal zonder hulp 'het programma kan verlaten, is heel onwaarschijnlijk', zei een Europese ambtenaar vandaag. Griekenland heeft miljardensteun gekregen van Europa om zijn economie weer in balans te brengen. In totaal kreeg het land zeker 240 miljard euro aan leningen. In ruil daarvoor moest het land fors bezuinigingen en hervormen. (trouw.nl)
Lees verderOp vakantie waarderen we de Grieken het meest als het gaat om gastvrijheid. Dit blijkt uit onderzoek van vakantiesite Zoover onder ruim 2.000 Europese vakantiegangers. In de gastvrijheidslijst staat ons kikkerlandje op een tweede plaats. Vooral Engelsen hebben goede ervaringen met Nederlanders. Opvallend is dat de we onszelf als meest gastvrije land bestempelen. 22 procent van de Nederlanders is overtuigd dat de Nederlander het vriendelijkst is voor toeristen. De Oostenrijkers zijn met 53 procent het meest enthousiast over zichzelf. Een vakantie in eigen land zou daarom voor de meeste vakantiegangers in Europa ideaal zijn. Engelsen zijn het meest positief over ons, 23 procent van hen bestempelt ons als meest gastvrije bevolking van Europa. p de Europese ranglijst vinden we de Nederlanders terug op de tweede plaats. Gemiddeld zegt 15 procent van de buitenlandse respondenten dat Nederlanders het meest vriendelijke volk zijn van Europa.
Europese vakantiegangers vinden de Grieken het meest vriendelijk (15 procent). (ad.nl)
Lees verder
riekenland treedt harder op tegen discriminatie. Volgens een nieuwe wet die het parlement in Athene dinsdagavond heeft aangenomen, komen celstraffen tot 3 jaar te staan op racisme, ontkenning van de Holocaust en discriminatie van homoseksuelen. De wet is een reactie op honderden racistische incidenten de afgelopen jaren. Racistische denkbeelden in het Balkanland worden aangewakkerd door de extreemrechtse partij Gouden Dageraad, die bij de parlementsverkiezingen in 2012 bijna 7 procent van de stemmen kreeg. (elsevier.nl
Lees verderGriekenland is vanochtend getroffen door een vrij krachtige aardbeving met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op zo'n 130 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Athene. (AD.nl) (Ten westen van Milos - red. GriekseGids)
Lees verderGriekse economie trekt aan dankzij toerisme. Griekenland werd in 2008 in alle hevigheid getroffen door de crisis. Het land ging de afgelopen jaren door een hel. Oorzaak was niet de bankensector, maar de overheid. Sinds de jaren 70 organiseerde de politiek een immense banencreatie binnen de overheid, met als gevolg een oplopende overheidsschuld, die het land verzweeg om lid te kunnen worden van de eurozone. Toen premier Papandreou in 2010 onthulde dat de begrotingscijfers niet klopten, keerden de financiële markten zich tegen Griekenland. (HPdetijd.nl)
Lees verderArcheologen in Griekenland hebben een enorme graftombe ontdekt die dateert uit de tijd van Alexander de Grote. Deskundigen zeggen dat het gaat om de grootste tombe die ooit in Griekenland is gevonden. Volgens de Griekse premier Samaras, die de plek vandaag bezocht, gaat het om een "extreem belangrijke vondst", maar het ministerie van Cultuur zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat het gaat om het graf van Alexander de Grote zelf.
De heerser Alexander de Grote stichtte in de vierde eeuw voor Christus een rijk dat zich uitstrekte van huidige grondgebied van Griekenland tot aan India. Hij stierf in het huidige Irak, maar het is nog altijd onbekend waar hij begraven ligt. De archeologen deden hun vondst bij de kustplaats Amphipolis, zo'n 100 kilometer van de stad Thessaloniki. De ingang van het graf wordt gemarkeerd door twee beelden van sfinxen. Vanaf daar loopt een gang van 4,5 meter breed naar de tombe.De muren van de gang zijn gedecoreerd met fresco's. De graftombe wordt omgeven door een ronde, marmeren muur met een totale lengte van bijna 500 meter.(nos.nl)
Lees verderGriekenland voldoet aan de voorwaarden voor verdere Europese steun. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiƫn) dinsdag aan de Tweede Kamer. In Brussel wordt de conclusie bevestigd. De weg lijkt nu vrij voor de volgende uitbetaling van 1 miljard euro. Daar wordt waarschijnlijk woensdag formeel toe besloten. Er lag begin april nog zeker 10 miljard euro op de plank voor Griekenland. De eurolanden besloten toen 6,3 miljard direct uit te keren en de rest op te knippen in kleinere delen, mits Athene een aantal hervormingen zou doorvoeren. (nu.nl)
Lees verderIbrahim Afellay vertrekt voor een jaartje naar Olympiakos Piraeus. De Nederlandse voetballer wordt door Barcelona verhuurd aan de Griekse club. Na de huurperiode heeft Olympiakos een optie tot koop. Het zou dan gaan om een 2-jarig contract, maar dat zijn zaken voor later. De 28-jarige Afellay maakte 3,5 jaar geleden de overstap van PSV naar de Catalaanse topclub. Mede door blessureleed kwam hij in Barcelona weinig aan spelen toe. Ook een huurperiode bij Schalke 04 leverde wegens blessures weinig speeltijd op. (spitsnieuws.nl)
Griekenland heeft vandaag met een veiling van staatsleningen aanzienlijk minder geld opgehaald dan vooraf was verwacht, onder druk van de onrust op de financiële markten. De veiling van obligaties met een looptijd van drie jaar leverde 1,5 miljard euro op, terwijl analisten op een opbrengst van 2 tot 3 miljard euro hadden gerekend. De gemiddelde rente bedroeg 3,5 procent. Naar verluidt had de Griekse regering vooraf niet meer dan 3 procent rente willen bieden. In april keerde Griekenland voor het eerst sinds een pauze van vier jaar met succes terug op de financiële markten door 3 miljard euro op te halen met een obligatieveiling. De vraag naar de staatsleningen lag toen veel hoger dan het aanbod.(volkskrant.nl)
Lees verderATHENE (AFN) - Het gemiddelde prijspeil in Griekenland is in juni verder gedaald. Dat meldde het Griekse statistiekbureau woensdag. De prijzen van consumptiegoederen lagen in Griekenland vorige maand 1,5 procent lager dan in juni 2013. Daarmee zwakte de deflatie iets af ten opzichte van de voorgaande maand, waarin het prijspeil met 2,1 procent zakte. Economen rekenden voor juni in doorsnee op een prijsdaling van 1,8 procent. De prijsdalingen in Griekenland zijn een duidelijke weerspiegeling van de sterk uiteenlopende ontwikkelingen in de eurozone. In de landen waar met de euro wordt betaald is de inflatie gedaald tot een bijzonder laag niveau, maar is gemiddeld nog altijd sprake van stijgende prijzen. In Griekenland gaan de prijzen sinds begin vorig jaar onafgebroken omlaag. (Telegraaf.nl)
Lees verderGriekse wetenschappers hebben de vermoedelijk oudste erotische graffiti ter wereld ontdekt.Het gaat om een tekening van twee penissen en begeleidende erotische teksten die rond de vijfde eeuw voor Christus in de rotsen zijn gekerfd op het eiland Astipalaia in de Egeïsche zee. De oud-Griekse graffiti suggereert dat er openlijk over seksualiteit werd gesproken door de oude Grieken. Dat verklaart de Griekse historicus Andreas Vlachopoulos van de Universiteit van Ioaninna in de Britse krant The Guardian. De fallussen en bijbehorende inscripties zijn aangetroffen in kalksteen boven een baai in het noordwesten van Astipalaia. De erotische zinnen die in de rotsen zijn gekerfd, zijn zeer specifiek. Eén van de teksten slaat waarschijnlijk op homoseksuele activiteiten van twee mannen. 'Nikasitimos heeft hier Timiona bestegen', zo luidt de inscriptie. "We weten dat seksuele verlangens tussen mannen geen taboe waren in het oude Griekenland", verklaart hoofdonderzoeker Vlachopoulos. "Deze graffiti stelt duidelijk dat deze mannen de liefde met elkaar bedreven gedurende een langere periode. De nadruk wordt gelegd op de seksuele handeling zelf, dat is zeer ongebruikelijk in erotische kunstwerken." (nu.nl)
Lees verder