Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Hydra

Hydra - Vakantie in Griekenland


Hydra vakantie. Hydra is een Grieks vakantie eiland dat in de Saronische golf ligt. Het ligt vlakbij de kust van de Peloponnesos. Op dit leuke eiland wonen ongeveer 2000 inwoners die zich vooral met het toerisme en de visserij bezig houden. Hydra is een populaire bestemming vooral voor Atheners, omdat het eiland niet ver van de Griekse hoofdstad ligt.

Hydra-stad is het enige stadje op het eiland en het is hier verboden voor auto’s en motors. Je ziet er wel veel ezels, paarden en muildieren, die voor de transport van mensen en goederen zorgen. Hydra-stad ligt tussen twee rotsachtige heuvels die bebouwd zijn met traditionele huizen. Opvallend zijn de stenen huizen met rode daken en blauwe deuren en ramen.

Hydra
Hydra Griekenland

De naam ‘Hydra’ heeft het eiland te danken aan het feit dat hier in de oudheid veel waterbronnen waren. Hydra heeft een rijke geschiedenis en dat merk je direct bij aankomst in de haven van Hydra. Bij het binnenvaren in de pittoreske haven zie je traditionele herenhuizen, kantelen, de marine-academie en musea. Erg leuk zijn de gezellige terrasjes en allerlei winkeltjes die verspreid liggen rond de haven.

Boek je vakantie naar Hydra

Wil je een unieke en onvergetelijke vakantie op het eiland Hydra beleven en zoek je een goed hotel of appartement? Bekijk het vakantieoverzicht naar Hydra. Boek je reis bij Griekse Gids Reizen. Wij zijn gespecialiseerd in eilandhoppen. Je kunt Hydra bijvoorbeeld mooi combineren met Spetses en Poros of met Aegina

Bekijk de foto's Hydra - Fotoalbum Griekenland

Informatie over de bestemmingen van Hydra

Vakantiefilm Hydra -
Griekse spullen bestellen

Cultuur

Als je van cultuur houdt, dan zal het eiland Hydra je zeker niet teleurstellen: bezoek het kerkelijk Byzantijnse museum, het historische museum en de huizen van Pavlos en Lazaros Kountouriotis die in musea zijn veranderd. Religie heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de samenleving van Hydra, hiervan zijn de vele kloosters en kerken getuige. De bekendste kloosters zijn de kloosters van Efraxia, het klooster van Profitis Ilias, het klooster van Agios Nikolaos, het klooster van de geboorte van de heilige Maagd in Zourvas en de kerk van Ipapanti.

Op Hydra worden jaarlijks veel culturele evenementen en feesten gehouden. Behalve “de Miaoulia feesten”  ter ere van Andreas Miaoulis tijdens de laatste tien dagen van juni, worden “de Kountouriotia-feesten” gehouden ter ere van Pavlos Kountouriotis. Pavlos Kountouriotis was de eerste president van de Griekse Republiek. Er worden ook vaak zeilwedstrijden georganiseerd. Het is ook meer dan de moeite waard om met Carnaval en met Pasen op Hydra te zijn.

Kerkelijk Byzantijns Museum
Kerkelijk Byzantijns museum aan de haven van Hydra (ingang bij klokkentoren)

Video Hydra - GriekseGids

 Hydra - Edited by Sem Eissens - © De Griekse Gids

Bezienswaardigheden en tips

Er is veel te zien op Hydra:

 • In het historisch museum van Hydra dat zich aan de haven bevindt worden belangrijke documenten uit de tijd van de Griekse opstand tegen de Turken (1821) bewaard. Ook zijn er veel schilderijen te zien van bekende mensen uit Hydra die destijds tegen de Turken hebben gevochten. Verder zijn er landkaarten en de klederdracht te bekijken.
 • De kathedraal Kimisis tis Theotokou met de grote klok op de klokkentoren.
 • Aan de haven bevinden zich bastionnen en kanonnen.
 • De windmolens ten westen van de haven, hier bevindt zich ook de grot (Spilia) waar men ook kan zwemmen (Hydroneta).
 • De gezellige steegjes en straatjes.
 • De historische kerken van Hydra zoals de kerk van Ipapanti, de kerk van Agios Ioannis en de kerk van Agios Konstantinos uit Hydra die hoger gelegen is en een mooi uitzicht biedt op de stad.
 • Het beeld van de Griekse held Andreas Miaoulis bij de ingang van de haven.
 • Het klooster van Agia Trias, het klooster van Agia Matronis, het klooster van Agia Fotini, het klooster van Agios Nikolaos en het klooster van de Heilige Moeder van Zourva.
 • Het kerkelijk museum dat zich op het terrein van de kathedraal bevindt.

Windmolens en Spilia op Hydra
Windmolens bij Spilia op Hydra

Huizen in Hydra stad

Na de Tweede Wereldoorlog werd Hydra door buitenlanders ontdekt en zij vestigden zich hier in grote getale. Ze restaureerden de oude huizen, maar toch behield Hydra zijn oorspronkelijke charme, omdat bij de restauratie de stad er precies zo uit bleef zien als voorheen. Rond de haven van Hydra bevinden zich mooie herenhuizen van drie of vier verdiepingen, welke eind achtiende eeuw en begin negentiende eeuw zijn gebouwd. Aan de oostkant van de haven staat bijvoorbeeld het huis Tsamadou dat nu de Nationale School voor de Koopvaardij is. Het huis Tompazi staat aan de westkant van de stad en doet dienst als kunstacademie.

Huizen Hydra
Huizen op Hydra

De stranden

Op het eiland Hyda zijn verschillende zand- en kiezelstranden. Een aantal van deze stranden liggen dicht bij de stad (Megalo Kamini, Mikro Kamini, Vlichos beach ten westen van de stad en Mandraki beach ten oosten ervan). Andere stranden liggen veel verder en het is ruim een uur te voet om hier te komen (strand Bisti). Veel toeristen geven de voorkeur aan een watertaxi, die hen naar de afgelegen stranden brengt.

 • Vlichos Beach: Het Vlichos-strand ligt in het kleine dorp met dezelfde naam. Het is een klein kiezelstrand met kristalhelder water. In de buurt van het strand zijn een paar tavernes. Het Vlychos-strand kan worden bereikt via een wandeling van 40 minuten vanaf de haven of met een taxibootje. Als je op zoek bent naar een rustig strand is dit een aanrader.
 • Limnioniza Beach: Een rustig kiezelstrand gelegen in een kleine baai. Het idyllische strand ligt ver weg van de drukte. Het zeewater is kristalhelder. Het strand is gedeeltelijk georganiseerd met ligbedden en parasols en een kleine kiosk voor koude drankjes en snacks. Er zijn enkele watersportfaciliteiten. Het strand is bereikbaar met een privéboot of een taxiboot.
 • Mandraki Beach: Een kiezelstrand ten oosten van Hydra-stad, met helder water en diverse watersportmogelijkheden. Het kan lopend of met een taxibootje worden bereikt.
 • Molos Beach: Dit strand ligt op ongeveer een uur lopen van Hydra stad, maar is ook bereikbaar per taxiboot. Het is een mooi en rustig kiezelstrand.
 • Kamini Beach: Kamini is een klein vissershaventje dat wordt omringd door een paar tavernes. Het ondiepe heldere water is een ideale plek om met kleine kinderen te komen zwemmen.
 • Strand van Avlaki: dit is een klein kiezelstrandje dat is te bereiken via een paar stenen trappen vanaf Spilia.
 • Strand van Bisti: Een klein kiezelstrand waar het duikcentrum van Hydra zich bevindt. Je kunt hier ook kajakken, snorkelen en duiken.

Vlichos beach Hydra
Vlichos beach op het eiland Hydra

Geschiedenis

Hydra staat in de Griekse geschiedenisboeken bekend als één van de Griekse eilanden (samen met Spetses en Psara) met de grootste maritieme traditie. Hydra speelde een ontzettend belangrijke rol in 1821, het jaar van de opstand tegen de Turken.  Andreas Miaoulis, die admiraal en politicus was en die de Griekse zeemacht tijdens de Griekse onafhankelijkheidsoorlog (1821-1829) aanvoerde, is van Hydra afkomstig. Ter ere van hem worden jaarlijks grote volksfeesten in Hydra gehouden. Maar Andreas Miaoulis is niet de enige held van Hydra, andere bekenden zijn Lazaros en Georgios Kountouriotis, Lakovos Tombazis, Anastasiios Tsamados, Georgios Sachinis en de Griekse heldin Bouboulina (Laskarina Pinotsi)

Andreas Miaoulis standbeeld
Standbeeld van Andreas Miaoulis op Hydra

Mythologie

In de Griekse mythologie is Hydra een negenkoppige, giftige waterslang. De held Herakles moet het opnemen tegen de slang Hydra, die een giftig monster is. Herakles doodt met een grote knots één van de koppen, maar er komen steeds twee nieuwe koppen tevoorschijn. Door de hals dicht te schroeien met een gloeiende boomstam lukt het Herakles om de koppen te doden.  De middelste kop van de Hydra is echter onsterfelijk. Herakles hakt daarom de middelste kop af en doopt zijn pijlen in de gifklieren van Hydra, zodat deze vanaf dat moment nog dodelijker zijn. Dan begraaft hij Hydra onder een grote rots.

Wandelen 

Je kunt Hydra bijna alleen wandelend verkennen, want het is een autovrij eiland. Wel is het mogelijk om met een watertaxi langs de kust te varen. Er zijn op het eiland vele mooie wandelroutes te volgen. Vanuit Hydra stad is het ongeveer een kwartier wandelen over het strandpad, een kilometer richting zuidwesten, naar het dorpje Kamini. Dit dorpje is al sinds de zestiende eeuw de belangrijkste vissershaven van Hydra. Loop je nog een kilometer verder, dan kom je uit bij het mooie strand van Vlichos. Ook naar Mandraki is het een korte wandeling van 2,3 kilometer richting het noordoosten. Vanaf Hydra stad kun je tevens een mooie langere wandeling maken naar het strand van Limnioniza, een wandeling van ongeveer 4,5 kilometer. Wil je echt een uitdaging aangaan, dan kun je de prachtige wandeling naar het Zourva klooster maken in het noordoosten van het eiland. Eventueel kun je vanaf het strand bij het klooster Zourva met een watertaxi terug naar Hydra stad.

Kamini op Hydra
Kamini Hydra met op de voorgrond het kapelletje van Agios Nikolaos op een rotseilandje

Kaart Hydra

Kaart van Hydra
De kaart van Hydra


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Hydra

Alex van Nieuwburg
Alg. indruk: 10 - Uit eten: 9 - Uitgaan: 7 - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 9 - Stranden: 9 - Omgeving: 10

Toelichting :

Hydra is voor ons de perfecte vakantie plaats komen er al meer dan 20 jaar en iedere keer dat we van boord stappen hebben we het gevoel thuis te komen in een woord een geweldig eiland . De bevolking is erg behulpzaam en erg gastvrij .Tip ga voor veel wandelen het is prachtig waar je ook loopt.gr Alex


Alex Pikkert.
Alg. indruk: 8 - Uit eten: 10 - Uitgaan: 5 - Kindvriendelijk: 7 - Cultuur: 9 - Stranden: 5 - Omgeving: 9

Toelichting :
Prachtig eiland zo dicht bij het vasteland echt heel romantisch.


Ben je zelf ooit naar Hydra geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Hydra?


Waar ligt Hydra
De kaart / landkaart van Hydra

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.1°C
Februari
12.3°C
Maart
13.5°C
April
16.1°C
Mei
19.4°C
Juni
23.7°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.4°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Bestemmingen Hydra

Hydra


Beoordeel Hydra

9.1

Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse webshop to Magazaki

Weer Hydra

donderdag
Weer en klimaat
30°C

vrijdag
Weer en klimaat
28°C

zaterdag
Weer en klimaat
28°C

zondag
Weer en klimaat
26°C

maandag
Weer en klimaat
26°C

dinsdag
Weer en klimaat
27°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024