Griekse feta

Feta uit Griekenland - Griekse feta

Feta werd duizenden jaren geleden al gemaakt in Griekenland en werd zelfs al vermeld in de Odyssee. Polyfemus de cycloop, was volgens de Odyssee de uitvinder van de kaas. Feta wordt bereid op basis van schapen-, geiten- of koemelk. Je herkent feta aan de vaste en brokkelige structuur die kleine gaatjes vertoont. Feta is heerlijk bij een Griekse salade, maar ook bij stoof- en ovegerechten. Ook kan feta verwerkt worden in broodjes (pita's) en vleesgerechten. (bijv. gehaktballetjes gevuld met feta) Feta wordt verkocht in platte stukken of in blokjes en wordt bewaard in gezouten water of olie; als feta niet in water of olie wordt bewaard, droogt hij uit. Feta bevat gemiddeld 45% vet.

markt chania feta tempiGriekse salade met feta
Feta verkoop op de markt van Chania. Foto van: Speedrazor
Midden: Feta Tempi
Rechts: Griekse salade met feta. Foto van Welleman

Door de Europese regelgeving mag alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland en welke is gemaakt van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk, nog feta heten. Het woord "feta" is van oorsprong Italiaans en betekent "plak". Dat feta zijn naam heeft te danken aan een Italiaans woord heeft te maken met het feit dat Italiaans een belangrijke rol speelde als handelstaal in het oostelijke Middellandse-Zeegebied.


apetina feta fage fetadodoni feta
Links: Feta van Apetina
Midden: Feta van
Fage

Rechts: Feta Dodoni


Feta wordt gemaakt van verse melk die gestremd wordt bij een temperatuur van 35° C. Vervolgens wordt hij verbrokkeld en in bodemloze houten vormen gedaan. Na 24 uur wordt de kaas in rechthoekige stukken gesneden, die met zout worden bestrooid. Tenslotte wordt de kaas in gesloten houten, geparaffineerde vaatjes of in blik gedaan en in wei of in water met zout bewaard. De Feta wordt tussen vier dagen en één maand oud gegeten. Tegenwoordig wordt de kaas vooral voor de export geproduceerd met gepasteuriseerde koemelk.


Typisch Grieks bordje met sla en feta mmmm Griekse salade met fetafeta
Links: Typisch Grieks bordje met sla en feta mmm. Foto van Nele
Midden: Dit was toch wel een van de lekkerste griekse salades met feta, gegeten in Platanos, Kreta
Foto van: Rita
Rechts: Feta
. Foto van de Griekse Gids


(Tekst ©De Griekse Gids)Griekenland vakanties

Hotel Valley Village

Bekijken

Hotel Valley Village
Heraklion Kreta
Matala
Eilandhoppen Rhodos & Symi

Bekijken

Eilandhoppen Rhodos & Symi
Rhodos
Eilandhoppen
Kastro Apartments (incl. auto)

Bekijken

Kastro Apartments (incl. auto)

Lassithi Kreta
Mirtos
Ikies

Bekijken

Ikies
Lesbos
Mytilini
© De Griekse Gids 2000-2019