Spetses vakantie. Spetses is een ontzettend leuk Grieks eiland, vlakbij de oostkust van de Peloponnesos, aan de ingang van de Argolische baai. Het eiland behoort tot de Argo-Saronische eilandengroep, waarbij ook de eilanden Hydra, Poros, Agkistri, Salamis en Aegina horen.
"Spetses, aristocratisch vakantie eiland met een rijke geschiedenis"
Spetses heeft haar naam te danken aan de Venetianen die het ’Isola di Spezia’ noemden, wat 'eiland der geuren/specerijen' betekent. Op het eiland groeien immers veel bloemen, kruiden en specerijen.
Het eiland, dat mooi groen is en veel dennenbossen heeft, is maar 22 km² groot en ligt op minder dan tweeënhalve kilometer van Ermioni (Peloponnesos) en op 80 km van Piraeus. Bij Spetses horen nog vijf kleine eilandjes waaronder Spetsopoula. Spetses wordt tijdens een vakantie vaak gecombineerd met o.a. de eilanden Hydra en Poros.
Spetses
Bij aankomst in de haven van Spetses merk je direct dat dit eiland “leeft”. Het is echt een leuke vakantiebestemming, waarbij je kunt genieten van het goede Griekse leven. Er zijn allerlei terrasjes en winkels en overal is het vrij druk. Rondom de haven maar ook iets buiten de haven, zijn overal kanonnen te zien. Deze kanonnen gebruikten de Grieken in de 19e eeuw in hun strijd tegen de Turkse bezetter.
Precies achter de haven, op een kleine afstand, bevindt zich het huis van Bouboulina dat tegenwoordig als museum wordt gebruikt en bezocht kan worden. Rond de haven zijn gezellige terrasjes en pleintjes maar ook in de smalle straatjes daarachter zijn veel winkels, souvenirwinkels, juweliers, bakkers, snackbars etc. In het centrum zie je geen auto’s, het is namelijk autovrij. Wel zie je paarden met koets, een typisch kenmerk van dit eiland. Ook zijn er heel veel scooters. Zeker de moeite waard is een wandeltocht richting de vuurtoren. Deze wandeltocht duurt ongeveer 25 minuten en is erg leuk, je komt namelijk langs diverse kiezelstranden, mooie huizen, gezellige haventjes en mooie pleintjes.
Video: met de boot naar Spetses. We namen de boot vanaf het badplaatsje Costa nabij Porto Cheli en maakten deze video. - De Griekse Gids
Wil je een unieke en onvergetelijke vakantie op Spetses beleven en zoek je een goed hotel of appartement? Bekijk ons overzicht met vakanties naar Spetses. Boek je reis bij Griekse Gids Reizen. Wij zijn gespecialiseerd in eilandhoppen. Je kunt Spetses bijvoorbeeld mooi combineren met Hydra en Poros.
De huizen op Spetses hebben een zekere aristocratische stijl, dit bewijst dat de inwoners van het eiland welgestelde mensen waren. Al deze huizen heb hun oorspronkelijke traditionele stijl bewaard en zijn erg mooi. Op het eiland zie je prachtige herenhuizen met een aparte architectuur.
Mooie herenhuizen
Dapia is een van de populairste locaties op het eiland. Hier ga je overdag om een ijsje te eten of om 's avonds een cocktail te drinken. Dapia is het eerste wat je ziet als je van de boot uitstapt. Hier stond in de 19e eeuw de oude artillerie van het eiland, dat kun je nog steeds zien aan de vele kanonnen die er nog steeds zijn. Dit was ook de verzamelplaats van de edelen en de kapiteins van Spetses tijdens de revolutie van 1821.
Dapia, aan de haven van Spetses
Op Spetses zijn er tientallen prachtige stranden waar je heerlijk kunt zwemmen. De meeste stranden zijn goed georganiseerd, hebben strandbedjes en parasols en bevinden zich dicht bij tavernes en cafés. Er zijn echter veel meer stranden op het eiland, die alleen toegankelijk zijn over zee met een taxiboot of te voet. Dagelijks vertrekken er vanaf Dapia in Spetses stad, toeristenbootjes naar afgelegen stranden zoals naar het strand Agioi Anargyroi, het strand Agia Paraskevi en Zogeria beach.
In het stadje Spetses rijden geen auto’s. Er zijn eigenlijk bijna geen auto's op het eiland, de meeste eilandbewoners prefereren het om zich met de fiets, wandelend of met een paardenkoets over het eiland te verplaatsen.
Spetses - Edited by Sem Eissens - De Griekse Gids
Op Spetses zijn verschillende kleine en grote grotten. De bekendste grot is de grot van Bekiri die belangrijk was tijdens de bevrijdingsstrijd tegen de Turken, maar ook tijdens de Duitse bezetting. De grot deed dienst als schuilplaats maar ook als opslagplaats van munitie. Toegang tot deze grotten is alleen per boot.
Spetses is met de boot goed bereikbaar. Vanaf de haven van Piraeus varen er dagelijks Flying Dolphins en Catamarans, die alleen passagiers vervoeren. De boten vertrekken en komen bij de kust van Tselepi, tegenover de kerk van Agios Spyridonas, bij Gate D. De reis duurt ongeveer twee uur (afhankelijk van de haltes in andere havens). Tussenstations vanaf Piraeus zijn o.a. de havens van Poros, Hydra, Ermioni en meestal is de eindbestemming dan Porto Cheli op Peloponnesos. Spetses is ook met de auto bereikbaar, vanaf Athene moet je dan tot Porto Cheli rijden en vanaf daar de veerboot nemen.
Spetses heeft een lange geschiedenis. Spetses werd rond 2500-2000 v. Chr gesticht en heette toen Pityoussa, waarschijnlijk omdat het bedekt was met pijnbomen. Ook zijn er voorwerpen uit andere periodes gevonden, zoals uit de Myceense en Byzantijnse tijd. Spetses was altijd een bevoorradingsplaats voor schepen op de vaarroute naar de Peloponnesos. Van 1200 tot 1460 behoorde Spetses tot de Venetianen, daarna werd het eiland door de Turken bezet. In de 15e eeuw bestond de bevolking van Spetses voornamelijk uit christelijke Arvanieten, bewoners die uit Albanië naar Griekenland waren gevlucht.
In de 17e eeuw groeide de bevolking van het eiland en kwamen mensen uit de Peloponnesos o.a. uit Leonidio en Argolis hier wonen. Oorspronkelijk was Kastelli de hoofdstad, een middeleeuwse nederzetting aan de noordwestkant van het eiland. Deze was ommuurd en er was een Akropolis op de top van de heuvel, waar nu de kerk van Agios Vasilios staat. In 1769 nam Spetses deel aan de revolutie van de Peloponnesos, bekend als "Orlofika" (Spetsioten spanden samen met de Russen tegen de Turken) en om deze reden werd hun stad eind 1770 volledig verwoest door de Turken.
De Spetsioten vluchtten vervolgens naar de overkant naar de Peloponnesos en beleven daar tot 1774 toen ze amnestie door de Turken werd verleend, ze keerden terug naar het eiland, en vestigden zich toen aan de oostkust, daar waar nu Spetses stad is. Hier begonnen ze met scheepvaart en zeehandel.
De gouden eeuw van het eiland begint in de 18e eeuw en strekt zich uit tot de jaren van de Griekse revolutie. In die tijd ontwikkelde zich de zeevaart op Spetses in razendsnel tempo, er werden grote schepen gebouwd die over de Middellandse Zee en de Zwarte Zee voeren. Het eiland verwierf grote maritieme en commerciële macht en profiteerde ten volle van de Franse revolutie en de Frans-Spaanse oorlog. Men transporteerde graan naar allerlei havens in de Middellandse zee. De economische ontwikkeling van Spetses was toen enorm vanwege de winst die werd gemaakt. Spetses was klaar om de strijd aan te gaan tegen de Turkse bezetting. De revolutie van 1821 en de bevrijding van Griekenland was de volgende stap. De Spetsioten speelden een hoofdrol in de bevrijding van Griekenland.
Toelichting :
Fantastisch eiland, ik kom er sinds 1964, ik heb er mijn jeugd doorgebracht. De laatste jaren zijn er erg veel toeristen in de zomermaanden. Als je wilt gaan ga dan in mei of september minder druk.
T
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 9 - Uitgaan: 7 - Kindvriendelijk: 8 - Cultuur: 6 - Stranden: 9 - Omgeving: 9
Toelichting :
Prachtig eiland. We zijn hier in het voorjaar geweest en het was heerlijk. Nog niet ontdekt door de grote massa, dus nog persoonlijke aandacht van de bewoners, en heerlijk eten. Met de scooter is er veel te zien, mooie natuur, prachtige stranden en rust.
Ben je zelf ooit naar Spetses geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling