Milos (Cycladen)

Milos. Milos, ook wel Melos genoemd, is een Cycladen eiland in het zuidwesten van de Egeïsche zee. Het is het vijfde grootste eiland van de archipel (151 km2 groot) en het heeft een kustlengte van 120 kilometer. Milos is vooral bekend vanwege het beeld van Aphrodite (Venus) dat hier gevonden is en dat nu in het Louvre in Parijs is te bewonderen. Maar Milos is meer dan ‘de Venus van Milo’. Het is een zeer bijzonder eiland omwille van de geologische natuurverscheidenheid. Het eiland heeft een vulkanische oorsprong en dat is duidelijk te zien tijdens een bezoek aan het eiland. Zowel met de auto, bus of met de boot kom je fantastische natuurverschijnselen tegen, die zeer indrukwekkend zijn!

Vooral de boottrips rond Milos zijn erg populair, een echte aanrader! Je leert het eiland op een uitstekende manier kennen, je komt bij locaties waar je met de auto of te voet niet kan komen en bij wijze van spreken kun je alle bezienswaardigheden van het eiland in een dag zien. Er zijn boottochten die van 9.00 uur tot 19.00 duren en die je meteen het neusje van de zalm laten zien. De prijzen voor zulke boottochten starten voor volwassen vanaf €30.

Op het eiland zijn drie grote dorpen. Dat zijn Adamas (Adamantas), Pollonia en het bergdorp Plaka, dat tevens de hoofdstad van Milos is. Adamas is het grootste dorp, hier bevindt zich de haven van Milos. Hier komen de veerboten uit Piraeus (Athene) en uit andere Cycladen eilanden aan. Hier meren ook cruiseschepen aan die dagjesmensen op het eiland brengen. In het hoogseizoen is het zeer druk, toch blijft het erg gezellig.

Helemaal in het noordoosten ligt Pollonia dat samen met Adamas de populairste badplaatsen zijn. In zowel Adamas als Pollonia zijn vele leuke restaurants, cafés, bars, winkels en hotels. Plaka, de hoofdstad van Milos ligt een drietal kilometer van Adamas op de hellingen van een berg. Naast Plaka ligt het dorp Trypiti, door de bouw zijn beide dorpen naar elkaar toe gegroeid.

Foto's Milos - Milos in beeld

Adamas Milos | Cycladen Griekenland | Foto 120 - Foto van De Griekse Gids Trypiti Milos | Cycladen Griekenland | Foto 4 - Foto van De Griekse Gids Klima Milos | Cycladen Griekenland | Foto 56 - Foto van De Griekse Gids Sarakiniko Milos | Cycladen Griekenland | Foto 120 - Foto van De Griekse Gids Glaronissia Milos | Cycladen Griekenland | Foto 14 - Foto van De Griekse Gids Plaka Milos | Cycladen Griekenland | Foto 9 - Foto van De Griekse Gids Adamas Milos | Cycladen Griekenland | Foto 111 - Foto van De Griekse Gids Agios Ioannis Milos | Cycladen Griekenland | Foto 34 - Foto van De Griekse Gids Kleftiko Milos | Cycladen Griekenland | Foto 168 - Foto van De Griekse Gids Adamas Milos | Cycladen Griekenland | Foto 51 - Foto van De Griekse Gids Tsigrado Milos | Cycladen Griekenland | Foto 13 - Foto van De Griekse Gids Thiorichia Milos | Cycladen Griekenland | Foto 5 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Milos»


Griekse Gids Reizen Eliza was here Griekenland Sunweb Griekenland Tui Griekenland Ross Holidays Griekenland Zongids Griekenland;

Video over Milos - GriekseGids.TV

 

Milos - Edited by Sem Eissens - ©De Griekse Gids
 

Bijzondere vissersdorpen Milos

Op Milos zijn een aantal zeer bijzondere vissersdorpen met een sprookjesachtige uitstraling. De huizen van deze dorpen zijn uitgeholde zachte rotsen met fel gekleurde deuren waar de vissers in de vorige eeuw hun boten plaatsten om deze tegen de harde wind en de golven te beschermen. Deze huizen bestaan uit twee verdiepingen, op de onderste verdieping werd de boot geplaatst, op de bovenste etage was de woonkamer/slaapkamer van de visser. Meestal was het een soort buitenhuisje van de visser die dit gebruikte voor zijn werk. Tegenwoordig is de functie van deze huisjes veranderd en worden deze in de zomer als appartementjes verhuurd. Deze dorpen zijn o.a. Klima, Fyropotamos, Mandrakia en Mytakas.

Stranden van Milos

Op het eiland zijn veel leuke stranden, sommigen georganiseerd, andere weer niet. Vanaf Adamas vertrekken meerdere keren per dag bussen naar enkele van deze stranden. Sommige stranden zijn alleen met de boot bereikbaar.
Stranden aan de westkust: Kalogria, Agathia, Triades, Amoudaraki, Agios Ioannis
Stranden aan de zuidkust: Gerontas, Psathadiko, Kipos, Agios Sostis, Provatas, Firiplaka, Tsigkrado, Kalamos, Agia Kyriaki, Psarovolada, Paliochori.
Stranden aan de oostkust: Kastanas, Tria Pigadia, Kolimbisionas, Agali, Rema, Paliorema en Thiorichia.
Stranden aan de noordkust: Fyropotamos, Mandrakia, Sarakiniko, Mytakas, Pachena, Papafrangas en Pollonia.
Stranden in de baai van Milos: De stranden bij Adamas (Lagada en Papikinou) en het strand Chivadolimni waar ook een camping en een meer is.

Niet missen op Milos!

Sarakiniko, een van de populairste en vooral meest indrukwekkende badplaatsen van eiland Milos en zelfs van Griekenland. De combinatie van witten rotsen, grote zeegrotten, blauwe zee en hemel is prachtig.
Kleftiko is een van de meest gefotografeerde plaatsen in Griekenland. Het is een zeegebied waar indrukwekkende witte rotsen in allerlei formaties hoog boven de zee uitsteken.
Papafragkas is een smal strand en tegelijk de naam van een grote zeegrot op Milos. De prachtige rotsformaties vormen een aantal fjorden.

Sarakiniko Milos
Sarakiniko MilosDe interactieve kaart van Milos

Klik op de plaatsnamen op de kaart van Milos.

Landkaart / Plattegrond MykonosAdamas Milos Chivadolimni Milos Fyriplaka Milos Kleftiko Milos Milos Eiland Klima Milos Mandrakia Milos Mytakas Milos Paliochori Milos Fourkovouni Milos Thiorichia Milos Tsigrado Milos Fyropotamos Milos Pollonia Milos Sarakiniko Milos Plaka Trypiti Triovassalo Milos Papafragas (Papafrangas) Milos Kipos Milos Provatas Milos Zefyria Milos Triades Milos
De landkaart van Milos - Klik op de kaart van Milos (©De Griekse Gids)
 

Hoe is Milos bereikbaar?

Milos is vooral populair onder eilandhoppers. Dagelijks varen in de zomer meerdere boten vanuit Piraeus (bij Athene) naar Milos. De boot uit Piraeus stopt bij Kithnos, Serifos en Sifnos om vervolgens op Milos aan te komen. De duur van deze boottocht (met de gewone boot, niet de snelle boot) is ongeveer 7 uur en een retour bootticket is vanaf ongeveer € 75 verkrijgbaar. Milos is daarnaast bereikbaar via andere Cycladen eilanden zoals vanaf Santorini.

De luchthaven van Milos wordt alleen voor binnenlandse vluchten gebruikt. Vanaf Athene duurt een vlucht naar Milos ongeveer 25 minuten.


Links over Milos

-10 magische plekken op het Griekse eiland Milos
-Eilandmilos.nl


Gemiddelde temperaturen Milos

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Milos: Waar ligt Milos?

Waar ligt Milos
De kaart / landkaart van Milos


Uitstapjes Milos

Klik op de plaatsnamen op de kaart van Milos en bekijk de locaties die je vanaf kunt bezoeken. Plan excursies naar allerlei bezienswaardigheden op het eiland Milos.

Landkaart / Plattegrond Milos Adamas Milos Chivadolimni Milos Fyriplaka Milos Kleftiko Milos Milos Eiland Klima Milos Mandrakia Milos Mytakas Milos Paliochori Milos Fourkovouni Milos Thiorichia Milos Tsigrado Milos Fyropotamos Milos Pollonia Milos Sarakiniko Milos Plaka Trypiti Triovassalo Milos Papafragas (Papafrangas) Milos Kipos Milos Provatas Milos Zefyria Milos Triades Milos
Uitstapjes vanaf - Klik op de kaart van Milos (©De Griekse Gids)

© De Griekse Gids 2000-2019