Poros

Poros. Poros is een van de eilanden in de Saronische Golf, bestuurlijk hoort tot het bij de provincie Attica. Poros is maar 23 km2 groot en telt ongeveer vijfduizend vaste inwoners. Het ligt vlakbij de kust van Peloponessos, precies tegenover het stadje Galatas. Poros bestaat eigenlijk uit twee eilanden, namelijk Sferia en Kalavria. Sferia is het kleinste eiland, het is een vulkanisch eiland, hierop is het grootste deel van de hoofdstad Poros-stad gebouwd. Het grotere eiland, Kalavria, is het vruchtbare, fraai begroeide deel van Poros. Tussen de twee eilanden is een smal kanaal, de twee eilanden zijn met een brug verbonden.
 
Poros is een romantisch eiland, een eiland van rust. Het eiland is veelal bedekt met dennenbomen, olijfbomen en citroenbomen. De dennenbomen reiken tot aan de ruige kusten en zandstranden van het eiland. De meest gefotografeerde bezienswaardigheid op Poros is de historische torenklok, boven op de top van de heuvel. De torenklok ligt tussen dennenbomen en cactusvijgenbomen. Vanaf hierboven heb je een uitstekend zicht over de stad en de tegenover liggende kust van Peloponessos. Poros stad is erg levendig, aan de kust zie je vele neoklassieke gebouwen. Wanneer je door de smalle steegjes wandelt, zie je overal witte huisjes en bougainvilles. In het stadje, dat overigens op de hellingen van een heuvel is gebouwd, zijn leuke, traditionele taverna’s en kafeneions. Ook zijn er vele souvenirwinkeltjes, bars, juweliers en boetieks.

Het archeologisch museum op het Korizi-plein is zeer zeker de moeite waard. Hier zijn voorwerpen te zien van de tempel van Poseidon en van Oud-Trizina. In het zuidoosten van Poros liggen de kloosters van Kalavria en van Zoodochou Pigis van Poros die in het jaar 1713 zijn gebouwd.

Poros kan ideaal als uitvalbasis dienen om het hele gebied te verkennen o.a. de Argo-Saronische eilanden (Aegina, Hydra, Agkistri, en Spetses), het district Argolis op de Peloponnesos (Epidavros, Nafplion, Mycene etc) en natuurlijk Athene. Het is ook erg leuk om te zeilen in dit gebied.

Video met Drone en GoPro beelden van Poros

Video Poros-Galasas © DeGriekseGids

Foto's Poros - Poros in beeld

Vagionia Poros | Saronische eilanden | De Griekse Gids Foto 206 - Foto van De Griekse Gids Poros | Saronische eilanden | De Griekse Gids Foto 97 - Foto van De Griekse Gids Poros | Saronische eilanden | De Griekse Gids Foto 170 - Foto van De Griekse Gids Poros | Saronische eilanden | De Griekse Gids Foto 57 - Foto van De Griekse Gids Zeilen Poros | Saronische eilanden | De Griekse Gids Foto 327 - Foto van De Griekse Gids Limanaki Agapis Poros | Saronische eilanden | De Griekse Gids Foto 285 - Foto van De Griekse Gids Poros | Saronische eilanden | De Griekse Gids Foto 52 - Foto van De Griekse Gids Poros | Saronische eilanden | De Griekse Gids Foto 382 - Foto van De Griekse Gids Poros | Saronische eilanden | De Griekse Gids Foto 101 - Foto van De Griekse Gids Poros | Saronische eilanden | De Griekse Gids Foto 185 - Foto van De Griekse Gids Poseidon heiligdom Poros | Saronische eilanden | De Griekse Gids Foto 229 - Foto van De Griekse Gids Askeli Poros | Saronische eilanden | De Griekse Gids Foto 304 - Foto van De Griekse Gids


meer foto's van Poros»


Filmpje over Poros - GriekseGids.TV

Vakantiefilm Poros - ©De Griekse Gids
 

De geschiedenis van Poros

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat het eiland bewoond werd sinds het Bronzen tijdperk. De graven die gevonden zijn, stammen uit Myceense periode. In de oude stad van Kalavria staat een tempel die gewijd was aan de God Poseidon, de ruïnes hiervan zijn nog steeds toegankelijk via een heuvel nabij de stad. Vanaf hierboven heb je en waanzinnig uitzicht naar de Saronische zee. Poros zou in de vierde eeuw voor Christus strategisch en economisch hebben samengewerkt met rond omliggende stad staten en eilanden. Centra op al deze plaatsen waren steeds weer de Heilige Tempels van iedere plaats. Bij iedere plaats stond een eigen tempel centraal. De tempel van Poseidon op Poros is in het jaar 520 voor Christus gebouwd. Het is een Dorische tempel bestaande uit zes pilaren in de breedte en twaalf pilaren in de lengte. De breedte is 14,40 meter en de lengte is 27.4 meter. In deze tempel zou de beroemde Griekse Redenaar Demosthenes ter dood veroordeeld zijn door middel van de gifbeker.


Waar ligt Poros?
  De kaart

Poros: Twee delen

Poros bestaat uit twee eilanden; kalavria en Sferia. Kalavria is helemaal anders dan Sferia, waar Poros stad zich bevindt. kalavria is het grote, groene eiland vol met dennenbossen en olijfbomen. Op dit eiland zijn ook bijna alle stranden te vinden en dit is tevens het vruchtbare gedeelte van Poros. De wandeling maakte ik samen met Katerina en Rik van Odyssey Activities en een groep wandelaars. Vanaf Askeli liepen we door de bossen tot boven in de bergen. Ik heb genoten van de wandeling en van alles wat ik gezien heb. Overal bloemen die geuren en uitzichten om van te dromen. De wandeling is prettig omdat er geen al te steile hellingen zijn. Eenmaal boven, weet je niet waar je eerst moet kijken. Door de bossen heen zie je het blauwe zeewater en de “zeedoorgang” met daar tegenover de kust van de Peloponnesos. Aan de andere kant zie je de eilanden Aegina en Agkistri tot zelfs Athene in de verte, links zie je het schiereiland Methana; magnifiek! Iets voor de tempel van Poseidon is er een punt waar je minutenlang kunt blijven staan en staren naar de grillige kustlijn en de baai waar het strand Vagionia ligt, in het noorden van Kalavria. Het is hier adembenemend mooi!

Heiligdom Poseidon

Heel bijzonder is het heiligdom van Poseidon. Dit heiligdom ligt ongeveer vijf kilometer van Poros-stad en is dus ook te voet te bewandelen. Op een redelijk grote oppervlakte zijn er allerlei ruïnes uit de oudheid te zien. Dit heiligdom speelde een belangrijke rol bij de geestelijke rituelen al in de prehistorische tijd. De inwoners van het eiland hadden zelfs aan de Trojaanse Oorlog deelgenomen. Poseidon was de God van de zee en schepper van de wateren en overal in Griekenland, nabij de zee, werden tempels gebouwd om hem te vereren. Hier pleegde de grote Griekse reder Demosthenes zelfmoord, door uit een gifbeker te drinken toen de Macedoniërs van Alexander de Grote, Poros bezetten.  Poros was in de oudheid een welvarend eiland dat een alliantie (amfiktionia) gesloten had met Athene, Aegina, Epidavros, Ermioni, Trizina, Orchomenos, Nafplion en Prasies. Dit bondgenootschap was een samenwerkingsverband tussen steden waarbij verdragen gesloten werden, het waren verdragen die betrekking hadden op handel, geloof en politiek.

Stranden op Poros

Op Poros zijn een aantal erg leuke stranden. Het meest populaire strand is dat van Askeli dat rechts van de brug ligt, wanneer je vanaf Sferia naar Kalavria oversteekt. Hier zijn veel hotels, restaurants en tavena’s. De hele omgeving is erg groen en de pijnbomen, olijfbomen, citroenbomen en platanen komen soms tot aan het strand. Wanneer je vanaf de brug bij het kruispunt links afslaat, dan zie je eerst een heleboel restaurants en hotels waar aan de kust tientallen vissersbootjes aanmeren. Je kunt vanaf hier met de auto een mooie ronde over het eiland maken, met de klok mee. De eerste stranden die je ziet zijn de stranden Klein Neorio (Mikro Neorio) en Neorio.  Klein Neorio is een zand/kiezelstrand te midden van pijnbomen. Neorio is het grotere zandstrand dat iets verder ligt. Na het strand van Neorio volgt het plaatsje “Limanaki tis Agapis” dat “haventje der liefde” betekent. Eigenlijk is het een klein zandstrand te midden van dennenbossen. De badgasten liggen hier letterlijk in de schaduw van de grote en kleine dennenbomen. Aan het strand is een kantine waar je snacks en drinken kan bestellen en aan de rotsen aan de westelijke kant van het strandje staat een mooi kerkje. De omgeving is hier werkelijk erg romantisch, vandaar waarschijnlijk ook de naam.

 Bezienswaardigheden / stranden / wandelen op Poros

  • De tempel van Poseidon
  • Het Romantische eilandje Daskalio
  • Het Zoodochou Pigis Klooster
  • De klok op de top van de heuvel in Poros stad
  • De stranden van Poros: Askeli, Neorio, Limanaki Agapis (haventje der liefde), strand van Russische scheepswerf.
  • Poros is een wandeleiland, er bestaan uitstekende routes door de bossen en op de heuvels van Poros.

Poros links


Gemiddelde temperaturen Poros

Januari
12.1°C
Februari
12.3°C
Maart
13.5°C
April
16.1°C
Mei
19.4°C
Juni
23.7°C
Juli
25.2°C
Augustus
25.4°C
September
23.1°C
Oktober
19.8°C
November
16.5°C
December
13.4°C


Poros: Waar ligt Poros?

Waar ligt Poros
De kaart / landkaart van Poros