Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Aegina

Aegina - Vakantie in Griekenland

Aegina. Aegina is een eiland in het midden van Saronische golf op 35 kilometer van Piraeus. Het is over het algemeen een droog heuvelachtig eiland, de hoogste top van Aegina is de berg Koniko dat 532 meter hoog is. Het is 83 km2 groot en de totale kustlengte is 57 km. Hoofdstad en belangrijkste haven is Aegina-stad. Dagelijks zijn er verbindingen per ferryboat, katamaran, flying dolphin met Piraeus maar met andere Saronische eilanden en Peloponessos (Nafplion, Methana, Ermioni, Tolo, Monemvasia). Andere, kleinere haventjes op Aegina zijn Agia Marina, Perdika en Souvala. Vanaf het vissershaventje Perdika vertrekken kleine bootjes naar de pittoreske eilandjes Angistri en Moni; ideale plekken om van absolute rust en ongerepte natuur te genieten. Aegina heeft ook veel te bieden in de vorm van zandstranden, prachtige vissersdorpjes en een rijk gevarieerd landschap. Aegina is toeristisch goed ontwikkeld en wordt vooral door Grieken uit Athene en omstreken bezocht. Waar Aegina ook bekend om staat zijn de locale pistache note, de 'Aeginitika fystikia'.

Filmpje over Aegina

Aegina video
Vakantiefilm Aegina (Egina) - Edited by Sem Eissens - ©De Griekse Gids

Boek je vakantie naar Aegina

Wil je op vakantie naar Aegina? Boek je reis dan bij Griekse Gids Reizen. Wij zijn gespecialiseerd in eilandhoppen. Je kunt Aegina bijvoorbeeld mooi combineren met Hydra en Poros of met Angistri. Voor vragen of meer informatie kun je ook contact opnemen met ons via reizen@grieksegids.nl of (0031) 0343-594447.

Bekijk de foto's Aegina - Fotoalbum Griekenland

De geschiedenis van Aegina

Aegina is een eiland met een rijke geschiedenis. Volgens de   Griekse mythologie is Aegina genoemd naar de dochter van Asopos, die werd ontvoerd door Zeus. De God bracht haar naar een verlaten eiland en verwekte een zoon bij haar; Aiakos, die later een van de drie rechters in de onderwereld werd. Volgens het archeologische bewijs werd Aegina al bewoond sinds de Neolithische periode en het eiland wordt beschouwd als de geboorteplaats van Aristophanes.

De belangrijkste archeologische plek is te vinden in het oosten van het eiland, dichtbij Aghia Marina, waar de tempel van Afaia (Aphaia), eens de beschermgodin van Aegina, te vinden is. De eerste tempel werd opgericht in 570 v. Chr. en werd zo'n zestig jaar later verwoest. De tempel waarvan we de overblijfselen vandaag de dag kunnen bewonderen werd gebouwd op dezelfde plek. Afaia, een Godin die niet zo bekend was bij de Grieken, werd vervangen door Athena, om de Grieken aan te moedigen tijdens de Trojaanse oorlog. Scenes van dit epische conflict zijn afgebeeld in de tempel. Daarom wordt de tempel ook wel Aphaia-Athena genoemd.

Afaia Aegina
Afaia op Aegina

In het archeologisch museum van Aegina zijn de vondsten die op deze plek zijn gedaan tentoongesteld. Ook de middeleeuwen hebben hun sporen op Aegina achtergelaten. Op 6,5 km van de haven tegenover het klooster van Agios Nektarios, is een lage heuvel met daarop de ruines van de verlaten stad Palaiohora. Dit was de hoofdstad van het eiland vanaf de negende tot in de vroeg 19e eeuw. Ook het klooster van de maagd Chryssoleontissa langs de weg naar Marathon is interessant om te bezoeken.

Bezienswaardigheden en tips Aegina

 • De tempel van Afaia
 • Het klooster van Agios Nektarios
 • Het archeologische museum
 • De warmwaterbronnen van Therma bij Souvala
 • Stad Aegina en de haven
 • Palaichora en het Byzantijnse kasteel.
 • Kerkje van Agios Nikoloas aan de haven
 • Faros, de vuurtoren van Aghia Marina
 • Het Kapralos museum: Christos Kapralos was een Griekse beeldhouwer, een van de belangrijkste van de 20e eeuw, zijn werken zijn in het museum te zien.
 • Aegina is een wandeleiland, er bestaan uitstekende routes door de bossen en op de heuvels van Aegina

Kerk Agios Nikolaos aan de haven van Aegina stad
Kerk Agios Nikolaos aan de haven van Aegina stad

De stranden van Aegina

 • De stranden van Aegina
  • Het strand van Aghia Marina: Aghia Marina is de populairste badplaats en de stranden hier horen tot de beste van het eiland
  • Souvala: Souvala is een vissersdorpje waar meerdere stranden rechts en links van het dorp zijn.
  • Perdika: Het dorpje Perdika ligt op een rotsachtig gebied, het strand van Perdika ligt ijn een klein baaitje ten zuiden van het dorp.
  • Het strand van Aeginitissa: Dit strand, die omgeven is door veel platanen, is goed georganiseerd en trektvooral veel jongeren aan. In de zomer worden hiere toernooien beachtennis gehouden.
  • Portes: Het strand van Portes ligt aan de zuidoostkust van Aeigina. Het is pittoresk vissersdorpje aan de oostkant van Aegina en heeft een uitgestrekt kiezelstrand.
  • Marathonas: In Marathonas zijn twee populaire stranden zijn die goed georganiseerd zijn. Bij het eerste strand zijn veel tavernes,cafeetjes en terrasjes, het tweede strand is veel rustiger.

Links naar Aegina

 

Gemiddelde temperaturen

Januari
12.1°C
Februari
12.3°C
Maart
13.5°C
April
16.1°C
Mei
19.4°C
Juni
23.7°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.4°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Waar ligt Aegina?


Waar ligt Aegina
De kaart / landkaart van Aegina

Griekenland Glossy 2021 Eilandhoppen Aegina Griekse Gids Reizen Het Griekse winkeltje to Magazaki Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2020