Griekenland - De Griekse Gids
Social Media Griekse Gids Twitter Griekse Gids Pinterest Griekse Gids Instagram Griekse Gids Youtube Griekse Gids Facebook Griekse Gids
 
 

Paphos Cyprus - vakantie, informatie en leuke tips


Paphos (Pafos). De stad Paphos of Pafos ligt in het zuidwesten van Cyprus en is een waar openluchtmuseum. Het staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. In de oudheid was het lange tijd de hoofdstad van Cyprus.Tegenwoordig is het een charmant stadje. Liefhebbers van oudheden komen hier royaal aan hun trekken. Volgens de Griekse mythologie werd in deze omgeving de Griekse godin Aphrodite geboren uit het schuim van de zee. De magische krachten van de godin van de liefde en schoonheid zijn nog in het hele district Pafos voelbaar. De regio bezit een schitterende kustlijn en landinwaarts liggen prachtige kloosters en sfeervolle dorpen, waar oude tradities en gebruiken nog volop zichtbaar zijn. Ten zuidoosten van Paphos ligt een internationaal vliegveld, waar in de zomer veel chartervluchten op vliegen. De stad bestaat uit verschillende delen: Pano Paphos (Boven-Paphos), Kato Paphos (Beneden-Paphos), Nea Paphos (Nieuw-Paphos) en Ktima Paphos. Palea Paphos (oud Paphos) maakt geen geen deel uit van de stad zelf, maar is de plek waar ruïnes van de oude stad zijn gevonden.

Foto's Cyprus - Cyprus in beeldBezienswaardigheden Paphos (Pafos)

Musea: het Archeologisch Districtsmuseum (Leoforos Georgiou Griva Digeni 43), het Byzantijns museum (Andrea Ioannou 5) en het Etnografisch museum (Exo Vrisis 1)

Middeleeuws fort. Dit fort werd in de Byzantijnse tijd gebouwd ter bescherming van de haven en in de 13de eeuw herbouwd in opdracht van het huis De Lusignan. In 1570 werd het afgebroken door de Venetianen, maar kort daarop herbouwd door de Osmanen. Het fort ligt aan de haven van Kato Pafos.

Archeologisch park Kato Pafos. Na het opnemen van de oudheden van Kato Pafos (de benedenstad van Pafos) op de Werelderfgoedlijst in 1980, werd een plan uitgewerkt dat tot doel had de oudheden te beschermen en te behouden en bezoekers van gedegen informatie te voorzien. Het Archeologisch Park omvat monumenten uit de lange periode van prehistorie tot de Middeleeuwen, maar de meeste dateren van de Romeinse tijd. Onbetwist hoogtepunt vormen de bijzondere mozaïekvloeren van vier Romeinse villa’s. Andere belangrijke monumenten zijn het asklepion, het odeon, de agora, het fort Saranta Kolones, de ruïnes van de vroeg-christelijke Limeniotissa-basiliek en de Koningsgraven.

Theoskepasti kerkMozaieken vloer in PafosDe Mozaieken in Kato Pafos Cyprus
Links: Theoskepasti kerk - Midden: de mozaïeken in Kato Pafos op Cyprus - Rechts: de mozaïeken in Kato Pafos op Cyprus

Theoskepasti kerk. Theoskepasti betekent ‘Versluierd door God’. Volgens de legende veroorzaakte God tijdens de Arabische invallen een versluierende mist die de kerk aan het zicht onttrok. Het huidige gebouw dateert uit 1923.

De mozaïeken. De mozaïeken in de Huizen van Dionysos, Theseus, Aion en Orpheus dateren van de 3de tot de 5de eeuw. Het eerste huis werd in 1962 bij toeval door een boer ontdekt, vlakbij de haven van Kato Pafos. De villa’s waren eigendom van vooraanstaande functionarissen en de mozaiekvloeren behoren tot de fraaiste van het oostelijke Middellandse-Zeegebied. Ze stellen personen en gebeurtenissen uit de Griekse mythologie voor. Op de mozaïeken in het Huis van Dionysos is de wijngod afgebeeld en in het Huis van Theseus is de klassieke held te zien, zwaaiend met zijn knots en oog in oog met de Minotaurus.

Paphos, Pafos op CyprusKoningsgraven Paphos cyprusMoziek Archeologisch Park Kato Pafos

Links: middeleeuws fort in Paphos, Pafos op Cyprus
Midden: Koningsgraven Paphos Cyprus
Rechts: Moziek Archeologisch Park Kato Pafos

Het kleine Odeon (amfitheater) dateert van de 2de eeuw. Het werd gebouwd van grote, fraai afgewerkte kalksteenblokken. ’s Zomers wordt het gebruikt voor muziek- en toneeluitvoeringen. Vlakbij liggen de restanten van de stadsmuren, de Romeinse agora en een gebouw gewijd aan Asklepios, god van de geneeskunde.

Saranta Kolones. Overblijfselen van een Frankisch kasteel, dat begin 13de eeuw werd gebouwd op de resten van een Byzantijns kasteel. In 1222 viel het ten prooi aan een aardbeving.

Chrysopolitissa-kerk en Byzantijnse basiliek . De kerk werd in de 13de eeuw gebouwd op de ruïne van de grootste vroeg-Byzantijnse basiliek van het eiland. Op het terrein staat de zogeheten Pauluszuil, waaraan de apostel volgens de overlevering werd gegeseld voordat hij erin slaagde de Romeinse proconsul te bekeren.

OdeonSaranta Kolones

Links: het kleine Odeon in Pafos op Cyprus
Midden: Saranta Kolones in Pafos op Cyprus.
Links: Chrysopolitissa-kerk en Bzantijnse basiliek in Pafos op Cyprus

Agios Neofytos klooster. Het klooster werd rond 1200 gesticht door de kluizenaar en schrijver Neofytos. De ‘Enkleistra’, een door hem in de rots uitgehakte ruimte, bevat enkele van de mooiste Byzantijnse fresco’s van Cyprus, daterend uit de 12de en 15de eeuw.
Regio laona. Niet ver van de stad Polis en het schiereiland Akamas ligt de regio Laona met de schilderachtige dorpen Ineia, Drouseia, Kathikas, Pano Akourdaleia en Kato Akourdaleia, die dankzij hun hoge ligging (600 meter) een schitterend uitzicht bieden.

Baden van Aphrodite: een in de rotsen uitgeslepen bekken in de schaduw van een vijgenboom op het schiereiland Akamas, waar de godin volgens de legende placht te baden. Hier zou zij haar minnaar Adonis hebben ontmoet.

Akamas schiereiland op CyprusAgios Neofytos klooster baden van Aphrodite

Links: schiereiland Akamas
Midden: Agios Neofytos klooster Rechts: Baden van Aphrodite

Petra tou Romiou is de legendarische geboorteplaats van Aphrodite, de godin van de liefde en schoonheid. Heel toepasselijk is het een van de fraaiste plaatsen aan de Cypriotische kust. Op de plek waar een enorm rotsblok de zee insteekt, zou Aphrodite uit de branding zijn verrezen. De Griekse naam Petra tou Romiou (‘Rots van de Grieken’) houdt verband met de persoon van Digenis Akritas, de legendarische grensbewaker van Byzantium die met zijn opzienbarende kracht de plunderende Saracenen (7de-10de eeuw) op afstand wist te houden. Zich met één hand vasthoudend aan de bergketen bij Kyreneia (daarmee het Pentadaktylosof Vijf Vingers-gebergte vormend), smeet hij met zijn andere hand het immense rotsblok in zee, daarmee voorkomend dat de plunderaars aan land kwamen.

Petra tou Romiou Paphos cyprus

Met dank aan: Cyprus Verkeersbureau/ CTO


Griekse spullen bestellen

Cyprus: Waar ligt Paphos?

Waar ligt Cyprus
De kaart / landkaart van Paphos


Boek je vakantie naar Griekenland bij:


Griekse Gids Reizen Tui Sunweb De Vakantiediscounter

Lees beoordelingen - reviews Paphos

Patricia
Alg. indruk: 7 - Uit eten: 7 - Uitgaan: 7 - Kindvriendelijk: - Cultuur: 9 - Stranden: 7 - Omgeving: 8

Toelichting Paphos:
Erg Engels georienteerde badplaats. De opgraving is schitterend, zeker niet overslaan dus! De rest van de plaats is niet echt bijzonder. De zandstranden zijn mooi, maar vrij druk. Er zijn heel veel cafeetjes, restaurantjes en discotheken, maar zoals eerder gezegd, alles is erg Engels georienteerd, en wij houden hier niet zo van.


dominique cottenie
Alg. indruk: 6 - Uit eten: 8 - Uitgaan: 8 - Kindvriendelijk: 4 - Cultuur: 9 - Stranden: 3 - Omgeving: 9

Toelichting Paphos:
koningsgraven en mozaiek zeer mooi troodosgebergte en kykkoklooster te bezoeken !


Ben je zelf ooit naar Paphos geweest? Klik op de link hieronder en plaats een review!
Lees alle beoordelingen of plaats zelf een beoordeling


Andere leuke dorpen, tips en bezienswaardigheden in de regio

Gemiddelde temperaturen

Januari
°C
Februari
°C
Maart
°C
April
°C
Mei
°C
Juni
°C
Juli
°C
Augustus
°C
September
°C
Oktober
°C
November
°C
December
°C

Griekse Gids Reizen Griekse webshop to Magazaki

Weer Paphos Cyprus

zaterdag
Weer en klimaat Paphos
41°C

zondag
Weer en klimaat Paphos
39°C

maandag
Weer en klimaat Paphos
37°C

dinsdag
Weer en klimaat Paphos
38°C

woensdag
Weer en klimaat Paphos
39°C

donderdag
Weer en klimaat Paphos
38°C

Vakantiediscounter Griekenland Sunweb Tui Corendon Huis kopen Kreta Griekenland
© De Griekse Gids 2000-2024