Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Milos

Milos - vakantie, Informatie, vodeo en mooie foto's

Milos. Milos, ook wel Melos genoemd, is een Cycladen eiland in het zuidwesten van de Egeïsche zee. Het is het vijfde grootste eiland van de archipel (151 km2 groot) en het heeft een kustlengte van 120 kilometer. Milos is vooral bekend vanwege het beeld van Aphrodite (Venus) dat hier gevonden is en dat nu in het Louvre in Parijs is te bewonderen. Maar Milos is meer dan ‘de Venus van Milo’. Het is een zeer bijzonder eiland omwille van de geologische natuurverscheidenheid. Het eiland heeft een vulkanische oorsprong en dat is duidelijk te zien tijdens een bezoek aan het eiland. Zowel met de auto, bus of met de boot kom je fantastische natuurverschijnselen tegen, die zeer indrukwekkend zijn! Vooral de boottrips rond Milos zijn erg populair, een echte aanrader! Je leert het eiland op een uitstekende manier kennen, je komt bij locaties waar je met de auto of te voet niet kan komen en bij wijze van spreken kun je alle bezienswaardigheden van het eiland in een dag zien. Er zijn boottochten die van 9.00 uur tot 19.00 duren en die je meteen het neusje van de zalm laten zien. De prijzen voor zulke boottochten starten voor volwassen vanaf €30.

Video

Video Milos
Milos - Edited by Sem Eissens - ©De Griekse Gids

Vakantie Milos boeken

Wil je een onvergetelijke vakantie op Milos meemaken? Bekijk hier ons vakantieoverzicht naar Milos. Wil je Milos combineren met andere eilanden? Boek je reis dan bij Griekse Gids Reizen. Wij zijn gespecialiseerd in eilandhoppen. Milos is bijvoorbeeld goed te combineren met o.a. Santorini en met Kreta. Voor vragen of meer informatie kun je ook contact opnemen met ons via reizen@grieksegids.nl of (0031) 0343-594447.

Bekijk de foto's Milos - Fotoalbum Griekenland

Dorpen

Op het eiland zijn drie grote dorpen. Dat zijn Adamas (Adamantas), Pollonia en het bergdorp Plaka, dat tevens de hoofdstad van Milos is. Adamas is het grootste dorp, hier bevindt zich de haven van Milos. Hier komen de veerboten uit Piraeus (Athene) en uit andere Cycladen eilanden aan. Hier meren ook cruiseschepen aan die dagjesmensen op het eiland brengen. In het hoogseizoen is het zeer druk, toch blijft het erg gezellig. Helemaal in het noordoosten ligt Pollonia dat samen met Adamas de populairste badplaatsen zijn. In zowel Adamas als Pollonia zijn vele leuke restaurants, cafés, bars, winkels en hotels. Plaka, de hoofdstad van Milos ligt een drietal kilometer van Adamas op de hellingen van een berg. Naast Plaka ligt het dorp Trypiti, door de bouw zijn beide dorpen naar elkaar toe gegroeid.

Pollonia Milos
Pollonia Milos

Bijzondere vissersdorpen

Op Milos zijn een aantal zeer bijzondere vissersdorpen met een sprookjesachtige uitstraling. De huizen van deze dorpen zijn uitgeholde zachte rotsen met fel gekleurde deuren waar de vissers in de vorige eeuw hun boten plaatsten om deze tegen de harde wind en de golven te beschermen. Deze huizen bestaan uit twee verdiepingen, op de onderste verdieping werd de boot geplaatst, op de bovenste etage was de woonkamer/slaapkamer van de visser. Meestal was het een soort buitenhuisje van de visser die dit gebruikte voor zijn werk. Tegenwoordig is de functie van deze huisjes veranderd en worden deze in de zomer als appartementjes verhuurd. Deze dorpen zijn o.a. Klima, Fyropotamos, Mandrakia en Mytakas.

Vissersdorp Fyropotamos Milos
Fyropotamos Milos

Stranden

Op het eiland zijn veel leuke stranden, sommigen georganiseerd, andere weer niet. Vanaf Adamas vertrekken meerdere keren per dag bussen naar enkele van deze stranden. Sommige stranden zijn alleen met de boot bereikbaar.

 • Stranden aan de westkust van Milos: Kalogria, Agathia, Triades, Amoudaraki, Agios Ioannis
 • Stranden aan de zuidkust van Milos: Gerontas, Psathadiko, Kipos, Agios Sostis, Provatas, Firiplaka, Tsigkrado, Kalamos, Agia Kyriaki, Psarovolada, Paliochori.
 • Stranden aan de oostkust van Milos: Kastanas, Tria Pigadia, Kolimbisionas, Agali, Rema, Paliorema en Thiorichia.
 • Stranden aan de noordkust van Milos: Fyropotamos, Mandrakia, Sarakiniko, Mytakas, Pachena, Papafrangas en Pollonia.
 • Stranden in de baai van Milos: De stranden bij Adamas (Lagada en Papikinou) en het strand Chivadolimni waar ook een camping en een meer is.

Bezienswaardigheden Milos

 • Sarakiniko, een van de populairste en vooral meest indrukwekkende badplaatsen van eiland Milos en zelfs van Griekenland. De combinatie van witten rotsen, grote zeegrotten, blauwe zee en hemel is prachtig.
 • Kleftiko is een van de meest gefotografeerde plaatsen in Griekenland. Het is een zeegebied waar indrukwekkende witte rotsen in allerlei formaties hoog boven de zee uitsteken.
 • Papafragkas is een smal strand en tegelijk de naam van een grote zeegrot op Milos. De prachtige rotsformaties vormen een aantal fjorden.
 • Sykia: dit is een van de grootste en meest prachtige zeegrotten in Milos. Het ligt in het zuidwesten van het eiland, 22 km van Adamas. Toegang tot de grot is per boot vanaf Adamas.

Sarakiniko Milos
Sarakiniko Milos

Evenementen

 • Milos-festival, tijdens de zomermaanden.
 • Voorstellingen in het oude theater, in de zomermaanden.
 • Feest van Panagia Korfiatissa.
 • Feesten van Panagia op 15 augustus en van Agia Triada in Adamas.
 • Agia Paraskevi's feest in Apollonia, op 26 juli.
 • Panagia tou Kipou's feest, op 23 augustus.
 • Agios Theologos feest, op 26 september.

Wandelen op het eiland

 • Wandelen: Catacomben - Theater - Profitis Ilias (2,5 km),
 • Wandelen van Zefyria naar Agia Kyriaki-strand (5 km),
 • Wandelen van Fylakopi naar  Mandrakia (9 km),
 • Wandelen van Fyropotamos naar Lagkada (13 km)
 • Wandelen van Kipos naar Psathadika  en Xylokeratia

Watersporten

 • Zwemmen op de stranden van Lagkada, Bomparda en Papikinou, in Rivari, Fatourena, Patrikia, Ammoudaraki, Triades en Agkathia, in Pachaina, Papafragkas, Kapros, in Agios Konstantinos, in Alogomantra en Mytakas, in Provatas, Agios Sostis, Psathi, Katergo en in Geronta, in Fyriplaka, Tsigkrado, Gerakas, Agia Kyriaki en Fyropotamos.
 • Windsurfen, vooral op het gebied van Chivadolimni.
 • Duiken
 • Kitesurfen.
 • Kanoën.
 • Speervissen.
 • Baden in mineraalwaterbronnen, in Lakkos bronnen, in het gebied van Adamas.

Hoe is Milos bereikbaar?

Milos is vooral populair onder eilandhoppers. Dagelijks varen in de zomer meerdere boten vanuit Piraeus (bij Athene) naar Milos. De boot uit Piraeus stopt bij Kithnos, Serifos en Sifnos om vervolgens op Milos aan te komen. De duur van deze boottocht (met de gewone boot, niet de snelle boot) is ongeveer 7 uur en een retour bootticket is vanaf ongeveer € 75 verkrijgbaar. Milos is daarnaast bereikbaar via andere Cycladen eilanden zoals vanaf Santorini.

Vliegveld / luchthaven en haven

De luchthaven van Milos wordt alleen voor binnenlandse vluchten gebruikt. Vanaf Athene duurt een vlucht naar Milos ongeveer 25 minuten. Het vliegveld op Milos ligt 5 kilometer ten zuidoosten van de haven van het eiland, het is niet groot en er is een korte start en landingsbaan, daarom kunnen alleen kleinere vliegtuigen van dit vliegveld gebruikmaken. Er gaan dus geen rechtstreekse vluchten vanaf Schiphol, Rotterdam Airport, Brussel of Eindhoven naar Milos. Je zult dan naar Athene moeten vliegen en daar overstappen op een klein vliegtuig dat naar Milos vliegt. Meestal kiezen mensen ervoor om naar Athene te vliegen en dan met de boot naar Milos te varen. De haven van Milos is bij Adamas, dat ook Adamantas genoemd wordt. Adamas ligt in het oosten van de grote baai van Milos en hier bevindt zich de haven waar de schepen uit Piraeus (Athene) en uit diverse Cycladen-eilanden aanmeren. Adamas is een erg leuk stadje waar je direct kunt verblijven in een van de vele appartementen of hotels. Er zijn veel cafeetjes, taverna's, winkeltjes, bakkers, supermarkten, ijssalons, autoverhuurbedrijven, snackbars en musea.

Links

-10 magische plekken op het Griekse eiland Milos
-Eilandmilos.nl

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.2°C
Februari
12.2°C
Maart
13.4°C
April
16.1°C
Mei
19.5°C
Juni
23.5°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.3°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.4°C
December
13.5°C


Waar ligt Milos?


Waar ligt Milos
De kaart / landkaart van Milos

Eilandhoppen Milos Griekse Gids Reizen Het Griekse winkeltje to Magazaki Eliza was here Griekenland Sunweb Griekenland Tui Griekenland Ross Holidays Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2020