Raki - Tsipouro

Griekse raki - Tsipouro - Raki uit Kreta - Tsikoudia

Als je op Kreta komt, zul je zeker kennismaken met de sterke drank raki. (tsipouro / tsikoudia). Krijg je het niet bij aankomst in het hotel van de gastvrije eigenaar, dan wel in het restaurant waar een glaasje met heldere vloeistof na afloop van het diner voor je op tafel gezet wordt. De mensen van Kreta zijn trots op hun raki.

Het alcoholpercentage in deze drank is ongeveer 40%. Raki is te vergelijken met ouzo maar zonder anijssmaak. Ook is raki te vergelijken met de Italiaanse Grappa. Raki wordt gedistilleerd uit de overblijfselen van de druiven, (wijnmost) nadat de wijn uit druiven is geperst.

Raki is ook de Turkse naam voor een sterke drank, maar deze drank smaakt anders, omdat Turkse raki niet van wijnmost wordt gemaakt. Men zegt dat de naam raki uit Irak (Iraqi) afkomstig is, omdat het daar het eerst gemaakt werd. Tijdens de Turkse overheersing van Kreta werd de naam raki aan de locale tsikoudia gegeven, omdat het er een beetje op leek. Nu worden beide namen gebruikt op Kreta.

 

Het is niet aan te raden om raki op de nuchtere maag te drinken. Als je in een restaurant een raki krijgt aangeboden en je wilt het glaasje liever niet leegdrinken, laat het glaasje dan vol op de tafel staan, want een leeg glas is voor de gastheer een teken dat het gesmaakt heeft en hij zal het glas weer vullen! Drink ook geen raki in combinatie met andere alcoholische dranken, want daar krijg je gegarandeerd spijt van. (de volgende morgen)

raki Haraki


De betekenis van raki op Kreta

Raki of tsikoudia, is de drank die de meeste Kretenzers prefereren, het heeft tevens de BGA-status (product met Beschermde Geografische Aanduiding) gekregen. Tsikoudia verschijnt in elk aspect van sociale activiteit en in elk huishouden op het eiland. In de loop van de tijd is tsikoudia een symbool geworden van vriendelijkheid en gastvrijheid, een geest die helpt bij introducties en nieuwe vriendschappen begint.

Raki is meer dan alleen een drankje, het is een communicatiemiddel tussen zowel vrienden als vreemden. Deze interessante drank wordt geproduceerd door middel van distillatie van enkele druivendraf. Enkele andere vruchten met een hoog suikergehalte zijn ook geschikt, zoals vijgen, bessen en pruimen, terwijl het eindproduct soms doordrenkt is met bosbessen.

Ieder jaar, ergens tussen oktober en eind november worden in bijna elk dorp de traditionele kazania geplaatst. Dat is dan tegelijk een spoort open dag waarbij distillatie mensen bij elkaar brengt om sanmne te feesten.
Ook interessant!

Griekse souvenirs, aandenken Griekenland
Griekse souvenirs, aandenken Griekenland
Griekse Olijfolie
Griekse Olijfolie
Griekse feta
Griekse feta
Ouzo
Ouzo