Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 


  Chios

Chios - Vakantie op een mastiek-eiland

Chios vakantie. Chios is een van de oostelijke Egeïsche eilanden en het ligt ongeveer zes kilometer van de Turkse kust. Het is het vijfde grootste eiland van Griekenland, de totale kustlengte is iets meer dan tweehonderd kilometer en de oppervlakte is achthonderdveertig vierkante kilometer. Het eiland ligt tussen de Griekse eilanden Lesbos (in het noorden) en Samos (in het zuiden).  Tot de prefectuur van het eiland horen de kleinere nabijgelegen eilanden Psara, Antipsara en Oinousses. Hoofdstad is de gelijknamige stad; Chios stad. Het is een levendige en tevens historische stad. De haven van de stad heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de welvaart en het welzijn van het eiland. Veel inwoners waren zeevaarders en door middel van de handel speelde Chios een belangrijke rol in de toenmalige economie.

Chios, eiland van de mastiek

Chios is een afwisselend eiland. Het noorden is vooral rotsachtig en bergachtig, het zuiden is vlakker en vruchtbaarder. In het zuiden groeien de wereldberoemde mastiekbomen die een kostbare harssoort produceren, een natuurlijk product, dat enkel in de mastiekdorpen van Chios voorkomt en  nergens anders op de wereld! Helaas heeft de grote brand van 2012 vele hectaren van deze bomen in de as gelegd waardoor het minstens tien jaar zal duren voordat bij bepaalde gebieden op Chios weer mastiek geproduceerd zal worden. Onder de mastiekdorpen bevinden zich een aantal "pareltjes", die je als toerist zeker zou moeten bezoeken (Mesta en Pyrgi).

Pittoresk Mesta op Chios
Het dorpje Mesta op Chios

Chios heeft ook veel prachtige stranden en badplaatsen. De bekendste badplaats is Karfas die erg populair is geworden door zijn fantastische zandstrand en leuke terrasjes. Andere badplaatsen zijn Vrondados, Daskalopetra, Megas Limnionas, Emborios en Agia Fotini. Ook aan de rustige westkust zijn er leuke stranden, deze zijn echter niet zo bekend, maar zeker de moeite waard.

Bekijk de foto's Chios - Fotoalbum Griekenland

Chios


Beoordeel Chios en maak kans op prachtige prijzen

To MagazakiKen jij Chios? Ben je hier wel eens geweest? Geef je mening, plaats een review zodat andere reizigers er wat aan hebben. Onder iedereen die een beoordeling plaatst, wordt op elke laatste dag van de maand een prachtige Griekse cadeaumand zoals op de foto verloot. (Beschikbaar gesteld door tomagazaki.nl). Je mag zoveel beoordelingen plaatsen als je wilt. Deze actie loopt tot en met 30 juni 2021.
Lees reviews:


9.1

Video over Chios

Vakantiefilm Chios - ©De Griekse Gids
 

Bezienswaardigheden, tips en overige informatie Chios (Hios)

Algemeen:
Chios is niet alleen bekend vanwege de mastiek en de scheepvaart maar ook vanwege:

 • De tulpen van Chios, “lalades” genoemd. Ze zijn zelfgroeiend in de natuur en van april t/m mei zijn de velden in het zuiden en midden er volop mee bezaaid.
 • het citrusfruit. Met name de mandarijn van Chios is wereldberoemd. Ander citrusfruit zijn sinaasappels en citroenen. Citrusfruit groeit met name in het Kambosgebied ten zuiden van Chios-stad. Het gebied wordt ook wel de tuin van Chios genoemd.
 • de lokale kaas, bekend als de “Mastello” en de lokale yoghurt hebben een uitstekende en typische smaak. De geiten van Chios zijn talrijk en de natuurlijke flora van Chios zorgt ervoor dat zij melk geven van een kenmerkende smaak.

Rustige stranden:

 • in het  zuiden: Agia Fotini, Agia Irini, Kato Phana, Apothika, Didima en Vroulidia.
 • in het Noordoosten behalve Nagos ook Giosonas, Ameni en Vlihada en
 • aan de westzijde: Lithi, Bay of Elinda, Agia Markella, Merikounda, Trahili beach bij Avgonima, Lefkathia en Limnos Beach bij Volissos, zandstrand Magemena bij Volissos

Chios is verdeeld in 3 gebieden (of thema’s):

Mastichochoria, het zuidelijk deel, kenmerkend vanwege de Middeleeuwse mastiekdorpen en de mastiek-en olijfbomen
Kampochora, het centrale deel van Chios, ten zuiden van de stad. Kambos, met tientallen mooie dorpen,  is ‘t vruchtbaarste gebied en bekend vanwege de citrusbomen / het citrusfruit.
Voriochora, is het noordelijk deel van het eiland met hoge bergen, een indrukwekkende natuur en geweldige vergezichten. De traditionele bergdorpjes maken de streek compleet.

Mesta op Chios
Mestá op Chios (een van de Mastichochória)

Bezienswaardig:

 • De stad Chios, ook wel Chora genoemd met de traditionele huizen, neoklassieke gebouwen en koopmanshuizen. In het oude gedeelte van Chios de oude markt en het middeleeuwse kasteel dat door de Byzantijnen werd gebouwd.
 • De beroemde molens van Chios.
 • De Turkse buurt van de stad Chios waar Kara Ali is begraven, de man die de opdracht gaf tot de genocide van de Grieken in 1822.
 • De zuidelijke deel van het eiland Chios en de Mastichochoria om de geur van de Mastiekbomen te ruiken. De legende zegt dat toen Agios Isidoros door de Romeinen ter executie werd gebracht, zijn tranen in Mastiek veranderden. Chios is het enige mastiekeiland van Griekenland.
 • Het haventje en badplaats Katarraktis (betekent letterlijk waterval).
 • Het archeologisch museum van Chios, het Byzantijns museum, het Ethnologisch museum, het volkenkundig museum.
 • De Korais bibliotheek van Chios met meer dan 100.000 boeken. Hier is het beste van het intellectuele leven van Chios te vinden.
 • Het zandstrand van Karfas en de stranden van Agia Fotini en Agios Emilianos. Een leuk kiezelstrand is het strand van Mavra Volia vlak bij het traditionele haventje van Emporiou.
 • Het historische klooster van Agios Minas waar in 1822 drieduizend bewoners van Chios vermoord werden.
 • De dorpen Pyrgi, Olimpoi, Mesta met hun eigen architectonische stijl. Pyrgi staat bekend om de speciale decoratie van de huizen.
 • Het Nea Moni klooster, niet ver van het dorp Karyes. Dit klooster is aan de Heilige Moeder geweid. De Nea Monis kerk van Chios.
 • Het dorpje Anavatos, ook wel het Mistras van Chios genoemd. Hier zijn alle meisjes van Chios in 1822 gevlucht om van de Turken te ontkomen. Uiteindelijk zonder succes. Het dorp Anavatos is de dag van vandaag zo goed als onbewoond.
 • Het dorpje Vrondados ten noorden van Chios stad.
 • Op de plaats Vrisi tou Pasa (kraan van de Pascha) zult u Daskalopetra vinden. Hier zou Homerus les gegeven hebben aan zijn leerlingen.
 • Pano en Kato Kardamyla en de mooie baai van Nagos.
 • Het dorp Volissos met zijn Byzantijnse kasteel.
 • Het klooster van Agia Markela waar in juli grote volksfeesten plaatsvinden.
 • De grotten van Agiogalousena bij het dorp Agio Gala. Hier hebben mensen tijdens het stenen tijdperk gewoond.

Musea op Chios:

Het archeologisch museum, het Byzantijns museum, het Justinianus-museum en de vele Volkenkundige musea en Collecties bevatten expositievoorwerpen van onschatbare waarde, die getuigen van een lang en scheppend verleden. Zowel het scheepvaart museum van Chios als dat van het naburige eiland Oinouses zijn een bewijs van de lange roemvolle zeevaartgeschiedenis van beide eilanden. Bovendien hebben opzoekingen op het eiland Psara waardevolle archeologische vondsten aan het licht gebracht.

Archeologische bezienswaardigheden

 • De Archeologische collectie in Volissos
 • De Archeologische site van Emporio
 • Het Archeologisch museum van Chios
 • Het Byzantijns museum van Chios
 • Kambos op Chios
 • Kato Fana
 • Nea Moni op Chios
 • (Palati Ioustiniani) Gebouw voor tijdelijke tentoonstellingen van oudheden

Fraai en mysterieus Chios:

Chios is echt de moeite waard, dat kan elke bewoner en elke bezoeker beamen: in de bergen en de landvlakten van Chios treft men uniek en gevarieerde vegetatie aan, het vogelbestand in de bergkloven en de waterbiotopen zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen en verder zijn er interessante grotten in het noorden en het zuiden van Chios.

Chios, de 4 seizoenen - De Griekse Gids

Chios in de lente

Dit is het seizoen waarin de prachtige natuur van Chios op zijn best is: scherpe kleuren, bedwelmende geuren en volle smaken. Vanaf maart, de maand met de wilde tulpen en zeldzame veld bloemen, tot in mei, de bloemenmaand bij uitstek, stalt het eiland Chios gul zijn natuurschoon uit. Het is aan de bezoeker deze natuur te exploreren of gewoon ervan te genieten.
 

Chios in de zomer

Een heerlijke zomerzon, rein zeewater en aangename stranden kan je op het eiland aantreffen van het meest noordelijke punt tot de meest zuidelijke kaap. Er zijn drukbezochte georganiseerde stranden in het oosten van het eiland en de bijna nog maagdelijke kuststranden met kristalheldere zee, in het westen. Chios bezit zandstranden en witte- kiezelstranden. Het unieke "zwarte- kogelstrand" te Emporio is een aparte vermelding waard. Op Chios is een aangename zomer troef!
 

Chios in de herfst

In de herfst, het verlengde van de zomer, krijgen we een ander beeld van Chios: het zeewater behoudt voorlopig zijn aangename temperatuur en de zon blijft schijnen.. De tafeltjes buiten op de kade wachten op bezoekers, voor een kopje koffie in de namiddag of een glaasje bij avond.
 

Chios in de winter

Het klimaat van Chios blijft zacht en aangenaam en alles licht er rustig bij. Erg begeerd zijn de wintervruchten: de Chios mandarijntjes befaamd om hun uitzonderlijke smaak, de pomeransen (bittere oranjeappel) de cederappels (citrussoort) etc.
 

Carnaval op Chios

Kenmerkend zijn de traditionele gebruiken, de "koudounati" of bellendragers, de spotvogels, het vermaak in kleine kring enerzijds en het rijke nachtleven van Chios anderzijds. Carnaval op Chios in uniek: er is de eeuwenoude overlevering met de "Agas" in de zuidelijke kasteeldorpen, de bekende "Mastra" (carnaval" in de streek Thymiani, kortom er is amusement tot in de uiterste punten van het eiland. Er worden spijzen aangeboden en grote hoeveelheden lokale wijn geschonken.
 

Pasen op Chios

Religieuze stemming en ontroering in de ontelbare kerken, Byzantijnse kloosters en kapelletjes, dat is Pasen op Chios. Het hoogtepunt is wel de nacht van de Verrijzenis zelf   (de "Anastasi") en de typische "rouketopolemos" of "vuurwerkklapper-oorlog" in Vrontados, die voor een waar schouwspel zorgt. Paastijd is ongetwijfeld een van de beste perioden om vakantie door te brengen op Chios en de periode waarin men kennis kan maken met de authentieke Chios- gastvrijheid op haar best.
Lees hier meer over pasen in Griekenland
 

Kerstmis en nieuwjaar op Chios

De Byzantijnse kerken en kloosters, overal verspreid over het eiland, dragen bij tot de religieuze sfeerschepping in de kersttijd. In de stad Chora en in de dorpen heerst er een gezellige drukte : kerstliederen begeleid door traditionele muziekinstrumenten (de "tramboukes') zijn in verschillende buurtschappen te horen, er zijn karakteristieke bootjes die dienst doen als kerstversiering en toto slot de overheerlijke zoete en hartige lekkernijen, typisch voor de feestdagen. Ook de winkels van Chios, waarvan bekend is dat zij kwaliteit verzekeren, dragen hun steentje bij tot een stemmige en vreugdevolle sfeer. Lees hier meer over kerstmis in Griekenland


Links naar Chios

 


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb Eliza was here

Lees beoordelingen - reviews Chios

sasellada
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 9 - Uitgaan: 7 - Kindvriendelijk: 8 - Cultuur: 10 - Stranden: 7 - Omgeving: 10

Toelichting :
Na 8 keer weer plannen om terug te gaan. Mooie oude dorpen en bijzondere sfeer. Karfas en Lithi zijn één van de plekken met een zandstrand. Dorpse sfeer en heerlijke tavernes, gastvrije Grieken. Chios-stad is de place to be voor cocktails


corry/mon
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 9 - Uitgaan: N.v.t. - Kindvriendelijk: N.v.t. - Cultuur: 8 - Stranden: 9 - Omgeving: 9

Toelichting :

Wij komen er voor de 10 keer. en zijn nog lang niet uitgekeken. ieder jaar weer wat nieuws ontdekt het blijft, een mooi eiland noch onbedorven. De mensen super aardig het eten is er ook goed , je moet het zelf beleven.


Ben je zelf ooit naar geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Chios?


Waar ligt Chios
De kaart / landkaart van Chios

Gemiddelde temperaturen

Januari
10.3°C
Februari
10.0°C
Maart
12.1°C
April
15.9°C
Mei
20.6°C
Juni
25.5°C
Juli
28.4°C
Augustus
27.9°C
September
24.3°C
Oktober
19.4°C
November
14.5°C
December
11.9°C


Eilandhoppen Chios Samos De Griekse winkel to Magazaki Griekse restaurants Tui Sunweb Eliza was here Huis kopen Kreta Griekenland Vaccinaties op Reis Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2021