Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Fourni

Fourni - Vakantie in Griekenland


Fourni vakantie. (Fournoi) Fourni ligt tussen Ikaria en Samos en wordt omringd door een prachtige kustlijn. Een gezellige haven, een flink aantal mooie stranden, enkele accommodaties en een paar fantastische taverna's: dat is wat je kunt verwachten van Fourni.

Fornoi
Fourni - Foto: Thea Hoornweg en Nadèche Kuster

Fourni is een archipel van 21 kleine eilandjes, waarvan er maar een paar bewoond zijn. Ook Thimena is bewoond. Je kunt met kleine bootjes naar de verschillende eilandjes varen. 's Morgens lopen de schippers door de haven en roepen ze om waar ze heen gaan. Geen vaste tijden, wanneer er genoeg passagiers zijn, dan gaan ze. Als het te hard waait gaan ze niet. Er rijden inmiddels wel wat auto's, er is ook een taxi. Er is op het eiland en klein vissersdorp waar ongeveer 1200 inwoners (meest vissers) wonen. Fourni is de ideale vakantiebestemming voor mensen die van rust en natuur houden.

Fourni
Fourni - Foto: Thea Hoornweg en Nadèche Kuster

Bekijk de foto's Fourni - Fotoalbum Griekenland

Informatie over de bestemmingen van Fourni

Griekse spullen bestellen

Fourni informatie

Elk dorp op Fournoi heeft zijn eigen karakter. In Chora, met witte moerbeibomen en koffiehuizen op het plein, staan de huizen trapsgewijs boven de haven en er zijn witgekalkte steegjes. In Kambi, met de drie windmolens, staan nieuwere gebouwen. Er is een strand met fijn zand. Chrysomilia ligt 14 kilometer van Chora en is een paradijsje van rust met vele stranden. Prachtige stranden om te gaan zwemmen zijn die van Psili Ammos, Vlychada en Vitsilia. Een tochtje naar het kleine Thymaina en het betoverende Keramidou is een aanrader.

Geiten op Fourni
Fourni - Foto: Thea Hoornweg en Nadèche Kuster

Reisverslag: Authentiek Fournoi

Door: Thea Hoornweg en Nadèche Kuster

Onze gedachten dwalen terug naar Griekenland, waar wij, Thea en Nadèche, als  moeder en dochter een mooie en onvergetelijke vakantie hebben doorgebracht. Griekenland is voor ons zeker niet onbekend, wij komen er al jaren. Elk Grieks eiland heeft zijn eigen charme, wij vinden het leuk om niet voor de hand liggende eilanden te bezoeken. Dit keer kwamen wij uit bij, de relatief onbekende eilanden, Ikaria en Fournoi. Met deze reiswens ging Jorgos van Griekse Gids Reizen voor ons aan de slag. Met zijn kenmerkende enthousiasme en zijn grote netwerk in Griekenland stelde hij de reis samen.  Al snel kwam hij met een prachtig reisschema waarin wij ons zeer konden vinden.

Het was zover, wij vertrokken van Schiphol en landden vroeg in de ochtend op Samos. Vervolgens met een taxi naar de haven van Karlovasi, waar wij met de ferry naar Ikaria voeren om hier tien dagen te verblijven. Het eiland Ikaria is prachtig, zeker als je van wandelen en rust houdt.

Fourni
Fourni - Foto: Thea Hoornweg en Nadèche Kuster

Het eiland waar wij zeker naar uitkeken was Fournoi, dit was het einddoel van onze reis. Met de ferry vertrokken wij vanuit de hoofdstad Agios Kirikos naar Fournoi. De oversteek naar het eiland duurde ongeveer 30 minuten. Fournoi bestaat uit meerdere (rots)eilandjes, het is een kleine archipel van zo’n 21 eilandjes, gelegen tussen Samos en Ikaria.

Van de Byzantijnse tijd tot in de Middeleeuwen was de archipel Fournoi een prima onderkomen voor zeerovers vanwege de vele verborgen strandjes en de kleine fjorden. Fournoi heette ooit de Corseol-eilanden, genoemd naar de zeerovers (piraten). Nog steeds worden er scheepswrakken gevonden, daterend uit die tijd! Twee van de 21 eilandjes zijn bewoond: Fournoi, genoemd naar de archipel, en Thymaina.

Op Fournoi kwamen wij aan in het haventje van het dorpje Fournoi Korseon. Met onze bagage liepen wij naar het hotel dat schitterend aan de haven gelegen is. Vriendelijk werden wij welkom geheten door Violetta, onze gastvrouw. Zij liet ons de hotelkamer zien: zeer netjes verzorgd, ruim en een prachtig uitzicht op de haven en de voor Griekenland kenmerkende molens.

Aan de andere kant van het water, in de verte, ligt een dorpje op het andere bewoonde eiland Thymaina. Helaas bleek dit voor ons onbereikbaar, er was een te harde wind voor vissersbootjes om die kant op te gaan. De komende twee dagen is dit ons verblijf. Lopend langs de haven kwamen wij langs kleine auto- en brommerverhuurbedrijven, vele taverna’s en authentieke woonhuizen. Links van ons viel een straatje op, aan beide kanten staan moerbeibomen, witgekalkt aan de onderkant van de stam. Het bladerdak van deze bomen vormt een natuurlijke parasol over het gehele straatje. Het straatje bleek het dorpscentrum te zijn met winkeltjes, barretjes en taverna’s. In één van de winkeltjes houdt een kunstenaar zich bezig met het schilderen van piratenkoppen, het staat tenslotte bekend als het pirateneiland, waar de bewoners vandaag de dag nog steeds trots op zijn.
 
Diverse taverna’s hadden hun tafeltjes en stoeltjes buiten opgesteld en het was gezellig druk met voornamelijk locals en Griekse toeristen. Buitenlandse toeristen zijn hier lastig te vinden en juist dit authentieke maakt het voor ons zo leuk.  Slenterend door het licht omhoog lopende straatje, kwamen wij op een besloten dorpsplein met daarachter een grote kerk, hier deed het zelfs nog “Griekser” aan: opa’s en oma’s hielden hier hun spelende kleinkinderen in het oog, terwijl zij met elkaar de dag en de toestand in de wereld doornamen, met een vriendelijk knikje en een “yassas” zeiden ze ons gedag.

Op het dorpsplein staat een monument “Άγαλμα Φούρνων”, het ovenbeeld ter nagedachtenis aan de vele ovens van de bakkerijen die op Fournoi hebben gestaan en waar de archipel zijn naam aan dankt. Achter het ovenbeeld staat nóg een monument “Μνημείο της Κορσιακής αδερφοτητος ‘’Ο Κουρσαρος”, het monument van de Corsicaanse broederschap, “O Koursaros”, dit ter nagedachtenis aan de oprichting door de Broederschap van het Heilig Kruis, één van de ongeveer zestig Corsicaanse broederschappen, een katholieke lekenvereniging met een charitatief doel. Mooi om te zien.

Monument op Fourni
Monument op Fourni - Fourni - Foto: Thea Hoornweg en Nadèche Kuster

Inmiddels kregen wij lichte trek en besloten om terug te lopen naar een taverna, een grillbar waar wij een hapje gingen eten. Helaas niet zo rustig als wij ons hadden voorgesteld want, zodra ons eten werd gebracht, kregen wij gezelschap van enkele wespen. Dat wij niet als enige hiervan last ondervonden zagen wij verderop, enkele mensen hadden hun bord opgepakt om staand op straat, ver van de wespen, hun maaltijd te nuttigen. Het lamskoteletje smaakte er niet minder om!

Omdat we hier maar twee dagen waren besloten we voor één dag een auto te huren om het eiland te verkennen. De auto huurden wij bij autoverhuurbedrijf Escape. We kregen de mededeling dat er op het eiland één tankstation is met beperkte openingstijden, gelegen aan het eind van het dorp. We zouden het de volgende dag zien.
 
Na een heerlijke nacht startten wij de ochtend met een uitgebreid ontbijt mét zicht op de haven. Vanwege de coronamaatregelen werden wij verzocht de keuze aan het ontbijtbuffet te maken, waarna je dit netjes geserveerd kreeg op het terras. Hierna trokken wij er met de auto op uit. Eerste stop: het tankstation! Verdwalen kun je op het eiland niet en je hebt de keuze om de weg richting het noorden of zuiden te rijden. Fournoi bestaat uit twee grillig gevormde stukken land, verbonden door een smalle strook waarover een weg loopt. Wij besloten naar Xrysomilia in het noorden te rijden. De weg naar Xrysomilia is goed te berijden, wel oppassen voor rotsblokken die van tijd tot tijd op de weg liggen.  Er was weinig ander verkeer, wat je wel tegenkomt zijn geiten die op hun gemak heen en weer over de weg wandelen. Zigzaggend om de geiten klommen we met de auto en genoten van mooie vergezichten. Na het klimmen het dalen, waarbij de vele baaien en fjorden zichtbaar werden. Een weg met verrassende vergezichten! Er wordt gezegd dat enkele van deze baaien schuilplaatsen van de monniksrobben zijn die met uitsterven worden bedreigd.

Fourni
Fourni - Foto: Thea Hoornweg en Nadèche Kuster

Xrysomilia is een bergdorp, het laatste stuk ging dan ook steil omhoog. Het dorpje is authentiek Grieks met smalle steegjes die stijgend en dalend door het dorpje slingeren en mede daardoor een schitterend uitzicht op Fournoi en de omringende zee geven. Na een mooie wandeling terug naar de auto daalden we af naar Xrysomilia beach. Dit bleek echt een verrassing. Een lieflijk klein vissersdorpje met één taverna, waar “yaya” (oma) de touwtjes in handen heeft. De vissershuisjes staan aan het strand opgesteld en ook de zoutceders ontbreken niet. Echt een plaatje! Het bijbehorende haventje ligt beschut en is daardoor een prima overnachtingsplaats voor zeilboten, er lagen er twee in het haventje.

Na een heerlijk wandeling over het smalle strand namen wij een verfrissende duik in de kabbelende Egeïsche zee. Gelukkig geen hoge golven meer, omdat dit strand beschut ligt in een grote baai. Aan de rand van het gehele strand staan zoutceders, die ons van een aangename schaduw voorzagen. Na onze duik liepen wij terug naar de taverna, ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ “Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ” (Vistaverna Vangelis). Het blijkt een goede keuken te hebben en wij deden ons tegoed aan een late lunch, genietend van niet alleen het uitzicht, maar ook van “yaya” (oma) die alles nauwlettend in de gaten hield.

Voor visliefhebbers is Fournoi een aanrader, de altijd verse vis is van topkwaliteit. Na de lunch reden wij terug, genietend van de geuren van de aromatische planten die over heel Fournoi te ruiken zijn. Deze geuren zijn afkomstig van onder meer tijm, salie, heide en venkel. In het landschap zagen wij regelmatig rijen witte kasten, het bleken bijenkasten te zijn.

Het eiland kent veel diverse lokale lekkernijen, zoals de tijmhoning, diverse desserts, kazen met wilde kruiden, likeuren, olijfolie en lokale frisdranken. Wij hadden gelezen dat het mogelijk was om een lokaal fabriekje dat frisdranken bottelt te bezoeken, bij navraag bleek het fabriekje momenteel gesloten te zijn vanwege te weinig aanvoer van de benodigde ingrediënten, jammer.

We reden verder richting hotel en de omgeving is ronduit prachtig, de weinige wegen zijn goed tot redelijk te berijden. Bij de splitsing kozen wij er voor om door te rijden naar Agios Ioannis Thermastis, een speld op de kaart. Het blijkt een klein dorpje, prachtig gelegen boven een mooie baai. De ingang van het dorp is smal dus besloten wij de auto te laten staan en te voet verder te gaan. Het is erg rustig en ook hier nauwelijks toeristen, wel een aantal huisjes die verhuurd worden aan hikers. Als je houdt van hiken is dit eiland zeker een aanrader. Er zijn hier meer “hike” paden dan dorpen.

Vanuit Agios Ioannis Thermastis loopt een smal, steil en kronkelend pad naar beneden, uitkomend op het Kasidi-strand. Een aantrekkelijk strand met een prachtige blauwe zee. Omdat wij onze duik al eerder deze dag hadden genomen en de auto weer ingeleverd moest worden, reden we terug naar Fournoi.

We sloten onze roadtrip af met een diner in één van de vele taverna’s aan de haven. Genietend van ons eten en de lokale drankjes zagen wij de zon  langzaam verdwijnen achter de bergen. De zonsondergang is hier felrood. We realiseerden ons dat dit helaas de laatste avond op Fournoi was.

De volgende dag namen wij nog een heerlijke duik op het strand van ψιλή άμμος (fijn zand). Dit kleine strandje bevindt zich op ongeveer tien minuten lopen, rechts van de haven, maar wel heuvel op. Via een lange trap kwamen we op het smalle zandstrand, alwaar wij de enige twee mensen bleken te zijn, echt een beleving! Er is hier een kleine taverne tegen de rots gebouwd met een terras waarbij je met je voeten in het zand zit.

De tijd dwong ons terug te lopen naar het hotel alwaar wij het Griekse zand van ons afspoelden. De bagage ingepakt en onder het genot van een drankje wachtten wij op het aangename terras van het hotel op de komst van de ferry. Het dorpje was in rep en roer: dat betekent dat de ferry er aankomt.
 
De ferry bracht ons naar het plaatsje Pythagorio, op het eiland Samos. Hier verbleven wij nog één nachtje. De volgende dag vlogen wij terug naar Nederland.

Fournoi heeft ons als bestemming zeer verrast en is een absolute aanrader voor mensen die rust zoeken en de Griekse cultuur en mentaliteit weten te waarderen. Wij zullen dit eiland zeker nog een keer bezoeken.

Lees hier meer over Fournoi


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Fourni

Nellie van Wageningen
Alg. indruk: 8 - Uit eten: 7 - Uitgaan: 6 - Kindvriendelijk: 7 - Cultuur: 7 - Stranden: 8 - Omgeving: 9

Toelichting :

Fourni is een heel prettig eiland, en nog heel 'oorspronkelijk'. Het is onderdeel van de Fourni archipel. Met bootjes kun je naar verschillende stranden toe. Goede studio's, met airco en leuke restaurantjes. Je moet van de rust en het ritme van zo'n eiland houden.


Ben je zelf ooit naar Fourni geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Fourni?


Waar ligt Fourni
De kaart / landkaart van Fourni

Gemiddelde temperaturen

Januari
10.3°C
Februari
10.0°C
Maart
12.1°C
April
15.9°C
Mei
20.6°C
Juni
25.5°C
Juli
28.4°C
Augustus
27.9°C
September
24.3°C
Oktober
19.4°C
November
14.5°C
December
11.9°C


Griekse Gids Reizen Eilandhoppen Griekse webshop to Magazaki

Weer Fourni

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024