Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Aegina

Aegina - Vakantie in Griekenland


Aegina vakantie. Aegina is een leuk Grieks vakantie eiland dat in het midden van de Saronische golf op 35 kilometer van Piraeus ligt. Het is een heuvelachtig eiland, de hoogste top van Aegina is de berg Koniko die 532 meter hoog is. Het eiland is 83 km² groot en de totale kustlengte is 57 km.

Aegina is een idyllisch Grieks eiland en het heeft veel archeologische monumenten, pittoreske dorpjes en leuke stranden. Het centrum van het eiland is Aegina-stad, de pittoreske hoofdstad van het eiland. Er zijn elegante neoklassieke gebouwen, smalle steegjes en een bruisende boulevard. Aegina staat bekend om de lekkere pistachenoten die er geteeld worden, de 'Aeginitika fystikia'.

"Aegina heeft een gemoedelijke sfeer en er is geen massatoerisme."

Aegina-stad is niet alleen de hoofdstad maar ook de belangrijkste haven. Dagelijks zijn er verbindingen per ferryboat, katamaran en flying dolphin met Piraeus, maar ook met andere Saronische eilanden en Peloponnesos (zoals met Nafplion, Methana, Ermioni, Tolo, Monemvasia). Andere, kleinere haventjes op Aegina zijn Agia Marina, Perdika en Souvala. Vanaf het vissershaventje Perdika vertrekken kleine bootjes naar de pittoreske eilandjes Angistri en Moni: ideale plekken om van absolute rust en ongerepte natuur te genieten.

Aegina
Aegina-stad

Aegina is een eiland met een glorieus historisch verleden, aangezien het vroeger een van de belangrijkste eilanden van het oude Griekenland was. De meest indrukwekkende archeologische vindplaats van het eiland is de oude tempel van Athena Aphaia, die dateert uit de 6e eeuw voor Christus.

De tempel van Afaia is de beroemdste archeologische bezienswaardigheid van het eiland Aegina.  Deze tempel werd 500 vóór Christus gebouwd, direct na de grote slag van Salamis, ter ere van de Godin Afaia, de Godin der vruchtbaarheid.

Afaia Aegina
Afaia Aegina

Aegina heeft ook veel te bieden in de vorm van mooie stranden, prachtige vissersdorpjes en een rijk gevarieerd landschap. Aegina is toeristisch goed ontwikkeld en wordt vooral door Grieken uit Athene en omstreken bezocht. 

Boek je vakantie naar Aegina

Wil je op vakantie naar Aegina en zoek je een goed hotel of appartement? Bekijk hier het vakantieoverzicht naar Aegina. Boek je reis bij Griekse Gids Reizen. Wij zijn gespecialiseerd in eilandhoppen. Je kunt Aegina bijvoorbeeld mooi combineren met Hydra en Poros of met Angistri.

Bekijk de foto's Aegina - Fotoalbum Griekenland

Griekse spullen bestellen

De geschiedenis van Aegina

Aegina is een eiland met een rijke geschiedenis. Volgens de Griekse mythologie is Aegina genoemd naar de dochter van Asopos, die werd ontvoerd door Zeus. De God bracht haar naar een verlaten eiland en verwekte een zoon bij haar: Aiakos, die later een van de drie rechters in de onderwereld werd. Volgens het archeologische bewijs werd Aegina al bewoond sinds de Neolithische periode en het eiland wordt beschouwd als de geboorteplaats van Aristophanes.

De belangrijkste archeologische plek is te vinden in het oosten van het eiland, dichtbij Aghia Marina, waar de tempel van Afaia (Aphaia), eens de beschermgodin van Aegina, te vinden is. De eerste tempel werd opgericht in 570 v. Chr. en werd zo'n zestig jaar later verwoest. De tempel waarvan we de overblijfselen vandaag de dag kunnen bewonderen werd gebouwd op dezelfde plek. Afaia, een Godin die niet zo bekend was bij de Grieken, werd vervangen door Athena, om de Grieken aan te moedigen tijdens de Trojaanse oorlog. Scenes van dit epische conflict zijn afgebeeld in de tempel. Daarom wordt de tempel ook wel Aphaia-Athena genoemd.

Afaia Aegina
Tempel Afaia op Aegina

In het archeologisch museum van Aegina zijn de vondsten die op deze plek zijn gedaan tentoongesteld. Ook de middeleeuwen hebben hun sporen op Aegina achtergelaten. Op 6,5 km van de haven tegenover het klooster van Agios Nektarios, is een lage heuvel met daarop de ruïnes van de verlaten stad Palaiohora. Dit was de hoofdstad van het eiland vanaf de negende tot in de vroege 19e eeuw. Ook het klooster van de maagd Chryssoleontissa langs de weg naar Marathon is interessant om te bezoeken.

Video over Aegina

Vakantiefilm Aegina (Egina) - Edited by Sem Eissens - © De Griekse Gids

Bezienswaardigheden en tips Aegina

 • De tempel van Afaia. De tempel van Afaia is 13,77 meter breed en 28,81 meter lang. Het is een Dorische tempel bestaande uit twaalf pilaren. De gevels aan beide smalle zijden waren vroeger versierd met marmeren sculpturen die de Trojaanse oorlog afbeelden en waarbij helden uit Aegina die aan de oorlog hadden deelgenomen afgebeeld werden. De tempel zou 500 vóór Christus zijn gebouwd ter ere van de Godin Afaia, de Godin der vruchtbaarheid.
 • Het klooster van Agios Nektarios Het klooster van Agios Nektarios wordt ook wel het klooster van Agia Triada (De Heilige Drie-eenheid) genoemd. Jaarlijks komen hier duizenden Christenen het graf van de heilige bezoeken. Het klooster is in 1904 door de bisschop Nektarios Kefalas gesticht.
 • Aghia Marina. Dit is de populairste badplaats van het eiland. Het ligt in het oosten van het eiland in het midden van de gelijknamige baai, twaalf kilometer van Aegina stad. De ligging van Agia Marina is erg mooi, want het dopje wordt omgeven door groene dennenbossen en bergen. Er zijn leuke taverna’s en restaurants waar je lekker kan genieten van Griekse specialiteiten. Probeer hier ook de traditionele ouzeri en bestel lekkere Griekse hapjes (mezedes).
 • Het archeologische museum
 • De warmwaterbronnen van Therma bij Souvala. In Therma zijn thermiale waterbronnen. Deze warmwaterbronnen zijn geschikt voor de behandeling van allerlei reumatische- en huidaandoeningen. Souvala is een vakantiebestemming die vooral in het zomerseizoen erg populair is onder de Atheners.
 • Stad Aegina en de haven
 • Palaichora en het Byzantijnse kasteel. Palaiochora betekent letterlijk “oude hoofdstad” en dat was Paleiochora ook totdat deze in de middeleeuwen (1537) door piraten geruïneerd werd. Op de top van de heuvel zijn de resten van een Byzantijns kasteel te zien en in de omgeving zijn de resten van vele Byzantijnse kerken te bewonderen. Men beweert dat hier in de middeleeuwen 565 kerken waren.
 • Dorp Perdika. Dit is een klein vissersdorpje dat tien kilometer ten zuiden van Aegina stad ligt. Het ligt gedeeltelijk op een heuvel en vanaf de hoger gelegen delen van het dorp heb je een mooi uitzicht over de hele omgeving en natuurlijk het eilandje Moni dat er precies tegenover ligt.
 • Kerkje van Agios Nikoloas aan de haven
 • Faros, de vuurtoren van Aghia Marina
 • Het Kapralos museum: Christos Kapralos was een Griekse beeldhouwer, een van de belangrijkste van de 20e eeuw, zijn werken zijn in het museum te zien.
 • Wandelen: Aegina is een wandeleiland, er bestaan uitstekende routes door de bossen en op de heuvels van Aegina

Kerk Agios Nikolaos aan de haven van Aegina stad
Kerk Agios Nikolaos aan de haven van Aegina stad

De stranden van Aegina

 • De stranden van Aegina
  • Het strand van Aghia Marina: Aghia Marina is de populairste badplaats en de stranden hier behoren tot de beste van het eiland
  • Souvala: Souvala is een vissersdorpje waar meerdere stranden rechts en links van het dorp zijn.
  • Perdika: Het dorpje Perdika ligt in een rotsachtig gebied, het strand van Perdika ligt in een kleine baai ten zuiden van het dorp.
  • Het strand van Aeginitissa: Dit strand, dat omgeven is door veel platanen, is goed georganiseerd en trekt vooral veel jongeren aan. In de zomer worden hier beachtennis toernooien georganiseerd.
  • Portes: Het strand van Portes ligt aan de zuidoostkust van Aeigina. Het is een pittoresk vissersdorpje aan de oostkant van Aegina en heeft een uitgestrekt kiezelstrand.
  • Marathonas: In Marathonas zijn twee populaire stranden die goed georganiseerd zijn. Bij het eerste strand zijn veel tavernes, cafeetjes en terrasjes, het tweede strand is veel rustiger.

  Aegina strand
  Aghia Marina strand op Aegina

  Links naar Aegina

  • Reisverslag Aegina Volgens de Griekse mythologie was Egina (Aegina) een nimf waar oppergod Zeus verliefd op werd. Om haar de zijne te maken, veranderde hij haar in een adelaar en bracht haar naar het eiland Inoni. Sindsdien heet dit eiland Egina. Aegina is een niet al te groot eiland en ligt op ongeveer een uur varen van Piraeus.
  • Eilandhoppen Aegina Wil je Aegina tijdens het eilandhoppen in Griekenland bezoeken? We hebben een variatie van eilandhop-combinaties voor je samengesteld.

   


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Aegina

Jos van Dijk
Alg. indruk: 10 - Uit eten: 8 - Uitgaan: 8 - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 7 - Stranden: 8 - Omgeving: 8

Toelichting :

Zo’n 35 jaar geleden kwam ik er voor het eerst. Vooral de sfeer en vriendelijke mensen hebben mij verliefd gemaakt op dit leuke typisch Grieks eilandje. Bijna elk jaar ben ik er teruggekomen en het vloeit nu als thuis komen! Hier blijf ik elk jaar terugkomen!!


Jeanet
Alg. indruk: 7 - Uit eten: 8 - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 7 - Stranden: 6 - Omgeving: 8

Toelichting :

Meerdere malen verbleven op Aegina. Niet al te groot. Scooter huren en het eiland verkennen is hier goed te doen. Aegina-stad is gezellig, maar onze voorkeur gaat uit naar het vissersdorpje Perdika. Een aantal goede restaurants, leuke loungebarretjes. Genieten van de rust en de zee.


Ben je zelf ooit naar Aegina geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Aegina?


Waar ligt Aegina
De kaart / landkaart van Aegina

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.1°C
Februari
12.3°C
Maart
13.5°C
April
16.1°C
Mei
19.4°C
Juni
23.7°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.4°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Eilandhoppen Aegina Griekse Gids Reizen Griekse webshop to Magazaki

Weer Aegina

maandag
Weer en klimaat
38°C

dinsdag
Weer en klimaat
37°C

woensdag
Weer en klimaat
37°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024