Griekse Olijfolie - Olijfolie uit Griekenland

Olijfolie uit Griekenland

Griekse Olijfolie uit Kreta is nu online te koop bij: tomagazaki.nl, het Griekse winkeltje. Olijfolie is een van de meest populaire producten uit Griekenland.

Lekkere recepten met olijfolie:

  • Griekse salade met tomaten, paprika, komkommer, ui, olijven en feta. De Griekse salade is het lekkerst met echte Griekse olijfolie.
  • Stifado een van de populairtse gerechten in de Griekse keuken maak je natuurlijk wel met Griekse olijfolie.
  • Mousaka die heerlijke Griekse ovenschotel met aubergine, gehakt, aardappels en bechamelsaus.

Gezonde olie

Al in het oude Griekenland was de olijfboom een vereerde boom, gewijd aan de godin Pallas Athene. De winnaars op de oude Griekse spelen kregen al olijftakken omgehangen. Olijfolie is voedzaam en gezond. Het mediterrane dieet is voor een belangrijk deel op deze boom gebaseerd. Olijfolie remt de vorming van maagzuur en voorkomt verstopping. Chemische analyse heeft aangetoond dat de olie zeer rijk is aan 'enkelvoudig onverzadigde vetten' die een positief effect lijken te hebben op het voorkomen van hart- en vaatziektes.
 

Griekse olijfboom
Olijfboom in Griekenland


To Magazaki - Grriekse producten

De olijvenoogst

Het begint allemaal met de bloei in mei en juni. Dan zijn de kleine, tere trosjes zichtbaar met daaraan zo'n tien tot veertig witgele bloempjes. De wind bestuift een klein deel van de bloempjes. Na vier tot zes maanden zijn de vruchten uitgerijpt, overigens alleen aan de bomen die ouder zijn dan een jaar of vijf tot acht. De oogst loopt van september tot maart en vindt nog altijd grotendeels handmatig plaats. De plukkers klimmen met ladders de bomen in en slaan de olijven er met stokken uit. Onder de bomen liggen netten die de olijven opvangen. Olijven bevatten een extreem hoog oliegehalte (tot de helft van hun gewicht). Ongeveer vijf kilogram olijven kan al een liter olie opleveren.

Griekse olijfolie  Olijven plukken in Griekenland
Links: Lunch in Griekenland met olijfolie op tafel. Foto: Joyce Bos
Midden: Meehelpen met de olijvenoogst. Foto van Leon Beekwilder.

Extra vergine olijfolie

Extra vergine olijfolie is de olie die uit de eerste (koude) persing komt. Het is de meest geconcentreerde olie. Olie uit olijven is divers van smaak. Kenners gebruiken er allerlei omschrijvingen voor zoals: aards, amandel, appel, bitter, gras, hooi, komkommer, zoet. De meeste olijven worden eerst onder grote stenen geplet. De pulp die zo ontstaat gaat in hydraulische persen van roestvrij staal. Moderne machines halen het maximale aan olie uit de vruchten. Zo ontstaat de 'maagdelijke' olie van de eerste persing. Op de etiketten van de flessen staan vaak aanduidingen als 'extra vierge' of 'extra virgine'. De zuurgraad van deze olie, uitgedrukt in het gehalte aan oliezuur, is maximaal 1 procent. Het voorvoegsel 'extra' verdwijnt als het gehalte tussen de 1 en 2 procent ligt.

Extra vergin Griekse olijfolie
Extra vergin Griekse olijfolie

Na de eerste ('koude') persing kan uit de overgebleven perskoek en pitten door napersen bij hoge temperatuur de resterende olie worden gehaald. Deze is van mindere kwaliteit, donkerder van kleur, heeft een sterke smaak en hogere zuurgraad.

Olijfbomen

Er is nog zo veel dat naast de olie waardevol is aan de olijfboom: het hout bijvoorbeeld. Dat heeft een karakteristieke honinggele kleur en een mooie tekening van donkerbruine en zwarte strepen. Het is zeer hard, moeilijk splijtbaar en toch goed te bewerken. De oude Grieken gebruikten olijfhout om godenbeelden uit te snijden. In Griekenland kun je vaak producten kopen van olijfhout, zoals broodplanken en bestek.

De bladeren van de olijfboom voelen leerachtig aan en glanzen een beetje. Van boven kleuren ze donkergroen, aan de onderkant zilvergroen. Olijfbomen groeien langzaam. Een Olijfboom van een paar honderd jaar oud is geen uitzondering. Er zijn exemplaren die meer dan vijftienhonderd jaar oud zijn! Het is dus denkbaar dat iemand uit de vijfde eeuw een jonge versie van een nu nog levende olijfboom heeft gezien. Olijfbomen vragen om deskundige zorg en snoeien is noodzakelijk, anders groeien ze huizenhoog uit.


Ook interessant!

Griekse traditionele producten
Griekse traditionele producten
Griekse wijn
Griekse wijn
Ouzo
Ouzo
Griekse feta
Griekse feta