Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 

Cyprus - Vakantie, informatie en tips


Cyprus. Cyprus ligt helemaal in het oosten van de Middellandse zee, ongeveer 70 km ten zuiden van Turkije en 100 km ten westen van Syrië. Cyprus mag niet ontbreken in de Griekse Gids, omdat het van oudsher zeer verbonden is met Griekenland. Het heeft, ondanks 3500 jaar vreemde overheersing, altijd zijn Griekse identiteit behouden.

"Cyprus is van oudsher zeer verbonden met Griekenland"

Cypus is een klein land, maar wel het op twee na grootste eiland van de Middellandse zee. Cyprus is sinds 2004 lid van de Europese Unie en sinds 2008 is de Euro het wettelijk betaalmiddel op het eiland. Het is een bijzonder en veelzijdig eiland met een grote variatie aan attracties.

Het biedt comfortabele strandhotels in gezellige badplaatsen naast ongerepte landstreken en interessante culturele bezienswaardigheden. Er zijn zowel moderne steden als verstilde dorpen en zonnige goudgele stranden, naast koele weelderige begroeide bergen. De geringe afstanden en goede wegen maken het mogelijk optimaal van deze veelzijdigheid te genieten.


Cyprus - foto Joop van Os

De hoofdstad Lefkosia (Nicosia) heeft zeer veel te bieden. Ook Lemessos, de op één na grootste stad en de voornaamste haven van Cyprus is de moeite van een bezoek waard. Larnaca ligt aan de zuidoostkust van Cyprus en is de tweede havenstad van Cyprus. De stad Paphos of Pafos ligt in het zuidwesten van Cyprus en is een waar openluchtmuseum. Langs de oostkust van Cyprus, in het niet door Turkije bezette deel van de regio Ammochostos (Famagusta), zijn volop prachtige goudgele stranden te vinden. Het indrukwekkende en dichtbegroeide Troodosgebergte beslaat ruim de helft van het westelijk deel van Cyprus.

Bekijk de foto's Cyprus (Griekenland)

Informatie over de bestemmingen van Cyprus

Ammochostos - Cyprus landkaart - Geschiedenis Cyprus - Larnaca - Lefkosia - Lemessos (Limassol) - Paphos - Troodos -
Griekse spullen bestellen

Geschiedenis Cyprus

Cyprus heeft een zeer lange en bewogen geschiedenis. Ongeveer 10.000 jaar geleden, zo rond 8000 v. Chr., was het eiland al bewoond. Van alle gebeurtenissen die de geschiedenis van het land in de daaropvolgende millennia bepaalden, was de ontdekking van de rijke kopervoorraden één van de belangrijkste. Koper, in het Latijn Kuprum, dankt zijn naam aan het woord "Kypros", de Griekse naam voor Cyprus. De handel in dit metaal bracht Cyprus enorme welvaart. Ruim 3000 jaar geleden vestigden de eerste Grieken zich op het eiland. Met hen deden de Griekse taal en cultuur de intrede. In de loop van de eeuwen werd Cyprus overheerst door Egyptenaren, Assyriërs, Perzen, Ptolemeeën en Romeinen, waarna het eiland onder Byzantijnse heerschappij kwam. Later zwaaiden kruisridders, het Frankische adelgeslacht De Lusignan, Venetianen, Osmanen en Britten er de scepter.


Cyprus -  foto Joop van Os

Cyprus en de Griekse identiteit

Na 3500 jaar vreemde overheersing kreeg Cyprus, dat zijn Griekse identiteit altijd heeft behouden, in 1960 de onafhankelijkheid. In juli 1974 vielen Turkse troepen het land binnen. Sindsdien wordt het noordelijk deel van Cyprus door Turkije bezet gehouden, alle beginselen betreffende internationale betrekkingen en talloze resoluties van de VN en andere organen ten spijt. 

Klimaat

Dankzij het fantastische klimaat en de enorme landschappelijke variatie is Cyprus een paradijs voor natuurliefhebbers. Een grote verscheidenheid aan bomen, struiken en planten gedijt uitstekend in het milde mediterrane klimaat en geeft het eiland het hele jaar door een groen aanzien. Het eiland staat ook bekend om zijn uitbundige vogelleven. Allerlei soorten trekvogels pauzeren er op weg naar warmere of koudere oorden, en met hen vele vogelliefhebbers. Ook liefhebbers van buitensport komen op Cyprus volop aan hun trekken. Zwemmen, zeilen, duiken, wandelen, fietsen, golfen, vissen: het is slechts een greep uit de vele activiteiten die Cyprus te bieden heeft.

De Cypriotische Cultuur

De cultuur op het eiland is rijk en veelzijdig. Overal wordt de bezoeker herinnerd aan de diepgewortelde culturele tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven. De Grieks Orthodoxe kerk, die al in de 1e eeuw de intrede deed, speelt daarin een grote rol. Vrijwel wekelijks vindt er ergens op het eiland een festiviteit plaats, hetzij een kleurrijk folklore festival, hetzij een religieus evenement. De kracht van de traditie spreekt ook uit de rijke volkskunst. Eeuwenoude ambachten worden tot op de dag van vandag beoefend.

 


Cyprus - foto Joop van Os

Nicosia - Lefkosia

Een bezoek aan Cyprus is niet compleet zonder de bezichtiging van de hoofdstad Lefkosia, beter bekend als Nicosia. De centraal gelegen stad is vanuit de kustplaatsen gemakkelijk bereikbaar. De unieke oude binnenstad is de grootste attractie. Lefkosia geldt als het winkelhart van Cyprus en heeft een breed aanbod van restaurants en uitgaansgelegenheden. Zeker een bezoek waard zijn het Cyprus munten museum, het juwelen museum, het Gemeentelijk Kunstcentrum en het Leventeion Museum, dat gewijd is aan de geschiedenis van Lefkosia en in 1991 werd gekozen tot museum van het jaar. Het net buiten de stad gelegen Cyprus Museum bevat een unieke collectie archeologische vondsten uit de Neolitische tot de Romeinse tijd.
 

Cyprus bezienswaardigheden

De levendige, kosmopolitische kuststad Lemesos is de op een na grootste stad van Cyprus, de belangrijkste haven van het eiland, het centrum van de wijnindustrie en een drukke vakantieplaats. Tot de bezienswaardigheden behoren het kasteel en het daarin gevestigde Museum van de Middeleeuwen, het museum voor Volkskunst, het Archeologisch Districtsmuseum, de Gemeentelijke Galerie en het stadspark. Larnaka bezit de belangrijkste luchthaven van Cyprus en is de stad waar veel bezoekers hun eerste indrukken van het eiland opdoen. De allereerste indruk geldt het pal tegenover het vliegveld gelegen zoutmeer, waar in de koele maanden kolonies flamingo's en andere trekvogels overwinteren. Het hart van Larnaka is de buurt rond de boulevard, die met een lange rij palmbomen een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op toeristen en Cyprioten. In de lange zomer zijn de vele cafés, taverna's en terrassen goed bezet.Cyprus - foto Joop van Os

Cyprus: algemene informatie

 • Engels is de tweede taal op Cyprus en wordt door de meeste Cyprioten gesproken.
 • Het verkeer rijdt links.
 • De snelwegen zijn modern en goed.
 • De munteenheid is de Euro.
 • De banken zijn geopend van 8.30 tot 12.30.
 • Cyprus heeft twee internationale luchthavens: Larnaka en Pafos.
 • De belangrijkste havens zijn die van Lemesos en Larnaka.
 • Cyprus Airways is de nationale luchtvaartmaatschappij.
 • De apotheken zijn van goede kwaliteit.
 • Vaccinaties zijn niet nodig.
 • Elektriciteit: 240 volt, stekkers met drie pennen.
 • Officiële feestdagen: 1 en 6 januari, 25 maart, 1 april, 1 mei, 15 augustus, 1 en 28 oktober 24, 25 en 24 december. Daarnaast zijn er vier officiële feestdagen met variabele data: Vasten maandag ( 50 dagen voor de Grieks-orthodoxe Pasen.), Goede vrijdag, Paasmaandag (Grieks orthodox) en Pinksterzondag.
 • Van bezoekers wordt verwacht dat zij de religieuze tradities respecteren en bij het bezoek aan kerken en kloosters niet gekleed gaan in korte broek, mouwloos shirt of andere "blote" kleding.
 • Cruises naar Egypte en Israël zijn mogelijk.
 • belangrijk: de wet op Cyprus (en Griekenland!) verbiedt de invoer en/of het in bezit hebben van drugs en geestverruimende middelen.

Met dank aan: Cyprus Verkeersbureau/ CTO
 

Cyprus startpagina
Cyprus Wikipedia


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Cyprus

Raphael
Alg. indruk: 8 - Uit eten: 8 - Uitgaan: 8 - Kindvriendelijk: 8 - Cultuur: 8 - Stranden: 5 - Omgeving: 8

Toelichting :
Onze eigenlijke logementsplek was Kato Pafos (Neder-Pafos), meer bepaald Pafos Garden Hotel. Zeer tevreden over trouwens. Voor strandbezoek hoef je er niet te zijn, maar uitgangsmogelijkheden in overvloed.


Raoul
Alg. indruk: 9 - Uit eten: 8 - Uitgaan: 8 - Kindvriendelijk: 8 - Cultuur: 9 - Stranden: 8 - Omgeving: 8

Toelichting :
Het is een prachtig eiland. Doet veel denken aan Griekse eilanden. De mensen zijn zeer vriendelijk en er is heel veel te doen. Cyprus doet me erg aan Griekenland denken wat op zich logisch is daar de meeste inwoners Grieken zijn.


Ben je zelf ooit naar Cyprus geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Waar ligt Cyprus?


Waar ligt Cyprus
De kaart / landkaart van Cyprus

Gemiddelde temperaturen

Januari
°C
Februari
°C
Maart
°C
April
°C
Mei
°C
Juni
°C
Juli
°C
Augustus
°C
September
°C
Oktober
°C
November
°C
December
°C


Griekse Gids Reizen Griekse webshop to Magazaki

Weer Cyprus

maandag
Weer en klimaat
39°C

dinsdag
Weer en klimaat
39°C

woensdag
Weer en klimaat
40°C

donderdag
Weer en klimaat
39°C

vrijdag
Weer en klimaat
38°C

zaterdag
Weer en klimaat
36°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024