Naar Griekse wijnhandels>>>
Wijn was het geschenk van de god Dionysos aan de mensen. In de antieke tijd speelde Griekenland al een belangrijke rol in de ontwikkeling van de wijncultuur in Europa. De buitenlandse overheersingen van Griekenland door de eeuwen heen heeft zijn tol geëist, maar toch zijn vele wijngebieden in Griekenland intact gebleven. Helaas is in de jaren 60 de bekende Retsina alle associaties met Griekse wijnen gaan domineren, maar Retsina was alleen maar een klein deel van het verhaal van de Griekse wijnen. De laatste veertig jaar heeft Griekenland geprobeerd haar goede naam en plek weer terug te winnen op het gebied van wijn. Geografisch gezien, bestaat er geen stukje Griekenland dat niet minstens één wijn cultiveert. Tegenwoordig kan Griekenland trots zijn de overvloedig aanwezige druiventelers, het ideale klimaat om druiven te telen, de unieke druivenvariëteiten die op de Griekse grond gedijen en de aanwezigheid van intelligentie en technologische bronnen.
Links: Oude Griek met wijnkraampje in Pyrgos. Foto van: Nele
Midden: "Yamas" Foto van Frans van Gaalen
Rechts: Wijstreek Samos, de wijngaarden van de beroemde Samos wijn
In de laatste twintig jaar heeft Griekenland een ware revolutie ondergaan waarin kwaliteit, individualiteit en geschiedenis de speerpunten zijn van een nieuwe generatie Griekse wijnproducenten, die vastbesloten zijn hun stempel op de internationale wijnmarkt te drukken. De wijnproductie in Griekenland ligt rond de vijfhonderd miljoen liter per jaar. Tien procent van de wijn bestaat uit wijn met de V.Q.P.R.D.-Kwalificatie. (Vin de Qualité Produit de Région Determinée). De rest van de wijn is tafelwijn, zowel gebotteld als wijn uit het vat. Veel wijnen die rechtstreeks uit het vat worden verkocht zijn van uitstekende kwaliteit, vergelijkbaar aan die van de V.Q.P.R.D.- wijnen. Griekenland heeft de leeftijdsindicatie van tafelwijnen wettelijk geregeld met de “Cava” aanduiding. De minimum leeftijd voor witte wijn is twee jaar en voor rode wijn drie jaar.
Links: Wijn maken. Foto van: Jan(Et)
Midden links: Het maken van wijnvaten in In het dorpje Sassalos op het eiland Kreta
waar de wijnvaten nog met de hand gemaakt worden. Foto van Speedrazor
Rechts midden: Zonsondergang Fira, Santorini. Foto van: Lodewijk Bolt
Links: glas wijn Foto van Twirlgirly
Er zijn in Griekenland zeer vele wijnstreken. Het grootste wijnproducerende gebied van Griekenland is de Peloponessos. De wijnstreek Nemea is wegens de geografische ligging en het goede klimaat een van de beste wijngebieden ter wereld. Hier wordt de beste rode wijndruif van heel Griekenland verbouwd, de “Agiorgitiko”. Hiervan wordt de "Nemea" kwaliteitswijn gemaakt. Deze wijn heeft de bijnaam “Hercules-bloed” ontvangen, vanwege de dieprode kleur. Het meest traditionele wijngebied van Europa is Kreta. De warme luchtstroom uit Afrika zorgt hier voor een heleboel wijnen van uitstekende kwaliteit. In de wijnstreek rond Sitia wordt de rode “Liatiko” druif verbouwd. De “Sitia” is een typisch mediterrane rode, droge wijn. In Centraal Griekenland en Evia heeft de witte Savatiana-druif het voor het zeggen. De bekende Retsina is hiervan een product. Macedonië en Thracië stonden in de oudheid al bekend om hun goede wijnen. De bekendste variëteit van Noord Griekenland is de “Xinomavro-druif”. Hier wordt de “Naoussa” van gemaakt. De Ionische eilanden leveren voornamelijk tafelwijnen, waarvan “Verdea” de bekendste is. Kefalonia levert twee bekende zoete wijnen: "Moschatos Kefalinias" en de “Mavrodaphne Kefalinias” Op Samos wordt de witte Moschato druif veel geteeld welke een beroemde nectar levert, door het eco-systeem van het eiland en de wijze van bewerking. Hieruit ontstaan de “Samos”wijnen. Op de Cycladen eilanden Paros en Santorini worden veel druiven geteeld. Van twee verschillende druivenvariëteiten wordt een wijn met de naam “Paros” gemaakt. De beroemde “Santorini-wijn” wordt geproduceerd in een ecosysteem dat uniek is in de hele wereld. De poreuze vulkaangrond houdt vocht vast dat ‘s nachts vrijkomt. De Asyrtiko” druif levert hier verschillende uitstekende wijnen op. Op Rhodos zijn de witte Athiridruif en de rode Mandilariadruif verantwoordelijk voor de uitstekende “Rhodos” wijnen.
Links: Olijfolie en wijn van eigen bodem. Foto van: Nikkie.nl
Midden: Druiven klaar om gestookt te worden. Foto van Periklis
Rechts: Typisch Kreta. Op de voorgrond druivenboompjes, in het midden olijfbomen.
De berg op de achtergrond is de Kouloukonas. Foto van Nikos
Foto van Tony Ossenblok.
Griekse producten zoals olijfolie, kruiden, pastitsio, honing, Nescafé frappé, maar ook originele Griekse souvenirs en cadeautjes en prachtige Griekenland tuinposters bestel je bij hét Griekse (online) winkeltje in Nederland: tomagazaki.nl. Kalos orisate! (Welkom!)